בהתאם לצפי: בנק ישראל הותיר את הריבית לחודש אפריל ללא שינוי

כפי שחזו רוב יועצי ההשקעות והכלכלנים, הודעת הריבית היום לא הביאה עימה בשורות גדולות - תישאר ברמתה הנוכחית ותעמוד על 0.75%
 | 
telegram
(1)

כצפוי, הודיע היום (ב') שיותיר את הריבית לחודש אפריל ברמתה הנוכחית - 0.75%. ההחלטה האמורה מתיישרת עם קונצנזוס הכלכלנים ויועצי ההשקעות. בבנק ישראל מוסרים כי ההחלטה להותיר את הריבית על כנה היא עקבית עם המדיניות המוניטרית שנועדה לבסס את האינפלציה בתוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים הקרובים ולתמוך בצמיחה.

הסיבה המרכזית להותרת הריבית היא שיעור האינפלציה הנמוך. הציפיות לאינפלציה לשנה נמצאות בתוך תחום היעד, בחלקו התחתון של התחום. שירד ב-0.2% בחודש פברואר הוביל את האינפלציה להישאר בחלקו התחתון של היעד.

גם שיעור הצמיחה המתון של המשק הוביל להחלטה וזאת על אף שמסתמנת התאוששות מסוימת בשיעור הצמיחה ברבעון הראשון של 2014. בבנק ישראל מוסרים כי ההתאוששות מסתמנת בעיקר בצריכה הפרטית וכן כי נרשמת עלייה מסוימת בייצוא בתחומי ההיי-טק והשירותים העסקיים.

בבנק ישראל התייחסו גם לשוק המט"ח וציינו שהשקל התחזק בחודש האחרון ב-1% במונחי שער החליפין הנומינלי אפקטיבי. בנוסף, מתחילת 2013 נרשם מצטבר של 8.2%.

בהתייחס לשוק הנדל"ן מוסרים בבנק ישראל כי קצב עליית מחירי הדירות התמתן החודש לאחר שהמחירים עלו בשנה האחרונה ב-6.3%. היקף נטילת המשכנתאות נותר גבוה. עם זאת, נמשך השיפור במאפייני הסיכון של המשכנתאות החדשות. צעדי המדיניות הנדונים ביחס לשוק הדיור עשויים להביא לתנודתיות בהיקפי הפעילות ורמות המחירים בשוק בחודשים הקרובים.

תגובות להחלטה

שמואל בן אריה, מנהל המחקר בקבוצת פיוניר, ציין כי "הורדת הריבית הקודמת נבעה מכורח המציאות, גם אם נראה כי לא הייתה אפקטיבית. חשוב לזכור כי מצב שער השקל/דולר לא היה המטרה היחידה לשמה הוריד בנק ישראל את הריבית. לאחר מדד ינואר שהצביע על ירידה בביקושים של הצרכן הישראלי ועל המשך ההאטה הכלכלית, בנק ישראל היה חייב להגיב. למעשה האינפלציה המחושבת 12 חודשים לאחור עומדת על כ- 1.2% אם נוריד את השפעת העלאת המע"מ משנה שעברה, אשר תרמה כ- 0.5% למדד המחירים, אנו נמצאים עמוק מתחת ליעד האינפלציה של בנק ישראל".

בן אריה הוסיף: "בהורדת הריבית הקודמת ניסה בנק ישראל להוזיל את הכסף ולגרום לציבור לצאת ולצרוך ובכך לעודד את הכלכלה המקומית. לצערו של בנק ישראל, הוזלת הכסף נכון להיום מופנית בעיקרה לשוק הדיור ולא להגדלת הצריכה, ועל כן אני מעריך כי בנק ישראל ומשרד האוצר יאלצו להטיל מגבלות חמורות נוספות על נוטלי המשכנתאות".

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות אמר בתגובה: "למרות ההאטה החריפה במשק ושני המדדים האחרונים שהיו שליליים החליט בנק ישראל להותיר את הריבית במשק ללא שינוי, אחרי שבחר להפחית אותה בחודש שעבר. לנגד בנק ישראל עמדה הנחישות הממשלתית להביא להוזלה במחירי הדירות דרך הענקת פתור ממע"מ לזוגות צעירים על דירות חדשות וקביעת מחיר מטרה לדירות חדשות. בנק ישראל לא רצה להצטייר כגורם שמלבה את העלייה במחירי הדירות דרך הורדת הריבית היום, דווקא בשעה שהממשלה מרכזת את מירב המאמצים להביא לירידת מחירים".

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בהלמן אלדובי אמר: "מרבית האינדיקאטורים הכלכליים בישראל מצביעים על שיפור, בעיקר בתחומי הייצור והיצוא. אפילו היום מוקדם יותר היינו עדים לירידה מסוימת באבטלה. המשך מגמה זו תפחית את הסיכוי להורדת נוספת. גם מבחינת האינפלציה, הצפי הוא שהמדדים הקרובים יהיו גבוהים יותר, בעיקר לקראת האביב, כך שאנחנו לא רואים סיבה אמיתית כיום להורדת ריבית נוספת, כאשר השקל נותר יציב יחסית".

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    לא מחדשים כלום. הכל לפי הספר (ל"ת)
    משקיע קטן 24/03/2014 17:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות