כצפוי: האינפלציה בארה"ב הגיעה ל-7.9%; 0.8% בחודש פברואר - והרבה כאב ראש לבנק הפדרלי, לקראת החלטת הריבית בשבוע הבא
משרד העבודה האמריקאי, פרסם היום את מדד המחירים לצרכן ונתוני האינפלציה לחודש פברואר וכצפוי, האינפלציה ממשיכה לזנק. כמו שצפו הכלכלנים בעולם, האינפלציה הגיעה החודש ל-7.9%, על סף 8%, כאשר בחודש פברואר המדד עלה ב-0.8%.
בנטרול מחירי מזון ואנרגיה, מדד 'הליבה' עלה ב-6.4% בשנה, ו-0.5% בחודש פברואר. מדד האנרגיה זינק בחודש פברואר ב-3.5%
הבעיה הגדולה היא שנכון לעכשיו השפעות המלחמה באוקראינה עדיין לא מגולמים במלואם בנתונים: הזינוק במחיר הנפט, הדלק, הגז הטבעי, הסחורות השונות (ניקל, חיטה ועוד) עוד לא מגולמים בנתוני האינפלציה הנוכחיים - כלומר האינפלציה צפויה עוד להמשיך לעלות בחודשים הבאים. יש מי שכבר מדברים על כך שהאינפלציה תגיע ל-10% בארה"ב בחודשים הבאים.
כן צריך לזכור שמחירי הנפט בעולם זינקו עוד הרבה לפני המלחמה, כאשר בחודש ינואר הם זינקו ב-27%, בהשוואה לינואר בשנה שעברה.
המחירים בארה"ב ממשיכים לעלות בקצב מסחרר, זאת במקביל ל"התפטרות הגדולה" - אמריקאים שהחליטו לעזוב את העבודה ולחפש עבודה בשכר גבוה יותר, וכן למשבר בשרשרת האספקה בעולם.
נזכיר כי בחודש ינואר האינפלציה עמדה על 7.5% וכפי שכבר נאמר בחודשים הקודמים - אלה הנתונים הגבוהים ביותר ב-40 השנים האחרונות.
איך זה ישפיע על הפדרל ריזרב?
אחת הדרכים המשמעותיות של לבנקים המרכזיים בעולם להילחם באינפלציה היא להעלות את הריבית. צאר'לי מנגר, יד ימינו של 'האורקל מאומהה' המשקיע האגדי וורן באפט, אמר כי אינפלציה היא בגדול הדרך שבה דמוקרטיות מתות - עד כדי כך. לכן ברור לחלוטין הצורך של הפדרל ריזרב להעלות את הריבית, בניסיון לצנן את התפרצות האינפלציה.
הפדרל ריזרב צפוי להעלות את הריבית בשבוע הבא (בפגישתו ב-15-16 בחודש), כך השוק כולו כבר מבין מהדברים של יו"ר הפד' ג'רום פאואל בשבוע שעבר בבית הנבחרים ובסנאט האמריקאי. אבל השאלה היא בכמה תעלה הריבית. עד לפרוץ המלחמה באוקראינה השוק ציפה להעלאה 'כפולה' של 0.5% בריבית, אבל בעקבות המלחמה הצפי הוא להעלאה מתונה יותר של 0.25%.
אלא שנתוני האינפלציה הנוכחיים לא מסייעים לפד'. המשך הזינוק באינפלציה עשוי לדרבן את הבנק להזדרז יותר עם העלאת הריבית. אבל הבעיה מנגד היא שעלייה מהירה מדי בריבית עשויה לגרור מיתון. אז כנראה שמיתון בינתיים לא יגיע השנה לארה"ב, אבל החשש מסטגפלציה (שילוב של אינפלציה עם מיתון) מרחף באוויר, והבנק ינסה ללכת בין הטיפות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.אם באירופה מתחילה סטגפלציהנ.ש. 10/03/2022 16:28הגב לתגובה זו0 0אז העולם הולך במדרון חלקלק לכיוון היפר אינפלציה ושום העלאת ריבית לא תעזור ההפך רק תחמיר את הבעיה. יש סיכוי גבוה לשיבוש.סגור
-
3.יש עוד בעיה "קטנה"רבקה 10/03/2022 16:07הגב לתגובה זו1 8עם סגירת סוויפט בפני הרוסים ביום ב', מדינות אחרות לא ירצו להחזיק בדולרים, כי הם רואים מה קורה עם רוסיה והם מפחדים שאולי באיזשהו שלב יעשו להם דבר דומה. אז הדולרים יתחילו לזרום חזרה לארה"ב . . ..סגור
-
הפוךהפוך גוטה 10/03/2022 16:33הגב לתגובה זו0 0שים אתה את הכסף במערכת הסוופיט הסינית ותראה אותו נעלם כי שי קם על צד שמאל הבוקר. לאמריקאים יש גיבוי מקיר אל קיר למהלך מאירופה כולה ומרוב המדינות בעולם.סגור
-
2.שלום ריבית, להתראות נדל"ן (ל"ת)כלכלן 10/03/2022 16:04הגב לתגובה זו3 5סגור
-
1.ביידן הכסיל. 10/03/2022 15:46הגב לתגובה זו5 5ביידם הזקן הורס את הכלכלה האמריקאית, האמת, מגיע להם. היה להם את טראמפ ובחרו במשוגע הזה. רק חבל שהם גוררים יחד איתם את כל העולם למיתון עם אינפלציה (סטגפלציה)..סגור