לחץ במניות הגז - האם האופציה המצרית נפלה בסופ"ש?
במהלך יום שבת פורסם ב-daily news egypt כי החברה האיטלקית ENI שמחזיקה במאגר הגז העצום ZUR הגיעה להסכמות עם ממשלת מצרים לפיהן חלק מהגז שבמאגר יופנה ליצוא באמצעות מתקן ההנזלה המושבת כיום Damietta של ENI והחברת הספרדית יוניון פנוסה (UFG). מדובר במתקן הנזלה איתו חתמו במאי 2015 השותפים ב'תמר' על הסכם כוונות למכירת גז בהיקף של 4.5 BCM לשנה (עם אופציה להגדלה ל-7.5 BCM בשנה) לתקופה של 15 שנה ולכן בארץ נפוצו דיווחים על כך שמשמעות ההסכמות בין ממשלת מצרים ל-ENI פירושן שהסכם הכוונות עם 'תמר' דינו להתבטל. לעניין השוק המקומי, אותו הסכם עם UFG אמור להיות העוגן להרחבת יכולת האספקה מפרויקט 'תמר' לשוק הישראלי, ומכאן החשש.
עם זאת, השותפות ב'תמר' הוציאו הבוקר דיווח לפיו "בניגוד למשתמע מפרסומים ובהמשך להבהרות שהתקבלו מ-UFG בנושא, ממשיכים הצדדים לנהל, אף בימים אלה, משא ומתן באופן רציף במטרה להגיע להסכם מחייב לאספקת גז טבעי מפרויקט תמר לצורך הזנת מתקני ההנזלה הקיימים של UFG במצרים".
נבהיר כי מתקן ההנזלה Damietta הוא בעל יכולת הנזלה שנתית של 7 BCM בשנה ויש עוד צורך לשימוש עצמי של המתקן של עוד כ-0.5 BCM בשנה. לפי הדיווח באתר המצרי מיום שבת, ההסכמות בין ממשלת מצרים ל-ENI הן לייצוא של 7.5 BCM בשנה באמצעות המתקן. כלומר למרות הדיווח המרגיע של השותפות ב'תמר' הבוקר, בסיטואציה הנוכחית קשה מאוד לראות את האופציה המצרית כרלוונטית כעת עבור 'תמר'.
נציין כי כבר מיד אחרי שנודע בסוף אוגוסט 2015 על תגלית הענק ZUR של ENI, נראה היה שהסבירות למימוש הסכם הכוונות שם 'תמר' עם UFG יורד מהפרק, שכן ENI היא שותפה של UFG במתקן ההנזלה ויש לה אינטרס להפעיל אותו באמצעות גז שלה. לכן, העדכון של ENI על ההסכמות עם מצרים לא מאוד מפתיע, אבל אולי מעיד על כך שמצרים לא באמת נמצאת במחסור גדול של גז לשימוש השוק המקומי (והדבר מטיל בספק גם את הסכם הכוונות של 'לוויתן' עם מתקן ההנזלה של BG במצרים). בכל אופן, נראה שכעת האופציה הטורקית היא הרלוונטית ביותר עבור 'תמר' ו'לוויתן' וכלפיה מופנת מרבית תשומת הלב של השותפות.
- מניות הגז והנפט עולות - איום הפגיעה באסדות הוסר?
- אנרג'יאן הכניסה 211 מיליון דולר ברבעון 3, הרווח לפני מס 150 מיליון
אבנר יהש דלק קידוחים יהש ישראמקו יהש 2.26% רציו יהש 2.22%
"מתווה הגז הטבעי חי וקיים וכל מה שאנו רואים בימים אלה הוא תוצאה חיובית שלו, למרות שיש כאלה שהאג׳נדה שלהם נגדו מביאה אותם לכתוב דברים שאינם נכונים". כך אמר הבוקר מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול מרידור בכנס תחזיות משק האנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה. "מאז שהמתווה אושרר סופית אנו רואים פה רק תהליכים שמזיזים אותו קדימה".
״לראשונה מזה שלוש שנים, נקדח בימים אלה קידוח תמר 8 שנועד להגדיל את ההפקה מתמר. אתמול הודיעו שותפויות לויתן כי בפברואר יתחילו לקדוח את קידוח לויתן 5. המשמעות היא כי המשק זז. זה לא היה קורה בלי המתווה. כמעט כל הסכמי המימון נחתמו, העבודה מולנו כרגולטור מתקדמת בקצב משביע רצון, יש היתרי בנייה לאסדה ורואים שהדברים זזים. השר אישר בשבוע שעבר את מכירת כריש ותנין לאנרג'יאן היוונית וכל התזוזות האלה- בזכות המתווה. כך גם ההליך הבינלאומי לפתיחת הים לחיפושי גז טבעי ונפט, הליך שיוביל למציאת מאגרים נוספים".
- "נסגור עסקה של 350 מיליארד דולר" - טראמפ בונה על יצוא אנרגיה
- הבטחות מול מציאות: תעשיית הנפט בעידן טראמפ
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ח"כ הכנסת שלי יחימוביץ' הוציאה הבוקר את הציוץ הבא: "ההתפוררות הצפויה מראש של מתווה הכזבים. השימוש השקרי בסעיף 52 בשביל ה״יצוא״ הדמיוני למצריים, ההטבות המטורפות בתמורה לשקר, חבל שאין יותר תווים".
- 5.עשאול לא המלך 22/12/2016 12:31הגב לתגובה זושכולם נגד כולם. ובנוסף בתוספת של פוליטיקאים שסונים את המשקעים שאולי יקבלו תמלוגים. זה כל כך לא מובן לי, המשק הישראלי תהיה לו הכנסה טובה של מטבע קשה וגם (אולי) כלל התושבים יקבלו הטבות כלשהם. ובכל זאת נגד למה מי מבין. למה בעיתונים כותבים מה שהם כותבים לא ברור לכן אני חוזר בכותב כולם נגד בולם. גם במצריים וגם במוזמביק כותבים ומקללים את החברות שקדחו ומצאו גז???????
- 4.בלון גז 19/12/2016 12:00הגב לתגובה זובדרך גלויים נוספים של גז ואפילו נפט שנמצא הרבה מתחת לחול . קצת סבלנות למי שרוצה להרוויח בגדול . בשום אופן לא למכור דירות ולא את מניות הגז .
- 3.אלכס 19/12/2016 11:35הגב לתגובה זוואו האם האם האם? מה הגז ברח לא תחזור תפסיקו להתייחס לכתבות של חובבנים מה זה קשור לרציו בכלל..... וחוזים לוקחים זמן..... לא קופצים על כול שטות של כותב באינטרנט
- 2.לסקפטים 1 19/12/2016 11:29הגב לתגובה זוThe European Union seeks to tackle energy market distortions with policies that will eliminate coal and favor natural gas-fired and renewable power while reducing the cost of lowering emissions.
- 1.מבין 19/12/2016 09:38הגב לתגובה זושם הפוטנציאל האמיתי