אפקט טראמפ במלוא עוצמתו, ההתרסקות הגדולה מזה 26 שנה נרשמה כסף הגדול

האבק עדיין לא שקע. השווקים ממשיכים להיסחר בתגובה לניצחון של טראמפ. "זה היה מרחץ דמים"
 | 
telegram
(7)

טרם הבחירות בארה"ב ההערכות בשוק ההון היו למפולת במידה וטראמפ עושה את הבלתי יאמן ומנצח. בפועל, אכן התרחשה מפולת, אבל לא בשוק המניות. מדד האג"ח הגלובאלי רשם את הנפילה הדו-שבועית החדה מזה 26 שנה בתגובה לניצחונו של טראמפ בבחירות. לפי המדד של בלומברג וברקליס, שוק האג"ח הגלובאלי נחתך בשבועיים האחרונים בשיעור של 4%. התשואה על איגרות החוב בארה"ב ל-10 שנים שעמדה מספר ימים לפני הבחירות על 1.7%, סגרה ביום שישי האחרון על 2.35%, רמתה הגבוהה מאז נובמבר 2015. נדגיש כי כשהאג"חים יורדים התשואה עולה.

תשואת האג"חים מזנקת מאז ניצחונו של טראמפ, זאת ברקע להערכות כי הצמיחה בעידן טראמפ תואץ והדבר ייצור אינפלציה. בתוך יומיים מבחירתו של טראמפ נמחקו מעל טריליון דולר משוקי האג"ח ומאז ההפסדים הולכים ונערמים בתוך כך, גם דבריה של הנגידה יילן ביום חמישי כי העלאת הריבית מתקרבת, דחפו מעלה את התשואות.

במורגן סטנלי אמרו בסוף השבוע כי התשואה תטפס ל-2.5%-2.75% אם טראמפ יוציא לפועל את כוונותיו להפחית במיסוי ולבצע הרחבה פיסקאלית.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לפי נתונים של בנק אוף אמריקה, בשבוע החולף נרשמו בארה"ב פדיונות בהיקף של 18 מיליארד דולר בקרנות מבוססות אג"ח, יציאת הכספים האגרסיבית מזה 3.5 שנים. מנגד, בקרנות הנאמנות מבוססות המניות נרשמה כניסת כספים בהיקף עצום של 28 מיליארד דולר. מייקל הרטנט, אסטרטג בבנק אוף אמריקה, אמר על תזוזת הכספים - "זה היה ממש מרחץ דמים באג"חים ולא רק בארה"ב, אלא גם בשווקים המתעוררים".

הדולר מושפע בצורה דרמטית. המטבע האמריקני רשם בשבועיים האחרונים את מהלך העליות החד מאז 1988 מול מטבע היין היפני, כאשר מול האירו השלים הדולר ביום שישי 10 ימים רצופים של התחזקות (רצף העליות הארוך בדולר מאז הושק המטבע המשותף האירופי בשנת 1999). המטבע האמריקני נסחר כעת תמורת 1.05 דולר לאירו לאחר התחזקות של כ-4% מול המטבע האירופי מאז ניצחונו של טראמפ. הדולר נמצא כעת במרחק נגיעה ממצב של שיוויון מול האירו (1:1), מצב שלא נראה מזה 14 שנים.

השקל דווקא התחזק מאז ניצחונו של טראמפ (בכמעט 2%) ונסחר סביב 3.88 שקל לדולר כאשר דודי רזניק מלאומי מסביר כי עודף תנועות ההון הנכנסות נטו ממשיך לתמוך במציאות של שקל חזק. "מתחילת השנה (אומדן שנתי המבוסס על נתוני החודשים ינואר-ספטמבר) קיים עודף הן מצד ההשקעות הישירות נטו והן מצד ההשקעות הפיננסיות. עודף זה, בשילוב עם העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים, מהווים גורמים בסיסיים (בשילוב עם סביבה פיסקאלית יציבה) שממשיכים לתמוך בעוצמתו של השקל מול סל המטבעות", כך רזניק. 

נציין כי שוקי המניות אמנם הגיבו בחיוב לניצחון של טראמפ, אך תוך שונות משמעותית בין המדדים המרכזיים. כך לדוגמה, בעוד ה-S&P500 שמייצג את החברות הגדולות בוול סטריט עלה 2% מאז הניצחון של טראמפ, מדד הראסל 2000 שמייצג את החברות הבינוניות-קטנות זינק מעל 10%.

מניות מדד ת"א נדל"ן -0.78% מדד ת"א נדל"ן 1,107.97 -0.78% מדד ת"א נדל"ן בסיס:1,116.67 פתיחה:1,114 גבוה:1,117.74 נמוך:1,099.67 תמורה:226,589,587 לעמוד ציטוט חדשות גרפים הרכב מדד ביצועים כתבות נוספות בנושא: חטפו חזק בשל עליית תשואות האג"ח עם נפילה של כמעט 8% תוך ימים ספורים בהובלת מניות כגון גזית גלוב ועזריאלי קבוצה. עם זאת, בימים האחרונים ניכר תיקון חזק מעלה שכבר מחק כמחצית מאותה נפילה. מעניין יהיה לראות האם המשך עליית התשואות יביא לחידוש הלחץ על מניות הנדל"ן. 

אלכס זבז'ינסקי כלכלן ראשי במיטב דש, אמר בשיחה עם Bizportal לאחר הבחירות כי "אם בשוק המניות לקחו את הבטחותיו לפני הבחירות של הנשיא החדש בערבון מוגבל והאמין שהוא לא הולך לממש אותן כלשונן, שוק האג"ח התייחס לדבריו ברצינות יותר גדולה. בעצם כל התכניות עליהן הצהיר במהלך מסע הבחירות לא אמורות להטיב עם משקיעי האג"ח".

1. "הסיבה הראשונה לדאגה הנה, הכוונה להרחיב בצורה ניכרת את הגירעון הממשלתי הן ע"י הורדה מאסיבית של המסים והן ע"י הגדלת הוצאות הממשלה."

2. "האיום האפשרי הנוסף על משקיעי האג"ח נובע מהגבלת סחר החוץ באמצעות עצירה או שינוי בהסכמי הסחר. כתוצאה מזה, האינפלציה צפויה לעלות. רק כדי להמחיש זאת, אציין שאינפלציית השירותים בארה"ב כגון הדיור, החינוך הבריאות וכו' לא נמוכה כלל ועומדת ברמה של מעל 3%. מה שמאזן אותה, זאת האינפלציה השלילית של המוצרים, גם בלי לקחת בחשבון את מחירי האנרגיה, שקיימת בעיקר בזכות יבוא זול".

3. "השלכה נוספת של הפגיעה בסחר החוץ עם סין אשר עלולה להשפיע שלילית על שוק האג"ח, נובעת מהאפשרות שהסינים בתגובה להטלת מגבלות מצד האמריקאים וכצעד בלתי נמנע כדי להתמודד עם חולשת המטבע, יגבירו מכירות של האג"ח האמריקאי. סינים הם המחזיקים הזרים הגדולים ביותר של האג"ח האמריקאי וברשותם כ-1.2 טריליון דולר מהחוב של ארה"ב."

4. "האיום על האג"ח מגיע גם מכיוון ה-FED. קודם כל, כי בתגובה להגדלת הגירעון ועלייה באינפלציה הבנק המרכזי באופן טבעי צפוי לזרז את העלאות הריבית. שנית, במהלך מסע הבחירות הבטיח דונלד טרמפ להחליף את הנגידה המכהנת והאשים אותה בקונספירציה פוליטית שמתחזקת באופן מלאכותי את השווקים ע"י שמירה על ריבית נמוכה. פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי לא אהודה בדרך כלל ע"י שוקי האג"ח".

לסיום אמר זבז'ינסקי כי "אם נסכם את מכלול הנסיבות, למשקיעי האג"ח שהתרגלו בשנים האחרונות לתשואות שבסופו של דבר עיקר כיוונן היה כלפי מטה, יש ממה לדאוג."

דודי רזניק, מנהל מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון, כותב כך הבוקר: "הסנטימנט השלילי בשוקי החוב בעולם, וככל הנראה בארץ, אינו צפוי להישתנות בתקופה הקצרה, לפחות עד להתבהרות מסוימת לגבי עיקרי המדיניות הכלכלית של משטר טראמפ. הפד צפוי לעלות את הריבית בחודש הבא ובכלל אימוץ מדיניות פיסקלית מרחיבה על ידי טראמפ תאפשר לפד להדק יותר את המדיניות המוניטארית בעתיד. בישראל בנק ישראל בשלב זה אינו צפוי לשנות את מדיניות השמירה על הריבית ברמת השפל".

מבחינת המלצות, כותב רזניק כך: "אנו ממליצים להישאר במח"מ אחזקות נמוך יחסית של 3-4 שנים. הסיכון להמשך העלייה בתלילות העקומים עדין קיים. ביצועי שוק האג"ח המקומי צפויים להיות טובים ביחס לעולם על רקע היציבות הצפויה בריבית והמשך השמירה על גרעון נמוך יחסית בתקציב הממשלה. מומלצת אחזקה עודפת בצמודי המדד".

בשבוע שעבר שוחחנו עם אילן שטרק מירושלים ברוקראז' על תזוזת הכספים באפיק המנייתי, והמניות הנכונות לעידן טראמפ. הנה הראיון:
 

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    מעניין שמחירי האג"ח בארה"ב דוקא עולים (ל"ת)
    מאיפה המידע הזה? 20/11/2016 11:17
    הגב לתגובה זו
    1 4
    סגור
  • ממש לא - ההיפך (ל"ת)
    אגח 20/11/2016 15:49
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • 4.
    השקל ימשיך להתחזק?
    טעות מתגלגלת 20/11/2016 10:09
    הגב לתגובה זו
    1 1
    האתר ממשיך את הטעות של בנק לאומי שצופה שהשקל ימשיך להתחזק(לאחר היחלשות של 2% עד3.88...)טעות זו צוטטה גם כאן ולא ניתן להבין משתי הכתבות האם זו טעות סופר או טעות בניתוח הכלכלי
    סגור
  • הבנה בסיסית במתח
    בסיסי 20/11/2016 12:17
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לפי צמד המטבעות יורו/דולר, הדולר שקל לעומת הדולר יורו נמצא במצב חסר של 1.5% בערך, כמעט 2%, כלומר אל מול סל המטבעות, הדולר שקל אמור להיות 2% מעולה, אך הוא רק ב- 3.88. ולכן הוא למעשה, תיאורטית בירידה של 2% ( למרות שהוא עלה , אבל לא עלה מספיק )
    סגור
  • 3.
    בורסה מורסה
    אורי 20/11/2016 09:18
    הגב לתגובה זו
    2 0
    בחלק הראשון של הכתבה רצתי לתת הוראות מכירה לכל האגחים שלי ולכל קרנות הנאמנות האגחיות . בחלק האחרון ביטלתי את הוראות המכירה ונתתי הוראות קניית אגחים. כמה אופיני כתיבת המומחים. כן ...ולא . מזכיר לכם מישהו ?
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    מאוד פשוט, הפד ניסתה לעזור להילרי ולא העלתה ריבית
    אנונימי 19/11/2016 22:53
    הגב לתגובה זו
    7 0
    ועכשיו יתחילו להעלות ריבית כי היא לא נבחרה ולכן האג"חים משקפים את זה.
    סגור
  • 1.
    כולם חכמים בדייעבד. נקודה (ל"ת)
    אנונימי 19/11/2016 18:46
    הגב לתגובה זו
    26 3
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות