הדולר זינק מול סל המטבעות ב-27% ואז נחלש ב-9% - מה יקרה בשנת 2023?

מאז חודש מאי 2021 הדולר התחזק ב-27% מול המטבעות העיקריים בעולם (DXY), לשיא של שני עשורים, אבל החל מחודש נובמבר האחרון הוא נחלש ב-9%. מה צפוי לדולר בשנה הקרובה מול שאר המטבעות?
 | 
telegram

הדולר הוביל מהלך התחזקות משמעותי מול סל המטבעות בעולם ברוב השנה האחרונה. למעשה, הדולר קפץ ב-27% מאז חודש מאי 2021 ועד ספטמבר 2022, מה שהביא אותו לשיא של שני עשורים. הוא נשאר יציב כחודשיים ומאז נובמבר האחרון הוא איבד 9% והשאלה היא כמובן מה הלאה. 

הסיבה להתחזקות הגדולה של הדולר מול המטבעות בעולם {US DOLLAR INDEX}, היא בעיקר עליית הריבית בארה"ב - זו יצרה מרווח משמעותי לטובת הדולר האמריקאי. משקיעים אומרים לעצמם, אני יכול לקבל ריבית חסרת סיכון של ארה"ב בריבית גבוהה של 4.5-5% אז למה להשקיע במשהו אחר? בנוסף, אנשים הולכים להשקיע בדולר כאשר יש עלייה בסיכון או החשש למיתון עולמי. זה השפיע על המשקיעים לאורך רוב שנת 2022 והתוצאה בהתאם (לגרף נע לחצו כאן). 

אז מה גרם לשינוי הכיוון בשלושת החודשים האחרונים? הדולר נוטה לנוע בשילוב עם השקפות המשקיעים על לאן צפויים להגיע הריבית בארה"ב, ועל מידת הביצועים של כלכלת ארה"ב ביחס לשאר העולם.
ההנחה היא שהגענו לקצה הדרך של העלאות הריבית בארה"ב - כאשר האינפלציה בארה"ב עדיין לא חזרה לתוך תחום היעד של הפד' (אינפלציה ממוצעת של 2% בשנה) והאמת שהיא עוד רחוקה משם (עומדת על 6.5% נכון לחודש דצמבר). הסיבה שזה מוריד את הדולר, למרות שגם בשאר העולם האינפלציה לא מתקרבת בחזרה לתחום היעד ולמעשה היא גבוהה יותר מאשר בארה"ב (למשל באירופה 8.5% ויותר מ-10% בבריטניה) היא שאם הריבית בארה"ב עוצרת והריבית בשאר העולם בעלייה - אז פער הריביות שהתרחב כעת יצטמצם. מעבר לכך, ייתכן גם שהמשקיעים חוששים שהפד' לא יוכל להמשיך להיות נחוש במלחמה באינפלציה (באמצעות המשך העלאות ריבית).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אנליסטים סבורים שהגורם העיקרי שישפיע בתקופה הקרובה על תנועת הדולר מול סל המטבעות הוא סיכויי הצמיחה של כלכלת ארה"ב והשאלה - האם תהיה "נחיתה רכה" או "קשה".

אסטרטג המאקרו של דויטשה בנק אלן רוסקין משרטט את הכיוונים. לדבריו, "ייתכן שדוח המשרות שובר הקופות הוסיף לסיכויים של נחיתה רכה בכלכלה האמריקאית בחצי השנה הקרובה, אבל גם מגדיל את הסיכוי לנחיתה קשה בטווח הארוך יותר". נתוני המשרות הצביעו על גידול מהיר של 517 אלף משרות, הרבה מעל הצפי לתוספת של 190 אלף. גם שיעור האבטלה בארה"ב נותר נמוך - 3.4% בלבד. בכל מקרה, רוסקין מגדיר נחיתה קשה כ"כל מה שנכנס לתחום של מיתון של NBER [הלשכה הלאומית למחקר כלכלי], ככל הנראה - שני רבעונים של צמיחת תמ"ג ריאלית שלילית".

רוסקין מציג ארבעה תרחישים אפשריים לצמיחה ושיעורי ריבית בארה"ב, וכיצד עשוי הדולר להגיב ביחס למטבעות ב-10 הכלכלות הגדולות, ה-G10, וכן ביחס לשווקים המתעוררים (EM). נראה כי תרחיש 2 הוא המועדף עליו ביותר: על פי התרחיש הזה, בחצי השנה הקרובה הדולר יישאר ללא שינוי (ואולי יתחזק) ביחס למטבעות ה-G10 אבל הוא צפוי להיחלש במחצית השנייה של 2023. במקביל, הוא מעריך שמטבעות השווקים המתעוררים ייתנו ביצועים חלשים ביחס לדולר עד סוף חודש יוני, כמו גם מול שאר מטבעות ה-G10. הוא צופה שמטבעות השווקים המתעוררים ייחלשו ביחס למטבעות ה-G10 לאורך השנה כולה.

"חלק מהסיבה לאופטימיות הגוברת לאחרונה לגבי נחיתה רכה לטווח קצר היא שהאינפלציה השתפרה למרות ששוק התעסוקה נותר חזק. אבל - קיים סיכון גובר לנחיתה קשה אחרי ששת החודשים הקרובים כי הפד' ינסה לשלוט באינפלציה ולהמשיך להדק את התנאים הפיננסיים - מה שמעלה את הסיכויים לטעות במדיניות", אמר רוסקין. כלומר, הוא צופה שהריבית תמשיך לעלות גם מעבר ל-5-5.25%.

לדבריו, "זה בדיוק ההיפך מהנתיב שהיה נראה שאנחנו נמצאים בו עד שפורסמו נתוני דו"ח התעסוקה של חודש ינואר. נדמה שהסיכונים של מיתון יימשכו אחרי חצי השנה הקרובה", כתב האסטרטג.

הנה ארבעת התחרישים על פי דויטשה בנק:

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות