ריבית בנק ישראל נותרה ללא שינוי ברמה של 0.25%

הריבית נותרה ללא שינוי בהתאם לצפי האנליסטים. תחזית בנק ישראל: הריבית תעלה בהדרגה עד לרמה של 1% בסוף 2020. צמיחת התוצר עודכנה מטה בשל השפעות מלחמת הסחר

 | 
telegram
(4)

הוועדה המוניטרית בבנק ישראל החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 0.25% ובהתאם לצפי האנליסטים. בהודעת הריבית נכתב כי הוועדה מעריכה שתוואי העלאת הריבית בעתיד יהיה הדרגתי וזהיר, באופן שיתמוך בתהליך שבסופו האינפלציה תתייצב בסביבת מרכז תחום היעד, ובפעילות הכלכלית.

תוואי הריבית נותר ללא שינוי
לפי תחזית המאקרו, הריבית המוניטרית צפויה לעלות ל-0.5% לקראת סוף הרבעון השלישי של 2019, ולהמשיך לעלות בהדרגה עד 1% בסוף 2020. התחזית החדשה שמפרסם היום בנק ישראל לריבית, זהה לתחזית הקודמת שפורסמה באפריל (לכתבה המלאה).

בבנק ישראל מציינים כי סביבת האינפלציה נמצאת מעל הגבול התחתון של היעד ולאחרונה חלה בה עלייה קלה, על רקע הימצאות המשק בסביבת תעסוקה מלאה. מרבית המדדים מתחילת השנה הפתיעו כלפי מעלה. בשנים עשר החודשים האחרונים נרשמה אינפלציה של 1.5%, ונראה כי ההסתברות לכך שהאינפלציה תשוב ותרד אל מתחת לגבול התחתון של היעד היא כעת נמוכה יותר. מרבית הציפיות והתחזיות לאינפלציה לשנה מצויות מעט מעל הגבול התחתון של טווח היעד, והציפיות פורוורד לטווחים הבינוניים והארוכים נותרו בקרבת מרכז היעד.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עוד מציינים בבנק כי מזה מספר רבעונים המשק צומח בסביבת הקצב הפוטנציאלי. ההתמתנות בקצב הגידול של הצריכה הפרטית נראית עקבית עם מיצוי תהליך ההתרחבות בשוק העבודה. חלק מהאינדיקטורים לפעילות ברבעון השני מצביעים על התמתנות, אך מאחרים עולה שהצמיחה נמשכת בקצב נאה. נתוני שוק העבודה מעידים כי זה נותר הדוק.

אינפלציה צפויה של כ-1.5%
"בדומה להערכתנו בתחזית הקודמת האינפלציה בארבעת הרבעונים הבאים צפויה לעמוד על 1.4%, 1.6% ב-2019 ו-1.6% ב-2020. תוואי האינפלציה הצפוי נותר ללא שינוי ביחס לתחזית הקודמת ואנו מעריכים ששוק העבודה ההדוק יוסיף לתמוך בעליות שכר ובהמשך התכנסות האינפלציה למרכז תחום היעד. עם זאת, עליית האינפלציה צפויה להמשיך להיות הדרגתית, על רקע המשך הגידול בתחרות והתפתחות המסחר באינטרנט, תהליכים שנראה שטרם מוצו", מציינים בבנק ישראל.

מלחמת הסחר: צמיחת התוצר עודכנה כלפי מטה
בבנק ישראל מציינים כי הסיכונים הנשקפים לכלכלה העולמית מוסיפים להיות משמעותיים בעיקר לנוכח "מלחמת הסחר", הסיכון הפוליטי באירופה ובמפרץ הפרסי והחשש להאטה בסין. תחזיות לסחר העולמי והצמיחה של מרבית הגושים התעדכנו כלפי מטה. ההאטה בסחר העולמי נמשכת ובניגוד למגמה בשנים האחרונות, קצב הגידול בסחר צפוי להיות נמוך מקצב הגידול בתמ"ג העולמי.

על רקע הדברים, תחזית צמיחת התוצר ל-2019 עודכנה כלפי מטה ב-0.1% ועומדת כעת על 3.1% ועל 3.5% ל-2020. "תחזית הצמיחה ל-2019 נמוכה מעט בהשוואה לתחזית הקודמת, בהשפעת הירידה בסחר העולמי שהביאה להפחתה קלה בקצב הגידול הצפוי של היצוא ב-2019", מציינים בבנק ישראל. 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון: "התחזית המקרו-כלכלית המעודכנת של חטיבת המחקר דומה מאוד לזו שהציגה החטיבה לפני שלושה חודשים. לגבי תוואי הריבית בתחזית, הערכה זו מתבססת על מספר רב של פרמטרים שאי הוודאות לגביהם גבוהה במיוחד בעת הזו, והם עלולים להשתנות עד להחלטת הריבית הבאה: הפתעות כלפי מטה בנתונים שיתפרסמו לגבי האינפלציה והצמיחה בישראל, ירידה בהערכות לאינפלציה העתידית, הסיכון להחמרה נוספת בכלכלה העולמית, שינויים במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים, והאפשרות לייסוף בשער החליפין  - כל אלו, אם יתממשו, עשויים להביא לכך שעליית הריבית תתרחש במועד מאוחר מזה שעולה מתחזית חטיבת המחקר".

גיא בית אור, מנהל מחלקת מאקרו מערך מחקר ואסטרטגיה בפסגות: "כצפוי, בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי אך ההודעה דווקא הצליחה להפתיע במיוחד לאור הסביבה העולמית המתהווה. לאור ההתמתנות בתמונת הפעילות העולמית, ציפינו כי התפתחות זו תבוא לידי ביטוי בתחזיות חטיבת המחקר במתווה עליית ריבית מתון יותר. עם זאת, בחטיבת המחקר ממשיכים להעריך כי הריבית תעלה השנה פעם אחת ועוד פעמיים בשנה הבאה לרמה של 1.0%. להערכתנו, בתקופה בה הפד וה-ECB מתחילים בתהליך של הרחבה מוניטארית, לבנק ישראל יהיה מאוד קשה להעלות את הריבית בישראל וזאת למרות העלייה המסתמנת בסביבת האינפלציה". 

ידיו של בנק ישראל כבולות - יוכל להתערב בשוק המט"ח במידת הצורך
לדברי בית אור, "בנק ישראל נמצא בסיטואציה בעייתית – מצד אחד הסביבה המקומית תומכת בריבית גבוהה יותר אך ההתפתחויות העולמיות צפויות להכביד על הסביבה המקומית. בנק ישראל מציין בכל פעם כי הסיכון המרכזי להגעת האינפלציה אל היעד הוא ייסוף של השקל. בתרחיש בו בנק ישראל מעלה ריבית בזמן שבעולם מפחיתים ריבית, ההסתברות להתממשות סיכון זה היא מאוד גבוהה. לכן, נראה כי ידיו של בנק ישראל כבולות – הריבית תיוותר ללא שינוי בטווח הזמן הנראה לעין כאשר כלי העבודה המרכזי של הוועדה המוניטארית בזמן הקרוב יהיה בעיקר דרך התערבות בשוק המט"ח במידת הצורך".

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    הבורסות לקראת קריסה
    רק דולר 08/07/2019 16:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לבנקים מרכזיים אין כבר מכולת לםמפם. נגמרו הכלים. מעניין שרק הורידו את תחזית הצמיחה ולא הזכירו את הגרעון שזינק פי 3 במחצית 2019. המשק בבעיה
    סגור
  • אם המצב קשה צריכים להדק את החגורה/ריבית, לא לשחרר... (ל"ת)
    אולי לא הבנתי 09/07/2019 06:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    ומה המסקנה
    משה 08/07/2019 16:13
    הגב לתגובה זו
    2 0
    למצא תפקיד כזה זה כמו לתפוש את אלוהים מהביצים משכורת בשמיים פנסיה בשמים הטבות בשמים ואתה מסודר וכל זה בשביל לאמר פעם בחודש לתיקשורת כי כלום לא משתנה ןאין עליך ביבי ואם תלך כל הפרמידה הזו שבניתה תיקרוס
    סגור
  • 1.
    אם הכל כל כך טוב, למה דוחפים את אותנו לבזבז כסף?
    רוני רון 08/07/2019 16:08
    הגב לתגובה זו
    5 0
    הרי בכלכלה בריאה, לכסף אמור להיות מחיר... בכל פינה רואים מודעות לנדל״ן, הלוואות, רכישת רכבים, אשראי... הפיצוץ קרב וזה יהיה כואב..
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות