הראל קיבלה היתר להגדיל את שיעור האחזקה במניות הבנקים ל-7.5%
קבוצת הראל הפועלת בתחום הביטוח וההשקעות, דיווחה הבוקר (א') כי קיבלה היתר מבנק ישראל להגדיל את שיעור האחזקה המקסימלי במניות הבנקים ל-7.5%, זאת לעומת התקרה הקודמת של 5%. כלומר, קבוצת הראל תוכל להפוך לבעלת עניין בבנקים בישראל.
קבוצת הראל הינה חברת הביטוח הראשונה אשר מקבלת היתר להגדלת שיעור אחזקותיה, כאשר עד כה, מאז הודיע בנק ישראל על החלטתו להעלות את שיעור האחזקה המקסימלי במניות הבנקים בחודש יוני 2016, קיבלו שלושה בתי השקעות את היתר ההגדלה: מיטב דש, אלטשולר שחם ופסגות.
בתוך כך, מניות הבנקים נסחרות הבוקר בעליות שערים נאות, כאשר מדד ת"א בנקים נסחר בעלייה של כ-1.3%.
האם הבנקים יקרים?
נוכח מהלך העליות המשמעותי אשר מניות הבנקים רשמו לאורך השנים האחרונות - עם עלייה של כ-75% תוך 5 שנים, צריך לשאול האם מניות הבנקים יקרות? לצורך בחינת סוגיה זו ניתן לעשות שימוש במספר מדדים מקובלים כגון מכפיל ההון והתשואה להון, אשר שקלולם מבטא את התשואה להון הכלכלי.
כלומר, בהתחשב בתשואה להון (ההון החשבונאי) אשר הציג הבנק ב-12 החודשים האחרונים תוך שקלול מכפיל ההון המבטא את שווי השוק של הבנק (ההון הכלכלי) ביחס להון העצמי שלו, ניתן לקבל את מדד התשואה להון הכלכלי, כלומר מהי התשואה להון המשתמעת ממחיר המניה הנוכחי? או במילים פשוטות, תחת ההנחה שהבנק יציג תוצאות זהות בעתיד, מהי התשואה הצפויה למשקיע אשר ירכוש את מנית הבנק במחיר השוק הנוכחי (על פי חלקו היחסי ברווחי הבנק).
נכון לכרגע, התשואה להון הכלכלי של בנק דיסקונט הינה הגבוהה ביותר במערכת הבנקאית כ-10.7% על בסיס תוצאות הרבעון הראשון של שנת 2018, לעומת התשואה להון הכלכלי של הבנק הבינלאומי אשר עומדת על כ-7.2% בלבד - הנמוכה ביותר במערכת הבנקאית.
התשואה להון ברבעון האחרון לא בהכרח מייצגת
התשואה להון איננה קבועה ובהתאם עשויה להשתנות באופן מהותי בעתיד, כך למשל בעוד התשואה להון של בנק הפועלים עמדה על כ-7.2% ברבעון הראשון של 2018 והנמוכה ביותר במערכת הבנקאית (יחד עם הבינלאומי שהציג תשואה להון דומה), בבחינת התשואה להון הכלכלי על בסיס התשואה הממוצעת להון שהציגו הבנקים בחמש השנים האחרונות, עולה תמונה שונה, הממקמת את בנק הפועלים במקום הראשון בבחינת התשואה להון הכלכלי.
הפער בין התשואה להון שהציג בנק הפועלים לאחרונה לבין התשואה להון בשנים קודמות (שהיתה גבוה יותר) נובע בין היתר מהפרשות של הבנק בגין החקירות המתנהלות נגדו בארה"ב. בנק הפועלים נחשד בסיוע ללקוחותיו בחו"ל להעלים מס והרשויות האמריקאיות מנהלות חקירה מתמשכת כנגדו וכנגד בנקים נוספים. כך, מתחילת שנת 2017 הפריש הבנק בגין חקירות אלו סכום של כ-365 מיליון דולר וכנראה יפריש עוד בעתיד, שכן בדוחותיו הכספיים מציין בנק הפועלים כי בשלב זה אין ביכולתו להעריך את היקף החשיפה והשלכותיה הכספיות.
בעוד התשואה להון של בנק הפועלים נמצאת במגמת ירידה מאז שנת 2015, המגמה בבנק דיסקונט הפוכה, בין היתר נוכח צעדי התייעלות תפעולית. בסוף חודש מרץ דיווחנו כי סוכנות הדירוג מודי'ס אישרה את דירוג הפיקדונות לטווח ארוך של בנק דיסקונט בדירוג Baa1 ושינתה את אופק הדירוג מיציב לחיובי (לכתבה המלאה). בסוכנות הדירוג ציינו כי "שינוי אופק הדירוג משקף את השיפור בחוסן הפיננסי של בנק דיסקונט אשר הונע מהצלחת יישום התכניות האסטרטגיות של הבנק והשיפור בתוצאותיו הכספיות, בעיקר מבחינת הרווחיות מבנה ההון ואיכות הנכסים". בהתאמה, במודי'ס צופים המשך שיפור בתוצאות הבנק בשנה הקרובה, בייחוד מבחינה תפעולית ומבחינת שיעורי הרווחיות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.בגלל שהראל קיבלה אישור להגדיל אחזקותיה , מעלים פה 0.5% (ל"ת)אנדיאני-גורביץ החדש 24/06/2018 10:41הגב לתגובה זו0 0סגור
-
הראל תזכרו לדיראון עולם אצל השורטיסטים.Fisherking 24/06/2018 11:44הגב לתגובה זו0 0מתי קיבלה אישור בני? למה דיווחה רק הבוקר? מי מעובדי השוק של הראל התחמש מראש בלונד??סגור