דו"ח המבקר: "מתווה הגז גובש תחת אילוצים ומעמדה של חולשה מול הגורמים הפרטיים - יש לבחון פיקוח מחירים"

מבקר המדינה יוצא בביקורת חריפה על מתווה הגז. הנה 9 הנקודות העיקריות בדו"ח שפורסם היום
 | 

משרד מבקר המדינה בראשו עומד השופט בדימוס יוסף שפירא הותיר היום לפרסום את הדו"ח שלו לעניין מתווה הגז, דו"ח שמכיל 65 עמודים. 9 נקודות מרכזיות מעלה המבקר בדו"ח, ושורה תחתונה ברורה - "כל עוד קיים מונופול, יש צורך בפיקוח על המחירים". 

בראשית הדו"ח מותח המבקר ביקורת חריפה על גופי הממשלה בכלל ועל משרד האנרגיה בפרט: "ממצאי דו"ח זה מלמדים שהתנהלות הממשלה על זרועותיה בתחום הגז הטבעי הייתה לקויה ובלתי מגובשת. הממצאים מצביעים על היעדר מדיניות ממשלתית כוללת ושלמה, חוסר עשייה אפקטיבית, פעולה בקצב אטי ואסדרה חלקית שאין בה כדי לספק את צורכי משק הגז הטבעי".

עוד נכתב בראשית הדו"ח, כי "משק הגז הטבעי עומד בפני אתגרים גדולים, וקיימים בו מאסדרים (עושי סדר) רבים. נוכח מגוון הסוגיות העומדות על הפרק, מורכבותן, הסכומים הגדולים שבהם מדובר והשפעתן של סוגיות אלה זו על זו, שום מאסדר אינו יכול להתמודד עם אתגרים אלה בכוחות עצמו, ושיתוף הפעולה בין המאסדרים הוא הכרחי. ואולם ממצאי הדוח מלמדים שאין די תיאום ושיתוף פעולה בין המאסדרים, ובתחומים רבים יצרו חוסר האסדרה והיעדר התיאום חיכוכים בין המאסדרים עצמם ובינם למחזיקי זכויות הגז. כל אלה גרמו לעיכובים בפיתוח משק הגז שעלולים למנוע מהמדינה לממש את מלוא הפוטנציאל הטמון במשאב זה. על הממשלה ליצור מנגנון קבוע ומתמשך של תיאום ותכלול בעל אחריות וסמכות שיביא את כל המשרדים והמאסדרים לפעולה מתואמת ומשותפת".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עוד נכתב:  "התקופה הארוכה שחלפה עד שהחלה העבודה הבין-משרדית אופיינה במדיניות ממשלתית חסרה, באסדרה חלקית וחסרה ובחוסר תיאום בין מאסדרים, בהיעדר פתרון אחסון לגז, בהיעדר החלטה של ועדת המחירים בנוגע לרמת הפיקוח על מחירי הגז הטבעי ובעיכוב בקבלת החלטת הממונה על ההגבלים. בשל כל אלה גיבשו מקבלי ההחלטות את מתווה הגז תחת אילוצים ובעמדת חולשה מול הגורמים הפרטיים"

והנה הנקודות המרכזית בדו"ח:

1. ראוי שמשרד האנרגיה יפעל כדי להשלים את האסדרה במשק הגז הטבעי כך שיובטח משק מתקדם, שקוף ויציב.
2. על משרד האנרגיה להמשיך ולפעול גם לפיתוח של שדות קטנים ובינוניים, להפקת גז מהם ולחיבורם למערכת ההולכה כדי להוביל מהם את הגז למשתמשי קצה, ולהגדיל את היתירות האנרגטית ואת התחרות.
3. על משרד האנרגיה להכין תכנית פעולה ובה פירוט הפעולות הנדרשות בטרם יאפשר מתן רישיונות לחיפושים חדשים בים, ובכלל זה סיום חקיקתן של תקנות עדכניות שיעודדו כניסת מפעילים חדשים בעלי ניסיון מוכח למשק הגז הטבעי. ראוי כי תיעשה בדיקה מקיפה הנוגעת למבנה הבעלויות וההחזקה של הרישיונות לחיפושי נפט הקיימים ולאופן הענקת רישיונות בעתיד, כדי שבבוא העת שוב לא תימצא המדינה במצבה כיום, שבו מספר קטן של חברות מחזיק בכל שדות הגז הטבעי.
4. על משרד האנרגיה לגבש נוהל לכתיבת שטר חזקה ולעגן בו את העברתה של טיוטת השטר למשרדי הממשלה ולמאסדרים הנוגעים בדבר.
5. ראוי כי משרד האנרגיה יטפל ביתר שאת במחסור בעובדים מקצועיים בתחום הגז הטבעי ויוודא יצירת עתודה מקצועית שתתמודד עם האתגרים הצפויים לנוכח התמורות במשק הגז הטבעי.
6. על משרד האנרגיה לוודא כי המועצה המייעצת ומועצת הגז ימלאו את התפקידים שיוחדו להן. עליו לעשות זאת בין היתר באמצעות מינוי יו"ר קבוע למועצה המייעצת והשלמת מניין חוקי למועצת הגז.
7. על משרד האנרגיה לרכז את גיבושה של מדיניות לאומית כוללת למשק הגז הטבעי שתבטא את החזון ארוך הטווח של המדינה, ולהביאה לאישור הממשלה. על פי המדיניות יותווה מערך סדור של החלטות ופעולות, של משרד האנרגיה ושל יתר זרועות הממשלה הפועלות במשק זה.
8. קודם אישורו של מתווה הגז על הממשלה לקבוע מנגנוני פיקוח ובקרה על יישומו ועל השגת יעדיו, ולהדגיש כי אם חברות הגז לא יעמדו בהתחייבויותיהן אזי הממשלה תוכל לשוב ולבחון את הנושא בהתאם לסמכותה; זאת למרות "פסקת היציבות", שבה המדינה תצהיר על כוונתה להימנע במשך עשר שנים מביצוע שינויים מהותיים באסדרות שייקבעו.
9. על הממשלה לוודא כי כל עוד קיים מונופול באספקת הגז הטבעי, מחיר הגז יהיה תחרותי. לשם כך עליה לבחון את הצורך בשימוש במגוון האמצעים העומדים לרשותה, ובראשם פיקוח על המחירים. במסגרת זו עליה לאזן בין הצורך לפתח את משק הגז לבין השפעת מחירי הגז על עלות ייצור החשמל ויוקר המחיה.

תגובתו המלאה של משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים: "המשרד סבור, כפי שקבע גם המבקר בדו"ח זה, כי ריבוי המאסדרים בסמכות ואף בלי סמכות, חוסר התיאום ביניהם וקבלת החלטות נקודתיות, ללא בחינת השפעותיהן על משק הגז הטבעי כולו, הם אלה אשר הגבירו את אי-הוודאות והביאו לחלק ניכר מהליקויים עליהם הצביע המבקר. במהלך השנים, התערבו במשק גורמים שונים, ללא סמכות וללא נשיאה באחריות.

"על אף התערבות זו, עושה המשרד מאמצים רבים לקידום עצמאותה האנרגטית של ישראל, ומשק הגז הטבעי, הן בהיבט התשתיתי והן בהיבט הכלכלי. הוא עושה זאת במקצועיות וביעילות, שהוכיחה את עצמה, בפיתוח המהיר של מאגר תמר והמקשר הימי, בהשוואה למקובל בעולם. בנוסף, ניתנו על ידי המשרד שטרי חזקה מפורטים המעגנים את אינטרס הציבור, נקבעו כללים להעברת זכויות, כונסה ועדת צמח להסדרת נושא הייצוא. תוך תריסר שנים, עברה המדינה מאפס ל-50% ייצור חשמל מגז טבעי - היקף גבוה בקנה מידה עולמי. המשרד הוביל לחיסכון של מעל ל-40 מיליארד שקל למשק הודות לניהולו המושכל של ענף הגז הטבעי.

"המשרד סבור כי הפתרון לליקויים עליהם הצביע המבקר טמון בריכוז הסמכויות אצל הרגולטור המרכזי, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים. ראוי כי מי שנושא באחריות יישא גם בסמכות. לצערנו, חלק ניכר מהדברים לא בא לידי ביטוי בדוח. המשרד ימשיך לפעול במרץ לקידום הנושא לטובת המדינה ואזרחיה, ייבחן את ממצאי המבקר ברצינות ובאחריות ויפעל ליישום כל הפעולות לקידום הנושא".

משותפויות הגז נמסר בתגובה: "דו"ח המבקר מחזק ומוכיח את הדברים שנאמרו על ידי שותפויות הגז לאורך כל הדרך, שלפיהם ריבוי הרגולטורים וחוסר התיאום ביניהם, הסחבת הארוכה של שנים ארוכות בקבלת ההחלטות, לצד השינויים התכופים באלה שכן נתקבלו, יצרו חוסר וודאות בשוק האנרגיה המקומי, הביאו לעיכוב בפיתוח תעשיית הגז ומנעו את הגעתם של שחקנים חדשים לישראל. אנו תקווה שלאור ממצאי הדו"ח הברורים ימשיכו משרדי הרגולציה והממשלה את שיתוף הפעולה ביניהם שהחל בחודשים האחרונים סביב מתווה הגז הקיים, ויפעלו ליצירת וודאות ויציבות בשוק האנרגיה. המשך הסחבת וחוסר התיאום יביאו לעיכובים מיותרים נוספים בפיתוח המאגרים ויסבו נזקים קשים לתעשייה המקומית ולמשק הישראלי".

תגובות לכתבה(28):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 14.
    זו שאלה של השקפת עולם כלכלית. בקומוניזם יש פיקוח
    יופיטר 22/07/2015 14:40
    הגב לתגובה זו
    3 0
    בכלכלה חופשית לא מתערבים בכוחות השוק. מה זה ענינו של המבקר? מה הוא מבין בזה? ולמה הוא כופה עלינו בירוקרטיה ממשלתית בולשביקית?
    סגור
  • 13.
    משום מה הדו״ח מתעלם מקידוחי היבשה. אין שום התייחסות
    דעה אישית 21/07/2015 10:04
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לנושא ואני סבור שזהו מחדל נוסף של הממשלות בישראל. לדעתי האישית, זהו גם מחדל של משרד מבקר המדינה אשר התעלם מהנושא,ובמקרה כזה הנושא נופל בין הכסאות ואף אחד לא מטפל בו! זהו מקרה קלאסי לדעתי של התעלמות מהנושא ומחדל של מי שאמור לטפל בנושא.
    סגור
  • 12.
    חקירה פלילית עכשיו נגד אנשי משרד האנרגיה
    אזרח 21/07/2015 07:22
    הגב לתגובה זו
    0 1
    מדוח המבקר נראה שכל הנוגעים בדבר במשרדי הממשלה עשו הכל כדי ליצור תנאים שיאפשרו לתשובה להשתלט על כל שדות הגז, ללא תחרות , ללא פיקוח על מחיר סביר. קשה להאמין שזה היה מקרי.
    סגור
  • 11.
    גילה למשפט ציבורי
    אלי 20/07/2015 20:12
    הגב לתגובה זו
    6 3
    לרגולטור כמוהו מתכון המבקר גילה מהר הביתה
    סגור
  • או שאתה לוקה בהבנת הנקרא או שאתה טוקבקיסט של תשובה
    בחייך 21/07/2015 07:40
    הגב לתגובה זו
    0 5
    גילה הוא הרגולטור היחיד שיצא לעשות סדר בתוהו ובוהו שעשו אנשי משרד האנרגיה והאוצר שכל פעולתיהם כוונו לתת לתשובה מונופול על הגז.
    סגור
  • טען עוד
  • או שאתה טוקביסט של הקרן להשמדת ישראל (ל"ת)
    יחי החופש 22/07/2015 14:37
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 10.
    !!!!!!! מסקנות דו"ח המבקר: יש לפתח את ליוויתן מיד!!!!!!
    מבין 100 20/07/2015 19:00
    הגב לתגובה זו
    11 1
    ולהפסיק את מחדל 5 השנים האחרונות של קפאון פיתוח שוק נגז נפט. בנוסף יש להתעלם מהפופוליזם השיקרי של השמאל הרדיקלי , אנשי שינאת חינם אשר מעוניינים להמשיך את המחדל והקפיא למוות את פיתוח שוק הגז נפט ולהוריד לטמיון את עשרות מילארדי הדולרים הצופיים כהכנסות למדינה , העיקר להכשיל את הממשלה וכל האמצעים כשרים בעיניהם גם לזקור את התינוק עם העירסה למים. השורה התחתונה כן לאישור המתווה ויפה שעה אחת קודם. כל יום עיכוב משמעותו הפסד למדינה של 40 מליון ש"ח. היה מחדל של שנים וכעת סוף סוף נתניהו קיבל שכל ורוצה הזיז את משק הגז קדימה .
    סגור
  • זהו דף המסרים החדש שתשובה נותן לכם לדקלם? (ל"ת)
    מה אתה באמת מבין 20/07/2015 20:49
    הגב לתגובה זו
    1 3
    סגור
  • 9.
    הכל פוליטיקה
    איתן 20/07/2015 18:50
    הגב לתגובה זו
    4 0
    לא יעזור כלום. את השמאל לא מענין בכלל טובת העם. זה פופוליזם במלא מובן המילה. שמאל מגד ימין. לצערי בקרב הזה העם יפסיד בגדול. תפנימו רבותי.
    סגור
  • 8.
    מדוע שר הכלכלה ולא התשתיות צריך לאשר את המתווה?
    אבי קול 20/07/2015 18:18
    הגב לתגובה זו
    2 0
    השאלה מופנית למבקר המדינה שהתעורר מאוחר ולדעתי בגלל הלחץ הפוליטי על המתווה...הגיע הזמן במדינה מתוקנת להחליט כבר ולתת לגז להגיע בכמה צינורות ומקורות כל הדוח לא עניני לגבי המתווה שנקבע...זה פירוט המחדלים של העבר המתווה מתקן זאת...לגבי המחיר נקבע פיקוח במתווה...הגיע הזמן לתת ליזמים ולמשקיעים לעבוד בכדי להזרים גז ומיליארדים לקופת המדינה ולהשתיק את הסוציאליסטים והקומוניסטים כולל חיימוביץ שלא השקיעו שקל ולא יזמו שהממשלה בכספה תשקיע מספיק נמאס מהסיפור ומהסגה הזאת שנמשכת שנים!!!
    סגור
  • איזה פיקוח על המחיר נקבע במתווה?
    אבי אתה שקרן 20/07/2015 19:24
    הגב לתגובה זו
    1 5
    קבעו מחיר של 5.7 דולר ליחידה שזה כמעט כפול מהמחיר המקובל בעולם. לזה אתה קורא פיקוח? זה פיקוח שהרווח של תשובה וחבורתו יישאר מופרז.
    סגור
  • ואתה מסריח. סע לקובה קומוניסט (ל"ת)
    הלן 22/07/2015 14:38
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 7.
    פשוט ולעניין, המסקנה: מכרו אותנו בגרוש ומגלגלים עיניים (ל"ת)
    בשם האזרחים "הקטנים" 20/07/2015 17:31
    הגב לתגובה זו
    2 6
    סגור
  • בשם האזרחים הקטנים. די לגזול אותנו. מי שמצא את הגז
    יופיטר 22/07/2015 14:41
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הגז שייך לו
    סגור
  • 6.
    ביורוקרט ממליץ על עוד ביורוקרטיה. כל חוזה חתום בליווי
    פול 20/07/2015 17:11
    הגב לתגובה זו
    5 4
    נערי האוצר ופקידים נוספים--בימיוחד חוזי חח"י. מה עוד רוצים? אין שום שוק חופשי כאן. היום כאשר איראן עומדת לחזור לשווקים עם 1100 TCF גז כדאיות הפקת לווייתן עומדת בספק
    סגור
  • 5.
    צרות עין
    אזרח 20/07/2015 16:44
    הגב לתגובה זו
    5 2
    הלואי וכל הגז יתנדף לאלף עזאזל השמאל לא ראוי למתנה זו!!
    סגור
  • השמאל??? מה הקשר? (ל"ת)
    הזוי שכמוך 20/07/2015 17:37
    הגב לתגובה זו
    1 2
    סגור
  • מה אתה מגלגל עינים. אתה לא מבין את הקשר? (ל"ת)
    בן חורין 22/07/2015 14:41
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 4.
    מתי יעשה המבקר ביקורת בקק"ל ???
    הפרה החולבת 20/07/2015 16:39
    הגב לתגובה זו
    7 0
    למה עוד צריך לחכות אחרי ההצגה של כבל ושטנצלר ? למי יש עדין ספק שלא צריך לסגור את הבורדל של המדינה ?
    סגור
  • 3.
    מבין השורות הביקורת אומרת לפתח את ליוויתן עכשיו!!!
    מבין 100 20/07/2015 16:38
    הגב לתגובה זו
    11 0
    ולהפסיק את ה קפאון רב השנים ומחדל הרגולטורים בקיצור אוקי ( גם אם בפה עקום כי זה תפקיד המבקר ) למתווה הגז.
    סגור
  • 2.
    נו , טוקבקיסטים קטנים של תשובה, גם על המבק תיללו
    סוף סוף צדיק בסדום 20/07/2015 16:34
    הגב לתגובה זו
    4 10
    את היללות הרגילות שלכם: שהוא בולשביק, קומוניסט, צפון קוריאה, ושאר הביטויים החלולים שאתם מקריאים מדף המסרים של תשובה/נובל?
    סגור
  • אפשר לסמוך על הקרן להשמדת ישראל שתתגמל אותך על מאמציך (ל"ת)
    בן חורין 22/07/2015 14:42
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 1.
    זה כבר לא משנה, ההסכם עם איראן מסנדל את שאיפות היצוא
    א 20/07/2015 16:32
    הגב לתגובה זו
    9 2
    של לוויתן. זו חלק מהסיבה שהאירופאים מיהרו לחתום עם האיראנים , הגז האיראני בדרכו לאירופה , ישראל פיספסה חלון הזדמנויות מוזהב בשנתיים האחרונות לזירוז פיתוח של לוויתן בגלל שכולם נרדמו והתעורר לאחר זמן הפציעות.
    סגור
  • מצויין, יהיה יותר גז לשוק המקומי לשנים רבות (ל"ת)
    משלם מיסים 20/07/2015 16:47
    הגב לתגובה זו
    8 5
    סגור
  • גם ברוסיה זה היה אופי התכנון. לא היה יצוא
    בן חורין 22/07/2015 14:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הכל נשאר לרוסיה, והאנשים גוועו ברעב, ומי שצעק שלחו אותו למחנות עבודה וחינוך, וכדי שאנשים לא יברחו מגן העדן הקומוניסטי בו הכל לשוק המקומי, הקימו חומה גדולה בברלין. אם זה גן עדן למה צריך חומה?
    סגור
  • החוסרים התקציבים יגיעו בדמות צעדי צנע.
    א 20/07/2015 17:19
    הגב לתגובה זו
    3 0
    כל זה בגלל שלא השכילו לדחוף את לוויתן קדימה בין 2012 ל-2014.
    סגור
  • אפשר לקצץ בפנסיה התקציבית , מדובר בעשרות מיליארדים בשנה (ל"ת)
    יש איפה לחסוך 20/07/2015 17:43
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • פנסיה תקציבית זה השוד הגדול (ל"ת)
    בן חורין 22/07/2015 14:44
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות