לחץ על ה-ECB לפעול להרחבה כמותית נוספת
עוד לא מלאה שנה לתכנית ההקלה הכמותית של הבנק המרכזי האירופי – וכבר גובר הלחץ על קובעי המדיניות בבנק להכריז על תכנית נוספת: לקראת הפגישה של בכירי ה-ECB ביום חמישי השבוע, חוזרות הספקולציות לשוק לגבי המועד בו יכריז הבנק על הרחבה נוספת – כאילו מדובר בעובדה מוגמרת. נזכיר כי בכירי הבנק ייפגשו כדי להכריז על החלטת הריבית בגוש, אם כי לא קיימת שום הערכה לגבי שינוי בגובהה.
נציין כי אירופה פתחה את שבוע המסחר בעליות שערים של עד 0.9%, בעוד המסחר באסיה ננעל בנטיה לירידות שערים, והחוזים בניו-יורק נסחרים ביציבות. מכאן - נראה כי להתפחויות הנ"ל עשוי להיות קשר לעליות השערים ביבשת הישנה. למסחר באירופה - לחץ כאן.
ההערכות לגבי הרחבה כמותית נוספת מגיעות על רקע הנתונים שפורסמו בשבוע שעבר לגבי כלכלת גוש האירו, שהראו כי הגוש חזר לרמות אינפלציה שלילית – חדשות רעות עבור ה-ECB וסיכויי הצמיחה בגוש.
הבעיה באינפלציה שלילית
אמנם נתוני האינפלציה אינם קרובים ליעד האידיאלי, אך בבנק עשויים לבחור להמתין להשפעות נוספות של ירידת מחירי הנפט, ולהתפתחויות נוספות בסין. בנושא הנפט – הצניחה במחיר הזהב השחור, עד כה בכ-63% הם הגורם העיקרי לירידת המחירים (דיפלציה) בגוש. הבעיה הכלכלית באינפלציה שלילית היא, שהדבר מקשה על החזרי חובות של משקי בית וממשלות, עשוי להרתיע חלק מרכישות של צרכנים (הצרכן עשוי 'להמתין' לירידת מחירים נוספת) – ובמקרה של יפן, הדבר הביא לבסוף לגידול באבטלה, ואף לצמיחה שלילית. עקב כך, כלכלנים ב'סיטיגרופ' טוענים כי גובר הלחץ על ה-ECB לצאת בהרחבה כמותית נוספת.
המטרה העיקרית של הבנק המרכזי ביבשת היא לשמור על יציבות מחירים – מה שאומר בפועל, הגעה ליעדי אינפלציה שקרובים ל-2%, אך נמוכים משיעור זה. מדובר בנתונים אליהם היבשת לא הגיעה מאז ינואר 2013, כשכרגע נתון האינפלציה הינו שלילי בשיעור של 0.1% - כך שהפער גדול.
"חזרת הדיפלציה (ירידת מחירים) בחודש ספטמבר גורמת ללחץ על קובעי המדיניות" – כך טוען הווארד ארצ'ר, הכלכלן הראשי ב-IHS: "פעולה עתידית הגיונית של הבנק המרכזי האירופי תהיה הגדלת תכנית ההרחבה הכמותית שלו, או לפחות הארכתה". את דבריו הוא מגבה בהצהרות של מריו דראגי, נשיא ה-ECB, כי שיעורי הריבית הגיעו לרף התחתון שלהם – ומכאן הרחבה כמותית היא הפעולה הרלוונטית.
תכנית ההרחבה הכמותית האחרונה של גוש האירו הושקה בחודש מארס האחרון, אז הצהיר ה-EBC כי יזרים לא פחות מ-60 מיליארד אירו בחודש לשווקים, עד ספטמבר 2016. עם זאת, כבר אז הצהיר הנגיד דראגי כי הבנק מוכן לפעול כדי להדוף את האיום של אינפלציה נמוכה. כעת נשאלת השאלה האם נתוני האינפלציה בגוש הינם 'נמוכים מספיק' כדי להביא את הבנק המרכזי לפעולה נוספת.
- טראמפ יוצא לקרב חדש: מכסים על שבבים ותרופות
- מושל הפד: השפעת המכסים של טראמפ על האינפלציה תהיה זמנית
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
עם זאת, ארצ'ר ואנליסטים אחרים, לא מצפים מה-ECB לפעולה קיצונית באופן מיידי: בכירים בבנק המרכזי הצהירו כבר שמוקדם מדי לקבוע האם התוכנית שכבר יצאה לפועל – קניה כוללת של אג"ח בשווי 1.1 מיליארד אירו עד ספטמבר 2016, עושה את העבודה.
הפגישה המדוברת תתקיים ביום חמישי הקרוב, ולאחריה יקיים נגיד הבנק, מריו דראגי מסיבת עיתונאים. הסוחרים ייאלצו להמתין לפגישה זו כדי לשמוע על התפתחויות בנושא, אך ממקרים דומים בעבר – מספיקה התבטאות שתגדיל את הסיכויים להוצאה לפועל של תכנית נוספת – כדי להזרים עוד קצת אופטימיות לשווקים באירופה.
- 1.פיני 19/10/2015 11:26הגב לתגובה זואינשטיין אמר" שזה חוסר שפיות לחזור על אותם הדברים ולקוות לתוצאות שונות". יפן עושה את זה כבר 30 שנה וזה לא מצליח.
- זה מה יש 19/10/2015 13:40הגב לתגובה זובכל מקרה הם יצתרכו לעשות הרחבה כמותית , מבחינה זאת שוקי מניות באירופה עדיפים על USA ודולר עדיף על יורו .