ממשלה פופוליסטית באיטליה? ספרד הופכת כעת לבעיה נוספת

הממשלה הספרדית צפויה להגיש לרשויות איחוד את התקציב ל-2019 ביום שני הקרוב. במוקד: העלאת שכר המינימום הגדולה ב-40 השנים האחרונות. הטריגר למשבר החוב במדינה כבר כאן
עמית נעם טל | (7)

למרות פתיחה חיובית במיוחד הבוקר בבורסות אירופה עם עליות של יותר מ-1%, המדדים המובילים ביבשת הישנה נסגרו הערב בירידות שערים קלות של 0.2%, והשלימו שבוע אדום במיוחד. הדאקס הגרמני נסחר הערב בשפל של 21 חודשים, והשלים ירידה של 15% מינואר האחרון.

ספרד בדרך להיות איטליה? איטליה עומדת בתקופה האחרונה תחת ביקורת נוקבת מצד הרשויות באיחוד על התקציב הצפוי לשנה הבאה, אך נראה כי כעת הלחץ צפוי להתרחב לספרד. הממשלה הסוציאלית במדינה חתמה בימים האחרונים על התקציב לשנת 2019 שכולל צעדים סוציאליים משמעותיים כמו העלאת שכר המינימום במדינה לכ-900 אירו לחודש (עלייה של 20%), מדובר בהעלאת שכר המינימום הגדולה ביותר ב-40 השנים האחרונות.

התקציב החדש כולל גידול בהפרשות לפנסיות, גידול בהשקעות בחינוך, גידול בתשלומי העברה למובטלים, ותמיכה בשוק הדיור המקומי. התוספות החדשות צפויות לעלות לממשלה הספרדית כ-5 מיליארד אירו בסה"כ. התקציב החדש צפוי להגיע לרשויות האיחוד, שכבר דאגו להדליף כי "הדרישות החדשות חיוניות, אך אין אפשרות לממן אותן".

"ממשלה אחראית שרוצה למשול אינה יכולה לחתום על שכר מינימום של יותר מ -20% כשיש לה שיעור אבטלה של 15% וכוח עבודה לא מיומן", טענו היום באיחוד האירופאי.

התקציב החדש של הממשלה צפוי להגדיל את משמעותית את הגירעון הממשלתי, אך נראה שהממשלה למדה מהאמריקנים והם טוענים כי "הצמיחה החזקה תגדיל את ההכנסות ממיסים ותפצה על הגידול בהכנסות". נציין כי בקרן המטבע העולמית (IMF) הזהירו השבוע את הממשלה הספרדית וטענו כי "תחזית ההכנסות שלהם אופטימית באופן קבוע בשנים האחרונות".

הגידול בגירעון צפוי להגיע בדיוק כאשר ה-ECB מסיים את תוכנית הרכישות. בדומה לאיטליה, ה-ECB  השחקן המרכזי בשוק האג"ח הממשלתי, וסיום תוכנית הרכישות צפוי להזניק מחדש את התשואות על החוב של המדינה. התשואות על החוב של המדינה עלו הערב לשיא של מספר חודשים, דבר שהוביל לירידות של 1.6% במדד המניות העיקרי במדינה.

מעניין להסתכל על הקורלציה בין תשואות האג"ח של איטליה וספרד: לאורך שנים התשואות של 2 המדינות היו דומות, אך השנה נפתח פער די גדול בין המדינות בחסות הפעולות של הבנק המרכזי, דבר שצפוי להסתיים כאשר ה-ECB יסיים את רכישותיו. סוגיית התקציב עשויה להיות כעת "הטריגר" לסגירת הפערים.

תשואות אג"ח איטליה מול תשואות אג"ח ספרד לתקופה של שנתיים: האג"ח הספרדי בועתי במיוחד במחירים הנוכחיים

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    Fisherkung 13/10/2018 23:37
    הגב לתגובה זו
    כי הוא חושב על היום בו יחשף במערומי מדיניותו הנכלולי. והכושלת.
  • 5.
    ישראלי 13/10/2018 13:42
    הגב לתגובה זו
    אין שליטה על הגירה. פשיעה בשמים. עובדים עצלנים ולא מיומנים. אם אירופה רוצה עתיד היא חייבת לחזור לעצמה. חיי משפחה. ביטחון אישי. מדינה עם גבולות. היא פשוט והכי מוצלח
  • 4.
    מיכאל 13/10/2018 13:37
    הגב לתגובה זו
    אירופה עומדת לפשוט רגל, בגלל כל המוסלמים שמתיישבים שם, ומנצלים את המדינות הנע שירות שם .
  • 3.
    גבי 13/10/2018 07:42
    הגב לתגובה זו
    קדימה אירופה תתפרקי לרסיסים
  • 2.
    900יורו שכר מינ' זה לא הרבה. אצלנו גבוה בהרבה. (ל"ת)
    רון 12/10/2018 22:27
    הגב לתגובה זו
  • ישראל ישראלי 12/10/2018 23:21
    הגב לתגובה זו
    יוקר המחיה בספרד נמוך בהרבה מישראל, דיור ציבורי, השכלה חינם, מיסוי על מוצרי צריכה ועוד... צא ולמד ידידי ואחכ חזור למקלדת
  • 1.
    יאללה סיאסטה 12/10/2018 21:34
    הגב לתגובה זו
    ככה מגיעים לפשיטת רגל.