גיורא ענבר על הסיבה שבזכותה צה"ל יצר שקט בגבול לבנון - שנמשך כבר 8 שנים
ביום ה-10 למבצע 'צוק איתן', צה"ל החל בכניסה קרקעית לתוך רצועת עזה. מדובר במבצע שלישי נגד החמאס ובפעם השניה שבא כוחות קרקע של צה"ל נכנסים לרצועה מאז יצאה ישראל משם ב-2005. זה קרה לאחר שהניסיונות להשיג הפסקת אש עם החמאס כשלו, ירי הרקטות נמשך וניתן סוג של אות חיובי מהקהילה הבינלאומית . Bizportal שוחח עם גיורא ענבר, תת אלוף במיל' אשר שירת 25 שנה בצה"ל ובתפקידו האחרון היה מפקד עוצבת לבנון.
רבים טוענים כי הכניסה הרגלית ללבנון ב-2006 ומבצע חומת מגן ביהודה ושומרון הובילו לשקט ארוך שנים בגזרות אלו, אתה חושב שהכניסה הקרקעית תועיל?
"המתקפות הרגליות על בינת' ג'בל הן לא הסיבה ל-8 שנות שקט בגבול לבנון. הסיבה היא שכשבכירי החיזבאללה יצאו מהבונקר, הם ראו את רובע 'דחייה' שנמחק לחלוטין ע"י מטוסי צה"ל ושמעו מהעם שהוא לא מוכן לקבל את השטחת השכונה בגלל הרפתקאה של חטיפת חיילים, זה מה שהפסיק את המלחמה. נורא אוהבים להשתמש בדוגמה של חומת מגן ביהודה ושומרון אז נכנס צה"ל קרקעית בעוצמה רבה, ההשוואה הזאת לא מקצועית, עזה שונה לגמרי מהגדה, אוכלוסייה שונה, תנאי שטח אחרים, פה יש את הרשות הפלסטינית שקשובה לאזרחים, החמאס לא קשוב לכלום".
"לכניסה קרקעית יש מחיר וזה ודאיי, אבל לגבי תוצאת הכניסה - פה אין ודאות. בפעילויות של הפעלת ירי מנגד, מבצעים מיוחדים וסיכולים ממוקדים המחיר הוא כנראה נמוך יותר"
יש כאלה שמצדדים בכיבוש רצועת עזה
"היינו שם, לא היה לנו טוב, אריק שרון, מצביא ומנהיג עם יכולת נדירה לשלב מדינאות ויוזמה צבאית, הוא החליט לצאת משם, הוא הבין שישיבה בעזה לא תקנה לנו ביטחון. העלויות של חזרה לעזה הן עצומות."
האם נצא שוב למתקפה חוזרת בעזה בעוד שנה-שנתיים?
"אני חושב שיש חלון הזדמנויות שבמחיר מאוד סביר ניתן נגיע להסכם שיבטיח יותר שקט ליותר זמן מהפעמים הקודמות. הסיבות לכך הן - ההיחלשות הטוטלית של החמאס בגלל כתוצאה מבידודו הבינלאומי, הפוליטית והצבאי, וההצלחה המסחררת של ממשלת ישראל להגן על העורף. אוהבים לומר בצד שלנו שזה נס שלא נפגענו, זה לא נס, זו מערכת שבצורה מושכלת הושקע בה כסף, הון אנושי ומערכתיות. היכולת להפעיל כל כך מהר כל סוללה שמצטרפת למהלך, התפקוד של פיקוד העורף, הם לא דברים שאפשר לבטל אותם. הסיבה השלישית הוא המטרייה הבינלאומית – יש היום כמעט זהות אינטרסים בעולם הערבי ובקהילה הבינלאומית בדרישה לגרום לחמאס לשנות את דפוס ההתנהגות שלו מול ישראל. אם גם תהיה ממשלה שתשכיל למנף את ההצלחה הצבאית הזאת לכדי מהלך מדיני תוך כדי יכול להיות שנגיע לשינוי הפרמטרים בעזה".
לדעתך החמאס יהפוך בסוף של דבר מארגון טרור לתנועה לגיטימית כמו הפת"ח?
"בהינתן מצב בו מצליחים להכות את הזרוע הצבאית שוק על ירך והזרוע האזרחית מתנערת ממנה כרצון להישאר כתנועה פוליטית, אני לא פוסל אפשרות של חמאס מדיני בקואליציה כזו או אחרת עם אבו , דבר שיכול לתת לנו איזושהי אתנחתא יותר ארוכה. בוא נסתכל צפונה, ראינו את חסן נאסראללה, מנהיג החיזבאללה כקיצוני, ואילו כיום כבר שמונה שנים הוא לא מאיים, בעיקר כי בחר להפוך לתנועה פוליטית. לא ניתן להיות טרוריסט צבאי ומנהיג מדיני. כרגע הסבירות שזו קיימת היא גבוהה מדיי כדי שנזלזל בה ולא ננסה למצות אותה".
מה ייחשב להסכם טוב עם החמאס?
"הסכם טוב עם החמאס יכלול שקט, סוג של פירוז או פיקוח ובקרה על יכולת ההתחמשות שלו, שליטה על המעברים והגדר ויכולת שלנו לטפל בנושא המנהרות. הישג נוסף יהיה יצירת דיאלוג שיאפשר לרשות הפלסטינית להיות חלק מההסדרים האלה, איתם אנחנו יודעים לדבר. ניסיון של הימין להשתמש בסלוגן שאין לנו פרטנר עושה נזק לערכו האמיתי של אבו מאזן".
*גיורא ענבר הוא דירקטור בקבוצת קו מנחה, מפעילת אתר Bizportal
כתבות מעניינות נוספות:
איילת שקד: "אזרחים לא צריכים לספוג טילים על חשבון הפחד מפגיעה בחיילים"
אלון ליאל: "החמאס הוכרע, צריך לעבור כעת למסלול מדיני" - ומי המנצח הגדול?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.קול שפוימורן יעקבי 19/07/2014 16:51הגב לתגובה זו0 1כל מלה בסלעסגור
-
2.גיבוב שטויות (ל"ת)שי 18/07/2014 10:29הגב לתגובה זו1 1סגור
-
1.הערה אחת לענייןהאזרח ק' 18/07/2014 09:56הגב לתגובה זו1 0ענבר החביב , כמו רבים מהפרשנים מתעלמים מהעובדה הבסיסית והיא המעמד המדיני השונה בין לבנון לבין הרצועה. לבנון היא מדינה ריבונית שהחיזבאללה אינו שולט בה והוא כפוף למשטר מדיני גם אם הוא מתגרה בו וכמובן לדעת קהל המייצגת כוח פוליטי לא מבוטל שגישתו לסכסוך עם ישראל שונה בתכלית. מלים אחרות לבנון אינה חיזבאללה ולהיפך. על עזה נאמר רק כי עתידה מחייב קודם כול החלטה ישראלית ביחס לכינון מדינה פלסטינית. כאן נמצא בלבול, הססנות ושיקולים פוליטיים פנימיים אשר מותירים את המצב בעינו. האם דבר ישתנה הפעם? ישראל בת 66 ולאן פניה?סגור