רגע לפני ההחלטה: האם כדאי למשוך את כספי הפנסיה לפני הפרישה?
הבלבול שיש לנו במונחי הפנסיה גורם לנו פעמים רבות להפסדים. בטור שלפנינו ננסה להסביר מדוע הבלבול בין גיל הזכאות לקבלת פנסיה מהקופות לבין גיל הפרישה יכול לגרום לנו להפסדים.
תחילה נחזור על מנגנון קביעת הפנסיה. זו נקבעת על ידי חלוקת הסכום הצבור במקדם קיצבה, שאמור לשקף את תוחלת החיים הצפויה למי שפרש בגיל מסויים והתשואה על הכסף. לדוגמא, המשמעות של צבירת מיליון שקלים ומקדם קיצבה של 210 - שתהיה לנו פנסיה של 4,762 שקלים בחודש..
נקודה נוספת שחשוב להבין, שלמרות שהפנסיה נקבעת על פי הנחות מסוימות, היא תשולם לנו לכל ימי חיינו גם אם נחייה יותר מתוחלת החיים החזויה. לשאלה מה יקרה אם נחיה פחות מתוחלת החיים החזויה נתייחס בטור הבא.
בנוסף, חשוב לציין כי ההתייחסות היא אך ורק לפנסיהו המשולמת מביטוחי המנהלים המשתתפים ברווחים וקרנות הפנסיה שנפתחו ב-1.1.1995. לגבי קרנות הפנסיה הותיקות וביטוחי המנהלים מבטיחי התשואה - התייחסות היא אחרת.
בתור נקודת פתיחה חשוב להבין כי בניגוד למה שאנו חושבים, ניתן לקחת בדרך כלל החל מגיל 60. משיכת הפנסיה אינה מותניית בעזיבת עבודה (אם כי לעיתים נזדקק לאישור המעביד לקבלה, כיוון שהצבירה מורכבת גם מפיצויים ותגמולים שהופקדו על ידו, או מכיון שכך נקבע בתנאי הפוליסה). יתרה מזאת, ישנן פוליסות ישנות יותר בהן נקבע גיל הזכאות לנשים לתחילת קבלת פנסיה כגיל 55.
אז מה כל הדיבורים על העלאת גיל הפרישה ומה הן רלונטיות לגבי הפנסיה שלנו?
הרלונטיות לגיל הפרישה מתמקדת בסוגיית הפטור ממס שפנסיה זכאית ליהנות ממנו בתנאים מסויימים. פטור זה יינתן לפנסיה מגיל פרישה כחוק (פרט למקרים מסויימים הכוללים נכות צמיתה, פטור על קיצבה מוכרת ועוד) בנוסף, קיימים פטורים נוספים של פטור מתשלום לביטוח לאומי מקיצבת הזיקנה ועוד.
כלומר למעשה אין מניעה להתחיל לקבל את הפנסיה מגיל 60 ולא ליהנות מהטבות המס להן זכאית הפנסיה עד גיל הפרישה כחוק.
המשמעות הכלכלית
בואו ניקח לדוגמא אדם, זכר, שמגיע לגיל 60 ומחליט לקחת פנסיה. ברשותו פוליסת משתתפת ברווחים. אותו אדם צבר מיליון שקלים בגיל 60 וממשיך להרויח מעבודה 10,000 ש' ברוטו מידי חודש. המקדם בפוליסות מהדור של טרום שינוי מקדמי הקיצבה עומד על 190.79, כלומר הקיצבה אותה הוא יקבל בגיל 60 תעמוד על 5,241 ש'. קיצבה זו תתווסף כמובן להכנסתו מעבודה, נניח שלאחר מיסוי של כ-30% תעמוד לרשותו קיצבה נטו של 3,668 ש'.
ניקח את אותו אדם שמחליט לדחות את גיל קבלת הפנסיה ומושך רק בהגיעו לגיל הפרישה כחוק. במקרה כזה יעמוד מקדם הקיצבה על 157.7 והקיצבה שתעמוד לטובתו מאותם מיליון שקלים תעמוד על 6,341 ש'.
מה הוא הפסיד בינתיים?
אותו פנסיונר הפסיד בינתיים מדומה 7 שנים של קיצבאות נטו, כלומר 308 אלף שקלים!
מתי יגיע לנקודת האיזון?
אם נניח שבגיל 67 שתי הקיצבאות הן נטו, נקודת האיזון תהיה אחרי 280 חודשים, כלומר רק אחרי 23.5 שנים. ההחלטה של לבחור לקחת קיצבה בגיל 67 משתלמת, בלי לקחת בחשבון את הערך הכלכלי של הכסף שכאמור נמצא כבר אצל הפנסיונר החל מגיל 60.
מכאן ניתן להגיע למסקנה כי ככל שהמס על הקיצבה בגיל 60 נמוך יותר, נקודת האיזון בין ההחלטה לקבל קיצבה בגיל 60 לבין גיל פרישה כחוק או אחריו, רחוקה יותר.
מה כן יכול להשפיע על ההחלטה לקחת קיצבה בגיל מאוחר יותר?
ההנחה שבאותן 7 שנים בהם הכסף נמצא בחברה, זו תייצר ערך על הכסף. כלומר, אם נניח שהחברה תצליח ליצר של 3% נטו על הכסף מידי שנה, הרי לאחר 7 שנים הצבירה שתעמוד לטובת אותו לקוח תעמוד כבר על 1.23 מיליון שקלים והקיצבה בפועל תהיה כבר 7,800 ש'. אז נקודת האיזון באותן הנחות תהיה כבר אחרי 120 חודש, כלומר 10 שנים. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי מדובר על תוכניות המשתתפות ברווחים ומושפעות משוק ההון - כך שלא ניתן להבטיח את הגידול בצבירה.
אז מה לעשות?
לזכור שהאופציה קיימת. לזכור שאנשים שאיבדו את מקום עבודתם בגיל מבוגר ואין להם הכנסות נוספות יש אפשרות ליהנות מהפנסיה בגיל מוקדם יותר. יש להבין שבכל מה שקשור לפנסיה שלנו, כדאי להיעזר במומחה שמכיר היטב את היתרונות והחסרונות של כל החלטה פנסיונית כזו או אחרת.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו/ או שיווק פיננסי ו /או ייעוץ מס/ ו/ או יעוץ פיננסי ו/ או יעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעילו/או קיים להם אינטרס כלכלי במוצרים האמורים ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.**
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.איזה הסבר דמיקולו:בבר 17/11/2014 16:31הגב לתגובה זו0 1"בתור נקודת פתיחה חשוב להבין כי בניגוד למה שאנו חושבים, ניתן לקחת בדרך כלל החל מגיל 60." לקחת מה???סגור
-
2.נראה שאין בכלל שאלהRH 21/10/2014 13:52הגב לתגובה זו0 1עדיף לקחת בגיל 60 בעיקר אם אין הכנסה גבוההסגור
-
1.מס בריאות וביטוח לאומימוטי 21/10/2014 11:34הגב לתגובה זו0 0האם לוקחים מס בריאות וביטוח לאומי (בנוסף למס הכנסה) מהפנסיה אם מבקשים לקבל פנסיה מגיל 60 ובמקביל עובדים כשכירים?סגור