עשרת הדיברות להשקעה של וורן באפט

רוצים לדעת איך וורן באפט הפך להיות משקיע אגדי? זה מה שהוא אומר בעשרות השנים האחרונות. להיצמד לכללי ההשקעה שלו זה לא פשוט, אבל זה כנראה משתלם

 |   | 

וורן באפט שוב שובר שיאים. בשנתיים האחרונות זה בזכות אפל שמהווה קרוב לרבע מהתיק שלו, אבל גם ההשקעות הפרטיות בתחומי הביטוח, האנרגיה המתחדשת והרכבות וגם ההשקעות הסחירות לרבות חברות הנפט, מספקות תשואה עודפת על פני השוק. מתישהו וזה לא יהיה עוד הרבה שנים, באפט ושותפו צ'רלי מאנגר יפנו את ההובלה ויתנו את המושכות והניהול על ברקשייר התאווי לאחד ממנהלי ההשקעות המובילים שלהם. יש כבר מועמדים מובילים, אבל עד שזה לא נסגר זה לא נסגר.
וורן באפט,   טוויטר  
   וורן באפט,   טוויטר


השיא של ברקשייר ושל באפט ומאגנר הם עיתוי טוב לחזור לאמירות של גורו ההשקעות הטוב בעולם. השיא של באפט הוא גם בביצועים של החברות בתיק של ברקשייר התאווי וגם בשווי של המוחזקות שמתבטא גם בשיא של מניית ברקשייר.  

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"אל תהמרו נגד אמריקה" אומר וורן באפט. הוא אומר את זה כבר הרבה שנים. באפט לא התרגש מהתיקון בשווקים בשיא הקורונה. הוא היה ועדיין אופטימי מאוד ביחס לכלכלה האמריקאית והוא בפוזיציה גדולה על מניות שקשורות לכלכלה האמריקאית. הוא מאוד אופטימי על מניית אפל (למרות שהוא כבר מורווח בה מעל 100%) וכך גם על המניות העיקריות בתיק של ברקשייר - קוקה קולה, מניות בנקים ועוד.  כללי השקעה של באפט לא חדשים, הוא אומר אותם כבר עשרות שנים. הוא אומר שמי שידבוק בהם בטווח האורך ירוויח. להיצמד לכללי ההשקעה שלו זה לא פשוט, אבל זה כנראה משתלם. ריכזנו למענכם את 10 הכללים המרכזיים של באפט להשקעות: 

1. "חוק מספר 1 בהשקעות" 
"לעולם, אל תפסידו כסף, לעולם. חוק מספר 2 – לעולם, אל תשכחו את חוק מספר 1". טוב, באפט חזר על זה מספר פעמים, אבל גם לבאפט היו כמובן כשלנות, אך החוכמה היא להצליח יותר מאשר אתה נכשל. אצל באפט אחוז ההצלחות היה גבוה מאוד.

2. ריבית דריבית 
תשואה על תשואה. התשואה שמייצרים בשנה הראשונה מניבה תשואה בשנה השנייה; התשואה בשנה הראשונה והשנייה מניבה בעצמה תשואה בשנה השלישית. העיקרון הזה מחביא עיקרון נוסף – סבלנות. כדי להרוויח הרבה צריך התמדה וסבלנות. זה לא מגיע בשנה ולא בשנתיים, אלא על פני כמה שנים טובות.

3. ניתוח פונדמנטלי 
ניתוח החברה על תוצאותיה הכספיות. באפט דוגל בניתוח עסקי של החברה, ורק בהתבסס על הסביבה העסקית שלה, על תוצאותיה, על היתרונות והחסרונות שלה, על התחרות בענף ועל הלקוחות, הוא מחליט אם להשקיע בחברה. אחד העקרונות הקשורים לכך הוא – "אינני משקיע בחברות שאני לא מבין את העסקים שלהן, ואת המודלים שלהן". זו הסיבה שבאפט נמנע מהשקעה בחברות האינטרנט בתחילת הדרך. חברות שהתבססו על מודל של כמות גולשים, בלי מודלים של הכנסות ורווחים. ואכן, בסופו של דבר רוב החברות האלו קרסו. הגישה הזו של באפט אמנם השתכללה עם הזמן, אבל היא במקור מבוססת על הספר - המשקיע הנבון של בנג'מין גראהם, אבי תורת הערך (הרחבה על - המשקיע הנבון ואיך להיות משקיעים נבונים)

4. הכל במידה
"גיוון רחב מאוד נדרש רק כאשר משקיעים לא מבינים מה הם עושים", אומר באפט, ובצדק רב. בניגוד לכל התיאוריות הכלכליות על גיוון תיק השקעות, ככל שאתם מגוונים יותר את תיק ההשקעות שלכם, אתם יותר מתקרבים לממוצע, יותר מתקרבים למדד הייחוס, כלומר אתם בעצם משקיעים באינדקס/מדד. האם זה מה שאתם רוצים? האם זה מה שמנהלי השקעות אמורים לעשות? לא. מנהלי השקעות אמורים לייצר תשואה בזכות בחירה של השקעות טובות, וזה יכול להיות גם מספר בודד של השקעות. באפט תמיד השקיע במספר מצומצם יחסית של חברות.

5. השקעות לטווח ארוך
"הרעיון המרכזי בהשקעה בבורסה הוא בחירת מניות של חברות טובות במחירים טובים, ולהישאר עם ההשקעה, כל עוד הן חברות טובות". ובאותו הקשר - "כשאתם חושבים על השקעה במניה, אם אתם לא חושבים להחזיק בה לפחות 10 שנים, אל תשקיעו יותר מ-10 דקות בהחלטה". באפט מיישם זאת – הוא לא נוטה למכור אחזקות. הוא משקיע לטווח ארוך, למרות שמדי פעם הוא מחליט לממש אחזקה ועובר לאחזקות אחרות.

6. התנודתיות היא חבר
"התנודתיות בשוק ההון היא חבר, לא אויב. הפיקו רווח מטיפשות במקום להשתתף בה". ציטוט נוסף של באפט (ונפוץ מאוד) - "אנחנו פשוט מנסים לפחד כשאחרים גרידיים ולהיות גרידיים כשאחרים פוחדים". המשמעות של הציטוטים האלו – אל תהיו חלק מהעדר, תחשבו על העסקים הטובים, ואם העסק להערכתם יהיה טוב גם בהמשך, אז דווקא כשהמחירים יורדים (כי כולם פוחדים), זה זמן טוב להשקעה. וגם ההיפך – אם המחירים עולים כי כולם גרידיים, אולי הגיע הזמן למכור (ולהתנתק מהעדר). אחרי הכל השוק תנודתי – למעלה ולמטה, וניתן לנצל את התנודתיות הזו לרווחים.

7. "הטעות הגדולה ביותר היא לא לייצר הרגלי חיסכון"
"רוב ההתנהגות שלנו תלויה בהרגלים", הרגלים יכולים להיות לא מורגשים, כמו נוצה, עד שהם חזקים כך שאי-אפשר לשבור אותם". איך מייצרים הרגל חיסכון? מפעילים העברה אוטומטית מהמשכורת לתוכנית החיסכון, כך לא יקרה מצב בו תשכחו להעביר או שתשתמשו בכסף לדבר אחר. בנוסף, במידת האפשר, הגדילו כל שנה את כמות הכסף העוברת לחיסכון.

8. "בין אם מדובר בגרביים או במניות, עדיף לקנות מוצרים איכותיים כשהשוק נמוך"
במכתב למחזיקי המניות של חברת ברקשייר האת'וויי שבבעלותו, כתב באפט: "המחיר הוא כמה אתה משלם, הערך הוא כמה אתה מקבל". כדי להימנע מלאבד כסף בתשלום מחיר שלא תואם את ערך המוצר, ממליץ באפט לקנות בהנחה, בין אם מדובר בגרביים או במניות. 

9. "אל תחסכו את הכסף שלא בזבזתם, תבזבזו את הכסף שלא חסכתם"
כלומר, קודם עליכם לשים בחיסכון כמה כסף שאתם יכולים, ורק אז תוכלו לבזבז את הכסף הנותר. המלצה נוספת של באפט בנושא היא להשתמש במזומן. "הוצאתי כרטיס אשראי ב-1964," הוא אמר בראיון, "אבל אני עדיין משלם במזומן 98% מהזמן". 

10. עסקים שמראים ביצועים טובים
"אם העסק מראה ביצועים טובים, המניה בסופו של דבר תלך אחריו". בין השורות באפט מדבר על סבלנות. לא תמיד יש קורולציה בין ההערכה של המשקיע לבין הביצועים לבין מחיר המניה. יש מצבים שהתוצאות טובות ולשוק לוקח זמן לתרגם אותם למחיר מניה. אתם משקיעים בעסק ואתם מעריכים אותו בשווי מסוים ואם התחזית שלכם לתוצאות נכונה, זה גם יחלחל לשווי. רק לפעמים צריך סבלנות.   

11. תמיד יש יותר ממקק אחד
"בעסק בעייתי, ברגע שבעיה אחת נפתרת, בעיה אחרת צצה – אף פעם אין רק מקק אחד במטבח". זו אמירה שלוותה בניסיון ממקרים רבים. כשצפים בעיות בניהול, בדוחות הכספיים, איזה תיקון דוח, תפקחו עיניים ותסתכלו וטוב מסביב. לרוב בעיה במקום אחד בארגון היא סיפתח של בעיות נוספות שצצות בהמשך 

12. מנהלי כספים מקצועיים?
"במצטבר, אנשים לא מקבלים תמורה בעד כספם ממנהלי כספים מקצועיים".
13. העמלה היא לא חבר
"היזהרו מעמלות - תשואה באה והולכת העמלה תמיד נשארת".


כללי השקעה של מנטורים נוספים באתר הון:
בנג'מין גרהאם - המורה של וורן באפט וממציא השקעות הערך

תגובות לכתבה(41):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 23.
    לבסוף יש 1 שקובע אם נצליח
    תימור 07/08/2021 22:43
    הגב לתגובה זו
    13 12
    אדם יכול לתכנן ליזום לעשות לרוץ להשקיע , אבל התוצאה הסופית בידי הבורא הכל יכול שקובע לנו הכל בחיים זה רק נראה לנו שאנחנו פועלים ... אנחנו במאה ה21 הגיע הזמן שכולם ידעו זאת
    סגור
  • בסופו של עניין יש רק אחד שקובע, אתה
    ראנדומייז 08/08/2021 18:57
    הגב לתגובה זו
    8 4
    הבורא יכול לתכנן ליזום לעשות לרוץ להשקיע , אבל התוצאה הסופית היא רק בידי האדם. האדם קובע האם הוא מאמין שהכל נקבע מלמעלה (גישה פאסיבית), או שאנו שולטים בחיינו ומנתבים אותם (בהתאם ליכולתינו כבני-אדם כמובן) -זו הגישה הנכונה. כמובן שחלקנו מאמין שכאילו מישהו נסתר מכוון הכל. אבל היי, אנחנו במאה ה21. הגיע הזמן שכולם ידעו שיש להם שליטה מלאה ואסור להם להסתמך על שליט פרי דמיונם.
    סגור
  • 22.
    הכללים שלו עובדים, אתה וכמו רבים אחרים....
    פיקו פארד 07/08/2021 20:57
    הגב לתגובה זו
    4 0
    פשוט רוצים להתעשר בן לילה, וזה לא עובד. אנשים רצים לזרוק אלפי שקלים בכל מיני קורסים, כדי ללמוד את מה שקיים באינטרנט ובחינם, כאילו שהמרצה, יזרוק להם את "הטיפ העולמי" להתעשרות. אם אתה באמת רוצה להתעשר, תפתח סבלנות, וכלל חשוב שרוב האנשים לא מבצעים, הוא מימוש רווחים...יודעים למכור רק בהפסד.
    סגור
  • 21.
    למה שוב
    לרון 28/02/2021 12:22
    הגב לתגובה זו
    2 10
    באפט? הכללים שלו כבר לא עובדים,במיוחד הכלל הראשון,הפסיד הנ"ל מיליארדים
    סגור
  • 20.
    כל הכבוד לבן אדם בן 90 עם רעב להצלחה של בן 20 (ל"ת)
    נס 28/02/2021 09:53
    הגב לתגובה זו
    13 0
    סגור
  • טען עוד
  • 19.
    חוק מספר 11
    בן 28/02/2021 07:58
    הגב לתגובה זו
    1 0
    פראיירים לא מתים, הם רק מתחלפים
    סגור
  • 18.
    עמית תודה
    דויד 28/02/2021 05:50
    הגב לתגובה זו
    4 0
    באפט גאון
    סגור
  • 17.
    קישקוש. חי בעולם של אתמול. רק קלישאות (ל"ת)
    מלא ניגודים וסתירות 28/02/2021 01:02
    הגב לתגובה זו
    0 12
    סגור
  • 16.
    באפט המשקיע בעל הביצועים הטובים ביותר מכל משקיע אחר.
    המשקיע הוותיק 27/02/2021 23:34
    הגב לתגובה זו
    9 0
    תשקיעו לטווח ארוך. לשוק ההון יש תוחלת חיובית ובטווח הארוך התיק שלכם רק יגדל ויעלה. אסור למכור במפולות , תראו מה קרה למי שמכר את התיק שלו בקורונה, וזה חוזר על עצמו פעם אחר פעם , הציבור לא לומד, ובגלל זה משיג תשואות נמוכות ממוצע השוק. למרות שבעשור האחרון התשואה של באפט נמוכה ממדד ה -S&P500 ,הוא המשקיע שהשיג את התשואות הגבוהות ביותר ב -40 שנה האחרונות ,יותר מכל משקיע אחר. ה-140 מילארד מזומן שיש לו , מוכנים לתת את "המכה" על העסקה הגדולה הבאה כשתווצר לו ההזדמנות. מי שלא רוצה לקנות מניות , יכול לקנות מדד עולמי רחב וכך לקבל פיזור עולמי עם מעט סיכון , השקעה פאסיבית ללא מאמץ ודמי נהול נמוכים.
    סגור
  • מסכים מאוד
    לרון 28/02/2021 12:23
    הגב לתגובה זו
    0 2
    עד שנת 2000
    סגור
  • נכון תמיד. יפה. אבל מדוע באפט מכר את מניות התעופה?
    נחום 28/02/2021 07:54
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ואחרי חודש הם עלו פי 2
    סגור
  • הוא הסביר מדוע מכר את חברות התעופה
    המשקיע הוותיק 28/02/2021 12:15
    הגב לתגובה זו
    7 0
    הוא סבר שחברות התעופה יצטרכו הזרמות הוניות (מה שהיה נכון בפועל) , ושיקח להם זמן להתאושש , השמיים בארה"ב עדיין סגורים. מעבר לכך הם בעלי חוב גדול וכשיש חוב שצריך לשלם ואין לך תזרים , זו בעיה.זה נכון שהמניות עלו לאחר שמכר אותן , בגלל ציפיית המשקיעים לעתיד והתמיכה של ממשלת ארה"ב. בכלל , לבאפט אין מזל עם חברות תעופה. בעבר הוא הפסיד הרבה כסף על חברת תעופה אחרת. וכן , גם באפט הוא בנאדם וגם הוא עושה טעויות , אף אדם לא מושלם.
    סגור
  • גם לי קוראים נחום
    נחום 28/02/2021 11:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היי
    סגור
  • 15.
    תמיד טוב להיזכר. תודה! (ל"ת)
    פוקסי 27/02/2021 22:25
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 14.
    עדיף ניתוח טכני יותר טוב.....
    איתי 27/02/2021 21:37
    הגב לתגובה זו
    0 3
    סתםםםםםםםםםם חחחחחחח
    סגור
  • 13.
    אף אחד מהחוקים האלה לא חל על טבע
    סוחר מקצועי 09/01/2020 23:25
    הגב לתגובה זו
    6 0
    מה שאומר שגם המשקיע המחושב ביותר יכול ליפול במשמעת.
    סגור
  • 12.
    נפל עם טבע וי.ב.מ בגדול (ל"ת)
    שלומי 10/06/2019 17:37
    הגב לתגובה זו
    8 0
    סגור
  • 11.
    מבחינת המשקיע הפשוט - הכל נופל בכלל מספר 3 ...
    אייל 10/06/2019 15:35
    הגב לתגובה זו
    5 3
    למשקיע הפשוט אין יכולת/משאבים/ידע לבצע את הניתוח הפונדמנטלי שמבצע וורן באפט.
    סגור
  • KHC?
    לרון 28/02/2021 12:29
    הגב לתגובה זו
    1 0
    למשל ולדוגמא,רק עכשיו מתחילה להשתפר באיטיות אחר זמן לא קצר שבאפט מחזיק
    סגור
  • כל המידע נמצא בשפע
    אורי 09/01/2020 23:29
    הגב לתגובה זו
    7 1
    אתה יכול ללמוד באינטרנט הכל. אבל זה דורש מאמץ מסוים שרוב האנשים לא מוכנים לעשות, אז הם מתפשרים על ניתוח טכני בלבד, שזה החלק הכאילו יותר פאן..
    סגור
  • יש מידע ויש ידע (ל"ת)
    לא 20/02/2020 10:10
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 10.
    שכחתם- לקנות אופטלגין של טבע (ל"ת)
    רפאל 10/06/2019 11:52
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 9.
    אין חדש תחת השמש. (ל"ת)
    יניב 10/06/2019 10:50
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 8.
    חוק 1 "אל תפסידו", חוק 2 "אל תשכחו את חוק 1", חוק 3....
    Sassi6 10/06/2019 02:28
    הגב לתגובה זו
    10 0
    חוק 1 "אל תפסידו", חוק 2 "אל תשכחו את חוק 1", חוק 3 "קנו נמוך מיכרו גבוה", חוק 4 "אל תשכחו את חוק 3", תודה
    סגור
  • 7.
    אני מעדיף את עשרת הדיברות של גורביץ
    מייק 09/06/2019 19:59
    הגב לתגובה זו
    16 5
    לשבת על נרות
    סגור
  • חחחחחחחחחחחחחחחחח ענק (ל"ת)
    אנונימי 10/06/2019 08:37
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 6.
    יש לו מלא כשלונות
    כמה אפשר לסגוד לו? 09/06/2019 16:20
    הגב לתגובה זו
    9 5
    ובעשור אחרון לא משיג את השוק
    סגור
  • 5.
    רק שאלה לכתב
    בן 09/06/2019 15:47
    הגב לתגובה זו
    8 1
    איך אתה מסביר שברקשייר של באפט קנו מיליון מניות טבע? הרי זה נוגד את כל עשרת הדיברות האלה..??
    סגור
  • באפט לא קנה את טבע בעצמי
    המשקיע הוותיק 27/02/2021 23:19
    הגב לתגובה זו
    3 0
    ככל הנראה אחד ממנהלי התיקים רכש אותה. אבל זו השקעה פצפוצנת , בקושי מהווה 0.15 אחוז מהתיק הסחיר שלו , זה כלום.
    סגור
  • האם קראת את חוק 5 ?? ...השקעות לטווח ארוך, להישאר עם...
    Sassi6 10/06/2019 03:00
    הגב לתגובה זו
    4 2
    האם קראת את חוק 5 ?? ...השקעות לטווח ארוך, להישאר עם ההשקעה, אם אתם לא חושבים להחזיק בה לפחות 10 שנים, אז אל תשקיעו יותר מ-10 דקות בהחלטה, באפט מיישם זאת בטבע – הוא לא נוטה למכור אחזקות בטבע, הוא משקיע בטבע לטווח ארוך, תודה
    סגור
  • 4.
    "לעולם, אל תפסידו כסף" - דמגוגיה
    בירבורי בירבורים 09/06/2019 15:38
    הגב לתגובה זו
    5 5
    תראו את ההפסדים המוטרפים שלו בטבע, בנק wfc ועוד ועוד (יש גוגל) בירבורי בירבורים.
    סגור
  • 3.
    1 צודק. 2 גם
    ע. 09/06/2019 14:14
    הגב לתגובה זו
    3 3
    ברקשייר משקללות את מידע הפנים והידע שלו ועושות אותך לשותף. ובכלל, תעקבו אחר קניותיו ומכירותיו. הכל גלוי.
    סגור
  • כן, הכל גלוי, גם הקניות, והמעריצים קונים את קניותיו.... (ל"ת)
    Sassi6 10/06/2019 02:33
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    במקום להשקיע כמוהו - תקנו מניות של ברקשיר
    רונן 09/06/2019 11:10
    הגב לתגובה זו
    4 3
    ובעצם קיבלתם את מנהל התיקים הטוב בעולם לחברות אמריקאיות
    סגור
  • qqq
    qqq 12/06/2019 06:37
    הגב לתגובה זו
    4 0
    מאה המניות החזקות בנאסדאק עשו בממוצע יותר ממנו בשנים האחרונות.
    סגור
  • אכן הטוב בעולם......בעבר
    לרון 10/06/2019 09:28
    הגב לתגובה זו
    3 3
    היום משקיעים אחרים בשמו,לעיתים הוא לוקח אחריות ולעיתים לא,בעבר באפט הרעיד שווקים היום כבר לא כל כך,השגיו פחותים בעליל,יושב על זרי הדפנה!
    סגור
  • האם יש לך 309,265 דולרים לקניה של אך ורק מניה אחת בלבד? (ל"ת)
    Sassi6 10/06/2019 02:48
    הגב לתגובה זו
    5 1
    סגור
  • brk.b
    fgd 27/02/2021 23:08
    הגב לתגובה זו
    3 0
    יש מניה קטנה יותר
    סגור
  • איך יודעים באיזה מניות משקיעה בקרשיר? (ל"ת)
    משקיע 09/06/2019 21:33
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 1.
    חסר משהו...
    מגן הציבור 09/06/2019 09:41
    הגב לתגובה זו
    7 9
    מה עם מידע פנים שקיבל ועסקאות שעשה עם משרד האוצר והבנק המרכזי?
    סגור
  • לא משנה מה אתה תמיד תהיה אספסוף (ל"ת)
    בובמה 09/06/2019 17:34
    הגב לתגובה זו
    6 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות