זו הסיבה (הכפולה) למפולת הבוקר בבורסות המזרח הרחוק

מערכת Bizportal |
נושאים בכתבה סין

המדדים באסיה פתחו את 2016 בנפילות של ממש. המסחר בבורסות בסין הופסק אחרי שהמדדים הגיעו לירידות של 7% (מדובר במנגנון חדש שהוכנס לאחרונה לפיו תנודה של מעל 5% מביאה לעצירת מסחר של 15 דק' ולאחר מכן תנודה של מעל 7% מביאה לסיום המסחר). הניקיי היפני צולל 3.3%. החוזים בוול סטריט יורדים עד 1.35%.

שנחאי 0.45% ניקיי 225 -2.96% דאקס

הסיבה המרכזית לפתיחת השנה הקשה היא נתון מדד ה-Caixin factory index, זאת בשילוב עם סיום תקופת האיסור על מכירת מניות מצד בעלי עניין ב-8 בינואר. מדד ה-Caixin הינו מדד פרטי לתחום הייצור שסוקר בעיקר את פעילות המפעלים הקטנים והבינוניים בסין ולכן מוכר במדד שמשלים בצורה טובה את מדד מנהלי הרכש הרשמי בסין לתחום הייצור. המדד הפתיע לרעה כאשר הראה בדצמבר קריאה ברמה של 48.2, ירידה מרמה של 48.6 בנובמבר ונציין כי כל קריאה מתחת ל-50 משמעותה התכווצות בייצור הסיני. ועוד נציין כי התחזיות היו לקריאה ברמה של 49 בחודש דצמבר, כלומר פספוס משמעותי שהוביל את המדד לרמתו הנמוכה מאז ספטמבר.  

לפי המדד שפורסם, היקף ההזמנות ממפעלים בסין ממשיך לרשום ירידה, כאשר הפעם הירידה נרשמה גם מכיוון הייצוא (לראשונה מזה 3 חודשים). בענקית הבנקאות ING אומרים הבוקר כי "אנחנו בוחנים כעת את צפי הצמיחה של סין ברבעון הרביעי של השנה שעד כה עמד על 7%, עם אפשרות להפחתת התחזית". סין היא ללא ספק אחת השאלות המרכזיות לגבי 2016 בשווקים הפיננסים. במידה ונראה האטה נוספת בכלכלה השנייה בגודלה בעולם, ההשלכות על השווקים ברורות.

בתוך כך, ייתכן שהלחץ בבורסות מתחיל לטפס לקראת ה-8 בינואר, אז יפוג האיסור על מכירת מניות מצד בעלי עניין בסין. מדובר באיסור שהוכנס לתוקף למשך 6 חודשים בניסיון למנוע בזמנו המשך נפילות בבורסה בסין תוך מחשבה כי כעבור חצי שנה המצב הכלכלי יתייצב. נתון מדד מנהלי הרכש הבוקר מראה כי המצב עדיין בתהליך החרפה (רשם שפל מאס ספטמבר) - ולכן החשש מסיום תקופת האיסור על מכירת מניות מצד בעלי עניין הולך וגובר. ואם זה לא מספיק, אז ב-1 בינואר (לפני 3 ימים) הוכנסה לתוקף רפורמה שאמורה להקל על חברות לבצע רישום ראשוני בבורסה בסין (IPO) והדבר לוחץ את המדדים בסין כבר מספר ימים, זאת בשל ההערכה כי הרפורמה תוביל לשורה של הנפקות, דבר שמושך כסף משוק המניות (לטובת המניות המונפקות). 

סיבה נוספת ללחץ בשווקים כעת היא המתיחות שהתעוררה בין סעודיה לאירן סביב הוצאתו להורג של איש הדת האירני. מדובר במתיחות החריפה ביותר בין המדינות מאז שנות ה-80. אמנם הדבר כנראה מקפיץ כעת את מחיר הנפט בכמעט 2% אבל ההשפעה של השווקים היא שלילית.

מדד שנחאי בשנה האחרונה, והנפילה היום:

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה