"יהיו עסקים שייקח להם שנתיים להתאושש מ'צוק איתן' - הממשלה טיפלה בפיצויים באופן בזוי"
מבצע צוק איתן אומנם ארך 50 יום בלבד אך המשק הישראלי צפוי ללקק את הפצעים במשך תקופה ארוכה. יישובי קו העימות, הנמצאים במרחק 40 קילומטרים יזכו לקבל פיצויים עבור הפגיעה הקשה בפעילות העסקית לאורך התקופה, אך עסקים מחוץ לטווח זה ככל הנראה לא ייזכו לקבל פרוטה, והפגיעה בהם לאור התרחבות טווח פגיעת הרקטות לכ-70% משטח המדינה ממשית.
מוטי שפירא , מנכ"ל להב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל, אומר כי "יש עסקים מעבר למעגל ה-40 קילומטר למתן פיצויים שהממשלה אישרה שמשדרים אותות מצוקה, בנתניה לדוגמא אולם אירועים פנה אלינו בקריאה שבוטלו כל החתונות. בגדול מדובר בירידה של כ-60% בהיקף הפעילות העסקית במשק. הענפים שסבלו פחות הם בתי הקולנוע והנסיעות לחו"ל".
"ההאטה במשק החלה עוד לפני המבצע"
לדברי שפירא, ההאטה במשק אשר החלה לפני המבצע גם החלה להשפיע על עסקים: "פונים אלינו לארגון יותר מבעבר, לפחות 50% יותר, רוב הפניות הן מעסקים מחוץ לטווח ה-40 קילומטר שהממשלה קבעה. ענף ההסעדה חטף את המכה החזקה ביותר – ירידה של 30%-50% בהיקף הפעילות. מדובר בענף שמגלגל עשרות מיליארדי שקלים בשנה ותוך חודש אחד ראה ירידה של 50%-60% בהכנסות. אני רק מקווה שלעסקים תהיה יכולת לחזור לשגרה, אך אין ספק שעסקים לא יצליחו להחזיר את ההפסדים מתקופת המבצע. ניתן לראות ירידה גם במסחר הקמעונאי, בכניסה למוסכים, כל ענפי השירותים ספגו מכה".
שפירא טוען כי הממשלה ביצעה טעות שקולה בכך שעצרה את מתן הפיצויים בישובים הנמצאים 40 קילומטרים מקו העימות, אך זו טעות מחושבת מאחר ולעסק בתל אביב היה קשה להוכיח שהירידה בהכנסות נובעת מהמלחמה ועשרות אלפי עסקים היו נכנסים למסלול מול מס הכנסה. לדבריו, עוד מוקדם לאמוד אם יותר עסקים יפשטו רגל השנה – "ייתכן ונראה גידול של 20% במאזן בין פתיחות לסגירות של עסקים – בשנתיים האחרונות היה פער של 10% בין העסקים שנפתחו מול אלו שנסגרו, כלומר 10% יותר נסגרו מאשר נפתחו".
מנגד, אמיר ברמלי , יו"ר ומנכ"ל קבוצת העסקים רוביקון, סבור שעסקים רבים כבר נמצאים בתהליך פשיטת רגל בעקבות המבצע: "הטיפול בכל נושא התמיכה בעסקים קטנים ובינוניים במצבי חירום בישראל – בזוי. למרות כל הפרסומות היפות בטלויזיה, עד היום המדינה לא השכילה לפתח שום מנגנון אוטומטי לתמיכה מיידית בעסקים ובמשפחות שנפגעות בטווח המיידי. במידה ולא יימצאו פתרונות מימון מקדימים לעסקים קטנים שנתונים בקשיים הם לא יצליחו לעבור את התקופה."
"בזמן המבצע היו ירידות של 35-60% בהיקף פעילות העסקים"
"בזמן המבצע היו ירידות של 35-60% בהיקף פעילות העסקים - זהו שיעור שממש משתק עסקים, וכשמדובר בתקופת זמן של 50 יום יהיו עסקים שיידרש להם גם בין שנה לשנתיים להתאושש ולחזור למחזורים של התקופות לפני המבצע. במבצעים קודמים כבר ראינו שהחזרה לשיגרה היא איטית ויש כאלה שעדיין לא חזרו לתפקוד של 100%. בל נשכח גם שעלויות המימון לכיסוי הגירעון שנוצר עקב המבצע מתווספות לעלויות השוטפות של העסק".
ברמלי מעריך כי צפויה עלייה קיצונית בבקשות למימון והשקעה – "העלייה הורגשה גם תוך כדי המבצע וכמובן גם לאחריו. יש גם לזכור, כי תמיד בתקופות של סביבת ריבית נמוכה גוברות הבקשות למימון. אך השנה, אני מאמין שהעלייה בבקשות המימון תהיה חדה במיוחד. עסקים רבים נמצאים בבעיה תזרימית עקב 'צוק איתן' וחייבים מימון כדי לסגור את החודש ולא להיקלע לבעיה תזרימית קריטית. חלקם נמצאים במצב כזה שאפילו לא מאפשר להמתין לתהליך אישור מתמשך, וזקוקים לפתרונות מימון מקדימים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.איך זהאוריאל 04/09/2014 19:23הגב לתגובה זו1 0איך יכול להיות שאף אחד לא העלה לדיון ציבורי את נושא ניהול המלחמה מהפן הכלכלי . אומרים לנו שניצחנו והמדינה קורסת . זה היה ניהול מלחמתי מחפיר שהוריד את המדינה על הברכיים וייקח לה שנים לעמוד חזרה על הרגליים חזרה . 51 יום היו צריכים להסתיים אחרי שבוע ימים, מלחמה צריך להתחיל מהסוף, פשוט אין לנו כסף כפי שנוהלה . כנראה שביבי הרווח, אנחנו הפסדנו הענק .סגור
-
"ביבי הרוויח" ? האמנם ?מזקני השבט 05/09/2014 15:26הגב לתגובה זו0 0בוא אלמד אותך כלל בסיסי חמוד: במלחמה - אין מרוויחים !!!!! פשוט,לא ?סגור