נתוני התוצר בארה"ב הפתיעו לרעה: העלייה האיטית ביותר מאז הקורונה
נתוני התוצר בארצות הברית הפתיעו בחולשתם לכל אורך הקשת.
לא זו בלבד שהתוצר עצמו על רק 2% (להלן-בקצב שנתי), העלייה האיטית ביותר מאז החלה כלכלת ארצות הברית להתאושש מהנפילה של הרבע השני אשתקד (עם פרוץ הקורונה), אלא שהיא הפתיעה לרעה ביחס לציפיות, שעמדו על צמיחה של 2.5% עד 3%.
כמו כן, ראינו היחלשות משמעותית של כל רכיבי הביקושים.
במיוחד, הצריכה הפרטית, שמזינוק של 12% ברבע השני עברה לעלייה של פחות מ-2% ברבע השלישי. הדבר משקף הן את התפרצות הביקוש הכבוש תחילה, הגעתו לכדי מיצוי בהמשך והשלכות גל התחלואה הרביעי, שפרץ במהלך התקופה.
אגב, לנוכח תהפוכות כאלו, קשה מאוד לתת תחזיות כלכליות וגם זו חלק מהבעיה מבחינת השווקים, שבהתנהלותם צופים קדימה לפי התחזיות הללו.
למשקי הבית של ארצות הברית חיסכון גבוה, יחסית, כך שהיחלשות הצריכה הפרטית מטרידה עוד יותר וייתכן כי לתוכניות התמריצים של הבית הלבן עוד יש מקום, במיוחד כשכל כך הרבה אנשים בוחרים לא לשוב לעבודתם.
גם צמיחת ההשקעה בנכסים קבועים רשמה האטה חדה לאזור ה-2% וזו התפתחות שלילית מבחינת התוצר הפוטנציאלי.
בשורות לא מעודדות היו גם לשוק הדיור: בעוד המחירים ב-20 הערים הגדולות עולים 20% בשנה האחרונה, ההשקעה בבניה למגורים התכווצה 7.7% ברבע השלישי, לאחר התכווצות של 11.7% ברבע השני, מה שעלול לדרבן התייקרויות נוספות משיקולי ביקוש והיצע.
את הנתון מאתמול על גירעון הסחר בחודש ספטמבר, הגבוה ביותר שנמדד אי פעם, גיבה הנתון על ייצוא הסחורות והשירותים, שהתכווץ 2.5% ברבע השלישי, לאחר צמיחה של 7.6% ברבע השני.
בתוך כך, מדד המחירים של הוצאות משקי הבית לצריכה פרטית, המנכה את סעיפי המזון והאנרגיה וחביב על ה-Fed יותר ממדד המחירים לצרכן בתור מדד לרמת האינפלציה, האט מ-6.1% ברבע השני ל-4.5% ברבע השלישי. עדיין קצב גבוה, אך שינוי ה כיוון חשוב.
צריך לסייג שתמיד קשה להסיק מנתון של רבע בודד ויש הרבה קשיי מדידה, ובכל זאת: בשורה התחתונה, הן הצמיחה הכלכלית, שהייתה נמוכה מהצפי (ומארבעת הרבעים הקודמים) והן המחירים, שעלו לאט יותר, מקנים ל-Fed שהות (ככל שירצה בכך), ויכולת לצמצם את תוכנית הרכישות (טפרינג) בקצב הדרגתי, זהיר, ומתון.
לנוכח חילוקי הדעות בתוך הפד לגבי מידת הזמניות של האינפלציה, שני הנתונים מסייעים למחנה "המתון" יותר, שיו"ר ה-Fed פאוול מוליך.
מבחינת שוק המניות, אמנם מדובר בנתון מאכזב, בכל הקשור לפעילות העסקית, אך הוא עשוי להפחית מעט את החששות מצמצום מהיר, יחסית, של הרכישות/הקדמת העלאת הריבית.
הכותב הוא הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.אפשר לחשוב שהם מחפשים שירד (ל"ת)בן ארצי 30/10/2021 15:24הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.נו וכשההדף מסין יגיע לארה"ב מה הסיכוי שלא יהיה מיתון?ברק 28/10/2021 18:47הגב לתגובה זו0 0בסך הכל הכלכלות לא באמת השתקמו מהקורונה. התכווצות בניית הדירות והירידה בלקיחת המשכנתאות הן מדד לכך שלא יכנסהרבה כסף עתידי למערכת וההזמנות העתידיות של הנפט ושל מוצרים ירדו וכרגע מחיר הנפט איתן. אנחנו לפני דיפלציה, אם לא במדד המחירים לצרכן אז בדירות ובמניות. ארה"ב היא עוד במצב סופר חיובי בכלכלה העולמית...סגור