ג'נט ילן מגבה את פאוול - האם זה יעזור לו להיבחר שוב ליו"ר הפד'?
כשהנשיא לשעבר דונלד טראמפ הצליח לאשר בתחילת 2018 את ג'רום פאוול למחליפה של ג'נט ילן כיו"ר הבנק המרכזי האמריקאי, פאוול לא ידע שני דברים שישפיעו על כהונתו המטלטלת. הראשון היא מידת האש שיחטוף מטראמפ עצמו, כאשר מתחילת הכהונה של פאוול ועד תחילת 2020, כלומר שנתיים, הפד' חטף לא פחות מ-100 טוויטים של טראמפ, שלא היה שבע רצון מהביצועים של פאוול.
"הבעיה המרכזית של הכלכלה שלנו היא הפד'", צייץ טראמפ ב-24 בדצמבר 2018 והוסיף כי "אין להם תחושה לשווקים, הם לא מבינים במלחמות סחר, או בדולר חזק או אפילו את סגירת הממשל על ידי הדמוקרטים".
הדבר היחיד שהצליח לעצור את הציוצים של טראמפ נגד פאוול, היה האירוע המרכזי השני, שבזכותו גם פאוול ייזכר בדברי הימים של נגידי הפד'. מדובר כמובן במגפת הקורונה, שהפכה לאבן דרך משמעותית בכלכלה המודרנית. פאוול כנראה ייזכר גם כאחד מהיו"רים הכי פרוגרסיביים, לאחר שניצח על מבצע הרכישות וההתערבות בשווקים הגדולים אי פעם – כדי לא לגרום לשוק ליפול.
הוא גם הצליח. כמעט שנה וחצי מאז מארס השחור, בו המדדים המרכזיים בוול סטריט נפלו בחדות לטריטוריה דובית, רק כדי לזנק כעבור שבועיים ולשבור שיאים. ה-S&P לבדו שבר את השיא שלו ביותר מ-40 פעם מאז.
עכשיו, המרוץ לתפקיד של פאוול מתחמם, לקראת שעת השין – הלייבור דיי, שייערך ב-6 לספטמבר ובו יכריז הנשיא ג'ו ביידן על המועמד שלו לתפקיד יו"ר הפד'. אז בעוד כל השוק בארה"ב דן בשאלה האם הפד' צריך לקנות עוד אג"ח ב-480 מיליארד דולר עד סוף השנה ומחכה לנאום שייערך ביום שישי, בו פאוול כנראה יכריז לעולם על מועדים לפיהם יתחיל לצמצם את התערבות של הבנק המרכזי בשווקים, בצמרת הפד' יש מרוץ לראות מי יהיה היורש, או האם הקדנציה תוארך לאחת נוספת.
היום מדווחים בתקשורת בארה"ב כי שרת האוצר ילן, המליצה לביידן להאריך את הקדנציה של פאוול. השניים עבדו בעבר בפד' וכנראה יחסי העבודה ביניהם טובים. ההמלצה שלה מעניקה להארכת כהונתו רוח גבית, אבל פאוול עדיין נחשב לסמל של הממשל הקודם ולא בטוח שביידן, שרוצה להעלים כל זכר לשלטון טראמפ, ירצה שהמושכות יישארו בידיו של פאוול.
עם זאת, בבחירתו של פאוול יש פלוס: היא אמורה לסמן לשווקים כי יש יציבות תפקיד הכלכלי החשוב בארה"ב ושעם פאוול, שמכיר מקרוב כל פסיק בתוכנית הרכישות העצומה - שבכל חודש רוכש אג"ח ב-120 מיליארד דולר, מתוכם 80 מיליארד אג"ח של משרד האוצר ו-40 מיליארד של אג"ח למשכנתאות - ארה"ב תוכל להתמודד טוב יותר עם היציאה מהמשבר הכלכלי הקשה מאז השפל הגדול.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה