גועש בשוק המט"ח: מטבע הדולר כבר מתחת ל-3.9 שקל, הכלכלנים מתייחסים - האם הלחץ יימשך?

גיא ארז | (2)
נושאים בכתבה אירו שער הדולר

את מרבית  תשומת הלב מאז תחילת 2016 מרכזת התנודתיות החריפה בשוקי המניות ובנפט, אבל מאחורי הקלעים הרוחות סוערות בשוקי המט"ח - ועולה השאלה האם ראינו שינוי כיוון דרמטי.

הדולר האמריקני, שרבים העריכו בסוף 2015 כי כיוונו צפונה על רקע מתווה העלאת הריביות של הפד' (ואף נטען כי ערכו ישתווה לזה של האירו) איבד גובה בשבועיים האחרונים, וירד כ-2.25% מול השקל, אל מתחת לרמה של 3.9 שקל לדולר. היחס מול המטבע האירופי, שכבר עמד על 1.057 דולר לאירו, עומד כעת על 1.1159, זינוק של 5.5% בערכו של המטבע האירופי. 

הסיבה להחלשותו של הדולר מגיעה כמובן על רקע ירידת ההערכות כי הבנק המרכזי בארה"ב יוציא לפועל את תכנית העלאת הריבית שלו - 4 פעימות ב-2016, והחוזים לשנה הקרובה מגלמים הסתברות של פחות מ-50% לעליית ריבית במהלך כל שנת 2016. לירידת הציפיות תרמו השבוע קולות של בכירי הפד, בהם סטנלי פישר, סגן היו"ר, שהתבטא בדבר הצורך לשקול מחדש את המדיניות המוניטארית. ההשפעה נרשמה מיידית בשוק המט"ח בעולם, כאשר הדולר אינדקס רשם ירידה חדה השבוע, ונחלש  2.7% מול סל המטבעות.

במהלך השבוע הקרוב תנאם ג'נט יילן מול הקונגרס האמריקני, והסוחרים ברחבי העולם ינסו לדלות רמזים מדבריה בדבר פעולותיו העתידיות של הפד' - מה שעשוי להביא לתנודות בערכו של המטבע האמריקני. בהמשך, ביום שישי, יתפרסם נתון המכירות הקמעונאיות בארה"ב, והדבר צפוי להשפיע גם כן על המסחר בדולר.

אז לאן מכאן? האם בזמן שבורסות העולם קורסות תיתכן העלאת ריבית בארה"ב? האם המשק האמריקני חזק מספיק לעמוד בריבית בשיעור גבוה יותר? גם הכלכלנים חלוקים בנושאים אלו.

לדברי יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פייננס, הציפיות ל-4 העלאות ריבית השנה לא יתממשו. הוא מעריך כי נראה העלאה אחת בלבד, "אולי שתיים, וזה במקרה האופטימי". פרנק אומר כי לדעתו הדולר ימשיך להחלש אבל לא בשיעור חד: "אנחנו קרובים לשיווי משקל. צריך לחכות לדברי הפד', כי אלו אירועים שיקבעו מאוד את כיוונו". פרנק ממשיך להצביע על יחס של 1.1-1.15 דולר לאירו כשיווי משקל בעת הנוכחית, ולדבריו, "מכאן זה רק ניחושים. חסר טעם לנחש את הכיוון במצב הנוכחי, כשאנחנו ממש באמצע השיווי משקל", ומבחינת פעולה - טוען כי הוא יושב בצד.

אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות, מסר כי ג'נט ילן בנאומה השבוע תנסה לעמעם ככל שניתן את המסרים שלה וזאת מהסיבה הפשוטה שבפד עצמו לא כל כך יודעים מה לעשות: "מצד אחר, המשק בכלל ושוק העבודה בפרט מצדיקים העלאת ריבית נוספת. מצד שני, איך אפשר להעלות ריבית כאשר בשוקי המניות נרשמות ירידות של 10%? לכן סביר להניח שבנאומה השבוע ילן לא תוריד את חודש מרץ מהשולחן גם אם ינסו למשוך אותה בלשון לכך אבל מצד שני תדגיש את הצורך בבחינת ההשפעות של התמורות בשוק המט"ח ובשווקים הפיננסיים על הכלכלה".

קיראו עוד ב"מט"ח"

גרינפלד טוען כי הסביבה הכלכלית בארה"ב כן מצדיקה העלאות ריבית נוספות: "אם שיעור האבטלה ימשיך לרדת ויתקרב ל-4.5%, סביר להניח שחברי הועדה המוניטרית של הפד' יתחילו להילחץ ויעלו את הריבית רק כדי להימנע מהצורך בהעלאות מהירות במועד מאוחר יותר. לכן, כל עוד הנחת הבסיס היא שההתרחשויות בסין לא יובילו את ארה"ב והעולם למיתון, אנו ממשיכים להניח שהריבית בארה"ב תועלה לפחות פעמיים במהלך 2016. לגבי התזמון של ההעלאות, זה בעיקר תלוי בשווקים".

יונתן כץ  מלידר שוקי הון מסרו בסקירתם השבועית כי "לפי הניתוח שלנו של מכלול הנתונים הכלכליים, אין סיבה להניח שהפד לא ימשיך להעלות את הריבית השנה בשתיים-שלוש פעימות, ומסייגים כי ''ברור שהעמקת משבר פיננסי סביב סין, צפויה להשפיע על החלטת הפד, אך הנתונים הכלכליים בארה"ב, בפרט נתוני התעסוקה, תומכים בהמשך ריסון הדרגתי". ב'לידר' מסמנים יעד של 4 שקלים למטבע הדולר מול השקל.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    Dan 07/02/2016 19:32
    הגב לתגובה זו
    על כל כלכלן שאומר כך יש אחר שאומר אחרת. חרטא
  • 1.
    זיו 07/02/2016 16:03
    הגב לתגובה זו
    בקיצור כולם שרלטנים שקרנים שמסבירים רק בדיעבד את מה שקרה כאילו מחר זה גם יקרה .....