הכל אודות תהליך קבלת רישיון ייעוץ השקעות/פנסיוני
לימודי שוק ההון, על מקצועותיהם השונים, מושכים אליהם יותר ויותר ישראלים מדי שנה. מדובר בכמה מהמקצועות הצומחים והמבוקשים ביותר בישראל בשנים האחרונות, כאשר תחום ייעוץ ההשקעות והייעוץ הפנסיוני הוא אולי מהפופולאריים ביותר בתוך עולם זה. מאז הסדרת שוק הפנסיה הישראלי שהחלה כבר לפני כ 12 שנים בעקבות רפורמת בכר, נוצר ביקוש עצום ליועצים ומשווקים פנסיוניים. העניין הציבורי הרחב הגובר בבורסה, באפיקי השקעות שונים ובשוק ההון באופן כללי מעלים בהדרגה גם את הביקוש ליועצי השקעות ולמנהלי תיקים.
מהו המסלול אותו יש לעבור על מנת לרכוש השכלה מספקת בתחום, לקבל רישיון רשמי מרשויות המדינה ולהתחיל לעסוק באחד ממקצועות הייעוץ הללו באופן מקצועי? מהם התנאים המקדימים בהם יש לעמוד על מנת להתקבל ללימודים ומהן הפרוצדורות שיש לעבור מלבד ללימודים עצמם?
דרישות קדם ובחינות הרשות לניירות ערך
לימודים בשוק ההון, ובתוכם מסלולים להכשרת יועצי השקעות ויועצים פנסיוניים, בעצם בנויים על מנת להכין את התלמידים למעבר הבחינות הרשמיות מטעם מוסדות המדינה – הרשות לניירות ערך ומשרד האוצר. על מנת לעסוק במקצועות שוק ההון באופן רשמי וחוקי יש לעבור מספר בחינות חיצוניות מטעם רשויות אלו, ורק לאחר מכן להתחיל להתמחות ולהתקדם לעבר קבלת תעודה רשמית המאפשרת לייעץ באופן מקצועי, הן כיועצים פרטיים והן במסגרת של גופים פיננסיים גדולים.
מבחני הרשות לניירות ערך כוללים מספר מקצועות שונים, ביניהם בחינה בסטטיסטיקה ומימון, בחינה ביסודות החשבונאות וביסודות הכלכלה, בחינה באתיקה ודיני ניירות ערך ומבחן ביסודות הביטוח. אלו הם מבחני היסוד. בנוסף אליהם, נדרשים התלמידים להיבחן גם בקורסים מקצועיים, הכוללים למעשה את כל החומר המקצועי הרלבנטי מתחום ניירות הערך והשוק הפנסיוני. אלו הם המבחנים הידועים כ"מקצועית א'" ו"מקצועית ב'", ועבור הלומדים במסלול לייעוץ פנסיוני קיים גם מבחן מקצועי בשם "גמר פנסיוני". המבחנים המקצועיים נחשבים למאתגרים, מעמיקים וכוללים מידע רב, ומומלץ מאוד להירשם לקורס הכנה בטרם ניגשים להיבחן.
וכאן אנו מגיעים לדרישות הקדם ללימודי שוק ההון במקצועות אלו – קורסי ההכנה למבחנים בנויים על מנת להכין תלמידים ללא כל ידע מקדים בתחומים הללו, הכנה מעמיקה מההתחלה ועד הסוף, כך שלא רק יקבלו תמונה טובה ומעמיקה על התחום בו הם עתידים לעסוק, אלא גם יגיעו למבחנים החיצוניים כאשר הם מוכנים ובקיאים בחומר.
עבור מי שמגיע עם ידע מקדים או לימודים קודמים בתחום, ייתכן בהחלט כי יהיה זכאי להקלות משמעותיות. למשל – אנשים אשר עברו מבחנים באחד ממקצועות היסוד במסגרת לימודים קודמים (קורסים אלו נלמדים, למשל, במסגרת תואר בכלכלה וניהול, תואר בחשבונאות ומסגרות לימודים נוספות) זכאים לפטור מאותן בחינות, ולכן יכולים לוותר גם על קורסי ההכנה.
לימודי הכנה, מבחנים חיצוניים רשמיים ותחילת התמחות – המסלול לתעסוקה בתחום
לאחר שפירטנו את הקורסים השונים הנכללים במסלולי הלימודים לייעוץ השקעות וייעוץ פנסיוני, ניתן לסכם ולהציג את המסלול כולו, מההתחלה בה אנו חסרי כל ידע או ניסיון בתחום, ועד לסיום התהליך בו אנו עסקים במקצועות אלו באופן מקצועי ורשמי.
קורסי ההכנה הם השלב הראשון כאמור, ובעקבותיהם הבחינות החיצוניות של משרד האוצר והרשות לניירות ערך. מלבד למעבר הבחינות הרשמיות קיימת עוד דרישה רשמית מטעם מוסדות המדינה בטרם מקבלים התלמידים את רישיון התעסוקה בתחום. זוהי הדרישה להתמחות – עבודה כמתמחים בארגון פיננסי כלשהו (בית השקעות, בנק, משרדי הממשלה הרלבנטיים וכו') במשך שישה חודשים, תחת הדרכה והשגחה של אנשי מקצוע וותיקים ומנוסים בתחום. זוהי דרישה מחייבת, כאמור, ולא ניתן לעסוק במקצועות אלו באופן עצמאי בטרם עוברים את תקופת ההתמחות המדוברת.
השגת התמחות בתחום ואפשרויות התעסוקה שלאחר מכן
לאחר מעבר הבחינות הרשמיות (ולעיתים עוד במהלך הלימודים לקראתם) ניתן להתחיל להתמחות בתחום. ישנם כאמור גופים פיננסיים רבים ושונים בהם ניתן להתמחות, גופים אשר נבדלים ביניהם באופי העבודה ובתנאים. התמחות בבנק ישראל, לדוגמה, עשויה להיות שונה בעליל מהתמחות במשרד ייעוץ השקעות פרטי קטן.
כפי שציינו בתחילת הכתבה, הביקוש ללימודים ותעסוקה בתחום זה גבוה מאוד בשנים האחרונות. לכן, שוררת תחרות בתחום כבר בשלב חיפוש ההתמחות. דרך טובה לקבל יתרון בתחרות זו היא דרך בית הספר בו לומדים את קורסי ההכנה לבחינות – בתי הספר המובילים בתחום מעסיקים מורים מנוסים ובעלי מוניטין וקשרים רבים בתחום. כחלק מהשירות שמעניקים בתי הספר הללו לתלמידיהם הם גם מסייעים לקשר בין בוגרי הלימודים למוסדות פיננסיים שונים, על מנת לסייע לתלמידים להשיג התמחות טובה בתחום, כזו המתאימה לשאיפותיהם התעסוקתיות.
הן בשלב ההתמחות והן לאחר מכן, שוק העבודה מציע אינספור משרות ומסלולי תעסוקה פוטנציאליים עבור בעלי רישיון ייעוץ השקעות/פנסיוני. כל גוף פיננסי גדול דוגמת בנקים, בתי השקעות ומשרדי הממשלה הרלבנטיים (ובראשם משרד האוצר) שוכרים מדי שנה אלפי יועצי השקעות ויועצים פנסיוניים, ולא לתפקידי ייעוץ בלבד – בעלי השכלה בתחום עשויים להיות ממועסקים במגוון משרות אשר עוסקות בתחום זה, גם אם לא מדובר בדיוק בייעוץ "פרופר", אלא למשל במחקר פיננסי, בעיבוד וניתוח נתונים משוק ההון ושוק הפנסיה ועוד. בנוסף לבנקים, בתי השקעות, משרדים ממשלתיים וגופים פיננסיים גדולים, קיימות אינספור הזדמנויות תעסוקה גם במשרדים פרטיים, קטנים או בינוניים. ניתן למצוא גופים רבים כאלו בישראל, וכל אחד מהם מעסיק יועצים פנסיוניים ויועצי השקעות, כך שמגוון אפשרויות התעסוקה העומד בפני בוגרי מסלול לימודים זה עצום ומגוון.
המאמר נכתב על ידי האקדמיה לפיננסים, האקדמיה המובילה בתחום לימודי שוק ההון, לימודי ביטוח, לימודי ייעוץ פנסיוני, קורס ניהול תיקים ועוד.