לקראת הגברה מסיבית של העלאות ריבית באירופה? "ה-ECB יעשה 'כל מה שצריך' כדי להוריד את האינפלציה"

אירופה מבינה את עומק הבור אליו נפלה ושממשיך להעמיק ונראה הבנק המרכזי האירופי יחל בהעלאות ריבית אגרסיבית כפי שהפד' האמריקאי נקט כבר לפני חצי שנה; סגן נשיאת הבנק: "נעשה כל מה שצריך כדי להפחית את האינפלציה לרמה שאנו מחשיבים כיציבות מחירים, שהיא 2%"
 | 
telegram
(1)

אחרי שבארצות הברית למדו להעלות את הריבית במשק במהירות ובחדות באופן חריג, נראה כי האירופאים מבינים כעת - ובאיחור, כהרגלם - שעליהם לנקוט בגישה דומה מהר ואולי אף אגרסיבית עוד יותר.

סגן נשיאת הבנק המרכזי האירופאי, לואיס דה גיינדוס, אומר כי הסיכון העיקרי ל"ספירלה" במחירי השכר הוא התפיסה שאמינותו של הבנק המרכזי אינה חזקה מספיק. "לכן אנחנו מתחייבים על יציבות מחירים... ושנעשה כל מה שצריך כדי להפחית את האינפלציה לרמה שאנו מחשיבים כיציבות מחירים, שהיא 2%", אמר. השכר בגוש האירו עלה אך עדיין לא בקצב "מופרז", הוסיף. עם זאת, הוא הדגיש כי הלקח מהסטגפלציה שנראתה בשנות ה-70 הוא שצריך להתמקד במדיניות המוניטרית כדי להימנע מהשפעות שתגענה לאחר מכן.

האינפלציה בגוש האירו עומדת על 10.7%, הרמה הגבוהה ביותר בתולדות הגוש, וה-ECB העלה את הריבית שלו ל-1.5%, רמה שלא נראתה מאז 2009, לפני משבר החוב. דה גיינדוס אמר שהוא לא יכול לציין מה יהיה השיעור הסופי של ריבית ה-ECB, למרות שהשווקים "דורשים הדרכה", אבל הבנק המרכזי היה צריך "לומר בצורה ברורה מאוד שאנחנו הולכים לעשות את העבודה שלנו, שנוריד את האינפלציה, ושנעלה את הריבית לרמה שתואמת את התכנסות האינפלציה להגדרת יציבות המחירים שלנו".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ה-ECB פרסם סקירת יציבות פיננסית שהתוותה את האתגרים העומדים בפני עסקים ומשקי בית לאור התחזית הכלכלית הגרועה, האינפלציה הגבוהה וההידוק המוניטרי. הוא טוען שממשלות צריכות לספק למגזרים פגיעים תמיכה ממוקדת מבלי להפריע לנורמליזציה של המדיניות המוניטרית. במקביל, כלכלנים צופים כי גוש האירו עומד לקראת מיתון עמוק על רקע צניחת אמון הצרכנים.

דה גיינדוס אמר כי על הבנקים להיות "זהירים ופיקחים, להימנע מעלייה קצרת טווח ברווחיות עקב ריביות גבוהות יותר, ולהיערך לעלייה הפוטנציאלית הקרובה של חדלות פירעון ויכולת ההחזר המופחתת של משקי בית. שוק העבודה ההדוק, עם האבטלה שנמצאת בשפל של כל הזמנים, היה גורם חיובי - אבל לא מובטח שיימשך בעתיד", הוא המשיך. עם זאת, הוא המעיט בסיכונים מסוג של פיצול באזור האירו שעלול להוביל למשבר חוב נוסף, וציין כי המרווחים בין אג"ח ממשלתיות לא התרחבו באופן משמעותי. הוא גם אמר שמדינות גוש האירו לא ראו את "סוג התאונות שראינו בבריטניה עם המיני-תקציב", והוא קיווה שזה גם לא יקרה.

שורה של קיצוצי מס ללא מימון וצעדים תומכי צמיחה שהוכרזו על ידי ראשת ממשלת בריטניה לשעבר ליז טראס - ושהגיעו בזמן שהבנק המרכזי של בריטניה העלה את הריבית והתכוון להתחיל במכירת אג"ח - גרמו לירידות חדות בשווקים ואפילו גם כמעט גרם לקרנות הפנסיה לקרוס.

לגבי הידוק כמותי, אמר דה גיינדוס, "הדעה האישית שלי היא שאנחנו צריכים להיות זהירים. זה חייב להתרחש, זה חייב להיות חלק מתהליך הנורמליזציה של המדיניות המוניטרית, אבל במקביל, בהתחשב בהשלכות הפוטנציאליות, אני חושב שעלינו לעשות זאת בזהירות רבה".

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הריבית הנכונה
    הריבית הנכונה 16/11/2022 22:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הנגיד שלנו יכול לשמור על פער מסוים, מול ארה"ב, כעיקרון אם הריבית בארה"ב יותר גבוהה אז עדיף שלא נפגר, ואם האינפלציה "האמיתית" אצלנו היא 8% - 9% גם הריבית צריכה להיות ככה ובטח שלא 4 או 5%
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות