״פרשנות עצובה למצבה של קהילת ההשקעות״
שווקי המניות מבוססים על ציפיות: רווח עתידי, סביבת מאקרו, הצלחה בשלב המו״פ ועוד. הצפיות הללו יוצרות את מה שמכונה ״הסנטימנט בשווקים״, וכאשר האווירה בוול סטריט חיובית המניות עולות. בימים הללו אותה תחושה אופטימית שמניעה את השווקים, הפכה לאווירה של מסיבת קולג׳. חבורת ״WallStreetBets״ היא מעין פורום (subreddit) משקיעים באתר הפופולרי Reddit שעושה לכרישי הפיננסים בית ספר, ולא במובן החיובי של המילה.
רוקפלר, מעשירי ארצות הברית במאה שעברה, רץ למכור את מניותיו בבורסה האמריקאית לאחר שמצחצח הנעליים הקבוע שלו החל להמליץ לו על השקעות. הסיפור הנדוש אולי הסיפור שמתאר הסיטואציה בצורה הטובה ביותר, אחרי התקף הפניקה של רוקפלר הגיע המשבר הגדול של 1929, נחזור אל זה.
אתר Reddit הוא מעין רשת חברתית בה המשתמשים משתפים תכנים שונים, ואלו הזוכים לדירוג הגבוה ביותר מופיעים בראש האתר. האווירה ב- Reddit היא ביתית יותר מבשאר הרשתות החברתיות, זהו המקום שממנו מגיעים מרבית הממים, והאווירה הכללית היא חיובית מלאה באירוניה, גסויות, ותאוריות קונספירציה. קבוצת WallStBets היא מהגדולות בכל מה שקשור בשוק ההון, ונכון לשבוע נמצאים בקבוצה כ-2.9 מיליון degenerates (דגנרטים) כפי שהם מכנים את עצמם, וכ-730 אלף מתוכם רכשו המון אופציות.
הסיפור של גיימסטופ (סימול:GME) מתחיל בחברת המחקר והשורט המוכרת, סיטרון, אשר פרסה את עמדותיה כנגד החברה. חברי WallStBets החליטו לצאת למלחמה ולפגוע בקבוצה של סיטרון על ידי שורט סקוויז. הם החלו לכתוב אינספור פוסטים משלהבים שהצליחו להריץ המניה, ומעודדים אחד את השני לקנות עוד ועוד מניות. התוצאה הייתה שהמניה זינקה במאות אחוזים וסיטרון סגרה את הפוזיציה בהפסד ענק. אנדרו לפט, מנכ״ל סיטרון צייץ בטוויטר ״מה שחוותה סיטרון במהלך 48 השעות האחרונות הוא לא פחות ממביש, פרשנות עצובה למצבה של קהילת ההשקעות״, והוסיף ״אנו משקיעים ששגמים את הבטיחות ואת משפחתנו בראש, ומתי שאנו מאמינים כי אלו נפגעים, מחובתנו להתרחק מהמניה״.
זה גם מראה את הפער בין המשקיעים המוסדיים, אלה שביצעו את פוזיציית השורט, לבין משקיעי רובינהוד, שדוחפים את מניית GME גם הערב למעלה. למה הם דוחפים? ציוץ של אילון מאסק, המנכ"ל והבעלים של טסלה (TSLA), שכתב בפשטות "גיימסטונק". זה הספיק כדי לייצר באז על המניה בקרב משתמשי רובינהוד ודומותיה. (לכתבה המלאה)
אותם ספקולנטים רוכשים אופציות וחוזים עתידיים, המאפשרים לך בעתיד לקנות או למכור מניה במחיר ה-״סטרייק״ בעבור השקעה ראשונית קטנה. הפער האם הנגזר נמצא ב-״תוך הכסף״ או מ-״מחוץ לכסף״ יכול להניב תשואה גדולה בהרבה מאשר רכישת המניה. WallStBets אינה קבוצה מאורגנת עם מנהיג בראשה, אך כשהם מגיעים לקונצנזוס סביב מניה עם שווי שוק קטן, הדברים יכולים להיות משוגעים.
הטרנד החדש בשוק, רכישת מניות עם פוטנציאל ״שורט סקוויז״. המלחמה בשורטיסטים של סיטרון יצרה טרנד וויראלי חדש, שהתפשט מחוץ למחוזות Reddit, מאות מניות עם Short Float גבוה (סך המניות בפוזיציית שורט מתוך סך המניות הנסחרות בשוק) החלו להתפרסם ברשתות החברתיות ולזנק בעשרות אחוזים. המסיבה היום נמצאת אצל מניית AMC עם יחס ה-SF גבוה, שמזנקת במעל ל-200% לאחר שהחלה ״לרוץ״ בקבוצות השונות. זה גם הגיע אל צ׳ק פוינט (סימול:CHKP) הישראלית אומנם חברה מבוססת אבל היא עם SF של מעל 10%, והערב היא עולה בכ-3% ללא הודעה מיוחדת בעוד מרבית השוק נופל. עוד מניות בטרנד: בלאק ברי (סימול:BB), סורנטו (סימול:SRNE), חברת Bed Bath & Beyond (סימול:BBBY), פלנטיר (סימול:PLTR), אי רובוט (סימול:IRBT), וירג׳ין אטנלטיק (סימול:SPCE), ניקולה (סימול:NKLA) ועוד.
מה זה שורט סקוויז? Short או מכירה בחסר, היא פוזיציה נגד המניה בציפייה שהמניה תרד. השוני הוא באופן ביצוע העסקה, בעת הכניסה לפוזיציה הסוחר לווה מניות (מהברוקר/מוסדיים וכו׳) ומוכר אותם בשוק, בעת היציאה מהפוזיציה הסוחר רוכש את המניות בחזרה ומחזיר למלווה עם עמלה מסוימת. בעסקת שורט פוטנציאל הרווח הוא רק 100% בעוד פוטנציאל ההפסד הוא בלתי מוגבל, הפוך מעסקת לונג, ולכן הסוחר נדרש להפקיד כסף בחשבון ה-MARGIN. כאשר מתרחשת עליה במחיר המניה, נוצר לחץ מצד ״השורטיסטים״ לרכוש בחזרה את המניות ולמזער הפסדים, ובעקבות הגידול החד בביקוש נוצרת עליה חדה במחיר המניה שנקראת ״שורט סקוויז״. השורט סקוויז מתרחש אצל חברות בעלות Short Float, ולרוב מתרחש כאשר המניה מגיעה לשיא הקודם, או שמא נסחרת בירידות תקופה ארוכה.
ונחזור אל רוקפלר. אם שאלתם את עצמכם כיצד ניתן לזהות בועה, אז היא תשובה כאשר כולם מדברים על בועה. נכון, החברות היום עם פוטנציאל צמיחה שנראה אינסופי והרווחים בשיאם, אך השוק מתומחר ללא מרכיב הסיכון בסביבת ריבית אפסית/שלילית לצד כניסה המונית של סוחרים/מהמרים ולא של משקיעים, ניפוח. כאשר כולם מדברים על בועה ״הסנטימנט בשווקים״ נסדק, ומקרים כמו של פורום WallStBet מגדילים את הסדק ומכניסים הגיון בשמועות על ״בועה״. הסדק גורם למשקיעים כמו רוקפלר לברוח בשיא ולהשאיר את הסוחרים בתיקון חד. המשקיעים מחכים לתיקון, השוק הוא חזק ו-״הסנטימנט״ לטווח הרחוק הוא חיובי, מידי פעם הוא דואג להעיר אותנו.
הוויכוח על היווצרות ״בועה הכלכלית״ החל בין שני פרופסורים שהניחו את היסודות לניתוח השוק בו אנו משתמשים היום. רוברט שילר ויוג׳ין פאמה, שניהם קיבלו פרס נובל לכלכלה בשנת 2013, שניהם פיתחו גישות שונות להתנהלות השוק. שילר פיתח את מדד שילר PE לצורך הערכת השוק, בעוד ״תיאורית השוק היעיל״ רשומה על שם פאמה. (לכתבה המלאה)
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
9.אז ניתן לעשות זאת בארץ?מיקי מאוס 30/01/2021 13:44הגב לתגובה זו0 0אם כן, אז צריך להתארגן מייד נגד השורטיסטים!סגור
-
8.בלבלה בשוק הכספים זה לא יגמר טובחנני 28/01/2021 07:57הגב לתגובה זו0 0כאשר ספוקלנטים משחקים ככה בבורסת הכספים אז הזירה הופכת לקאזינו.... מי מרויח בקאזינו.?..ואם מרוויח ולא יוצא בזמן ההפסד צורב וצורב מאד ראו הוזהרתם !!! לסיכום הפריירים לא מתים רק מתחלפיםסגור
-
7.כתבה נפלאה!!כתבה נהדרת שגם מסבירה בדיוק את המושגים הקשוחים 28/01/2021 00:37הגב לתגובה זו2 1כתבה נהדרת שגם מסבירה בדיוק את המושגים הקשוחיםסגור
-
6.טוב מאוד שלימדו אותם לקחאביעד 27/01/2021 23:09הגב לתגובה זו3 1לעשות שורט על מנייה זה גבר אחד. אבל לעשות שורט, לפרסם דו"ח מאכזב ואז לקטוף את הפירות, זה כבר ניצול כוחם לרעה. שמח שלימדו אותם לקח :-). בפעם הבאה השורטיסים הנוכלים כבר יזהרוסגור
-
5.ביטאון עושה את המוות כל השנהאנונימי 27/01/2021 22:09הגב לתגובה זו0 0כך גם השורטיסטים.ןבטל את השורטסגור
- טען עוד
-
4.השורטיסטים וסיטרון עושים את המוות למשקיעים במניות האלה כל השנה (ל"ת)אנונימי 27/01/2021 22:07הגב לתגובה זו2 0סגור
-
3.רציתם אינפלציה קיבלתם בועהרק מזומן 27/01/2021 21:54הגב לתגובה זו1 0הבנקים לא יצליחו לברוח הפעם.סגור
-
2.איזה כיף לראות את כל הגדולים משתינים במכנסיים (ל"ת)GME 27/01/2021 21:50הגב לתגובה זו3 0סגור
-
1.כוח להשחיתכייף 27/01/2021 21:32הגב לתגובה זו3 0הלוואי ומלא גופים שלא נותנים למניה לעלות יפשטו את העור והמשקיע הקטן מרוויח אבל לא קורה לרובסגור
העמוד