ה"קוקטייל הקטלני" שהינו האיום הגדול ביותר כעת על השווקים - טור מיוחד

צבי סטפק יו"ר מיטב-דש בטור מיוחד ל-Bizportal על מה שלדעתו מהווה כעת את האיום הגדול ביותר על השווקים הפיננסים מסביב לעולם
 | 

בשנים האחרונות סין הייתה מושא לקנאה ולהתפעלות העולם. כאילו משום מקום צמחה לה מעצמה כלכלית ב-20 שנה והפכה לשנייה בגודלה בעולם במונחי תוצר כולל (כמובן, לא בתוצר לנפש), אחרי ארה"ב ולפני יפן. השקעותיה מתפרסות על העולם כולו, ובמיוחד על יבשות אפריקה ואסיה. ובתוך כך, ובעיקר לאחרונה, היא מגלה עניין רב גם בישראל.

סין צמחה בקצב שנתי שנע בטווח של 8%-9%, ולאחרונה האטה מעט ל-7.5%. קרן המטבע הבינלאומית, IMF, מעריכה שסין תצמח השנה ב-7.5%. צמיחה בשיעורים אלה תורמת ומסייעת לכלכלה העולמית, ובעיקר לזו של אירופה, להתאושש מן המשבר הכלכלי. סין מחזיקה גם ביתרות מט"ח גבוהות מאוד של קרוב ל-4 טריליון דולר, שחלקם משמש לרכישת של ממשלת ארה"ב ומסייע באופן זה למימון חובותיה של ארה"ב. יחס חוב / תוצר של סין נמוך במיוחד ועומד על כ-40%.

הכל נראה ורוד ומבטיח. האמנם?
לגישתי, במקרה זה, כמו גם בהרבה מקרים אחרים, מה שלא רואים מקרוב, רואים דווקא מרחוק. הריחוק מאפשר לך להתבונן בתמונה הגדולה, שלא להיות מוטה למשאלות לב או להיות מושפע מהתרשמויות חיצוניות שטחיות.
למרות כל ההתפעלות מסין של כל המבקרים בה, והמתבוננים מבחוץ בצמיחתה המהירה, קשה להשתחרר מן התחושה, ש"משהו" לא טוב מתרחש בה. הנתונים הכלכליים והפיננסיים שמתפרסמים לאחרונה עשויים להצביע על כיוון שלילי.

- מדד מנהלי הרכש ירד מתחת ל-50 שהוא הקו המפריד בין התרחבות כלכלית לבין התכווצות.
- סין הולכת ומאבדת את מעמדה כ"סדנת הייצור" של העולם לטובת מדינות שכנות כוייטנאם. המשך המגמה, יחד עם התחזקות המטבע המקומי, היואן, שמוחזק מלאכותית נמוך, עלולה לייצר תסיסה חברתית לא פשוטה.
- מחירי הנדל"ן בערים הראשיות בסין עלו בשנה האחרונה בשיעורים דו-ספרתיים. עיקר העושר של הציבור הסיני מרוכז בנדל"ן, וירידת מחירים בשיעור של, נניח, 30% מהרמה הנוכחית, עלולה לגרום לפגיעה קשה מאוד, כולל בקצב הצמיחה של המדינה.
- הבורסה של שנחאי : זה אולי איתות האזהרה הבוהק במיוחד.
מדד Shanghai Se Composite, שכולל אלף חברות עם שווי מצרפי של יותר מ-2 טריליון דולר, היה אמור לשקף, ולו רק חלקית, את קצב הצמיחה המדהים של סין בשנים האחרונות (כ-60% מאז תחילת 2008) שעולה עשרות מונים על קצב הצמיחה של ארה"ב ושל אירופה.

אז מה עשה המדד הזה?
מראשית 2008, ערב המשבר, ועד היום המדד ירד בלא פחות מ-56%. זאת, בשעה שמדד S&P500 עלה ב-45% באותו פרק זמן, ומדד ה-DAX עלה ב-20%. נניח שההסבר לכך נעוץ בזה שנקודת הפתיחה למדידה בסין הייתה מוגזמת ואחרי אופוריה של שנים של עליות שערים. אז הלכנו ובדקנו מה עשתה אותה בורסה אחרי שנחתה ב-59% מתחילת 2008 ועד 9.3.2009, נקודת הזמן בה הבורסות בעולם הגיעו (כמעט כולן) לשפל, מאז ועד היום.

ובכן, ב-5 השנים האחרונות, הבורסה האמריקנית (S&P500) עלתה ב-173% , הגרמנית: 163%, והסינית: 5%. האם יש הגיון כלכלי במספרים האלה? האם ייתכן ששום דבר מהצמיחה המרהיבה של סין לא משתקף בבורסה הסינית? מה מגשר בין הצמיחה הפנטסטית של המשק הסיני לנפילה של שוק המניות? והיום, כאשר רמת המכפילים בבורסה הסינית עומדת על 8-9, כמעט חצי מרמת המכפילים בשווקים המפותחים, והכסף הגדול טרם גילה אותה? תמהני.

אז, מהו בכל זאת ההסבר לכל זה?
אני מאמין כי ההסבר נעוץ בכך שלצמיחה המהירה בשני העשורים האחרונים יש מחיר. מחיר כלכלי, חברתי ופוליטי. אחד המאפיינים של סין הוא חוסר השקיפות, גם אם חל שיפור מסוים בנושא, רב הנסתר על הגלוי, לכן צריך להתייחס במידה של חשדנות לנתונים שמתפרסמים.

כאשר המאפיין הוא חוסר שקיפות, עלול להתברר מאוחר יותר שישנם בורות שחורים ועמוקים שאיש לא מכיר, וגם הבורות שכן מכירים עמוקים יותר מאשר סבורים. למשל,מהו היקף החובות האבודים של המערכת הבנקאית בגין הלוואות שניתנו לפרויקטים של תשתיות, חלקם לצרכי ראווה ופוליטיקה של מחוזות שונים? מהו היקפה האמיתי של בנקאות הצללים המתקיימת לצד הבנקאות הרשמית? מהי רמת המינוף של ההלוואות שניתנו ע"י המערכת הפיננסית?

ועוד תהיות כמו מה יקרה אם בועת הנדל"ן תתפוצץ והמחירים ירדו ב-30%?
כמה זמן ינהל משטר קומוניסטי כלכלה שהיא על טהרת הקפיטליזם? כמה זמן יחלוף עד שהאוכלוסיה ששיפרה את רמת חייה, תדרוש ותילחם על זכותה לחירות מלאה ולא חלקית? האם המשטר יצליח במלחמתו בשחיתות או ששחיתות אחת תחליף את רעותה? כמה זמן ניתן יהיה להחזיק את המטבע המקומי, היואן, ברמה נמוכה מלאכותית? ומה יקרה, כאשר כוחות השוק יביאו להתחזקותו, לייצוא הסיני, ולפועלים הסינים?

כיצד תתגבר סין על הבעיה של הזדקנות האוכלוסיה?
כללו של דבר, יותר מדי סימני שאלה מעיבים על עתידה הכלכלי של סין. פחות מדי שמים לב לכך, שחוסר השקיפות, כאשר הוא מחובר לבועת אשראי, בועת נדל"ן ומינוף הוא קוקטייל שעלול להתברר כקטלני כפי שקרה בדמיון מצמרר במשבר של ארה"ב 2008 וביפן לפני יותר משני עשורים.

- האם ההתפתחויות השליליות בסין ש"מתחת מפני השטח" מובילות למשבר? ברמת סבירות גבוהה למדי - התשובה היא חיובית.
- האם המשבר יהיה בדמות נחיתה רכה או נחיתה קשה?
קשה מאוד לדעת, כי שקיפות, כאמור, איננה קיימת. קשה לאמוד את היקף הבעיות. ההיסטוריה של יפן וארה"ב אינה מבשרת טובות.

עם זאת, מצב הפתיחה של סין לטיפול במשבר הוא טוב יותר מאשר זה של ארה"ב לפני 5 שנים, או של יפן לפני 25 שנים. קודם כל, סין מודעת לסיכונים האורבים לכלכלתה. היא מוכנה להסכין עם האטה מסוימת בקצב בצמיחה שלה, שכל עוד היא תהיה בממדים סבירים - זה לא יגרום למשבר. הצמיחה של סין נשענה, בין היתר, על גידול באשראי, וטיפול מוקדם במינוף הרע הוא חיובי, אבל יהיה לו מחיר הכרחי של ירידה בקצב הצמיחה.

שלטונות סין מנסים להעביר את מדינתם באופן הדרגתי ובמינימום זעזועים מצמיחה מונעת מהשקעות וייצוא, למשק שמבוסס על ביקושים פנימיים - מה שמחייב בשלב מעבר ירידה בקצב הצמיחה. הבורסות בעולם רגישות מאוד לנושא, ונתונים אודות ירידה בקצב הצמיחה עלולים להביא לעצבנות בשווקים. למרות שירידה הדרגתית, אם היא לא תהיה בעוצמה גדולה, היא במצבה הנוכחי של סין, תופעה חיובית.

בנוסף, בניגוד לבעיית החובות של הסקטור העסקי-פיננסי והמינוף המתלווה לו, סין כממשלה אינה סובלת מכך. יחס חוב / תוצר עומד, כאמור, על שיעור נמוך במיוחד של 40%, וזה יאפשר לממשלה במצב משברי להיכנס ולסייע לסקטור העסקי.

מעבר לכך, ישנן יתרות מט"ח שעומדות לרשותה של סין בהיקף שמתקרב ל-4 טריליון דולר, וסין מתנהלת כמשטר ריכוזי מאוד שיכול לקבל החלטות קשות ומהירות. מובן שחובת ההוכחה מוטלת על הממשל הסיני שיעמוד באתגרים לא פשוטים, ולטובת העולם, כדאי מאוד שהוא יעמוד בכך, כי משבר בסין יכול בהחלט לסכן את הכלכלה הגלובלית והשווקים הפיננסים בעולם.

אם ומתי יגיע המשבר? אי אפשר לקבוע. מה שאפשר רק לומר, כי בועה דינה להתפוצץ אם לא מוציאים לה את האוויר בהדרגה (מה שסין מנסה כיום לעשות), והפיצוץ שולח גלי הדף גם למי שאינו חלק מהבועה.

תגובות לכתבה(24):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 21.
    חלק גדול מהבעיה נובע מגניבת החברות על ידי בעליהן
    אבי 07/03/2014 07:34
    הגב לתגובה זו
    6 0
    לפני כמה שנים כשהייתי נאיבי קניתי מניות בכמה חברות סיניות קטנות שנסחרות בארה"ב, רובן הגדול נגנב על ידי בעליהן, בתי מרקחת ומפעל ענק ש"היו" נעלמו כלא היו. החשש מפני ההונאות הסיניות הוא זה שגורם לכך שכל מנייה סינית נסחרת בפרמייה ובמכפילים לא סבירים כי אין לדעת שכן יום אחד מסתבר לך שכל שאין שום קשר בין הדיווחים לבין המציאות. זה אולי אחד ההסברים לכך שהעולם החל לצאת ממניות סיניות כי בסין ההונאה היא חלק מהחיים, כמעט כמו העולם הערבי שהשקר וההגזמה הן דרך חיים - האירנים הפכו את השקר לאומנות
    סגור
  • 20.
    מעניין ומשכיל (ל"ת)
    esheytan 06/03/2014 17:09
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 19.
    נאוי
    צבי 06/03/2014 10:24
    הגב לתגובה זו
    4 0
    איזה שוס. מתאים לך ירוק.
    סגור
  • 18.
    סטפק
    שושו 06/03/2014 10:23
    הגב לתגובה זו
    1 2
    אני דווקא מעדיף את השוק היפני - הניקיי מבחינתי יותר מוצלח. לט"א.
    סגור
  • 17.
    סטפק -כנסו
    ישראל ישראלי 06/03/2014 10:08
    הגב לתגובה זו
    4 2
    ברח ללונדון ועוד רוצה לעשות עלינו כסף...איפה האתיקה איפה?!
    סגור
  • טען עוד
  • ברח ללונדון???מה אתה מבלבל את המוח. (ל"ת)
    QQQ 07/03/2014 08:49
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 16.
    לסטפק:
    משה 06/03/2014 09:52
    הגב לתגובה זו
    15 2
    כתבת מעולה, אך אינך נותן משקל מספיק לחומרת העדר השקיפות. התרבות שם היא כה שונה שקשה להתנתק מהתפישות המושרשות בנו לגבי חיינו שלנו במערב החופשי והדמוקרטי והמשגשג. כל הבורות שתארת שחורים ועמוקים באופן מזעזע. הדבר האחרון שעושים שם לגבי כסף הוא לרשום אותו ולתעד אותו ולדווח עליו. הכל עיסה דביקה ואפלה של יחסי כוחות חסרי ערכים ומוסר מערבי בין בעלי הכוח והשררה והכסף והאנשים והרכוש. סין היא תעלומה אחת גדולה. האמת תצא לאור בעוד דורות. אסור לגעת בניירות ערך סיניים. ובאותו תוקף גם אם הם נסחרים בבורסות משוכללות כמו וול סטריט.
    סגור
  • 15.
    סאבפריים סיני - שאלוהים ישמור... (ל"ת)
    אלעד 06/03/2014 09:50
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 14.
    אם הייצור עובר מסין למדינות שכנות
    אנונימי 06/03/2014 09:46
    הגב לתגובה זו
    4 0
    כגון וייטנאם, אז מה הבעייה? וייטנאם תקח את מקומה של סין.
    סגור
  • 13.
    סין. צמיחה שמצמיחה מוצרי זבל ברובם.
    חלם (חרם) עולמי 06/03/2014 09:43
    הגב לתגובה זו
    2 2
    קנה היום - זרוק בחודש הבא. כלכלה העוסקת רק במחיר המוצר ומתעלמת לחלוטין מאיכותו, שווה ל*** יש בסיפור הזה הרבה אינטרסים, והכל על חשבון הצרכנים ואיכות חייהם. מי שקונה בזול, משלם ביוקר.
    סגור
  • 12.
    לסטפק שלום
    sדוד 06/03/2014 09:41
    הגב לתגובה זו
    4 0
    הבורסה לו עובדת לפי כול מניה מה שהי שווה בשוק הי עבדת לפי הרצאת מניות לכן כול השעורים שאתם מעברים זה לו נתן בגלל זה גם אייל גורביץ לו כלעה בול שהבורסה לו עובדת ביושר הי עבדת על הרצאת מניות כמו מאזור שהי רק עלתה על מה שהי יצרה 3 מכונות לחול בגלל זה הי לקחה את כול מדד 25 אליה
    סגור
  • 11.
    זה מזכיר לי...על המצבה של הפסימיסית רשום "אמרתי לכם"
    cvc 06/03/2014 09:04
    הגב לתגובה זו
    6 3
    בעוד כמה שנים תשלפו את הכתבה
    סגור
  • 10.
    נתת את נתשובה
    מומחה 06/03/2014 09:03
    הגב לתגובה זו
    4 0
    הכסף הולך לנדלן ולא לבורסה בסין. עם השקיפות המצב ישתנה,יכול להיות שעוד בזמן תהליך השקיפות יתחילו העליות או לפחות סגירת הפער. יש גם לזכור שהסינים הרבה יותר שמרנים מהמערביים ולא מאמינים בעיסקי אויר אלא במשהו פיזי - בצדק למען האמת לרוב האנשים זה עדיף.
    סגור
  • 9.
    אין כל חידוש , הכל כבר נאמר....... (ל"ת)
    קורא העיתונים 06/03/2014 09:00
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 8.
    כול המניות בשוק בסי כולל הבנקים הבורסה בסי של כול הזמני
    דוד 06/03/2014 08:59
    הגב לתגובה זו
    4 5
    בכביש יש עליות לאחר מיכן יש ירידה כך צריכה הבורסה לעבוד הבורסה הגיעה לחרמון לאחר מיכן צריך לרדת אם הי לו יורדת הי תרד לתאום
    סגור
  • תודה לך (ל"ת)
    סי היימן 06/03/2014 09:43
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • LOL (ל"ת)
    מישהו 08/03/2014 10:17
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 7.
    הבורסה שלנו לפנה פיצוץ יש יותר מדי בועה בשוק (ל"ת)
    דוד 06/03/2014 08:57
    הגב לתגובה זו
    6 4
    סגור
  • 6.
    סטפק אתה צודק אבל פו לו ביושר
    אבי 06/03/2014 08:55
    הגב לתגובה זו
    2 5
    בשנת 92 היתה המפולת ב1344 מה קרה פתאום שהבורסה הגיעה ל1365 האם לזה קוראים ארץ חלב ודבש הבורסה שלנו כול הזמן יש דבש גם לדבורים נגמר הדבש ופו כול הזמן יש דבש הבורסה שלנו בועה ליפנה פיצוץ אטמי אין דבר כזה שהי רק עולה בלי שום סיבה בורסה צריכה לעבוד לפי מצבה השוק לו הרצאת מניות
    סגור
  • 5.
    הבורסה בסי של כול הזמנים יש חזירים בשוק
    טבי 06/03/2014 08:49
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הבורסה לא עובדת כמו שהיהה לפנה 10 שנים הי היום זה הרצאת מניות ולולפי שיין בשוק גם הי לו עובדת לפי שוי של כול חברה הי עבדת כמו שוק ירקות פעם המניה עולה בלי סיבה ופעם יורדת בלי כול סיבה
    סגור
  • 4.
    2 הערות
    אזרח 06/03/2014 08:42
    הגב לתגובה זו
    2 2
    1. יש מקום רחב לחלוק על בעל המאמר אף שהעננים נראים היטב בשמי סין למרות הערפיח. 2. שאלו .
    סגור
  • 3.
    תחליפו את המילה סין במילה ישראל (ל"ת)
    יניב 06/03/2014 08:39
    הגב לתגובה זו
    6 5
    סגור
  • 2.
    כתבה מעניינת
    יעקב 06/03/2014 08:06
    הגב לתגובה זו
    6 0
    יללה תתחילו לפמפם סכנה לשווקים מכוון סין
    סגור
  • 1.
    תקשיב ל daniel solin ב authors google
    דני 06/03/2014 07:54
    הגב לתגובה זו
    9 1
    רק מדדים. השקעה פסיבית ולא להקשיב ל "רעש" כלכלי.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות