שאלת ביטול ההפרדה המבנית בבזק: היתרונות והחסרונות - ומה צפוי במניות הסקטור?

בשיחה עם Bizportal מתייחס ערן יעקבי מרוסאריו לשאלה הכי קריטית כיום בשוק התקשורת 
גיא ארז | (2)

לקראת שינויים בשוק התקשורת? ביום רביעי האחרון, טרם סגירת המסחר בת"א, דווח בתקשורת כי ראש הממשלה ושר התקשורת, בנימין נתניהו, נתן את הסכמתו העקרונית לביטול ההפרדה המבנית בבזק - והכניס את שוק התקשורת לטלטלה, שמשפיעה כמובן גם על המניות הרלוונטיות. עם זאת, במוצ"ש היה זה שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת, שצייץ בחשבון הטוויוטר שלו כי ההחלטה על ביטול ההפרדה המבנית טרם התקבלה - והבהיר כי השינוי המבני בבזק אולי רצוי מבחינת קובעי המדיניות, אך אינו הוחלט באופן סופי, וכנראה עוד ייקח זמן עד שייצא לפועל.

להחלטה, במידה ותתקבל, השפעה אדירה על חברות התקשורת, והדבר צפוי להתגלגל גם אלינו, הצרכנים, בעתיד הקרוב והרחוק: ההחלטה, במידה ואכן תצא לפועל, מיטיבה מאוד עם חברת בזק, ופוגעת קשות בחברות הסלולר.

בשיחה עם Bizportal התייחס ערן יעקובי, אנליסט התקשורת של 'רוסאריו', למשמעות ההחלטה על ביטול ההפרדה המבנית (במידה ואכן תצא לפועל), וכיצד יהיה נכון לדעתו לפעול לטובת שוק התקשורת והצרכן הישראלי. יעקובי מספר כי המצב הנוכחי בבזק (בו כל חברה בת בקבוצה מתנהלת בנפרד - פלאפון, יס ובזק בינלאומי). אכן מביא לחוסר יעילות ברמת הקבוצה, כשכל חברה בה בעצם עובדת לבד: "ביטול ההפרדה המבנית יכול להביא לחסכון של מאות מיליוני שקלים, דרך חסכון בתפקידים והתנהלות תפעולית נכונה יותר. יכולת התחרות של בזק תשתפר, כשבהמשך גם  גם הורדת מחירים לצרכן תהיה אפשרית".

נציין כי לפי ההחלטה, עבור ביטול ההפרדה המבנית בזק תתחייב להשקעה בתשתיות של 5 מיליארד שקל ב-5 השנים הקרובות, אך זהו ממילא היקף ההשקעות הנוכחי שלה (או לא רחוק מכך), כך שבפועל, השינוי אותו תיאלץ לעשות עבור ה'הטבה' אינו גדול כלל וכלל. 

לפי יעקובי, ההפרדה המבנית היא בעצם סוג של מס עבור הלקחות, ובזק מגלגלת עלויות אלינו, הצרכנים. באופן זה, מבחינה תיאורטית, מדובר במהלך נכון, והחסון בעלויות עשוי להביא לחסכון גם אצל הצרכנים.

אבל, וזה אבל גדול - הדבר צריך להתנהל בשוק תחרותי "אמיתי", וחשוב לזכור כיצד מתנהל שוק התקשורת כיום: בזק הינה קבוצת תקשורת ענקית ואחת החברות העשירות בישראל, וההחלטה האחרונה של משרד התקשורת עשוי להביא למצב בו היא אכן תוכל להוריד מחירים, וכך תפגע במתחרותיה, הקטנות יותר. הדינאמיקה הכלכלית עלולה להביא למצב בו חברות התקשורת הקטנות יותר, סלקום ופרטנר, שגם כך נאבקות בשרידותן, פשוט תקרוסנה - והצרכן הישראלי ימצא את עצמו בשוק לא תחרותי בעליל. 

יעקובי מתאר מצב זה כ"חיזוק החזק והחלשת החלש" ומסכן את התחרות לאורך זמן, היות ויפגע אנושות בחברות הסלולר, שכבר התבטאו בעבר כי ביטול ההפרדה בבזק, ללא קביעת מנגנונים אפקטיביים לריסונה של החברה, הינו מהלך שעלול לרסק אותן כלכלית. 

קיראו עוד ב"שוק ההון"

מה המצב הרצוי?  יעקובי טוען כי ניתן וצריך לשפר את שוק התקשורת אם ישלבו משלבים את הביטול המבניות במקביל לאישור עסקת סלקום-גולן,יחד עם עוד סוכריות כאלו ואחרות: זו שאלה של בלמים ואיזונים של הרגולציה. הגיע הזמן לכונן רשות תקשורת א-פוליטית, שתביא ליציבות בשוק התקשורת, ותפעל במקצועיות נטו".   ביקורת נוספת שמביא יעקובי היא בפרוייקט הסיבים האופטיים, 'אנלימיטד': "זה מיזם מקרטע שנמצא בדרך לקריסה, והוא מנוהל לא נכון. התקווה הגדולה להביא לתחרות בשוק הקווי הולכת ונמוגה:  יש להביא לתחרות אמיתית ולא מדומה בשוק, כמו נתינה של בעלות כלשהי של חברות הסלולר על מיזם הסיבים, כדי שתהיה להן תשתיות מתקדמות לאורך זמן. המצב יביא ל-4 קבוצות תקשורת שמסוגלות לייצר רווח סביר, ויתחרו אחת בשניה בכל התחומים".

ומה לגבי המניות: יעקובי סבור כי המניות הרלוונטיות מונעות כעת בעיקר מעצבים חשופים ומהתבטאויות בנושא, ולא ממשתנים פונדמנטלים: "על המשקיע להסתכל לטווח הארוך. עוד מוקדם להתעסק ברפורמה המבנית, היות ויצטרכו להתרחש עוד הרבה מהלכים לפני כן". לפי יעקובי, מניית בזק, שנמצאת קרוב לשיא כל הזמנים, כבר מגלמת את העתיד הוורוד מבחינתה, ונסחרת כאילו 'כל הדברים החיוביים יקרו לה'.

תגובת המניות להתפתחויות: באופן טבעי בזק 2.14% הספיקה לזנק כבר ביום רביעי, והמשיכה במגמה החיובית למחרת, תוך ריכוז מחזור אדיר של כ-180 מיליון שקל, כשברוב היום היא נסחרה בעליות של 3%. עם זאת, לקראת הסגירה, חטפה המניה תנודה חדה מטה, וסיימה במינוס 2.5%. התנודה הפתיעה גורמים רבים בשוק, אך בדיעבד - מותאמת להודעת פילבר שהגיעה יומיים אחר"כ, כפי שצויין מעלה: ייקח עוד זמן להוציא לפועל את הרפורמה שתטיב עם החברה.

במקביל, מניות הסלולר חטפו חזק: ברביעי, סלקום 2.48%  נפלה בסוף המסחר 1.25%, וסיימה בירידות של 2.3%. פרטנר 1.88%   איבדה עוד 1.7%, וירדה 3% בסיום.  בחמישי איבדו המניות 1.4% ו-3%, בהתאמה, במחזורי מסחר גבוהים.

היום (א') נסחרות שלוש המניות בעליות שערים, כחלק מהסנטימנט החיבי באחוזת בית, כשמבחינת ההקשר לרפורמה - מניות הסלולר מתקנות מעלה את הנפילות בערכן, על רקע הצהרת פילבר. בזק מטפסת גם כן, לאחר שסיימה כאמור בנפילה מפתיעה את שבוע המסחר.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אחד העם 14/03/2016 08:16
    הגב לתגובה זו
    פעם היית אנליסט, הפכת לפוליטרוק. מה קרה ? תרצה להסביר לנו הקוראים ?
  • 1.
    שמטוב 14/03/2016 07:34
    הגב לתגובה זו
    זכרו זאת בבחירות הקרובות. האידאולוגיה הקפיטליסטית של חסכון בהוצאות יכולה לחול על כל מונופול. אבל נזקי מונופול והעדר תחרותיות גדולים יותר מהחסכון בהוצאות. לכן יש חקיקה נגד יצירת מונופולים. ביבי משתין על האזרח הקטן ועוזר רק לעשירים.