איך מקימים פרויקטי ענק בתחום הבנייה?

 | 
telegram
(1)

אם השתכללות הטכנולוגיה, לצד המיומנות הגבוהה של אנשי מקצוע בתחום הבנייה, חברות לעבודות עפר ובנייה כדוגמת חברת אמצ שמש משלימות פרויקטים גדולים מאד בזמן קצר

ישראל מתפתחת בקצב מהיר לאורך ולרוחב וגם צומחת לגובה. עוד ועוד מגדלים משנים את קווי הרקיע של עוד ועוד ישובים, ולא רק הערים הגדולות ביותר, ועוד סוג נפוץ של פרויקטי ענק הוא פינוי בינוי - דוגמה מצוינת לכך היא פינוי שטח של למעלה מ-40 דונם בקרית אונו, עם 15 מבנים ותיקים וכ-330 דירות, לטובת בניית מגדלים של 20 קומות ושדרה מסחרית.
בזכות השתכללות הטכנולוגיות, ולצידה המיומנות הגבוהה של אנשי המקצוע בתחום, אפשר בימינו להשלים גם פרויקטים בקנה מידה גדול מאוד בפרק זמן קצר - ואם תרצו לדעת איך עושים זאת, המומחים של חברת אמצ שמש 1990 בע"מ הכינו את הכתבה הבאה, שתספק לכם תשובות.
 

השלב הראשון: אישורים

עוד לפני שנמתחות הגדרות סביב אתר הבנייה, נתלים השלטים "כאן בונים!" ומגיעים המנופים והמשאיות, יש לא מעט עבודת ניירת.
כל פרויקט בנייה זקוק להיתרים מתאימים. מי שבוחנת כל בקשה לבנייה היא הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה. גורמים שונים רשאים להגיש התנגדויות, ובכל מקרה מבוצעות בדיקות מקיפות כדי לוודא את התאמת הפרויקט לתמ"א, תת"ל או תמ"מ (תוכנית מתאר ארצית, תוכנית לתשתיות לאומיות ותוכנית מתאר מחוזית). מספר יחידות הדיור נקבע בהתאם לזכויות הבנייה שעשויות להשתנות, ואפילו באופן דרמטי. ההשתלבות במרקם העירוני נלקחת גם היא בחשבון, וכשמדובר על פרויקט ענק – התהליך עשוי להימשך גם מספר שנים.
 

השלב השני: תכנון

תכנון פרויקט ענק משלב בתוכו שלל אספקטים - אם למשל מדובר בפרויקט פינוי בינוי נדרשת החלטה כמה מגדלים ייבנו, כמה קומות יהיו בכל אחד מהם וכמה דירות בכל קומה. החלטה נוספת היא גודל הדירות ופיזורן על פני הקומות. הפיתוח הסביבתי מהווה גם הוא מרכיב נכבד בתכנון, החלוקה הבסיסית בכל דירה היא מרכיב נוסף ובדרך כלל התכנון כולל גם מיתוג וגם התייחסות מפורטת לסוגיית המימון.
 

השלב השלישי: עבודות עפר

על-מנת להכין את השטח לבנייה נדרשות עבודות עפר מורכבות. גם מרכיב זה בתהליך מבוצע על סמך תכנון מקיף שכולל אנליזות של הקרקע וחשוב מאוד להפקיד אותו בידיים מקצועיות של חברות מנוסות כמו למשל אמצ שמש. בשלב זה עדיין לא רואים בנייה אבל כן מגיעים לשטח כלים כבדים כמו דחפורים, מחפרים, מפלסות ועוד.
 

השלב הרביעי: דיפון וחפירה

פרויקט ענק נשען על חפירה לעומק. בשלב זה יש לוודא שהחפירות לא ישפיעו על מבנים סמוכים או על תשתיות חיוניות, ובנוסף, על-מנת שהחפירה לא תתמוטט, נדרש דיפון איכותי. ישנן מספר דרכים לבצע דיפון, והאחריות על כך היא של יועצי הקרקע והקונסטרוקטורים.
פעולה חשובה נוספת במסגרת שלב היא עיגון הכלונסאות - שהעומק שלהן עשוי להגיע גם ל-20 מ' - שכן מופעלים עליהן לחצים חזקים מאוד. החלטה אחרת היא מיקום העגורן שמהווה ציר מרכזי לאורך כל הפרויקט. כמויות החול שמוצאות מאתר הבנייה יכולות להיות גדולות מאוד - תכנון מדויק מאפשר להשלים את הוצאת החול בעלות כלכלית מינימלית. גם מרכיב זה יופקד בידי חברות עם ניסיון רב דוגמת אמצ שמש.
 

השלב החמישי: קומת קרקע

לאחר שלב החפירות, ואם יש צורך בכך השלמת החניון התת קרקעי שמהווה חלק בלתי נפרד מפרויקטים גדולים רבים, מתחילה בנייתה של קומת הקרקע. במגדלים רבים הלובי מתנשא לגובה רב וכולל אלמנטים מורכבים, ועל כן מדובר בשלב שאורך זמן רב יחסית. כמו כן, נדרשת תשומת לב למפלס שמקיף את הכניסה.
 

השלב השישי: שלד המגדל והמעטפת החיצונית של הדירות

עם תום יציקת תקרת המעבר אפשר להתחיל לטפס לגובה. סדר הגודל של קצב ההתקדמות של יציקת קומות בימינו הוא קומה אחת בכל 10 ימים, כך שגם אם מדובר על מגדל גבוה שלב זה נמשך זמן קצר יחסית. ככל שהשלד מתקדם, כך המנוף מוגבה עד שמושלם הבניין כולו.
 

השלב השביעי: השלמת הדירות, גימור ומסירה לדיירים

השלב האחרון, ובדרך כלל המהיר מכולם, הוא השלמת כל הדירות כולל כל התשתיות החיוניות, ביצוע עבודות הגימור במרחבים הציבוריים ובסביבתו של הבניין, והרגע המספק ואפילו המרגש שבו הבניין כבר מוכן לגמרי, קיבל את כל האישורים - ומתחיל להתמלא בחיים חדשים.

עם השתכללות הטכנולוגיה, לצד המיומנות הגבוהה של אנשי מקצוע בתחום הבנייה, חברות לעבודות עפר ובנייה כדוגמת חברת אמצ שמש משלימות פרויקטים גדולים מאד בזמן קצר.

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות