קרנית פלוג רומזת: "אנחנו לא אדישים להתפתחויות בשער החליפין"

נגידת בנק ישראל הסבירה היום בכנסת כי "שינוי המתרחש באופן חד ומהיר מקשה על הענפים הסחירים במשק להיערך ולהתאים עצמם"
 | 
telegram
(2)

נגידת , ד"ר קרנית פלוג, סקרה היום את מצב המשק בפני ועדת הכספים של הכנסת. על רקע השיפור בכלכלה העולמית, תחזית חטיבת המחקר של בנק ישראל צופה בשנת 2014 קצב צמיחה של 3.3% במשק הישראלי.

בהתייחס להתחזקות השקל מול הדולר אמרה פלוג כי "אנחנו לא אדישים להתפתחויות בשער החליפין. מגמת הייסוף משקפת בין היתר את השיפור היחסי בכלכלת ישראל ביחס למדינות המפותחות האחרות. ואולם, שינוי המתרחש באופן חד ומהיר, בניגוד לשינויים של הכוחות הבסיסיים שהם מטבעם הדרגתיים, מקשה על הענפים הסחירים במשק להיערך ולהתאים עצמם, בפרט בתקופה בה הביקושים העולמיים מתונים".

בסוף השבוע האחרון התערב בנק ישראל במסחר במט"ח ורכש מעל 300 מיליון דולר בשוק. לבסוף עלה הדולר ב-0.516% ושערו היציג 3.5040 שקלים. הדולר נחלש מול השקל ביותר מ-6% בשנה האחרונה. למרות ההתערבות בשער המט"ח פלוג ציינה כי "הרגישות של סך היצוא לשער החליפין אינה גבוהה".

חברות שחשופות לשער הדולר מעסיקות 60% מהמועסקים בתעשייה

נקודת החולשה במשק הישראלי הייתה בשנתיים האחרונות. שער החליפין משפיע על כושר התחרות של תעשיות המתחרות ביבוא. הרגישות לשער החליפין גבוהה יותר בענפי התעשייה המסורתית והמעורבת מסורתית. אלה מעסיקים קרוב ל-60% מהמועסקים התעשייה.

לגבי המצב הכלכלי בעולם הסבירה פלוג שיש צמיחה נמוכה בארה"ב שהושפעה מהריסון התקציבי שם, התכווצות מתמשכת באירופה והאטה בשווקים המתעוררים. עם זאת התחזית לעציד אופטימית עם צמיחה.

ח"כ אראל מרגלית אמר היום כי "בנק ישראל נכשל בניסיונו להתמודד עם שער החליפין. משמעות שער החליפין פיטורין של עשרות אלפי עובדים במשק הישראלי הן בתעשיות המתקדמות והן בתעשיות המסורתיות. לקראת 2014 בנק ישראל חייב לנקוט במדיניות שונה ואנחנו מצפים לשינוי אסטרטגי. מרגלית הוסיף: "אם בנק ישראל היה חברה בורסאית אין ספק כי בעלי המניות והמשקיעים היו דורשים הסבר על מחיקת מיליארדים עקב רכישת דולרים".

פלוג תומכת במדיניות של מס הכנסה שלילי בכדי להיטיב עם העניים

למרות הצמיחה ושיעור האבטלה הנמוך - 5.3%, פלוג מציינת שתי נקודות חולשה מטרידות: הראשונה - הגידול בתוצר לשעת עבודה בישראל איטי מזה שברבות מהמדינות המפותחות, ובפרט מזה שבארה"ב (שיפור לא גבוה מספיק בפקיון) והשניה - מגמת הגידול בשיעורי העוני של אנשים עובדים.

פלוג הוסיפה ואמרה לגבי העוני בישראל כי "אבל העוני בקרב משפחות עם מפרנס אחד, ואפילו שניים, מציב בפנינו אתגר גדול של העלאת ההכשרה והמיומנויות של המצטרפים לתעסוקה. אחד הכלים שיכולים לסייע בצמצום העוני בקרב עובדים הוא הרחבת מענק ההכנסה (מס הכנסה שלילי)".

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    כל מי שאין לו דירה = עני! תטפלי בנדל"ן מטומטמת. (ל"ת)
    נדל"ן 06/01/2014 13:41
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 1.
    רק מחכים מחכים מחכים מחכים מחכים מחכים מחכים לנס (ל"ת)
    לא אדישים 06/01/2014 12:30
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות