דראגי בצרות: ה-ECB צפוי לחתוך מחר את תחזיות הצמיחה

ברקע להמשך וויסות שוקי המניות והאג"חים ע"י הבנק המרכזי, הכלכלה הריאלית באיחוד ממשיכה להיחלש לאור החשיפה לשווקים המתעוררים והפסקת תוכנית הרכישות המתקרבת. שימו לב למסע הרכישות שביצע הבנק בשבוע האחרון
 | 
telegram
(6)

לקראת החלטת הריבית הצפויה מחר, וברקע לתוכנית לסיים את הרכישות בשוקי האג"ח באיחוד, הבנק המרכזי באירופה (ECB)  משחרר לשווקים "בלון ניסוי" לשווקים בדמות פרסום ברשת החדשות בלומברג לפיו הבנק הצפוי להוריד את קצב הצמיחה באיחוד האירופאי, כאשר הטיעון המרכזי הוא המשבר בשווקים המתעוררים ומלחמת הסחר עם ארה"ב.

ע"פ הדיווח, ועדת הבנק שמפקחת על איסוף התחזיות רואה כעת סיכונים לצמיחה הכלכלית באיחוד.  מדובר בשינוי מהפגישה הקודמת, שכן נטען כי "הסיכונים מאוזנים באופן כללי".   נזכיר כי הבנק הוריד כבר בפגישתו ביוני את תחזית הצמיחה לשנים הקרובות, כאשר צפה צמיחה של 1.7% לעומת 2.1% בתחזית הקודמת במהלך 2020.

כפי שציינו בעבר באתר, הצרה של השווקים המתעוררים היא הצרה של אירופה. כ-30% מההכנסות של אירופה מגיעות מאמריקה הלטינית (לכתבה המלאה). בנוסף, ע"פ דו"ח של הבנק להסדרים בינלאומיים (BIS), החשיפה של אירופה לטורקיה מסתכמת בכ-224 מיליארד דולר, כאשר מעל כולם עומדת ספרד עם חשיפה של 83 מיליארד דולר של המערכת הבנקאית לטורקיה. צרפת עם חשיפה של 35 מיליארד דולר ואיטליה עם חשיפה של 18.1 מיליארד דולר. ב-ECB פרסמו בחודש שעבר כי הם מודאגים מחשיפה זו (לכתבה המלאה).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בראיה כוללת, החשיפה של ספרד לארגנטינה, ברזיל וטורקיה מסתכמת בקרוב ל-270 מיליארד דולר, כך ע"פ הנתונים של קרן המטבע העולמית

אך החשיפה לשווקים המתעוררים איננה הבעיה היחידה באירופה. ביוני האחרון פרסמנו על הדילמה של דראגי ועל שוק הכסף האירופאי שמאותת כי אירופה עשויה להיכנס למיתון לקראת ספטמבר 2019, בדיוק כאשר מריו דראגי צפוי לעזוב את תפקידו כיו"ר הבנק (לכתבה המלאה). קצב הגידול בכמות הכסף באירופה (M1) החל לרדת במהירות כאשר הבנק החל לצמצם את הרכישות בתחילת 2018 ל-30 מיליארד אירו בחודש. נכון להיום מדובר על קצב גידול שנתי של 6.9%, אך ב-5 החודשים האחרונים מדובר על קצב של קרוב ל-4%. נציין כי היסטורית, קצב גידול של 4% מוביל למיתון מספר חודשים לאחר מכן.

קצב גידול הכסף(M1) באיחוד האירופאי מול התמ"ג- הורדת תחזית הצמיחה לא צריכה להפתיע. השוק האירופאי חייב תמיכה של הבנק המרכזי

 
עוד דוגמא לתלות של השווקים ברכישות הבנק המרכזי נמצאת באיטליה. אגרות החוב של איטליה רשמו בשבועיים האחרונים ראלי מרשים, כאשר תשואות האג"ח לתקופה של 10 שנים ירדה מרמה של 3.25% לרמה של פחות מ-2.8% תוך זמן קצר. שר האוצר האיטלקי טען כי הממשלה תקבע גירעון נמוך מ-3%, אך באירופה כל דבר בשוק מתקשר לבנק המרכזי.

דו"ח של הבנק המרכזי פורסם אמש (לדו"ח) והצביע על זינוק של 12.6 מיליארד דולר, הזינוק השבועי החד ביותר מאז אפריל האחרון. הבנק רכש אגרות ממשלתיות בכ-8.2 מיליארד דולר, כמעט כפול מהשבועות הקודמים. מי שתהה מדוע השווקים לא מגיבים לחדשות בנוגע למלחמת הסחר, התשובה היא פשוטה: הבנק המרכזי היה פעיל בימים האחרונים.

תשואות האג"ח של איטליה מול קצב הרכישות של הבנק המרכזי: הקורלציה נמשכת
 

אך הזינוק בשבוע האחרון צפוי להיות זמני בלבד לנוכח הצפי לרכישות של הבנק בשוק האג"ח הממשלתי בהמשך השנה, ניתן לראות בגרף הבא "מתי משבר החובות באיטליה" צפוי לחזור.
 

ולסיכום, ההזרמה של כ-2.5 טריליון אירו בשנים האחרונים הסתירה היטב את הבעיות באירופה, והצמיחה "כלכלת זומבי" שלא יכולה לעבוד ללא עזרה של הבנק, וכעת הבלוף מתגלה. שוקי המניות והאג"ח ממשיכים להיות מווסתים כמעט מושלם, אך הכלכלה הריאלית מתחילה להציג בעיות. השאלה הגדולה? כמה מהר הבנק המרכזי יכריז על תוכנית רכישות חדשה, כי נכון לכרגע - הכלכלה האירופאי ממשיכה לדהור לכיוון הצוק.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    מי שבצרות כל הזמן זה אתה עמית עם השורטים ותחזיות שלך על
    בני 13/09/2018 03:23
    הגב לתגובה זו
    1 1
    מפולות בשווקים כמה שנים שאתה נשרף עם כל הקישקושים שלך
    סגור
  • 4.
    לא מתרגשים מזה אולי אפילו יעלו את הדקס
    לא היסטרי 13/09/2018 01:41
    הגב לתגובה זו
    0 1
    במחשבה שזה טוב כי התוכנית התמריצים תתפוס שוב מומנטום. אתה סתם בהיסטריה מיותרת שמפחידה את הקוראים כאן. שוב אתה לא קורא את המפה נכון. שנים של כתבות שליליות לא מבין אותך
    סגור
  • 3.
    מעניין אותי לעקוב אחרי אגחים
    אזרח 12/09/2018 23:04
    הגב לתגובה זו
    0 1
    של מדינות הbrics , אומנם אנו בתחילתו של שינוי שיחזק אותם מאוד. ולכן אני מחפש שיגע משבר המטבעות לשיאו והריביות יתרוממו מעבר להיום, זה כשלעצמו פלוס מדיניות מקלה בנושאי ריגולציה. הצפי שלי שמהחורבן שיחול עליהם הם יהיו המנוע של המאה 22. תוסיפו לכך שהם בניגוד לעולם לא הדפיסו כספים. מישהו מכיר סל-קרן על מדינות הbrics?
    סגור
  • 2.
    אתה כשלון מהלך כבר כמה שנים עם התוכניות שלך יממזר יחרטט (ל"ת)
    לדראגי הנוכל 12/09/2018 21:54
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    שתהיה תכנית תמריצים נוספת
    לא סביר 12/09/2018 17:31
    הגב לתגובה זו
    8 0
    כמה כסף אפשר להדפיס?! זה פשוט בלוף מה שקורה באירופה
    סגור
  • טען עוד
  • ובארה"ב?
    איתר 12/09/2018 23:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אין סיבה לא להמשיך לפמפם כסף כל עוד יש תמיכה ביורו גבוהה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות