רונן מנחם ממזרחי מסביר: האם השווקים מנותקים מהכלכלה, והאם לצמצם חשיפה?

דו"ח התעסוקה בשישי הפיל את וול סטריט ולפי מזרחי טפחות התגובה מהווה דוגמא נהדרת לבלבול בשווקים
גיא בן סימון | (15)
נושאים בכתבה רונן מנחם

אחרי חודש ינואר שהיה קשה מאוד בשווקים הפיננסים, חודש פברואר נראה בינתיים לא פחות גרוע. בסוף השבוע שוב ראינו נפילות, הפעם ברקע לדו"ח תעסוקה בארה"ב שהיה בעיקר מבלבל. בשיחה עם Bizportal התייחס רונן מנחם, מנהל מערך האסטרטגיה במזרחי טפחות, לסיטואציה בשווקים - ועד כמה הפאניקה נשענת על נתונים חלשים.

האם יש תגובת יתר בשוקי המניות או שהתגובה היא סבירה?  "צריך להבין שהשווקים מבולבלים ומבלבלים. יש איזון חוזר. השווקים מתקשים לפענח נתונים כלכליים, ולהבין האם הם טובים או לא. בגלל שהם מבולבלים הם מגיבים פעם ככה ופעם ככה... השווקים מבלבלים את מי שמנסה ללמוד את מצב הכלכלה וזה בעיקר נוגע בעניין הסיקור התקשורתי והציבור הרחב", אומר מנחם.

"בגלל זה, כפי שאמרת, הפונדמנטל טוב יחסית אבל השווקים הרבה פחות. הכוונה היא שפחות מדובר על הכלכלה אלא על הסנטימנט. הסנטימנט משליך על הפעילות היומית של השווקים ויש נטייה לחשוב שמה שקרה ביום אחד יקרה ביום אחרי. יש מן חוסר יכולת לפענח את הנתונים ברמה מספיק נכונה. קח למשל את דו"ח התעסוקה האמריקאי ביום שישי האחרון, זה מהווה דוגמא מאד טובה. נכון שבשורה התחתונה מספר המשרות היה נמוך מכפי שחשבו ונמוך מהצפי, אך אם בעוד חודש נראה תיקון במספר המשרות אז בדיעבד לא קרה שום דבר. אבל אז כבר עבר חודש".

"צריך לזכור כי בארה"ב רוב המשרות בסקטור העסקי נמצאות בכיוון הנכון. האופטימיות של משקי הבית עלתה, יותר אנשים מאמינים כי ביכולתם למצוא עבודה, האבטלה ירדה לשפל מאז 2008, ואתה רואה שהשכר עלה חצי אחוז לעומת חודש שעבר - מה שמורה על הגדלת כוח הקנייה של האמריקאי. משמע, רוב הפרמטרים הם חיוביים והצד השלילי של תוספת משרות פחות מהצפי, מהווה נתון סביר בהחלט, לא קריטי, הרי מלכתחילה המשק האמריקאי נמצא ברמה נמוכה של אבטלה וקשה לייצר משרות במצב זה".

וזה מבלבל את השוק. "האם זה טוב או לא? נגיד ודו"ח התעסוקה הוא טוב אזי הכלכלה במצב טוב. הכלכלה צומחת ברמת התוצר, התעסוקה וכדומה. עם זאת, למה זה לא טוב? בגלל המצב הפד' עשוי להעלות ריבית ולכן השוק מבולבל. האם השוק רוצה לראות סימנים חיוביים שיעידו שהכלכלה מתאוששת ומוכן כתוצאה מזה לראות את הריבית עולה לכיוון יותר נורמלי, (מרמה מאד מאד מאד נמוכה לרמה מאד מאד נמוכה)? או שהשוק אומר: 'לא מעניין אותי שום דבר כרגע, אני רק לא רוצה לראות נתון שיכול להביא לעליית ריבית'".

"התגובה של השווקים בניו יורק בשישי הוא מהסוג השני: הדו"ח טוב ואולי הפד' יעלה ריבית, ולכן השווקים הגיבו כפי שהגיבו ובאמת ראינו עלייה בסבירות להעלאת ריבית ל-50%. צריך להבין כי ייקח זמן לאדפטציה של השווקים, לפחות שנה שנתיים, עד שהם יבינו כי עליית הריבית משקפת הצלחתה של הכלכלה מלהתאושש, וכלכלה כזו צריכה ריבית נורמלית, מעל 2%".

"בארה"ב, בניגוד למדינות אחרות, האינפלציה הבסיסית (בניכוי מזון ואנריגה) היא מעל 2% בשנה האחרונה. כלומר, אם תהיה התרחשות, גיאופוליטית למשל, או החלטה של סעודיה להקטין תפוקה שתביא לעלייה במחירי הנפט - אז תהיה לפד' בעיה עם אינפלציה גבוהה מדי מול ריבית נמוכה מדי. הפד' יעדיף שהעלייה תהיה הדרגתית מאשר שהאינפלציה תחייב אותו להקפיץ הריבית למה שהוא רצה". 

קיראו עוד ב"שוק ההון"

אולי עדיין לא ראינו את השפעות הריבית האפסית ששררה כמה שנים, או שמא הברבור השחור כבר כאן? "קודם כל הכל, יכול להיות והכי קל להסביר בדיעבד. כאשר מחשב עלות מול תועלת, מה שנקרא סיכון מול סיכוי, של הכלכלה האמריקאית אז אכן המצב לא פשוט. מנגד, רוב הצמיחה האמריקאית מרוכזת במגזר השירותים ושם אנו רואים התרחבות כלכלית ברמה של קליטת עובדים. מהבחינה הזו מצבו של המשק האמריקאי מניח את הדעת. הייצור והתעשייה גם באירופה הם נתונים סבירים. גם באירופה יש קשיים, אם זה מסגרת פיסקלית יותר אחידה שצריך להשית, להפיג מתחים מהמשבר של השנים האחרונות". 

"כרגע מה שיש בשווקים זה מחסור לא בכסף, את זה יש הרבה בשווקים, אלא מחסור בסבלנות וביטחון. תהליכים לוקחים זמן אבל בשווקים של היום אין זמן ולכן השווקים מגיבים כך. אם המשקיעים מצפים שהצמיחה תעלה מהיום למחר - אז נכונה להם אכזבה. החוכמה היא שיש לדעת שיש הבדל בין השווקים ובין הכלכלות ויש להתמקד באפיקים בתוך השווקים שניזונים מהעליות בטווח הארוך ולא בדברים אחרים".

הירידות היום מהוות הזדמנות? "הייתי מצפה לראות נתונים גרועים מספיק בארה"ב ואפילו בסין כדי להצדיק את עוצמת הירידות. כאשר אני מסתכל על מדד מנהלי הרכש, הנדל"ן בארה"ב ועוד... לא נדלקת לי נורה אדומה. אני לא מזהה משהו שאמור להצדיק ירידה בשווקים. אני כן מזהה חשש מעליות יתר שהיו אז וזה משפיע על התנודתיות בשווקים. מטבע הדברים אין וואקום, אם יש לחפש אפקים שירדו יותר מדי".

למרות החששות להאטה מסין? "יש הרבה סימני שאלה לגבי האמינות של סין אבל אסכם את זה כך. נגיד וסין צומחת 3% ולא כפי שהיא טוענת, גם תרומה שכזו היא עצומה. הכיוון של ארה"ב, מאחר וחשיפתה לייצור בסין קטנה, אזי ההשפעה קטנה ובסופו של דבר ניתן לצמוח גם בניכוי הייצור בסין ועדיין לשרת את החוב".

למה לצפות לקראת הנאום של ילן השבוע? "היא תגיד את מה שפישר כבר אמר כהכנה לנאום, היא תדגיש שהכלכלה יכולה להיות טולרנטית לזעזועים פיננסיים ושהמדיניות תמשיך להיות תלויית נתונים. מפה ועד מועד ההחלטה של חוד מרץ כל האופציות פתוחות. לגבי קצב העלאת הריבית אני חושב שהיא תתייחס במעומעם".    

תגובות לכתבה(15):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 14.
    שמטוב 07/02/2016 18:48
    הגב לתגובה זו
    רק פתאים מאמינים לסיפורי ההרגעה שלו. הבורסות פרחו על לופט געשעפט של הדפסת כספים ללא גידול בייצור. בנקודת זמן מסויימת הטריק של הדפסת כסף במקום שיפור כלכלה אמיתי (הגדלת הייצור) יפסיק לעבוד. נראה שזה מתקרב. אי אפשר לאמר בדיוק מתי, בינתיים היועץ מנסה להרוויח זמן כדי שהבנק שלו יספיק להתארגן להפסד קטן תוך שהוא לוקח כספים מפתאים שיאמינו להרגעה שלו. עצרו השקעות נוספות. הוציאו כספים שאתם יכולים להוציא, ניגמרו הימים שבהם הניירות יעלו סתם כך. אל תיתנו לבנקים ומוסדות הפיננסים הגדולים לקחת את כספכם תוך הבטחות הרגעה.
  • 13.
    אש 07/02/2016 17:16
    הגב לתגובה זו
    מי שמפיל כרגע את השוק זה לא הציבור אלא בעלי השליטה. הציבור עדיין לא בפאניקה. הוא יהיה בפאניקה בהמשך לאחר ירידות נוספות שיאפשרו להעלי השליטה לקנות בזול את מה שהם מוכרים עכשיו ביוקר. לכן למכור עכשיו זה הכי חכם.
  • 12.
    אלי 07/02/2016 16:16
    הגב לתגובה זו
    מידי פעם צריך שמישהו ירגיע את הרוחות. מאחר ואף אחד לא נביא, נקווה שאתה לא מנסה להרגיע צונאמי...
  • 11.
    יוסי 07/02/2016 15:54
    הגב לתגובה זו
    כולם מבולבלים ובנתיים השחיקה לא עוצרת. אנחנו כבר במינוס % 16 מהשיא. מה עושים ???
  • 10.
    מי שמבולבל ומבלבל את השוק זה אנליסטים ופרשניסטים (ל"ת)
    007 07/02/2016 15:28
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    מחר יהיו עליות (ל"ת)
    שרון 07/02/2016 14:40
    הגב לתגובה זו
  • ייפתח בעליות ויסתיים בירידות. בהתאם לסנטימנט העולמי (ל"ת)
    משהו 07/02/2016 16:41
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    שרון 07/02/2016 14:38
    הגב לתגובה זו
    עולה ומתקנת את הירידות שספגה בשנה האחרונה יש עוד הרבה בשר לדעתי
  • 7.
    אנליסט חכם, דברי טעם והרואה את המגמה ולא את הרגע. (ל"ת)
    אנליסט עממי 07/02/2016 14:19
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    המפענח 07/02/2016 14:10
    הגב לתגובה זו
    מאז 2008 העולם חי באוברדרפט של פעולות מרחיבות קרי הדפסת כספים אך שורשי המשבר דאז לא טופלו ולכן שום דבר לא הוטב אלא הוחמר וכשהכלכלות מקרטעות המשקיעם מתעוררים ורואים שהכל עורבא פרח..
  • 5.
    תודה על הדברים (ל"ת)
    צעיר 07/02/2016 13:54
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    בוריס 07/02/2016 13:45
    הגב לתגובה זו
    היחיד שמבולבל פה, זה רונן מנחם. לא הייתה שום סיבה לשווקים להגיע לרמות שהגיעו. הירידות עכשיו, בלי שום קשר לנתונים שמתפרסמים, זה בסה"כ איפוס עם המציאות. רוב המניות עדיין מתומחרות יקר מידי. הירידות שהיו עד עכשיו בקושי גירדו את קצה הקרחון של שווי השוק המנופח (בעיקר סקטור הטכנולוגיה)
  • 3.
    ריאלי 07/02/2016 13:38
    הגב לתגובה זו
    חוסר היציבות מתפרס על כל כך הרבה מישורים, שהרבה יועצים מטעם מצליחים להתבלבל ולומר שמרוב שיש כל כך הרבה עצים אז זה בעצם לא יער.. 2008 היתה בעיית מיקרו לעומת שלל בעיות המאקרו היום. ממתי זה לא בעיה שסעודיה נלחמת על איתנותה הפיננסית דרך מחיר הנפט?! שרוסיה במשבר רובל סטייל המלחמה הקרה? שהאיחוד האירופי עומד בפני מלחמה תרבותית? שסין בירת הייצור העולמית עומדת בפני משבר פיננסי אמיתי? הסאב פריים והדוט נט הן בדיחות מיקרו מצחיקות לעומת המציאות הגאופוליטית הכלכלית העכשווית שהרבה מומחים מטעם לא מסוגלים להפנים או לראות מעבר לגרף דו חודשי
  • 2.
    אינפלציה 07/02/2016 13:28
    הגב לתגובה זו
    המשבר. כולם מדקלמים את אותם האמירות.פשוט מאד העסק גמור .הדפסת כסף עובדת בטווח קצר יחסית לאחר מכן הכל קורס. הפד והנגידים יודעים את זה אבל זה מנףה שנשאר להם.
  • 1.
    נגידים פירומנים לכלא 07/02/2016 12:58
    הגב לתגובה זו
    רק ריבית 0 והרצה עי מטורפים