אין הפתעות: מדד המחירים לצרכן ירד בנובמבר ב-0.4%, מדד הדיור ירד 0.3%
בהתאם לתחזיות, מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר ירד ב-0.4%, בהשפעת מחירי הירקות שאיבדו 8% בהשוואה לחודש שעבר, ומדד מחירי הדיור שירד ב-0.3%. מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מציינים כי המדד ללא מחירי הדיור ירד גם כן ב-0.4% ל-101.5 נקודות, המדד ללא מחירי האנרגיה ירד אף הוא ב-0.4% והמדד ללא מחירי הפירות והירקות ירד ב-0.3%.
כלכלנים שנשאלו לפני הפרסום ציפו לראות ירידה של 0.4% בחודש נובמבר, זאת לאחר העלייה המפתיע שנרשמה במדד אוקטובר, בהשפעת זינוק במחירי העגבניות.
ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-1.9%, במדד ללא אנרגיה עלה ב-0.2%, המדד ללא ירקות ופירות ב-1.7% והמדד ללא דיור ב-1.4%.
נציין שמדד מחירי הדירות לחודש אוקטובר, שאינו נכלל במדד המחירים לצרכן הכללי, ירד ב-0.1% בהשוואה לחודש ספטמבר. בהשוואה לעומת החודשים המקבילים בשנה שעברה נרשמה עלייה של 8.6% במחירי הדירות, ומתחילת השנה נרשמה עלייה של 4.3% במדד.
עוד בשוק הדיור, מדד מחירי תשומות הבנייה עלה ב-0.1% ובשינוי שנתי עלה ב-1.5%, ומדד שירותי הדיור (הכולל שירותי דיור בבעלות הדיירים ושכר דירה) ירד ב-0.3% ובשינוי שנתי עלה ב-3.5%.
בהסתכלות פנימה על מרכיבי מדד המחירים, אפשר לראות שמדד מחירי המזון ירד ב-0.7%, מדד מחירי הירקות והפירות ירד בשיעור ניכר של 3.5%, מדד מחירי הדיור ירד ב-0.3%, מדד מחירי ההלבשה וההנעלה עלה ב-2.3% אך בניכוי השפעות עונתיות עלה המדד רק ב-0.6%, מדד מחירי החינוך התרבות והבידור ירד ב-0.6%, ומדד מחירי התקשורת והתחבורה ירד ב-0.5%.
תגובות למדד - "הירידה במדד מלמדת על תהליך האטה במשק"
"המדד השלילי מלמד על המשך תהליך של האטה במשק", כך אומר היום "ח אהוד רצאבי , נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים, בתגובה להודעת המדד. "אנחנו רואים מגמה מדאיגה - התעסוקה יורדת בסקטור העסקי ועולה בסקטור הציבורי, סיטואציה לא בריאה למשק. המגזר הציבורי אינו יצרני כמו המגזר העסקי ואינו תורם לצמיחה. הגדלת התעסוקה במגזר הציבורי עלולה להרחיב את הגירעון. אין לבסס משק תחרותי על סקטור ציבורי גדול מדי".
גם אילן ארצי , מנהל ההשקעות הראשי בבית ההשקעות הלמן אלדובי, הגיב למדד ואמר כי "המדד הנמוך הוא הוכחה נוספת לכך שאין לחצי במשק, אם כי יש לזכור שמדד נובמבר הוא נמוך באופן היסטורי ואף היה שלילי בשנתיים האחרונות. אנחנו ממשיכים להעריך כי גם בחודשים הקרובים צפויים מדדים נמוכים, למרות שהסופה עלולה להעלות את מחירי הפירות והירקות באופן זמני. הורדת מחירי המים הצפויה עשויה לבשר על כיוון של הורדות מחירי מוצרים בפיקוח המדינה ומחזקת את הערכתנו בנוגע לאינפלציה הנמוכה הצפויה במשק. לגבי ההשפעה על הריבית, הרי שהמדד הנמוך וייסוף השקל בימים האחרונים בהחלט מעלים את הסבירות להורדת נוספת בחודשים הקרובים."
שמואל בן אריה , מנהל מחקר שוק מקומי בפיוניר תכנון פיננסי, מציין "המדד מצביע על שינוי המגמה מהחודש שעבר ועל המשך ההאטה הכלכלית במשק הישראלי. הנתון הגבוה מצביע על ירידה בביקושים ומוכיח כי המשק לא נמצא במקום בריא כפי שמציג משרד האוצר. המדד הושפע מהירידה במחירי הירקות הטריים - לאחר זינוק במחירי הירקות באוקטובר וכמו כן מהירידה במחיר הדלק, על רקע הירידה במחירו בעולם והירידה בשער הדולר בישראל. צריך לזכור כי באופן היסטורי מדדי נובמבר בשנים האחרונות היו נמוכים. למשל, המדד ירד ב- 0.5% בנובמבר אשתקד".
"האינפלציה אינה מהווה איום ממשי"
לפי יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון, "למרות המדד הנמוך בחודש נובמבר וירידה במחירי הדיור, פחתו הסיכויים להורדת ריבית נוספת, זאת בשל השיפור בסביבה הגלובלית בכלל ובארה"ב בפרט (הצמצום ברכישות האג"ח מתקרב), אינדיקטורים המעידים על האצה בפעילות בישראל (גידול ביצוא, ביבוא וכנראה בצריכה לפי הזינוק בגביית מע"מ) ומדיניות פיסקלית פחות מרסנת לאחר ביטול העלאת מס הכנסה".
האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, יניב פגוט , אמר זאת בתגובה למדד: "האינפלציה בישראל, בדומה לאינפלציה במרבית השווקים המפותחים, אינה מהווה איום ממשי והיא נותרה לפי שעה כאב הראש של הכלכלות המתפתחות בלבד, בעוד בכלכלות המפותחות תרים אחר פתרונות לעידוד הפעילות הכלכלית ואפילו במחיר של עלייה מסויימת באינפלציה במשק".
"על אף רמת השפל באבטלה לא מתקיימים לחצי שכר במשק, מחירי הסחורות מצויים הרחק מן השיא והממשלה לא צפויה לתרום כבשנים האחרונות לעליית האינפלציה באמצעות העלאת מיסים עקיפים וייקור שירותים ציבוריים", הוסיף פגוט. "האינפלציה הנמוכה במשק המקומי מספקת לבנק ישראל מרחב תמרון מוניטרי נוסף על מנת להתמודד עם השקל החזק והמתחזק באמצעות הפחתת ריבית נוספת, אולם ספק אם הבנק המרכזי ימהר להשתמש בכלי הריבית פעם נוספת היה ולא נחזה בתנועה חדה כלפי מטה בשער החליפין של הדולר אל מול השקל או נתוני צמיחה מאכזבים".
למרות הסופה - "אין סיבה לעליית מחירי הירקות והפירות במדד הבא"
לדברי איציק כהן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות, אין סיבה לעליית מחירי פירות בעקבות הסערה. "תפוחים, ענבי מאכל, אגסים, אפרסמונים וזנים נוספים נקטפו בקיץ ומשווקים מקירור. החקלאים כבר קיבלו את התמורה עבור הפירות וכל עלייה במחירם היא משחק של גורמים בשרשרת השיווק כדי להרוויח מהסערה ללא כל הצדקה. הבננות הן הפרי היחיד שאינו משווק מקירור, אך האזורים בהם נמצאים המטעים, שהם בגובה נמוך לאורך החוף או בעמק הירדן, לא נפגעו ממזג האוויר. גם מחיר פירות ההדר לא אמור להיות מושפע ממזג האויר".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.איזה יופי. עכשיו הריבית תרד, ואני אקנה עוד דירה להשקעה. (ל"ת)צוחק ולא משלם מס 15/12/2013 23:04הגב לתגובה זו1 1סגור
-
1.חחחחחח מה ירד בדיוק? הכל עולה בטירוף זה כבר מגוחח המדדכלכלן 15/12/2013 19:32הגב לתגובה זו3 0השקרי הזה הדלק המזון הרכבים הדירות החשמל הארנונה הכל עולה מה הם חושבים אנשים מפגריםסגור