לאן מכאן? על הסיכוי שבריטניה תקבור את ה'ברקזיט', והאפשרויות כעת של דראגי

השווקים נרגעו (בערך), אבל האם סאגת הברקזיט נגמרה? אורי גרינפלד מפסגות מתייחס למצב - ומספק המלצה
מערכת Bizportal | (12)
נושאים בכתבה אורי גרינפלד

קצת יותר משבוע אחרי החלטת אזרחי בריטניה לצאת מהאיחוד והסערה בשווקים שנראה שהייתה אירוע מאוד נקודתי, אורי גרינפלד מפסגות מפרסם בסקירת המאקרו השבועית שלו התייחסות לשאלה האם אכן האירוע הסתיים (על השלכותיו) לאפשרות שבריטניה בסופו של דבר לא תצא מהאיחוד (הוא קורא לזה "Breverse") וגם לאפשרויות הפעולה שעומדות כעת בפני נגיד הבנק המרכזי האירופי מאריו דראגי.

וכך פותח גרינפלד: "נדמה שהדעה הכללית כיום בנוגע למשאל העם מסתכמת בצמד המילים: 'ברקזיט-שמקזיט'. עם זאת, ברור שהשפעות הברקזיט עוד רחוקות מלהיעלם. תירוצים כמו עלייה בהסתברות למשאל עם חוזר או כישלון פודמוס בבחירות בספרד נשמעים אמנם משכנעים אבל לא מסבירים מדוע התשואות נותרו כל כך נמוכות. ההסבר היחיד שניתן לייחס לעליות בשוקי המניות והאג"ח במקביל הוא ההתערבות הצפויה של הבנקים המרכזיים ובפרט ה-BOE וה-ECB והזרמה של כסף נוסף לשווקים הפיננסיים. וכפי שלמדנו בשנים האחרונות, פתרונות מסוג זה אינם בני-קיימא, לא תומכים לאורך זמן בפעילות הכלכלית ובוודאי שלא משנים שום דבר במפה הפוליטית האירופית כך שאנו ממשיכים לדבוק באסטרטגיה הדפנסיבית עליה המלצנו בשבוע שעבר". בעניין תשואות האג"ח נציין כי בגרמניה התשואה ל-10 שנים היא מינוס 0.12% (צמוד לשפל כל הזמנים) ובארה"ב התשואה היא 1.44%, שפל של שנים. כלומר המשקיעים עדיין דבקים ב'חוף המבטחים'.

האם בריטניה בסוף תישאר?

גרינפלד כותב כך: "יותר ויותר קולות החלו להישמע בימים האחרונים בנוגע לכך שתוצאות משאל העם אינן סוף הסיפור וכי ייתכן והבריטים יישארו בכל זאת באיחוד. ידידינו ב-BCA אף הגדילו לעשות ופרסמו סקירה מיוחדת המפרטת את כל התרחישים שעשויים להוביל את ממשלת בריטניה להחלטה שלא להפעיל את סעיף 50 המאפשר למדינה להתנתק מהאיחוד. למרות הכבוד הרב שאנו רוחשים בד"כ לחברים מ-BCA נראה לנו כי במידה מסוימת האופטימיות שלהם נובעת גם מחוסר הרצון לעזוב את לונדון ולעבור למקום בו ההפי-האוור הוא לא המשך ישיר של יום העבודה. מבין כל התרחישים האפשריים נדמה כי היחיד בו אכן יש סבירות מסוימת ל-Breverse הוא תרחיש של בחירות כלליות חדשות בו אחת משתי המפלגות הגדולות תרוץ עם קמפיין של הישארות באיחוד. תרחיש כזה יהפוך, הלכה למעשה, למשאל עם על תוצאות משאל העם ויאפשר לממשלה, במידה והתוצאות יהיו בהתאם, להחזיר את הגלגל לאחור. לצערנו, גם ההסתברות לתרחיש כזה אינה ממש גבוהה."

האפשרויות של דראגי:

לדבריו של גרינפלד, "אין כמו חשש למשבר בגוש האירו כדי להוציא את מריו דראגי מהשגרה. אין כמו מריו דראגי כדי לנפץ עוד מוסכמה שכולם לקחו כמובנת מאליה ולתת לשווקים תקוות חדשות. כך בדיוק, יומיים בדיוק לאחר שאמר שחייבים לדאוג ליציבותם של הבנקים ותמך בעליות בשווקים, הצית דראגי שוב את הדמיון כשאמר כי הוא חושש מכך שהיצע האג"ח העומד בפני ה-ECB קטן מדי.  מדוע מדובר בחדשות טובות? מכיוון שההיצע הקטן הוא תוצאה ישירה של המגבלות שה-ECB הטיל על עצמו מלכתחילה. הגדלת ההיצע = ויתור על המגבלות = יותר כסף לשווקים.

"כיום, ה-ECB יכול לרכוש במסגרת ההרחבה הכמותית אג"ח ממשלתיות תחת שתי מגבלות עיקריות: הראשונה, הרכישות חייבות להתחלק בין ממשלות הגוש לפי גודלן היחסי בתוצר הגוש. השנייה, התשואה על האג"ח חייבת להיות גבוהה מהריבית על הפיקדונות שנותן ה-ECB לבנקים המסחריים (כיום 0.4%-). כתוצאה מהמגבלה הראשונה, 25% מרכישות ה-ECB הן של אג"ח גרמניות ו-20% נוספים הן של אג"ח צרפתיות. כתוצאה מהמגבלה השנייה ומהעובדה שחלק משמעותי מעקומי התשואות נמצא עמוק בטריטוריה השלילית, כ-50% משוק האג"ח הגרמני וכ-40% מהשוק הצרפתי לא רלוונטיים מבחינת ה-ECB."

אז מה יעשה דראגי? 

1. "הפחתת ריבית נוספת – על פניו זהו הפתרון הפשוט ביותר. התשואות נמוכות מהריבית? אין בעיה, נוריד את הריבית. עם זאת, מדובר על פתרון לא יעיל שכן הפחתת ריבית תביא כנראה לירידות נוספות גם בתשואות וחזרנו לאותה נקודה עם ריבית שלילית יותר ומכאן גם עם לחצים חזקים יותר על המערכת הפיננסית באירופה."

2. "לבטל את מגבלת התשואה המינימלית – מצד אחד זה אכן מעניק יותר חופש ל-ECB אך מצד שני חושף אותו לביקורת חזקה יותר שכן כך נוצר תמריץ לבנקים להשאיר את הכסף שהוא מעביר להם בפיקדונות במקום להוציא אותו למשק כאשראי. בנוסף, העובדה שהוא רוכש נכסים שבאופן ודאי יובילו להפסדים היא גם לא ממש מקור לגאווה."

קיראו עוד ב"שוק ההון"

3. "לבטל את מגבלת האלוקציה. צעד כזה יוביל להגדלת הרכישות של אג"ח איטלקי וספרדי על חשבון אג"ח גרמני וצרפתי ולכן מדובר על צעד לא פשוט מבחינה פוליטית שכן הוא אומר שהגרמנים נאלצים לממן את שכניהם העצלנים מהדרום. עם זאת, ככל שחולף הזמן והסיכונים גדלים כך גם ההתנגדות של הגרמנים עשויה להיחלש ולכן זהו צעד שנראה לנו (ובהינתן ירידת התשואות על האג"ח של איטליה וספרד, כנראה גם לשווקים) בהחלט אפשרי."

4. "להתחיל לזרוק כסף ממסוקים – גם זה יקרה אבל קודם יהיה רע יותר".  

תגובות לכתבה(12):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 12.
    שאתה מספיד את אירופה 04/07/2016 06:38
    הגב לתגובה זו
    אבל די להציץ בגרפים של הדאו הסמפ והנאסדק מול הניקיי כדי להוכיח שאיאקוקה טעה לגבי ארה'ב , כך אתה טועה ומטעה לגבי אירופה..
  • 11.
    לאחר מלחמות עולם 04/07/2016 06:35
    הגב לתגובה זו
    אבל היא קמה כל פעם מחדש כעוף החול ומוכיחה שעדיין כוחה במותניה.....אז מיאתה שתזלזל במריו דראגי או באנגלה מרקל?
  • 10.
    הכל עלה לי מעולה. ויצדיך למעלה (ל"ת)
    מנחם 04/07/2016 06:01
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    כל הכבוד לך לא טעית אפילו פעם טחת שאפו (ל"ת)
    ליאור לקובי 04/07/2016 06:01
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    לא מוצא את האפסים בועז איילון מאיר ברק וגורביץ (ל"ת)
    קובי 04/07/2016 06:00
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    קנו מניות ולונגים פי 3בדרך לשיאים חדשים (ל"ת)
    קובי 04/07/2016 05:59
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    כלומר-המצב גרוע !! (ל"ת)
    אא 03/07/2016 21:45
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    לא צריך לקבור את הברקזיט - הוא כבר קבור. תנצב"ה (ל"ת)
    שימי לוי 03/07/2016 19:26
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    ירון 03/07/2016 15:54
    הגב לתגובה זו
    תחזיקו אותי. תחזיקו אותי.
  • 3.
    מכרתי הכל...הידד (ל"ת)
    רוני 03/07/2016 15:40
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    קנו בזק קולים פרוטרום וכל הלונגים (ל"ת)
    קובי 03/07/2016 15:24
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אמרתי לכם רק עליות כל מיני כתבות לא יעזור כלום קנו קולי (ל"ת)
    קובי 03/07/2016 15:23
    הגב לתגובה זו