אבי טיומקין
צילום: אורן שלו

אבי טיומקין מסמן את האיש בבנק ישראל - שצריך ללכת הביתה

גיא בן סימון | (11)

אבי טיומקין מבית הספר לכלכלה ע״ש טיומקין בבינתחומי ויועץ לקרנות גידור בינלאומיות תקף היום את מדיניות ניהול יתרות המט"ח של בנק ישראל. בכנס של מכון אהרון שנערך היום במרכז הבינתחומי הרצליה, אמר טיומקין בפני הנגידה שישבה בקהל כי יש לפטר את מנהלי היתרות.

טיומקין: "צבירת יתרות המט"ח של בנק ישראל היא נכונה מאד אבל ניהול היתרות שגוי, האחראים על הניהול לא צריכים להישאר בתפקיד. בכל חברת השקעות מתוקנת, תשואת השקעות מהסוג שבנק ישראל הניב מאז ההתערבות בשוק המט״ח הייתה גורמת להחלפת האחראים לכך. ההתעקשות האובססיבית של בנק ישראל, שלפיה העולם הולך לאינפלציה אדירה ושהריביות לטווח ארוך הולכות לעלות, גרמה לאסטרטגיית השקעות מוטעית ולאחזקת מרבית היתרות (כ-80%) בהשקעות לטווח קצר. אם ב-7-8 השנים האחרונות יתרות המט״ח היו מושקעות באגרות לחוב טווח ארוך של ממשלת ארה״ב, ההכנסה העודפת למדינת ישראל היתה מגיעה ל-20 מיליארד דולר. האובססיה של בנק ישראל להחזיק את היתרות בהשקעות לטווח קצר, שזו המדיניות העקבית, גרמה הפסד למדינה".

בהקשר של הכלכלה העולמית, אמר טיומקין: "יש פער עצום בין מה שקורה במדדים לבין מה שקורה בכלכלה הריאלית, כמו המפולת במכירת מכוניות בארה"ב, והסימנים הכי ברורים של יציאה ממשבר הסאבפריים - צריכים לעמוד בספק. כל המדדים שכולנו מתייחסים אליהם, כמו גרעון מול חוב לאומי וכו', שלא עמדו במבחן במשבר 2008 – גם היום אנו ממשיכים להתייחס אליהם כמו תורה מסיני ועברו כבר 9 שנים".

בנושא הברקזיט, אמר טיומקין, ״כולם מדברים על התדהמה הגדולה, כשהבסיס טמון בחוסר הבנה בסיסי. המדיניות התקציבית המרוסנת של מדינות היורו, ובעיקר של ממשלת בריטניה, גרמה ליציאת בריטניה מהאיחוד האירופי. לכן זה מוזר שאחד האנשים האחראים לכך, שר האוצר הבריטי לשעבר, ג׳ורג׳ אוסבורן, עדיין מקבל תפקידים בכירים בסקטור הפרטי״

מבנק ישראל נמסר בתגובה: "בנק ישראל זוכה להערכה בינלאומית רבה בשל אופן ניהול יתרות המט"ח, והשנה אף זכה בפרס בינלאומי של המגזין Central Banking בשל כך.  ניהול היתרות מתבצע בהתאם לתפיסת הסיכון שגיבשה הועדה המוניטרית, שתואמת את אופן הניהול הנדרש לתיק היתרות של מדינת ישראל – למשל, נזילות גבוהה בשעת חירום או משבר. כידוע, בשנים האחרונות החל בנק ישראל להשקיע גם במניות ובאג"ח קונצרניות ופרופיל הסיכון הוגדל, על סמך ניתוח מקצועי ואחראי של מאפייני התיק וההתפתחויות בכלכלה העולמית, תהליך שהמגזין Central Banking הגדיר כ"חלוצי".

תגובות לכתבה(11):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 11.
    קותי 05/05/2017 17:13
    הגב לתגובה זו
    השקל/דולר - האם זה לא הכישלון הכי גדול של בנק ישראל? האם זה הגיוני שלרפובליקת הבננות ישראל יהיה המטבע הכי חזק בעולם? הרי חוזקו של השקל הוא תוצאה של ספקולציה, וברגע שהספקולציה הזאת תסתיים, אנחנו כולנו נאכל את הלקרדה עד הסוף. לבנק ישראל יש את כל הכלים להפסיק את הספקולציה, אך אף אחד בבנק ישראל לא נוקף אצבע כדי לסיים את המצב האבסורדי הזה, וכולם שם שאננים ומגרבצים מתחת לשולחן כי בכל מצב המשכורת השמנה תמתין להם מעל לשולחן. מי שצריכה לתת את הדין היא קרנית פלוג, זו שעומדת בראש המערכת ושכבר מזמן היתה צריכה לשים את המפתחות על השולחן ולעוף הביתה.
  • 10.
    ... 05/05/2017 00:07
    הגב לתגובה זו
    כשהתקשורת הכלכלית עוסקת בכמה מאות מליני ש"ח שניתנים לאזרחי ישראל כאלו או אחרים התוצאה היא שהיא לא עוסקת בדיון על מליארדי דולרים שמוחקית לקופת המדינה לטובת ספקולנטים !!
  • 9.
    לו טיומקין היה מנהל את יתרות הבנק הוא היה עושה אותו דבר (ל"ת)
    אגם טאהו 04/05/2017 17:00
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    קפצו לנו בברנז'ה 04/05/2017 15:05
    הגב לתגובה זו
    כישלון בדיור,כישלון במטח,כישלון באינפלציה,אבל בברנז'ה המושחתת מחלקים פרסים אחד לשני,אם כחלון לא היה מזרחי טיפש הוא היה מטיס את כולם שם
  • 7.
    לא להתרגש 04/05/2017 14:56
    הגב לתגובה זו
    לפעמים צודק ולפעמים לא. לתקוף אישית בכנס מקצועי זה קצת גס לטעמי. בארה'ב הוא לא היה מעיז. אבל בימים שבהם תוקפים הורים שכולים בוועדת כנסת כנראה שאין לכך משמעות .
  • 6.
    ההפסד גדול פי כמה 04/05/2017 13:24
    הגב לתגובה זו
    בנק ישראל הוא הפך לכסף הכי קל שיש.ספקולנטים מכל העולם באים לעשות עליו סיבוב.בושה וחרפה.
  • 5.
    מיכאל 04/05/2017 13:20
    הגב לתגובה זו
    אני זוכר את כתבתו ל טיומקין ב-1991 בכותרת "להחזיק אצבעות לינאייב" - שבה הוא תמך בפוטש קומוניסטי במוסקבה נגד שלטונו של ילצין.
  • 4.
    יצחק 04/05/2017 13:06
    הגב לתגובה זו
    וכל זה בגלל שיתרות בנק ישראל לא הושקעו באפל או בגוגל או בפייס בוק
  • 3.
    להגיד לאחר זמן לא צריך להיות פרופ׳.גם חמותי חכמה כזאת. (ל"ת)
    אזרח 04/05/2017 12:49
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אז הרויח כותרת !!! אך צודק בנק ישראל בגישתו !!!!!!!! (ל"ת)
    איציק מנדל 04/05/2017 12:47
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    ZORO 04/05/2017 12:15
    הגב לתגובה זו
    ב"ה מה השטויות האלה. צריך לנהל בצורה סולידית וזה מה שעושים. זה בסך הכל כלי מוניטרי להגדלת כמות הכסף. מה עוד שהושקע במניות!! שזה גם ככה גורם סיכון.