עזבתם מקום עבודה? כך תשמרו על כספי הפיצויים ותשלמו פחות מיסים
בעת סיום יחסי עובד-מעביד, העובד נדרש לקבל החלטה מה ברצונו לעשות עם כספי הפיצויים. מדובר בהחלטה לא פשוטה המשפיעה בין היתר על החיסכון הפנסיוני של העובד ועל גובה המס שישלם. עומר בן יאיר, מומחה פנסיוני במרכז הידע של פסגות לחינוך פיננסי, מסביר על האפשרויות העומדות בפני העובד.
מי משלם לשכיר את כספי הפיצויים ומה המקור הכספי?
"שכיר העוזב את מקום עבודתו בנסיבות המזכות אותו בפיצויים יקבל את כספי הפיצויים ישירות מחשבון המעסיק או על ידי שחרור הפיצויים שהופקדו על שמו בקופת הגמל, ביטוח המנהלים או קרן הפנסיה. בעת סיום העסקה יקבל העובד מהמעסיק מכתב המופנה לחברה המנהלת בו הוא מודיע לקרן או לקופה האם כספי הפיצויים שהופקדו מועברים לטובת העובד, או שהוא מבקש לקבלם חזרה (במידה והעובד סיים בנסיבות שלא מזכות בפיצויים)".
מה הם היבטי המיסוי בתשלום כספי פיצויים?
"העובד יקבל מהמעסיק 'טופס 161'. מדובר בטופס של רשות המיסים בו מציין המעסיק את משך תקופת העסקה, השכר הקובע לפיו חושבו הפיצויים, סך הפיצויים המשולמים לעובד ואת גובה ושיעור המס החל עליהם. בטופס מפרט המעסיק, בין היתר, את המקורות מהם הוא מתכוון לשלם את הפיצויים, כלומר את שמות הקופות בהן נצברו הפיצויים. בכל הקשור למס הכנסה, כספי הפיצויים מתחלקים למעשה לשניים - עד לתקרה הקבועה בחוק (12,360 שקלים לכל שנת עבודה, נכון לשנת 2014) ניתן פטור ועל יתרת הפיצויים יש לשלם מס הכנסה בהתאם להכנסת העובד באותה שנה (כלומר בהתאם למדרגות המס)".
בחירה בחלופה מתאימה תוביל לחיסכון משמעותי בתשלום מס הכנסה
עבור העובד מדובר בצומת מרכזי בו הוא נדרש להחליט מה ברצונו לעשות עם כספי הפיצויים כאשר בפניו עומדות מספר חלופות. התנהלות נכונה ובחירה בחלופה מתאימה עשויה להוביל לחיסכון משמעותי בתשלום מס הכנסה. האפשרויות שעומדות בפני העובד הן: משיכת כספי הפיצויים או השארת הפיצויים לאחר תשלום המס בקופת הגמל.
האם כדאי למשוך את כספי הפיצויים?
"על אף הפיתוי במשיכת הכסף שהצטבר לזכותנו, חשוב לציין כי כספי הפיצויים מהווים מרכיב משמעותי מאוד בחסכון הפנסיוני, ובמקרים מסוימים, עשויים להוות קרוב למחצית מסך החיסכון הפנסיוני שצברנו. לכן, כדי לשמור על פנסיה סבירה (ביחס לשכר בגיל העבודה) יש לשקול את השארת כספי הפיצויים בתכנית הפנסיונית ולייעד אותם לקבלת פנסיית זקנה בפרישה".
האם יש דרך להפחית את המס המשולם בגין כספי הפיצויים?
"חלק מכספי הפיצויים חייב במס הכנסה, על כן תכנון מס נכון יכול להוביל להפחתת תשלום המס. לדוגמא, באפשרות העובד לבקש מפקיד השומה לבצע פריסת מס על כספי הפיצויים אשר עשויה להקטין את חבות המס. אפשרות נוספת היא לנסות ולדחות את העזיבה מעבודה (עד כמה שניתן) לרבעון האחרון של השנה. עובד שעוזב ברבעון האחרון יכול לבקש מרשות המיסים שיראו בו כמי שעזב בתחילת שנת המס הבאה. באופן זה, מעביר העובד את ההכנסה שלו מהפיצויים לשנת המס העוקבת, כך שבמידה ובאותה שנה הכנסתו תהיה נמוכה יותר, גם שיעור המס שלו יקטן".
כספי פיצויים פטורים ממס ב-32 שנות העבודה האחרונות לפני הפרישה
בשורה התחתונה - יש לקחת בחשבון בעת ביצוע תכנון המס גם את ההשלכות של משיכת הפיצויים הפטורים על הפטור העתידי על הקצבה בגיל הפרישה. לכן, בנושא זה חשוב מאוד לקבל ייעוץ מקצועי לפני משיכת כספי הפיצויים וזאת על מנת להבין את האפשרויות העומדות בפנינו לצורך הקטנת חבות המס. בעקבות תיקונים שנערכו לאחרונה בפקודת מס הכנסה (תיקון 190), נקבע כי משיכת כספי פיצויים פטורים ממס ב-32 שנות העבודה האחרונות שקדמו לפרישה תיפגע בפטור ממס שיינתן לקצבת הזקנה של העובד לאחר פרישתו.
מה עולה בגורל הפיצויים שמשאירים לאחר תשלום המס בקופת הגמל?
"עובד שנצברו לו פיצויים ב'קופת גמל לא משלמת' יכול לבצע התחשבנות מס (להגיש לקופה את 'טופס 161' או אישור פקיד שומה והקופה תנכה את המס עבורו) ולהשאיר את הכספים בחשבון חדש בקופת גמל במעמד עצמאי. המשמעות - הכספים בקופה נשארים נזילים, הקופה נחסמת להפקדות נוספות, והעובד יכול לבחור בין: משיכת הכספים כסכום הוני (תשלום חד-פעמי) בכל עת, ואז לשלם מס רווח הון בגובה של 25% על הרווח הריאלי, או למשוך את הכספים בפרישה כקצבה מקופה משלמת ואז כל הקצבה (מהקרן כולל הרווחים שנצברו) פטורה ממס (קצבה מוכרת)".
'קופת גמל לא משלמת לקצבה' היא קופת גמל למטרת צבירה - אינה רשאית לשלם לעמית כספים אלא באמצעות העברתם לקופה שמשלמת לקצבה.
כיצד ניתן לבצע רצף של קצבה?
"באפשרותו של עובד לבחור לייעד את כספי הפיצויים לקצבה לגיל פרישה, אך זאת רק לגבי פיצויים שנצברו בקופות לקצבה. כלומר, להותיר את הכספים בתוכנית הפנסיונית לצורך קבלתם כקצבה חודשית. מי שיבחר בפתרון זה יכול לנצל את הזכאות לפטור ממס ולמשוך את הפיצויים הפטורים כבר בעת סיום העבודה, ולהותיר רק את הפיצויים החייבים במס למטרת קצבה. למעשה, בהליך זה העובד דוחה את התחשבנות המס עד למועד הפרישה, כלומר במקום לשלם מס על הפיצויים כיום, הוא יקבל בגינם קצבה חודשית בפרישה שעליה יחולו כללי המס על קצבאות. חשוב לציין כי עובד שבוחר באפשרות זו רשאי להתחרט בכל עת ולמשוך את הפיצויים בכפוף להוראות המס".
הפקדות לקופות גמל ניתנות למשיכה כקצבת זקנה - הכנסה החייבת במס. עם זאת המדינה מעודדת את האזרחים לחסוך לפנסיה ולכן העניקה מספר הטבות מס. ניתן לקבל את הכסף כסכום הוני (חד־פעמי) החל מגיל 60 בתנאי שלאחר מכן תישאר לעמית קצבה חודשית שלא תפחת מסכום של 4,419 שקל בחודש. תשלום המס במקרה זה - 15%.
כיצד ניתן לבצע רצף זכויות פיצויים?
"עובד אשר מסיים העסקה ומתכוון להמשיך לעבוד כשכיר אצל מעסיק חדש, יכול לבחור באפשרות של ביצוע רצף זכויות לפיצויים (מכונה גם רצף מעסיקים). שכיר שבוחר באפשרות זו מנוע מקבלת כספי הפיצויים בפטור ממס, ומתבקש להותיר את הכספים בתוך מסגרת המכשיר הפנסיוני".
מה התנאי לביצוע רצף זכויות פיצויים?
"התנאי הינו שהמבקש יתחיל לעבוד אצל מעסיק חדש בתוך שנה ממועד סיום העסקתו אצל המעסיק הקודם. באופן זה, ייווצר 'רצף' בין תקופות העסקה, כאשר כל כספי הפיצויים - החדשים והישנים גם יחד - יעמדו לרשות העובד בעת סיום העסקה אצל המעסיק החדש. תשלום המס על הפיצויים למעשה נדחה מעזיבת מקום העבודה היום למועד הסיום אצל המעסיק החדש. בהתאם לכך, הפטור על כספים אלה יחושב על פי תקרת הפטור, הוותק ומדרגות המס במועד עזיבת מקום העבודה החדש. ניתן לבצע רצף בין מספר בלתי מוגבל של מעסיקים, וכמו כן, ניתן להתחרט על החלטה זו בתוך שנתיים מהיום בו אושר הרצף בכפוף להוראות הדין".
האם יש הטבת מס?
"בביצוע רצף זכויות לפיצויים (רצף מעסיקים) קיימים מספר יתרונות מיסויים; ראשית, אפשרות להגדלת הפטור על הפיצויים בעתיד, שכן הפטור יחושב על סמך הוותק שנצבר תחת כל המעסיקים הקודמים וכן, על פי תקרת הפטור במועד עזיבת מקום העבודה האחרון; יתרון נוסף הוא צבירת שנות ותק לפריסת מס; עוד יתרון הוא חישוב שיעור המס בהתאם למדרגות המס במועד עזיבת מקום העבודה האחרון".
האם קיימת מגבלה על הסכום אותו ניתן לייעד לרצף זכויות לפיצויים?
"כן. הסכום המרבי מורכב מצירוף שלושה סכומים יחד:
1. סך יתרת הפיצויים שנצברו לטובת העובד בתוכניות החיסכון הפנסיוניות (כלומר, הפקדות המעסיק בצרוף התשואה שנצברה).
2. הסכום שנדרש מהמעסיק להשלים, מעבר לזה הנצבר בחיסכון הפנסיוני, לצורך השלמת 100% חבות הפיצויים.
3. סכום שהוא מכפלת סך שנות העבודה אצל המעסיק ב-4 פעמים השכר הממוצע במשק. כלומר, מספר שנות עבודה כפול 36,356 שקל (נכון לשנת 2014)".
מה יש לעשות בכדי לבצע רצף קצבה או רצף זכויות לפיצויים?
עומר בן יאיר: "יש לקבל את אישור רשות המיסים. בנוסף, חוסך בעל קרן פנסיה ותיקה צריך לבדוק האם משיכת הפיצויים תחסום את הקרן שלו להפקדות חדשות ואף תשלול את הזכאות שלו לקבלת קצבת זקנה (כפי שקורה בחלק מהקרנות) ולכן במקרים מסוימים רצוי שלא למשוך את הפיצויים. בכל מקרה, לאור מגוון אפשרויות הבחירה, המורכבות המיסויית של נושא כספי הפיצויים וההשלכות האדירות על החיסכון הפנסיוני שלנו, מומלץ להתייעץ עם בעל רישיון מתאים טרם ביצוע כל פעולה בכספי הפיצויים ".
פסגות: "מובהר כי המידע הנמסר לך לעיל הינו כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ השקעות/פנסיוני ו/או שיווק השקעות/פנסיוני ו/או ייעוץ מס המתואם לך באופן פרטני בהתבסס על הצרכים והנתונים האישיים שלך כמו כן המידע שנמסר לעיל ניתן כשירות בלבד והשימוש בו הינו באחריותך הבלעדית פסגות בית השקעות עוסק בשיווק השקעות ובשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ) ולו זיקה למוצרים המנוהלים על ידו".
כתבות מעניינות נוספות בתחום זה:
העתיד שלכם: כל מה שרציתם לדעת על 'פיצויים בסיום העבודה' - 12 נקודות
פיצויים בסיום עבודה: מה המס על הסכום שמגיע לכם - והאם אפשר לקבל פטור?
ביטוח בריאות: השתלת ריאות יכולה להגיע ל-800,000 דולר, איך להתגונן?
פצצת הזמן הפנסיונית: כך תנצלו הטבות מס ותחסכו יותר - 3 תחנות קריטיות
מדריך: החלטה גורלית - למשוך את קרן ההשתלמות או לחסוך הכל עד לפרישה?
שלא יעבדו עליכם: 5 דברים שרצוי לבדוק בתלוש השכר - בשביל לישון בשקט
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.במקום להקל הממשלה מקשה עלינו ומבלבלתצ. 10/05/2017 01:27הגב לתגובה זו0 1ואנשים נופלים ומשלמים יותר ממה שצריךסגור
-
3.תמשכו הכל ככה ושימו במדדים.ככה החיסכון שלכם (ל"ת)רונן 04/07/2016 09:33הגב לתגובה זו2 0סגור
-
2.כתבה חשובה ומפורטת (ל"ת)ארז 23/12/2014 13:34הגב לתגובה זו2 0סגור
-
1.מקשים על האזרח להבין מתי משלמים וכמה אחוזים. (ל"ת)הכל נהיה מסובך 19/07/2014 15:23הגב לתגובה זו5 0סגור