הפורמט הדיגיטלי NFT מטריף את שווקי האומנות בעולם. על מה מדובר?
בחודשים האחרונים טכנולוגיה חדשה מסעירה את שווקי האומנות והמוזיקה בעולם, עד כדי כך שנראה שמעולם לא הייתה סנסציה אומנותית כזו וזינוק כה גדול במחיריהם של יצירות, ובוודאי יצירות דיגיטליות. הטכנולוגיה שהביאה לנסיקה של מחירי "אומנות מקורית" מוטמעת בקבצי קוד ותוכנה מסוג בלוקצ'יין נקראת - NFT non fungible tokens. מדובר בשורת קוד תוכנה שהיא חד פעמית ובלתי ניתנת לזיוף. כך, מי שמחזיק ביצירת NFT מחזיק בקובץ דיגיטלי חד פעמי וייחודי ושאינו ניתן להעתקה או לשכפול.
לקריאה נוספת:
> NFT המדריך המלא: כל מה שחשוב לדעת על המטבע הדיגיטלי שמטריף את העולם
> עוד נתח מהשוק: ביינאנס פותחת זירת מסחר ב-NFT
לא במקרה הטכנולוגיה שמאחורי, ה-NFT היא גם זו שעליה מבוסס הביטקויין, אותו מטבע וירטואלי אשר ערכו גדל מדי שנה, וזאת למורת רוחם של הספקנים. אותו מטבע נסחר סביב עשרות אלפי דולרים ליחידה. בין היתר, מייחסים את הצלחתו, לעובדה שלא ניתן לזייף או להעתיק אותו. כפי שזה נראה כיום, אין ספק שהצמיחה בפופולאריות של ה-NFT מתחרה במטבע הווירטואלי מבחינת ה"הייפ".
ביניים: סוחרים וגלריות מצטרפים לחגיגה
הנה כמה דוגמאות: לפני חודשיים, האמן מייק וינקלמן, המכונה "ביפל", מכר יצירה שלו בפורמטNFT בסכום עתק של 69.3 מיליון דולר. מדובר באחד הערכים הגבוהים ביותר בו נמכרה יצירה של אמן חי אי פעם! העובדה שמכירת היצירה הדיגיטלית התקיימה בבית המכירות הידוע כריסטי'ס מבהירה היטב את גודל התופעה: הNFT - כובש בסערה את שוק האמנות, וזאת לאחר שבארבעת השנים האחרונות הטכנולוגיה הזו הייתה נחלתם של מומחים ויודעי דבר בלבד.
זמן קצר אחרי "ביפל", הצטרף לחגיגה המכירות הדיגיטלית גם מנכ"ל טוויטר כשהציע את הציוץ הראשון שלו כיצירת NFT וזאת במכירה פומבית למטרות צדקה. הציוץ שלו זכה להצעות מחיר של יותר משני מיליון דולר. בנוסף, לאחרונה התבשרנו כי להקת הרוק "קינגס אוף ליון" נכנסה לספרי ההיסטוריה כלהקת הרוק הראשונה שמוציאה אלבום שכולו ניתן לרכישה ב-NFT. ואלו ממש לא היחידים. אפילו המוזיאון החשוב בעולם ליצירות מתקופת הרנסנאס, ה"אופיצי גלרי בפירנצה", מכרו יצירה דיגיטלית ראשונה ב 170 אלף דולר והצהירו כי בקרוב תמכר כ-NFT אחת מיצירות האומנות המפורסמות בעולם: "הולדת ונוס" של בוטיצ'לי. לשם השוואה, ב-2020 נמכרו יצירות NFT בשווי של יותר מ-250 מיליון דולר וב-2021, תוך שלושה חודשים גם השיא הזה נשבר.
מה זה בדיוק?
כפי שראינו, שוק ה-NFT רותח, והעסקאות יוצרות יתרון גדול לסוחרים, ממש כפי שכל מטבע וירטואלי בתחילת דרכו יצר למשקיעים אשר רכשו אותו בסמוך להשקת המטבע. אז אם ישבתם על הגדר עד עכשיו, הגיע הזמן שלכם לרכוש גם לעצמכם יצירה כזו, ואם אתם יוצרים אולי כדאי שתתקדמו ותתחילו למכור יצירות שלכם כשהן מוטמעת ב-NFT. אבל לפני שאנחנו צוללים פנימה לאיך רוכשים NFT חשוב לדעת: כמו בכל מסחר במטבעות וירטואליים מדובר בעסקאות שנושאות עימן סיכונים שונים, עסקאות אשר מחייבות התמצאות ברשת האינטרנט ואשר אין בהם כל הבטחה לרווח כלשהו. מצד שני, אם רכשתם NFT במחיר התחלתי של כמה עשרות דולרים, אולי פחות, זה גובה הסיכון הכספי שזה יעלה לכם. הסיכונים האחרים אשר חייבים להביא בחשבון הם קיומם של כל מיני אתרים המנצלים את תמימות הקונים ברשת האינטרנט ואינם מספקים את הסחורה שרכשתם מהם או, חמור מכך, גונבים את הפרטים שלכם ומנצלים אותם לרעה.
איך מצטרפים?
ואחרי הקדמה כזו, כיצד באמת מתחילים לרכוש NFT? אז הצעד הראשון הוא שיהיה לכם "ארנק" שמאפשר לרכוש מטבעות דיגיטליים. ישנם מגוון ארנקים כאלו, וקישורים להם יובאו בהמשך הכתבה. לאחר שפתחתם לעצמכם ארנק כזה, בין אם אתם רוצים לרכוש NFT או לצור אחד כזה, כדאי לרכוש מטבעות וירטואליים כדי שיהיה לכם מהיכן להתחיל. יצרתם לעצמכם ארנק וירטואלי: אתם מוכנים להתחיל לרכוש NFT או לצור כזה.
ברכישה של NFT עליכם להתחבר לאחת מהפלטפורמות הרבות המאפשרות רכישה של NFT באמצעות הארנק הוירטואלי שלכם. תבדקו היטב שהחנות בה אתם קונים את ה-NFT היא בעלת המלצות של משתמשים אחרים ושה-NFT שאתם קונים מתאים לצרכים שלכם. כמובן שיש הבדל בין NFT לצרכי מסחר בלבד או כזה שאתם קונים כדי להחזיק בידים שלכם יצירה מקורית שאין שניה לה, ואז חשוב שהיצירה תמצא חן בעינכם. ההמלצה בכל מקרה היא לתמרץ יצירה מקורית ולוודא שהיצירה שאתם רוכשים נוצר ונמכרת בידי בעל זכות היוצרים בה או כזה אשר רכש את הזכות לסחור בה.
הארנק הוירטואלי
באמצעות הארנק הוירטואלי שלכם ניתן גם לצור NFT וזאת לאחר שקישרתם את הארנק לאפליקציה המאפשרת המרה של יצירה לפורמט NFT. גם כאן המגוון יחסית גדול וטווח המחירים רב. תעשו את הבדיקות שלכם, בקשו וקבלו המלצות מסוחרים וחברים והתחברו לאתר שאתם שקטים לגביו. במרבית האפליקציות המאפשרות המרת יצירה ל-NFT הצעדים לכך הם פשוטים - חלקם אפילו מאפשרים פלטפורמה לעצב ולעבד את היצירה שלכם באמצעות האפליקציה, כך שאם אתם יוצרים בתחילת דרככם, אין צורך לרכוש תוכנות יקרות לשם עיצוב יצירות מתוחכמות וניתן להעזר בכלים שבאפליקציות עצמן. סיימתם לצור את היצירה שלכם, זה הזמן להמיר אותה לקובץ NFT. כל אפליקציה מכילה אפשרות לייצא את הקובץ ל-NFT ובמהלך יצירתו ניתנת לכם האפשרות להכינו למכירה, כולל קביעה של גובה התמלוגים שיינתנו לכם בגין מכירות עתידיות של הקובץ, אפשרות להעלות נספחים לקובץ, קביעת מחיר התחלתי לרכישת הקובץ או פשוט הפקדתו בארנק שלכם. אחרי שבחרתם את האפשרות שמתאימה לכם, עליכם לנעול את הקובץ ולהשלים את המרתו ל-NFT. בהליך לא מסובך כל אחד מאיתנו יכול לצור או לרכוש NFT - היתרונות של הקבצים הללו ברורים ומאפשרים ודאות כי בידכם היצירה המקורית ולא העתק שלה.
NFT יכול להוות הזדמנות חשובה ליוצרים לצור לעצמם מקור הכנסה ופרנסה ממכירה של יצירותיהם. וכן, בין מגוון הקבצים המפורסמים באתרים השונים ניתן למצוא גם יצירות מקוריות של יוצרים ידועים, ואם יש לכם הבנה כלשהי באומנות יכול להיות שתמצאו שם הזדמנויות שאין במקום אחר. מצד שני, מאחר ומדובר בשוק חדש, יוצרי NFT טועים לעיתים לחשוב שאם יש בידיהם יצירה של אחר, זכותם להמיר אותה ל-NFT, כאשר דיני זכויות היוצרים לא מאפשרים זאת. לכן, כאשר אתם קונים יצירות NFT עליכם לוודא שהיצירות אכן מקוריות ואינן סריקה או העתקה של יצירה של יוצר אחר.
הכותב הוא עורך דין המתמחה בזכויות יוצרים
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.הפד אשם....איציק 30/05/2021 18:38הגב לתגובה זו3 1כאשר הפד מזרים טרליונים לשוק ומוריד את שער הריבית לאפס נוצרים כל מיני טרנדים ומוטציות פיננסיות חסרות כל הגיון או ערך.... בסדר אז יש לי עותק דיגיטלי מאושר אז התמונה ניראת יותר טוב מעותק דיגיטלי לא מאושר?סגור
-
1.מבוסס על רשת האיתריום, לא? לא הבנתי (ל"ת)אבי 30/05/2021 16:28הגב לתגובה זו0 0סגור