השוק הסיני כמרקחה: כשהפאניקה גוברת - מוכרים מכל הבא ליד
כותרות העיתונים וערוצי החדשות מתייחסות לשווקים הפיננסיים בסין כאל מקשה אחת. התייחסות זאת, בניגוד למשפט הידוע, רואה את היער אך מפספסת את העצים. בשוק ההון הסיני ישנן שתי פלטפורמות מסחר מרכזיות: בורסת שנחאי (SSE) ובורסת שנזן (SZSE).
<בורסת שנחאי היא הבורסה הבכירה והסולידית יותר, אשר נפתחה לאחרונה למשקיעים. נסחרות בה החברות הסיניות המובילות, ביניהן 6 החברות הסיניות (היחידות) בעלות שווי שוק הגבוה מ-100 מיליארד דולרים (פטרוצ'יינה, 4 הבנקים הגדולים בסין וחברת הביטוח הגדולה בסין). בין המניות המובילות האחרות ניתן למנות את מניותיהן ש אייר צ'יינה, חברת רכבות וחברות הובלה הימית, חברות תעשייתיות וחברות טלקומוניקציה ועוד.
<הבורסה בשנזן, לעומת זאת, פחותה בחשיבותה הכלכלית ומשמשת פלטפורמת מסחר גם לחברות "כלכלה חדשה" קטנות יותר. היא אינה פתוחה למשקיעים מחוץ לסין. החברה הגדולה ביותר בבורסת שנזן הינה בשווי שוק של כ-25 מיליארד דולרים בלבד (בשנחאי נסחרות כ-30 חברות בשווי שוק גבוה מ-25 מיליארד ד').
כמו כן, חברות סיניות רבות נסחרות בבורסה בהונג קונג, בעיקר מניות מסוג H, אשר שונות ממניות ה-A הנסחרות בשנחאי. ההפרדה בין סוגי המניות השונים מבטאת בעיקר הבדל במגבלות המסחר וההחזקה המוטלות עליהן. על המניות בהונג קונג אין מגבלות מסחר כלשהן למשקיעים זרים, על המניות בשנחאי ישנן מגבלות מסוימות ואילו המסחר במניות בשנזן מתאפשר, כאמור, למשקיעים מקומיים בלבד.
<צמיחת מעמד הביניים
בעשורים האחרונים, עברה סין תהליך גידול מואץ תוך מעבר מכלכלה חקלאית לכלכלה תעשייתית ולצד המהפכה האדירה שעברה כלכלת המדינה, שהציגה בעשור האחרון גידול עקבי בשיעורי צמיחה ועלייה מתמדת בשיעורו של מעמד הביניים הצרכני, ועלו מחיריהם של נכסים רבים. בין הנכסים ש"נהנו" מביקוש סיני מואץ ניתן למנות נכסי נדל"ן, נפט, זהב וסחורות באופן כללי, וגם אגרות חוב של ממשלות וכמובן מניות.
<הגידול האמור במעמד הביניים הזמין להשקעה וההתלהבות הרבה מהקטר הסיני שלא עוצר - מה שהביא את המדדים המובילים בבורסות הסיניות לעליות שערים חדות המלוות בתנודתיות גבוהה. אולם בעוד שבעשור האחרון הבורסה בשנחאי עלתה בממוצע בכ-9% לשנה יותר ממדד ה-S&P500 (שיעור שלא רחוק מהפער בין קצבי הצמיחה של 2 המעצמות), הרי שהעלייה המטאורית באמת הייתה בבורסת שנזן שעלתה בקרוב ל-10% נוספים (מעל לשנחאי) בממוצע שנתי.
<חשוב להבין, שלא כמו בבורסות המובילות בעולם, מרבית המשקיעים בבורסה זו הם משקיעים פרטיים, קטנים יחסית ולא מנוסים, הנהנים זה שנים מעידוד להשקעה על ידי מתן אשראי ומינוף נכסים לצורך השקעה במניות. התלהבות זו, שפע הכסף, והתמימות היחסית של ציבור המשקיעים הסיני בשילוב עם היותה של הבורסה בשנזן סגורה למשקיעים זרים מחד והפיקוח על מט"ח ועל השקעות המשקיעים הסינים בבורסות מחוץ לסין מאידך, הביאו להתפתחות תהליך בועתי.
<
בא שוטר, גרש אותם
אז מה עורר את הירידות החדות? כפי שאמרנו, סוד גלוי שמחירי מניות רבות בסין (ובעיקר בשנזן) התנתקו מהכלכלה הריאלית, ולצד העליות הממושכות שהתגברו בשנה האחרונה, גברה גם העצבנות בשווקים על רקע חששות מפני האטה בכלכלה. נתוני מאקרו חלשים השפיעו על קברניטי הכלכלה הסינית לייצר פיחות יזום ביואן, וביום שישי האחרון נתון מדד מנהלי הרכש הציג שפל של שנים והגביר את הפאניקה. כאשר יש פאניקה - מוכרים מכל הבא ליד, בוודאי כשמדובר באמצע תקופת החופשות של חודש אוגוסט, ונכנסות לפעולה תוכנות מחשב עם פקודות stop loos.
אז כן, סביר להניח שיש בסין התמתנות מסוימת בקצב הצמיחה, ובוודאי גם בעיות נוספות כמו בניית יתר והלוואות גרועות במאזני הבנקים הסינים, אבל אם בוחנים ממעוף הציפור ובראייה רחבה את נתוני הבסיס - הרי שרמת התוצר לנפש במדינה מאוד התקדמה סין היא עדיין רצפת הייצור המובילה בכלכלה הגלובלית. חברות סיניות הופכות גלובליות ומובילות שוק. למרות שתרומתו של מנוע הצמיחה הסיני לשאר העולם פוחתת במידת מה, הרי שתהליך התכנסות לשיעורי צמיחה נורמליים הוא טבעי וסביר.
<אחד החששות העיקריים של ציבור המשקיעים בנוגע לסין הוא חוסר השקיפות ואמינות הנתונים המתפרסמים, הן על ידי החברות הסיניות והן על ידי הממשלה. לכן, על מנת לנסות ולחוש את המגמות בכלכלה הסינית רצוי להתמקד בנתונים שעל אמינותם אין עוררין - מבדיקה של המכירות לסין של החברה המבטאת יותר מכל את השינוי שחל בצריכה הסינית, חברת אפל, נראה כי לא רק שאין ירידה בקצב המכירות, הרי שישנו גידול מתמשך מרבעון לרבעון המקביל אשתקד, ואין סימנים המצביעים על האטה כלשהי. אז לפחות לפי אפל (והיא לא היחידה..) השד אינו נורא כל כך.
<<
כרגע אין הרעה דרמטית בפעילות הכלכלית העולמית, ויש לזכור שבארה"ב שוק העבודה והנדל"ן מצויים זה מכבר במגמת התאוששות. כמה באמת תושפע כלכלת העולם ובפרט החברות בארה"ב מהאטה בסין? להערכתנו לא הרבה. החברות האמריקניות תלויות מעט מאוד בייצוא. חלקו של הייצוא מהתוצר האמריקני הוא כ-11% והחשיפה לסין של חברות ה- 500 P&S היא באחוזים בודדים.
<
מידת האטרקטיביות
על מנת לקבל מושג לגבי האטרקטיביות היחסית של המדד, יש להשוותו לתשואת אג"ח ממשלתי ארוך ולגזור את פרמיית הסיכון. התשואה הממוצעת הריאלית באג"ח ל-10 שנים היא כ-2% ופרמיית הסיכון של שוק המניות הנגזרת ממכפיל הרווח עומדת לאורך זמן על שיעור ממוצע של כ-3%. היום מכפיל הרווח הממוצע עומד על 17.4 ותשואת האג"ח הצמוד ל-10 שנים על כ-0.5% מה שמשקף פרמיית סיכון של קרוב ל-5.5%, כלומר האטרקטיביות היחסית של שוק המניות האמריקני נמצאת ברמה גבוהה לעומת שנים עברו.
לסיכום, ההאטה הצפויה מכיוון סין איננה קטסטרופלית והשפעתה של הכלכלה הסינית על האמריקנית מוגבלת למדי. הירידה בביקושים מסין, המשפיעים על מחירי הסחורות, איננה דבר רע, להיפך - זה טוב לחברות ולצרכנים. הגמישות התקציבית בארה"ב אף היא עלתה באופן משמעותי. הגירעון התקציבי בארה"ב, שבמהלך המשבר הגיע לכדי 10% תוצר, נמצא כיום ברמה נמוכה של כ-2.5% והמשק האמריקני בהחלט ערוך גם להאטה ברכישות אג"ח מכיוון סין.
<החברות האמריקניות אינן יקרות, ולכן כדאי לאתר את ההזדמנויות אותן מספק כעת השוק הגועש. נזכור שמשברים משמשים כר נוח למשקיעים מתוחכמים, הבוחרים השקעותיהם בקפידה, לאסוף נכסים איכותיים במחירים אטרקטיביים, ולמרות אי הנעימות המסוימת הכרוכה בירידות בשווקים, אלו התקופות בהן צצות מרבית ההזדמנויות. לעת עתה אנו סבורים שהפגיעה בכלכלות המפותחות הינה מוגבלת, ולכן אנו מתמקדים כעת באיתור הזדמנויות בנכסים איכותיים בשווקים המובילים.
<
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.סוף סוף סקירה מהחומה (ל"ת)תודה 13/09/2015 08:09הגב לתגובה זו0 0סגור