מיוחד

מבט קדימה: הדברים שעלולים להשתבש בשנה הקרובה - וליצור לחץ בבורסות

Bizportal שוחח עם הכלכלנים ב-IBI ובמיטב-דש שדווקא נוטים לאופטימיות - על הסיכונים שקיימים כעת
גיא ארז | (4)
נושאים בכתבה רפי גוזלן

כאשר ימים ספורים נותרו לשנת 2015, צוות Bizportal פותח בסדרת כתבות המכינות את המשקיעים  לקראת השנה החדשה. את הסדרה נפתח דווקא באיומים שעשויים להעיב על המסחר בשנה הבאה, בתקופה תנודתית זו של השנה. 

Bizportal פנה לשני כלכלנים בכירים בשוק - רפי גוזלן ואלכס ז'בז'ינסקי, ושוחח איתם על הסיכונים בפניהם עשויים שוקי המניות לעמוד. נציין כי השניים התייחסו לאיומים הכלכליים על השווקים, והתעלמו מתרחישים גיאו-פוליטיים כמו משבר פליטים באירופה, פיגועי תופת ברחבי העולם, או החרפת המשבר בין רוסיה לטורקיה.

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI טוען כי קיימים שני סיכונים עיקריים לשווקים בסיטואציה הנוכחית: שוק הסחורות, ועדכוני הריבית: "כל מה שקשור לעולם התעשייה והסחורות, מידת ההרעה בשווקים המתעוררים ומחירי הנפט - כולם קשורים אחד לשני, ומאיימים על היציבות בבורסות. הדבר גם משפיע על שוק האג"ח בעולם, דבר שכבר ראינו בתקופה האחרונה, כשהלחץ לעליית המרווחים בשוק ה-high yiels בשל סקטור האנרגיה גבר".

גוזלן מרחיב על השווקים המתעוררים, ומסביר כי ​הסביבה של שווקים אלו נחלשת, בעוד משקלם בעולם דווקא מתחזק: "חשוב לקחת את המשמעות בקונטקסט של הכלכלה העולמית - לשווקים האלה יש משקל גבוה, והם חווים האטה שמציבה את הכלכלה העולמית ב'מוד' הרבה יותר מסובך". לשאלה לאן 'נעלם' האיום הסיני שכה הטריד את השווקים עד לפני זמן לא רב, ענה גוזלן כי היה חשש שסין מתדרדרת ונכנסת לסחרור פיננסי, אך החשש הזה נרגע: "כל עוד אין סימנים שחולשה נוספת בסין, השוק כבר מגלם את המצב הקיים בשיעור הצמיחה". 

מבחינת האיום על השווקים בגזרה זו, מסביר גוזלן כי יש לשים את סין ואת השווקים המתעוררים תחת אותה כותרת, היות והשווקים המתעוררים (בדגש על ברזיל, טורקיה, דרום אפריקה) הינם שווקים מוטי סחורות (שמחירן כאמור, נחלש) שנמצאים בלופ בעייתי של אינפלציה גבוהה יחסית, פיחותים במטבעות שלהם, והבנקים המרכזיים שם נאלצים להעלות ריבית: "ההאטה בסין מקרינה לשלילה על היצואניות (השווקים המתעוררים), שיעור הצמיחה מגולם, אבל היחלשות שווקים אלו, יחד עם פיחות נוסף במטבע - זהו תמהיל שעשוי להביא למשבר גדול יותר".

לגבי הסיכון השני, גוזלן טוען כי הפד' נהיה פחות ידידותי עבור שוק ההון: "הפד' כבר לא תומך בשווקים בעזרת הרחבה כמותית זו או אחרת, וראינו איך השנה, עם פחות תמיכה, היה יותר קשה לבורסות לטפס. אנחנו בעידן שונה מהשנים האחרונות, והיסכוי לעצבנות בשווקים גובר".   גוזלן כמובן מודע לעובדה כי ההיסטוריה מראה שבפרקי זמן בהם הפד' מעלה ריבית - שוקי המניות דווקא נהנים מכך, אך לטענתו, העלאות הריבית התרחשו בדר"כ מיד אחרי התאוששות פיננסית, ו"הפעם הדבר הגיע הגיע אחרי מחזור עסקים של 7 שנים של עליות, כשהעלאת הריבית נדחתה בין היתר בשל המשברים באירופה: כל עוד הפד' מכוון להעלאות ריבית, הלחץ על השווקים יימשך. ב-2015, כשהריבית לא עלתה, לשווקים היה קשה. אין שיפור בצמיחה שמצדיק העלאת ריבית".   לגבי חוסר הוודאות הפוליטית בספרד, גוזלן לא מאמין כי מדובר באיום ממשי, ובטח שלא במקרה שדומה למשבר ביוון: "יש אי ודאות פוליטית במדינה, מתוך חשש שהרפורמות ייעצרו. ספרד דווקא צומחת, אולי בשיעור הכי חיובי באירופה. תוצאות הבחירות והשינויים במפה הפוליטית עשויים לקחת אותה מעט אחורה, אך לא את כל היבשת".   לסיכום, אמר רפי גוזלן כי 2016 תהיה שנה בה העולם ימשיך להיות מוכוון על ידי בנקים מרכזיים: "זו שנה שצריך יהיה לנצל בה הזדמנויות. לדעתי כדאי להיות זהירים בגזרת נכסי הסיכון. אני מרגיש בנוח בעיקר עם אג"ח ארוכים, שבוודאי בישראל שמציעים תמחור טוב". 

אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב-דש הדגיש כבר בפתח דבריו כי הוא דווקא הרבה יותר חיובי מהקונצנזוס הקיים בעולם לגבי שנת 2016, כשלדבריו הכלכלות בכל העולם משתפרות, ומצבו של הצרכן, שמניע את הכלכלות הללו - טוב יותר. עם זאת, כמובן שגם לדעתו קיימים סיכונים לשוקי המניות, וגם הוא טוען כי העלאת הריבית, המשבר הזמני בסקטור האנרגיה, והשווקים המתעוררים - עשויים לסכן את שוקי ההון ב-2016:

קיראו עוד ב"שוק ההון"

"שיעור הריבית בארה"ב עשוי לעלות מהר יותר ממה שהשוק מעריך וזאת בשל עליית האינפלציה. לא מדובר בסיכון לכלכלה, אלא לשווקים עצמם, שלא חושבים שהיא יכולה להעלות 4 פעמים במהלך השנה הבאה. במידה ונראה את האיפלציה בארה"ב עולה מהר (המשק כבר נמצא בתעסוקה מלאה והשכר מתחיל לעלות), יחד עם מחירי דיור ומחירי החינוך שעולים בקצב של 3% - האינפלציה עשויה להרים ראש גם כן. במידה והאינפלציה תגיע ל-2%, הריבית עשויה לטפס מעלה".

ז'בז'ינסקי מצביע גם על המשבר הנוכחי בשוק האנרגיה שעשוי להוביל לפשיטות רגל בסקטור: "שוק האג"ח עלול להיפגע מזה (וכבר ראינו את אגרות החוב בתשואות גבוהות) – ועשוי לגרור את הבנקים למשבר, שלא ישושו לתת אשראי במצב כזה. להערכתו, החרפת המשבר עשויה להגיע אם מחירי הנפט ימשיכו לרדת וחברות יתחילו לפשוט רגל"

לגבי סין והשווקים המתעוררים, אמר ז'בז'ינסקי כי: "אם סין לא תצליח לייצב את הכלכלה, יחד עם השפעתה על השווקים המתפתחים, בהם החובות גדלו בשנים אחרונות, יחד עם פיחות במטבעות שלהם, שמחריף את הבעיה".  

לסיכום, הן ז'בז'ינסקו והן גוזלן מצביעים כי האיומים העיקריים בשנה הבאה הם קצב העלאת הריביות בארה"ב, שעשוי להיות מהיר מציפיות השווקים; החרפת המשבר הנוכחי בסקטור הנפט והסחורות; והתדרדרות במצבם של השווקים המתפתחים, שגורלם קשור בזה של סין.

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    חנן 24/12/2015 16:41
    הגב לתגובה זו
    כל הכלכלנים חכמים בדיעבד במקרה הטוב,ובמקרה הרגיל חכמים לגבי העבר
  • 3.
    אלי 24/12/2015 11:43
    הגב לתגובה זו
    אני מקשיב רק לערן יונגר הוא היחידי שממש מבין
  • 2.
    אבי 24/12/2015 11:40
    הגב לתגובה זו
    השווקים נצבים בפני סיום מלאכותי ארוך טווח של עליות חסרות כל פרופורציה. וודאי שנראה בתום החג את העצבנות שנובעת מחוסר כל איזון . כתבה זו דווקא די מעניינת ומתיחסת בנגיעות לחלקים מנקודות שבר שאין כל ספק שישתקפו על מסכינו. שבת שלום ומבורך..
  • 1.
    קשקשנים (ל"ת)
    ישראל אמזלגו 23/12/2015 09:44
    הגב לתגובה זו