זה האירוע שייבחן כבר היום את השפעות ה-'Brexit' - שימו לב

לאחר שלא הושגה קואליצה בדצמבר האחרון, ספרד הולכת היום לבחירות. הבחירה של הבריטים לצאת מהאיחוד תלווה את הבוחרים בדרך לקלפיות
גיא בן סימון | (4)
נושאים בכתבה ספרד

הבריטים יוצאים מהאיחוד האירופי וגלי ההדף מורגשים היטב ברחבי העולם. הבורסות באירופה רשמו ביום שישי האחרון את היום הגרוע ביותר מאז 2008 כאשר גובר החשש מ'אפקט דומינו' פוליטי ביתר מדינות האיחוד. מדד הבנקים האירופי קרס ב-14.5% והבורסה בספרד רשמה את היום הגרוע אי פעם עם צניחה של 12.5%. בכך למעשה היוותה ספרד סמן קיצוני לחשש הגדול מאפקט דומינו שיגרור את יציאת המדינות אחת אחרי השנייה. היום ניתנת הזדמנות ראשונה לבחון מהזווית הפוליטית את השפעות ה-Brexit על האיחוד כאשר אזרחי ספרד ילכו לקלפיות בבחירות לפרלמנט, וזאת לאחר שבדצמבר האחרון לא הושגה קואליציה. הבחירה של הבריטים לצאת מהאיחוד תלווה את הבוחרים בדרך לקלפיות.

עיקר ההשפעה צפויה להיות במדינות בהן הלאומנות מתחזקת בשנים האחרונות. החשש העיקרי הוא שמפלגת פודמוס (או בתרגום חופשי: 'אנו יכולים') תרכב על הגל שנוצר מהחלטת הבריטים ותצבור מספיק קולות על מנת להקים קואליציה. בתרחיש כזה, סביר להניח שהשנים הקרובות ילוו בקרבות פוליטיים בין ממשלת ספרד לבין מדינות האיחוד בנוגע לצעדים שנכפו על ספרד מטעם האיחוד - קרבות שההשלכות שלהם על השווקים עלולות להיות משמעותיות.

בפסגות כתבו בהקשר זה: "כל האפשרויות פתוחות והסביבה הפוליטית באירופה צפויה לרעוש ולגעוש בחודשים הקרובים. ההסתברות לכך שספרד אכן תעזוב את הגוש נמוכה מאוד. עם זאת, גם אם אנחנו צודקים, זה לא אומר שמפלגות הקיצון במדינות אלו לא ימשיכו להתסיס את הסביבה הפוליטית ולדחוף למשאל עם. מבחינת השווקים, אי הוודאות והחששות עצמם הם הבעיה ולכן יש בהחלט מקום לאסטרטגיית השקעות דפנסיבית יותר גם אם ההסתברות לתרחיש של פירוק גוש האירו היא נמוכה מאוד ושולית".

בהראל כתבו: "עצם ההחלטה של בריטניה לצאת מהאיחוד האירופאי עלולה לחזק מחנות בדלניים בספרד. חשוב לציין שיציאה של בריטניה מהאיחוד האירופאי איננה דומה בכלל ליציאה של מדינה מגוש האירו. יציאה מהאיחוד המוניטרי כמעט איננה אפשרית ותגרור אחריה נזק כלכלי גדול בהרבה למדינה היוצאת, בין היתר מכיוון שתצטרך גם להנפיק מטבע חדש. להערכתנו, קואליציה יציבה ומהירה בספרד תביא לרגיעה בחששות לעתיד גוש האירו ותחזק את האירופאים במשא ומתן הצפוי עם בריטניה. העדר קואליציה יציבה או עלייה של מפלגות בדלניות עלולה להחריף מאוד את התנודתיות בשווקים השבוע".

מעבר לספרד, כבר בסוף השבוע שמענו מספר מנהיגים מזנקים על הרכבת הבריטית וקוראים למשאל עם. הבולטים בין אלו הם גריט ווילדרס, מנהיג מפלגת החופש ההולנדית שמובילה כיום בסקרים ומארי לה-פן שלפי הסקרים תגיע לסיבוב השני בבחירות לנשיאות צרפת. על רקע הארועים, נראה כי החשש מהטלטלה הפוליטית צפוי ללוות את המשקיעים לאורך זמן.

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    בא 26/06/2016 16:08
    הגב לתגובה זו
    במהגרים ומובטלים .
  • 2.
    כלכלן 26/06/2016 12:21
    הגב לתגובה זו
    גרינספן -גרוע יותר ממפולת 1987 ראש ממשלת פינלנד אומר,אפקט של קריסת ליימן ברדרס שהביא את המעוף אל מתחת לשער 600 ב 2008.
  • 1.
    אלון 26/06/2016 12:10
    הגב לתגובה זו
    כל הזמן אתם מפרסמים כתבות אימה ובשביל מה?הרי ידוע שהכל יסתדר והבורסות יעלו אז מה הקטע בהפחדות?רייטינג?
  • חוני המגלגל 26/06/2016 15:58
    הגב לתגובה זו
    המדדים אכן יעלו מהנקודה הזאת השאלה מתי??? האם בעוד 10% האם בעוד 30% או אולי 60% לחלופין יכול להיות ממחר. אם יש לך בעיה זאת או אחרת עם כך שאתר כלכלי מספר לך על אירוע שיכול לגרום לטלטלה נוספת בשווקים ולהעצים את חוסר הוודאות ואתה בוחר לתקוע את הראש עמוק בחול סטייל בת יענה אז מקומך אינו בעולם אי ודאי כמו שוק ההון. תתמודד עם המציאות