פלוג: "אם השותפויות לא יעמדו באבני הדרך - הממשלה משוחררת מהמתווה"

נגידת בנק ישראל בדיון הוועדת הכלכלה: "תחרות? לא חזות הכל; על הממשלה לפעול להנחת צינור נוסף"
 | 

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, נשאה היום דברים בכנסת במסגרת דיון על מתווה הגז בוועדת הכלכלה, והביעה תמיכה במתווה הגז על רקע הנסיבות. פלוג עקצה בנוסף את התנהלות הממשלה וציינה כי הממשלה תהיה משוחררת מהמחוייבות של המתווה במקרה והשותפויות לא יעמדו באבני הדרך.

פלוג: "נכון להיום, כחצי מייצור החשמל בישראל מבוסס על גז טבעי המסופק באופן כמעט בלעדי ממאגר גז טבעי אחד - מאגר תמר. תקלה מתמשכת באחת מהמערכות האחראיות להזרמת הגז ממאגר תמר למערכת ההולכה בישראל תעמיד את המשק בפני בעיה חמורה. כבר היום, המערכת המזרימה את הגז ממאגר תמר אינה יכולה לספק את מלוא הביקוש לגז טבעי בשעות השיא". 

בשורה התחתונה, פלוג סיכמה: "בנסיבות הקיימות, ולאור הצורך להתקדם בפיתוח מאגרי הגז, בנק ישראל תומך באימוץ המתווה שאישרה הממשלה. חשוב להכיר בכך שכדרכם של הסדרים המושגים במשא ומתן, המתווה הסופי הינו תוצאה של פשרה ועל כן איננו מביא לשני הצדדים את ההישג המרבי האפשרי מבחינתם אך מנקודת המבט של המדינה והציבור הוא מביא לתוצאה טובה יותר מהאלטרנטיבות הקיימות מבחינת ניצול המאגרים, הקדמת השגת היתירות באספקה והמחירים".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"לא פשוט להביא לישראל חברות אנרגיה"

פלוג המשיכה: "כפי שהתבטאנו כבר בעבר, למתווה הנוכחי יש יתרונות כשלצדם גם נקודות חולשה וסיכונים.

יתרונות

"זירוז פיתוח מאגר לוויתן, בהשוואה לאלטרנטיבות, והקדמת יצירת יתירות של היצע גז טבעי למשק; המתווה מסיר את המחלוקת בעניין הכניסה של החברות להסדר כובל; המתווה מסדיר את מיסוי היצוא.  היצוא יסייע משמעותית ליכולתם של היזמים  לממן את הפיתוח; היצוא שיאפשר את פיתוח לוויתן יצור תנאים לתחרות על מחיר הגז לצרכנים המקומיים הנובעת מגידול ניכר בהיצע".

"אפשרות לחתימת חוזי יצוא לפני החיבור לחוף; אבני הדרך שנקבעו מעודדות את זירוז הפיתוח; הסדרת מספר אופציות לקביעת מחירי הגז, תוך מתן בחירה לצרכנים בשוק המקומי; המתווה מסיר את חוסר הוודאות בעניין המחירים בתקופת המעבר; החברות מוגבלות ביכולתן ליצור אפליית מחירים כנגד צרכנים ספציפיים".

"על החברות להציע את מחיר היצוא גם בשוק המקומי; מימוש חוזי יצוא עם מצרים וירדן משיקולים כלכליים ומדיניים; פתיחת הדרך ליצוא כאפיק למימוש חלק מהפוטנציאל הכלכלי של מאגרי הגז, תוך שמירה על ביטחון אנרגטי". 

חולשות

"ודאות? - רק ב-2020"

"המתווה מייצר יתירות באספקה רק בשנת 2020, כאשר יפותח מאגר ליוויתן, אך אינו פותר את בעיית חוסר היתירות והסיכונים הכרוכים בכך ב-4 השנים הקרובות. לפיכך חשוב שהממשלה תפעל לצמצום סיכוני האספקה על ידי בנייה מוקדמת יותר של צינור כניסה נוסף למערכת הגז".

"הכרזת המדינה על כוונתה לקיים סביבה רגולטורית יציבה ב-10 השנים הקרובות עלולה להקשות על הממשלה לנהל את משק הגז בתנאים משתנים. בנסיבות שנוצרו לא ניתן היה להגיע למתווה מוסכם ללא הכרזה כזו. בעתיד רצוי שהמדינה תתנהל תוך תיאום בין הרגולטורים השונים ותכלול של עמדותיהם. כך יימנע הצורך בהכרזות דומות שעלולות להפוך לתקדים ביחסי הממשלה עם גופים נוספים. 

"קושי מימוני"

למתווה הגז יש פן משמעותי וחשוב נוסף והוא ניהול הסיכונים בו, ועליו יש לתת את הדעת. קיים חשש כי גודל השוק המקומי וחוזי היצוא הפוטנציאליים לא יספיקו לבסס השגת מימון לפיתוח מאגרי לוויתן וכריש-תנין. במקרה זה לא תושג יתירות בשוק המקומי ומאגר תמר ישמור על מעמד מונופוליסטי. בהקשר זה אציין כי אבני הדרך שנקבעו לפיתוח ליוויתן מקטינות את הסיכון".

"אי-התקדמות בפיתוח"

"לצד זאת, חשוב לגבש כבר בשלב זה תכנית פעולה חלופית למקרה של אי-התקדמות, כולל בחינת השקעה ממשלתית בתשתית הדרושה. חשוב להבין גם כי בהיעדר יתירות קיים חשש כי מנגנון קביעת המחירים לא יפעל בצורה מיטבית, שכן חלק מהאופציות שהוא מקנה מותנות בזמינות כושר אספקה. לכן יש לקבוע מנגנון מחירים חלופי שיופעל במצב בו כושר האספקה לא יגדל".

"מדוע פיתוח ליוויתן לא מעוגן בחוזה?"

לשאלה מדוע המתווה לא כולל אמירה מפורשת מעוגנת בחוזה, שתחייב את השותפויות לפיתוח ליוויתן, אמרה פלוג: "סעיף 52 פג אם לא מתקיימות אבני הדרך. במקרה זה מוסר סעיף היציבות הרגולטורית. זו האפשרות של הממשלה, וזה תלוי בה".

לשאלה מדוע לאפשר ייצוא ממאגר תמר, אמרה פלוג: "זה חלק מהמתווה המוסכם. בסופו של דבר זו הפשרה שאליה הגיעו והשאלה היא אם היא סבירה והאם היא משאירה אותנו עם פיתוח בסבירות גבוהה ומהירות יחסית - ואני חושבת שכן".

מה חסר במתווה?

"מה שחשוב זה שהמתווה מביא לתוצאה שהיא יותר טובה מאלטרנטיבות רלוונטיות: פיתוח המאגרים, מענה לביטחון האנרגטי, מחירים סבירים... ולכן אני חושבת שהמתווה הזה נכון בעת הזו".

תגובות לכתבה(18):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 16.
    קודם צריך לבטל את שישנסקי ואחכ להוזיל את הגז לאזרחים
    המתווה גרוע 01/12/2015 13:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היד הקשה של ביבי ממשיכה על אזרחי ישראל.
    סגור
  • 15.
    מכה למפגינים הצועקים נגד המתווה. המשיכו לצעוק..חחח (ל"ת)
    ישראלה וישראל ישראלי 01/12/2015 12:22
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 14.
    משענת קנה רצוץ. לא טובת העם נגד עיניה
    פלוג התומכת 01/12/2015 12:11
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הוכיחה שהיא סתם פקידה אפורה וכעת עדיף היה שלא תדבר בכלל. עכשיו אנחנו בטוחים שהיא אפורה חיוורת
    סגור
  • 13.
    מה שברור, שהממשלות נהגו בשלומיאליות בנושא.
    ranr 01/12/2015 11:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    פלוג מבליעה בקורת על המתווה וגורסת כי הוא הפתרון העדיף בעת הזו. אני קורא מבין השורות את המשפט "הרע במיעוטו". אינני יודע אילו אלטרנטיבות הוצגו לפניה. זה מאד מעניין לאור המכשלות הגדולות שבמתווה הנוכחי, החל מהצמדת מחיר הגז למדד יוקר המחיה האמריקני (מאיפה הביאו את הרעיון ההזוי הזה ?), המשך בשאלה אם המפיקים יחוייבו או רק יוכלו (אם יעלה הרצון מלפניהם) להציע את מחיר היצוא לצרכנים הישראליים, האחריות והבעלות על צנרת הולכת הגז (מדוע אינה בשליטת המדינה) והחשוב מכל, הבטחון האנרגטי של ישראל לאורך זמן. לטענה שהיצוא הכרחי למימון הפיתוח לא הוצגו אלטרנטיבות. למשל בנק ישראל יושב על הררי דולרים. מדוע שלא ילווה אותם לממשלה לצורך הקמת קווי אספקה שני ושלישי או אפילו לצורך פיתוח לווייתן כאשר הערבות להשקעה היא שדה הגז עצמו ?
    סגור
  • הצמדת מחיר הגז
    האחד 01/12/2015 13:54
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא באה מהשותפויות אלא מראשות החשמל שלא רצתה להצמיד אותו למחיר הנפט כי באותה תקופה הנפט טס למעלה וכולם דיברו על 200$ לחבית. היום בדיעבד כולם חכמים גדולים, בדיוק כמו השאלה של איך נתנו להם את המאגרים. רק שוכחים שנתנו להם סתם שטח בים ושות לקדוח בו. אף אחד לא האמין שיש משהו שם וכולם צחקו על המשקיעים, קראו להם מהמרים, משחקים בעתיד הילדים. אבל היום כולם פתאום חכמים בלילה, לכולם היה ברור שיש שם גז והמשקיעים הם גזלנים ששיחדו את האחראים לחלוקת משאבים. זה מה שקורה כשאת המאבק מובילים חבורת ליצנים שחושבים שהם ראש שבט בצופים וסתם צועקים קריאות פופוליסטיות.
    סגור
  • טען עוד
  • 12.
    עונשיםjQuery20300873640445061028_1448960912460?
    אזרח 01/12/2015 11:17
    הגב לתגובה זו
    0 2
    חחחח.את מצחיקה מפחידה ומנותקת....למי יתנו עונשים??? מתי נתנו עונשים???. לא היה ולא יהיה...הכול קשקוש ודיבורים באוויר....
    סגור
  • 11.
    מדהים לראות איך חסרי הבנה ממשיכים להגיב
    בני 01/12/2015 10:56
    הגב לתגובה זו
    5 1
    כל מי שיוצא על קרנית בגלל שהיא בעד אז שיזכור ששלי יחימוביץ רצתה אותה כנגידה. היא היתה הפיבוריטית על ביבי. אבל אתם עוורים או אנרכיסטים
    סגור
  • 10.
    לי כבר ברורה לגמרי חשיבות המיתווה אז למה מחכים?
    אני 01/12/2015 10:52
    הגב לתגובה זו
    4 1
    למה כל דבר פה חייב לעבור דרך הידיים של מיליון פולטייקאים בשקל בשביל עוד כותרת ועוד ספין? עם כל הכבוד, מה איתן כבל מבין מהחיים שלו בנושא הגז? ולמה דב חנין מתנגד למה שהוא לא מבין בו דבר? כל המקצוענים בעד. קדימה לדרך!
    סגור
  • לך ברור לגמרי ? המקצוענים בעד ? אתה סתם מתלהב.
    ranr 01/12/2015 11:30
    הגב לתגובה זו
    3 2
    לך ברורה לגמרי חשיבות המתווה ? על סמך מה ? אתה חושב שאתה מבין טוב יותר מהפוליטיקאים ? או מאחרים שמוחים נגד המתווה ? אני מכיר כמה וכמה מקצוענים שכלל וכלל לא בעד המתווה ומשיקולים של כלכלת אנרגיה. הדיון הציבורי בנושא חשוב עקב השפעתו על חיינו וחיי ילדינו למשך עשרות השנים הבאות.
    סגור
  • 9.
    הנחת הצינור ללא תלות ב"מתווה" + טרמינל פריקה ימי
    לא קשור למתווה 01/12/2015 10:40
    הגב לתגובה זו
    1 1
    במקום שיתנו את הכסף לתשובה ב 2.5% ב" שוטף אח"כ " ע"ח הציבור ולאלץ את הציבור לקנות גז ביוקר יש לפעול בשוק הגז כפרויקט לאומי ובאג"ח ייעודי לקרנות הפנסיה . כל ה" מקצוענים " מבינים את שוד הציבור ! מבינים ולא מוחים ...
    סגור
  • 8.
    צודקת לא צריך להתלהם ולהתנגד סתם לכל דבר (ל"ת)
    אבי 01/12/2015 10:35
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • 7.
    פיתוח מידי !!! של ליוותן צורך לאומי ראשון במעלה (ל"ת)
    מבין 100 01/12/2015 10:29
    הגב לתגובה זו
    1 2
    סגור
  • 6.
    פלוג:בנסיבות הקיימות, פיתוח מידי!!! של ליוויתן חובה !!!
    מבין 100 01/12/2015 10:28
    הגב לתגובה זו
    5 1
    בשורה התחתונה, פלוג סיכמה: "בנסיבות הקיימות, ולאור הצורך להתקדם בפיתוח מאגרי הגז, בנק ישראל תומך באימוץ המתווה שאישרה הממשלה. חשוב להכיר בכך שכדרכם של הסדרים המושגים במשא ומתן, המתווה הסופי הינו תוצאה של פשרה ועל כן איננו מביא לשני הצדדים את ההישג המרבי האפשרי מבחינתם אך מנקודת המבט של המדינה והציבור הוא מביא לתוצאה טובה יותר מהאלטרנטיבות הקיימות מבחינת ניצול המאגרים, הקדמת השגת היתירות באספקה והמחירים".
    סגור
  • 5.
    נגידה מקצועית
    עזור 01/12/2015 10:27
    הגב לתגובה זו
    5 1
    לכל המתלהמים למינהם המתווה יעבור ...בעוד כמה שנים יוכיחו לכל המתנגדים שהכל היה פוליטיקה של אנשים קטנים מהשמאל שלא מעונינים לראות את המדינה מצליחה.....אנו ננצח
    סגור
  • 4.
    מנותקת
    ניר 01/12/2015 10:19
    הגב לתגובה זו
    5 1
    מטענותיה - הבנקים לא מרויחים יותר מידי. אין צורך בעוד צחרות בבנקים והנגחה ברעיון של כחלון להכניס יותר תחרות בבנקים. מחירי הדיור לא גבוהים מידי ועוד... הלוואי ותחיי בעשירון 1-7 לשבוע, רק שבוע, אולי מעט חמלה תמלא את ליבך
    סגור
  • 3.
    למה שתקת עד עכשיו!!! (ל"ת)
    סתם אחד 01/12/2015 10:12
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 2.
    משענת קנה רצוץ. לא טובת העם נגד עיניה
    פלוג התומכת 01/12/2015 10:07
    הגב לתגובה זו
    2 7
    הוכיחה שהיא סתם פקידה אפורה וכעת עדיף היה שלא תדבר בכלל. עכשיו אנחנו בטוחים שהיא אפורה חיוורת
    סגור
  • 1.
    ביבי לאחר לבטים קשים בחר בה. עכשיו היא מוכיחה
    שמור לי ואשמור לך 01/12/2015 10:05
    הגב לתגובה זו
    1 5
    שהבחירה שלו מוצדקת. המתווה מתאים לה!!!! ואיזה נימוק יש לה שצריך לפתח את הגז. זאת לא סיבה משכנעת אין לה תשובה לגבי מחיר הגז. הגז יקר בגלל שישנסקי זה חל על הצבור. שישנסקי כשלון גדול וביבי לא יודה בכשלון לכן המתנגדים צודקים הגז יקר ושישאר קבור לנצח אמן
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות