סין שולפת את הנשק הכבד: שוקלת חסימת ייצוא של יסודות נדירים
בייג'ינג מתכוננת להשתמש בדומיננטיות שלה בגזרת היסודות הנדירים כדי להשיב מלחמה ולהעמיק את מלחמת הסחר שלה עם וושינגטון.
על פי הפרסומים הבוקר (ד') בעיתונות הסינית, כולל מאמר מערכת בעיתון הדגל של המפלגה הקומוניסטית, בייג'ינג שוקלת לקצץ ביצוא היסודות הנדירים, אשר נמצאים בשימוש בתחומי הביטחון, האנרגיה, האלקטרוניקה והמכוניות. בתור היצרנית הגדולה בעולם, סין מספקת כ-80% מהיבוא של ארה"ב בתחום, כאשר היסודות משמשים למגוון אפליקציות של טלפונים חכמים, לרכב חשמלי ולטורבינות רוח.
האיום מעלה את המתח בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם לפני הפגישה הצפויה בין הנשיאים שי ג'ינפינג ודונלד טראמפ בפסגת ה-G20 בחודש הבא, ובאה בעיקר כדי להדגיש כיצד סין שוקלת את דרכיה לאחר שארה"ב עצרה את עסקיה עם חברת וואוויי וניתקה את אספקת הרכיבים האמריקאיים הדרושים לה כדי לייצר את הסמארטפונים ואת ציוד הרשת שלה.
"סין, כמפיקה הדומיננטית של יסודות נדירים, הוכיחה בעבר שהיא יכולה להשתמש בהם כקלף מיקוח בכל הנוגע למשא ומתן רב-צדדי", אמר ג'ורג' באוק, מנכ"ל חברת Northern Minerals, המייצרת פחמן במערב אוסטרליה.
לדברי מאמר המערכת שפורסם הבוקר בסין, "ארה"ב צריכה להפסיק לפקפק ביכולת של סין להילחם במלחמת הסחר", כשבין היתר כללה הפרשנות של העיתון ביטוי סיני נדיר שפירושו "אל תגיד שלא הזהרתי אותך" - הניסוח הספציפי בו השתמש העיתון ב-1962 לפני שסין יצאה למלחמה עם הודו, ו"מי שמכיר את השפה הדיפלומטית הסינית יודע את המשקל של הביטוי הזה", נכתב ב"גלובל טיימס", המזוהה עם המפלגה הקומוניסטית. הביטוי היה בשימוש גם לפני פרוץ הסכסוך בין סין ווייטנאם בשנת 1979.
מה האנליסטים אומרים?
"ארה"ב תמשיך להסתמך על ייבוא של יסודות נדירים מסין, שכן החומרים משמשים כמרכיבי מפתח עבור מגוון רחב של מוצרים, כולל אלקטרוניקה, כלי רכב היברידיים ומערכות אחסון אנרגיה. היבוא מסין הוא זול יותר מאשר בייצור מקומי בארה"ב", אומר יאי זוואו, אנליסט בכיר בבלומברג.
היצרנים בסין של האומה התאוששו בשבועות האחרונים על רקע הרעיון כי הגבלת ייצוא היסודות הנדירים יכול להיות אס במלחמה הסחר. הנשיא שי ג'ינפינג ביקר במפעלים בתחילת החודש, מלווה בראש מנהל המשא ומתן הראשי שלו עם ארה"ב, מה שהניע ספקולציות לפיהם החומרים האסטרטגיים יכולים לשמש כנשק עבור סין במלחמת הסחר שלה עם ארה"ב.
יש לציין כי היסודות הנדירים אינם נדירים במיוחד. סידן, הנפוץ ביותר, נפוץ יותר בקרום כדור הארץ מאשר נחושת. את כל שאר האלמנטים פרומת'יום, ניתן למצוא בקלות רבה יותר מאשר כסף, זהב או פלטינה, על פי המכון הגיאולוגי בארה"ב. עם זאת, הייצור נשלט על ידי קומץ של מדינות וסין היא הגדולה ביותר עד כה, כשהיא אחראית לכמעט 70% מכלל הייצור העולמי.
אחיזת החנק של סין חזקה עד כדי כך שארצות הברית הצטרפה למדינות אחרות בתחילת העשור כדי לאלץ את האומה לייצא יותר לנוכח המחסור עולמי. ארגון הסחר העולמי פסק לטובת אמריקה והמחירים ירדו בסופו של דבר כאשר היצרנים פנו לאלטרנטיבות.
בדצמבר 2017 חתם נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, על צו על מנת להקטין את תלותה של המדינה במקורות חיצוניים של מינרלים קריטיים, כולל יסודות נדירים, שנועדו לצמצם את חשיפתה של ארה"ב לשיבושים מהגזרה הזו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.האמריקאים פשוט יתחילו לייצר את זה לבד (ל"ת)פז 29/05/2019 17:32הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.חהיהיהנשק כבד 29/05/2019 15:23הגב לתגובה זו0 0מה זה קלסגור
-
3.טראמפ וביבי אותו שיט אגו מנופח (ל"ת)uu 29/05/2019 14:32הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.מהבורסה גורביץ צודקיאללה לברוח 29/05/2019 12:52הגב לתגובה זו0 0צדק נוסו חוסוסגור
-
1.טראמפדודו 29/05/2019 12:51הגב לתגובה זו0 0נראה שהוא עוד לא מבין לאיזו תסבוכת הוא גורר את כל העולםסגור