מהי צוואה הדדית ולמי היא מתאימה

 | 
telegram
(1)

מהי צוואה הדדית?

צוואה הדדית הינה למעשה הסכם בין בני זוג הקובעים מה יעשה ברכושם אחרי אריכות ימיהם. מדובר במסמך אחד או שני מסמכים נפרדים, שנערכו במועד אחד, ובהם מצווה כל אחד מהצדדים כי לאחר אריכות ימיו יזכה בן זוגו ברכושו, ואילו רק לאחר אריכות ימיו של בן זוגו יחולק הרכוש בין הילדים. ייחודיותן של הצוואות הוא בהדדיות שבהן, אתה יורש אותי ואני יורש אותך.

מדוע כדאי לערוך צוואה הדדית?

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הצוואה ההדדית מהווה כיום כלי משפטי מרכזי בשיטת המשפט הישראלית, אשר מטרתו לתת מענה לבני זוג המעוניינים להוריש האחד לשני באופן הדדי את רכושם המשותף, וכמו כן מעוניינים להגן על הרכוש המשותף באופן שלא יועבר לבני זוג עתידיים לאחר פטירתם, אלא לילדים המשותפים בלבד.

הצוואה ההדדית נותנת שקט וביטחון לבן הזוג שיישאר אחרון לעשות שימוש ברכוש המשותף של בני הזוג  מבלי שפתאום יידרש למכור את דירת המגורים המשותפת כדי לתת לילדים את חלקם בירושת ההורה שנפטר בהתאם להוראות חוק הירושה החלות במקרים בהם לא נערכה צוואה. 

נכון הדבר כי איש אינו רוצה לחשוב שילדיו האהובים יידרשו ממנו למכור דירה משותפת לאחר פטירת מי מההורים, אולם מדובר במערכת משפחתית אשר מתווספים לה בני זוג של הילדים עימם התחתנו, וייתכן ולחץ כלכלי מצד הילדים או בני זוגם עשוי להוביל לתוצאה קשה, לפיה יידרש בן הזוג הנותר בחיים למכור את דירת המגורים שהייתה משותפת לו ולבן זוגו שנפטר על מנת ליתן לילדים את חלקם בירושה.

תוצאה קשה מעין זו ניתן בקלות למנוע באמצעות עריכת צוואה הדדית המנוסחת היטב בידי עו"ד מקצועי ומיומן היודע לערוך צוואה בהתאם לדקויות המתבקשות עקב המצב המשפטי המורכב בעניין זה.

מהם היתרונות המרכזיים של הצוואה ההדדית?
 

  1. מניעת מצב בו הרכוש של בן הזוג שנפטר ראשון ימצא דרכו לידיו של בן זוג עתידי.
  2. הענקת ביטחון כלכלי לבן הזוג הנותר בחיים, ומניעת מצב בו ייאלץ למכור רכוש על מנת ליתן לילדים את חלקם ברכוש ההורה שנפטר לפי חוק הירושה.
  3. הבטחת ירושת הילדים, באמצעות סעיפים המגבילים את אופן השימוש ברכוש המשותף ע"י בן הזוג שיישאר אחרון בין החיים.
מי יכול לערוך צוואה הדדית?

הצוואה ההדדית נעשית בין בני זוג נשואים או ידועים בציבור. הצוואה ההדדית מייצרת הסתמכות של שני הצדדים על ההוראות ההדדיות הנכתבות בצוואה.

מדובר במנגנון מיוחד שיצר המחוקק עבור זוגות הרוצים להבטיח כי רכושם המשותף יעבור לבן הזוג שיישאר אחרון בין החיים.

האם ניתן במסגרת צוואה הדדית להגביל את אופן השימוש שיעשה ברכוש המשותף ע"י בן הזוג שנותר אחרון בין החיים?

במסגרת צוואה הדדית יכולים להחליט בני זוג להגביל את השימוש שיעשה ברכוש המשותף בן הזוג שנשאר  בין החיים, וזאת על מנת למנוע מצב בו הצד שהאריך ימים ונפטר אחרון, יבזבז את הרכוש ו/או יעביר חלק ניכר מהרכוש לבן זוג עתידי, באופן שלא תישאר ירושה לילדים.

החשש המובהק הוא  כאמור מפני בן זוג חדש עמו יחלוק את חייו בן הזוג הנותר בחיים, וכך לדוגמא יבחר בן הזוג הנותר בחיים להעניק או לשתף את דירת המגורים עם בן זוגו החדש.

הרעיון המרכזי הוא למנוע מצב בו תיפגע ירושתם של הילדים המשותפים, אשר בד"כ נקבעים כיורשים לאחר פטירתו של בן הזוג שנשאר אחרון בין החיים, ולמנוע מצב בו ירושתו של בן הזוג שנפטר ראשון תועבר לבן זוג חדש במקום לילדים המשותפים.

כיצד ניתן לבטל צוואה הדדית?

כאשר שני הצדדים לצוואה ההדדית נמצאים בין החיים, על הצד המבקש לבטל את הצוואה ההדדית לשלוח על כך הודעה בכתב, ברגע שנמסרת הודעה בכתב, בטלות שתי הצוואות של שני הצדדים לצוואה ההדדית.

במצב בו אחד מבני הזוג הלך לעולמו והעיזבון טרם חולק בין היורשים, על  בן הזוג הנותר בחיים ומבקש לבטל את הצוואה ההדדית, לוותר באופן מוחלט על כל חלק בעיזבון שהוא היה אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שהלך לעולמו.

למידע נוסף בקרו באתר  אירית רייכמן ושות'-משרד עורכי דין

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות