מניות ה-FANG ממריאות לשיא והמכפילים בשמיים - מצב הגיוני או בועה הרסנית?
קבוצת ה-FANG הלוהטת (FB, AMZN, NFLX ו- GOOG), ביחד עם עוד כמה כוכבות טכנולוגיה כמו NVDA, AMAT ולאחרונה התווספו אליהן גם AAPL ו-MSFT (למרות שהערכתן של שתי "הוותיקות" הללו אינה בחלל כמו בשאר), שמפליאה בצמיחתה, ברווחיה ובשליטה של חברותיה בתחומי העיסוק שלהן, מומלצת היום בחום ע"י רוב האנליסטים שמכסים המניות ולא פחות ע"י פרשני התקשורת.
בשנות ה-70 היו ה-Nifty Fifty והיום יש את ה-FANG. אליבא האנליסטים ולמרות הערכות החלל של מניות הקבוצה המצב הזה יימשך ב 2018 ולאחריה. ההבדל העיקרי, מבחינת הקונספציה, בין הניפטיות של שנות ה-70 לאלו של היום הוא בהערכות, ארבעת המרכיבות של ה-FANG נסחרות בערכים שבשנות ה-70 איש לא הכיר ואם אנליסט של שנות ה-70 היה מגיע היום ומעיין בנתוני ארבעת החברות הללו אין ספק שהיה ממליץ ללקוחותיו למכור כולן בשורט.
מה בעצם גרם לוול סטריט לקחת קבוצה של חברות טכנולוגיה צעירות שמתומחרות במחירי חלל ולהפוך אותן למומלצות ביותר להשקעה בסוף 2017? לפני שננסה לענות על השאלה נציין רק שכל מניות חברות הקבוצה המיוחסת הזו חוו, בשנים מאז 2009, נפילות אימים והעובדה שהיום כל האנליסטים ממליצים לקנותן אינה יכולה להסתיר את העובדה שאותם אנליסטים בדיוק המליצו, במהלך המשברים ובאחידות, למכור מניות אלו וזה לא היה מזמן. נכון, כל חברה והספור שלה אבל התייחסות המומחים והאנליסטים אליהן מאז 2009 פחות או יותר אחידה.
האם האנליסטים בבתי השקעה המובילים בעולם (אלו המטפלים במניות הנ"ל) אינם מודעים לרמות המכפילים? מתעלמים מאזהרות הבועה של ענקים כמו שילר? שכחו את 2000? לא רבותיי, הם מודעים לכל. אז כיצד התופעה הזו מוסברת? ההסבר קשור בהתקדמות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה, התמזגותן לתוך כלכלת המיין סטרים ותהליך הגלובליזציה. תהליכים אלו משנים את המערכות הכלכליות, העסקיות, הניהוליות, את מנהגי הצריכה ואת היקפי הצריכה ובנושאים אלו כבר הרחבנו הדיבור.
- בזוס מול מאסק: פרויקט החלל של אמזון הרחק מאחורי SpaceX
- השוק מחכה לתשובות: 3 נקודות לעונת הדוחות בוול סטריט
אבל העובדה ש-17 שנה לאחר בועת 2000 ועשר שנים לאחר בועת 2007 חוזרת וול סטריט לסגוד לקבוצת מניות שנסחרת ברמות חלל ומתעלמת לחלוטין גם ממה שקרה וגם ממומחים ברמתו של הפרופסור שילר מחייבת הסבר וננסה לתת אותו. לא כי אנחנו חושבים שהשקעה במניות ה FANG כרגע היא חכמה או כלכלית אלא כיוון שהמצב היום שונה לחלוטין מהמצב שהביא לפיצוץ הבועה ולמרות רמת המחירים אפשר להסביר את התופעה הזו בצורה הגיונית.
המהפכה הטכנולוגית, שהתחילה בשלב מסוים בשנות החמישים, הגיעה לוול סטריט רק ב-1995-6 כאשר ציבור המשקיעים התחיל להבין שההתפתחויות הטכנולוגיות, שעד אז "הוגבלו" לאקדמיה ולביטחון, מתחילות להשפיע על הכלכלה וכתוצאה החל לנהור, בפראות הולכת וגוברת, בין 1995 ל-2000 למניות הטכנולוגיה. הציבור נכנס לתחום בעיקר בגלל החלום שהבטיחו אז חברות הטכנולוגיה הצעירות ובעזרת מבול כתבות ותוכניות טלוויזיה שהציגו את החלום כאילו ומימושו עומד מעבר לפינה.
אם תקראו היום את הכתבות של 1995-2000 בנושא ההתפתחויות הטכנולוגיות ומה שהן עשויות להביא לעולם תגלו שכמעט כל התחזיות (שהביאו ליצירת החלום ובעקבותיו את המומנטום שהביא לבועה) התממשו. תגוללו ותקראו כתבות מאז על מה שעומד לקרות בתחום הרפואה, העברת האינפורמציה, האפליקציות, האינטרנט או האנרגיה האלטרנטיבית, תקראו מה כתבו אז על צריכת הרשת ואמאזון ותגלו שמה שנצפה אז אכן התממש אבל רק אחרי 2008.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
למעשה, ההתמזגות הטכנולוגית לכלכלה החלה רק ב-2012-13 ולכן בא התיקון הגדול ב-2000. סיסקו (סימול: CSCO) למשל, כוכבת הטכנולוגיה הגדולה של 1995-2000 הפכה ב-2000 ובעקבות חלומות התשתיות להעברת אינפורמציה, לחברה בעלת ההערכה הגבוהה ביותר בוול סטריט (600 מיליארד דולרים). היא סיימה את אותה שנה עם מכירות ורווח נקי של 18.9 ו-2.7 מיליארד דולרים בהתאמה ו-36 סנט רווח למניה, מה שהביא המכפיל ההיסטורי אז ל 222.
אנשים שבאים וטוענים שמחירי היום מנופחים כמחירי 2000 פשוט אינם יודעים על מה הם מדברים. אמאזון (סימול: AMZN) שגם היא כיכבה ב-2000 והיום היא הכוכבת הטכנולוגית המובילה סיימה את 2000 עם מכירות של 2.8 מיליארד, הפסד של 1.4 מיליארד או 4.02 דולר למניה ושוויה אז הגיע ל 400 מיליארד דולרים. אז אפשר להשוות המצב היום עם זה של בועת 2000? הערכות 2000 בחברות הטכנולוגיה התבססו רק על חלומות, הערכות 2017 מתבססות על תוצאות עסקיות, קצב צמיחה מהיר שיימשך וחלומות שהיום גדולים בהרבה ומוחשיים בהרבה משהיו ב-2000.
הזעזועים הגדולים שעברו על וול סטריט בין 1995 ל-2017 באו כתוצאה משני תהליכי ענק שהתפתחו, בגלל התקדמות מהפכת הטכנולוגיה במיין סטריט. הראשון הוא ההתמזגות ההדרגתית (שעדיין רחוקה מסיומה) של מהפכת הטכנולוגיה לכלכלת המיינסטרים מה ששינה טוטאלית את הכלכלה ומנהגי הצריכה, והשני הוא הגלובליזציה (שגם היא עדיין בחיתוליה) שהופכת את העולם כולו לשוק אחד. מה שחשוב לא פחות הוא ששני התהליכים מתקדמים בסביבה קפיטליסטית של שוק חופשי.
תהליכים אלו הביאו את התוצר לנפש הגלובלי מ-5,441.3 דולר ב-1996 ל-16,143.1 ב-2016, עלייה של 197%. לאורך אותה תקופה עלה מדד ה-500 S&P ב-173% בלבד ואילו מדד הנאסד"ק עלה באותה התקופה ב-483%. כלומר, וול סטריט, על כל הזעזועים שעברה, מתקדמת בכיוון ההתפתחויות במיין סטריט. ההבדל הוא שבוול סטריט, להבדיל מהעולם הריאלי של מיין סטריט, יש זעזועים מציפיות, מתאוות בצע ופחד, מההצטרפות של מיליוני משקיעים, מהרשתות החברתיות ומההתפתחויות בתקשורת והכל על המסכים.
17 שנה לאחר הבועה וכאשר מדדי הטכנולוגיה שברו את שיאי הבועה ממזמן רבים מזהירים מ"בועה נוסח 2000" (ואכן, מניות טכנולוגיה רבות, בהובלת ה-FANG מוערכות, אם מתבססים על פלטפורמות חיזוי כלכליות מסורתיות, מכפילים, ערך נוכחי, תזרים מזומנים וכו' בהערכות חלל בועתיות). אלא שההערכות המקובלות לוקות בחסר. המודלים, למרות האלגוריתמים וה-AI, לא כוללים עדיין מקדמים שיאפשרו הערכה ריאלית של ההשפעה של ההתקדמות הטכנולוגית על מה יקרה במקרו או במיקרו.
כל מה שהמשקיע יכול לדעת היום זה שאמזון כדוגמה משנה את הקמעונות או שטסלה תשנה את תעשיית הרכב אבל איך ייראו התעשיות הללו ואחרות בעוד 5 או 10 שנים איש אינו יודע, אפילו לא בוזוס או מאסק. איש אינו יכול להעריך איזה שווקים חדשים ייווצרו. יחד עם זאת האמונה שהצריכה תלך ותגדל בעקבות מהפכת הטכנולוגיה, שתגיע לכל קצוות תבל ושהחברות ירוויחו מכך תופסת יותר ויותר כך שמשקל הציפיות בהערכת החברות הטכנולוגיות המצליחות הולך וגדל.
העליות החדות במניות ה-FANG לאחרונה הן לא כ"כ התוצאה של הביצועים עד כה (למרות שהם מדהימים אבל כלולים ממזמן בהערכות) אלא יותר ויותר של הציפיות שהן תמשכנה כך בעתיד. אמאזון (סימול: AMZN) כדוגמה קפצה לאחר שפרסמה דוחות נפלאים לרבעון השלישי בשבוע שעבר ולמרות הערכתה החללית קודם לקפיצה, למחיר של 1122 דולר, מכפיל קונצנזוס ל-2018 של 123 פעם או היסטורי של 280 פעם. נכון, לא כמו ב-2000 אבל עדיין מחיר הזוי בכל קנה מידה של הערכה כלכלית אקדמאית.
עם זאת, 21 אנליסטים בכירים שהוציאו סקירה לאחר יציאת הדוחות והעלייה החדה במניות העניקו לחברה המלצת "BUY", אז מה? האנליסטים בבתי השקעה כמו אופנהיימר, וולס פארגו, מורגן סטנלי ואחרים אינם מודעים לרמות המכפילים? מתעלמים מאזהרות הבועה של ענקים כמו שילר? אפילו אין אנליסט אחד שממליץ למכור. מה? אין "צדיק כלכלי" אחד בוול סטריט שחושב ש-AMZN "יקרה מידי"???
לא רבותיי, הם מודעים לכל אבל הסיבה שכל האנליסטים ממליצים לקנות את AMZN, FB, NFLX, GOOG ואחרות כמותן היא שכולם מאמינים שאלו החברות שימשיכו "לנצל" את ההתקדמות הטכנולוגית בצורה בה עשו זאת עד כה, שהן מבינות את כיווני ההתפתחות, את הנישות החדשות שנוצרות ושיש להן ההנהלה שיודעת לעשות זאת ועם אמונה כזו משמעות המכפיל יורדת מחשיבותה. "אתה בטח מבין", אמר לנו אנליסט שממליץ בחום על AMZN, "את ההשלכה של רכישת אתנה (סימול: AET) ב-66 מיליארד ע"י CVS על הפוטנציאל שנפתח בפני AMZN, הרי כל הרכישה הזו נעשית בגלל AMZN." תחשבו לרגע למה? ומי שלא מבין שישאל.
מה שעוד קרה ונמצא בתהליך הוא שהמשקיעים, לאור ההתפתחויות במיין סטריט מאז 2008, מבינים שאסור להם להסתמך על התקשורת והאנליסטים בלבד. מדוע? מפני שהעובדות הן שמאז 2008 לא מצליחים האנליסטים ובטח לא המומחים והפרשנים (ברובם המכריע) להעריך נכון התפתחויות, מקרו ומיקרו. אם ניקח 2 דוגמאות מתוך עשרות אז בתחום המאקרו מי שעקב אחרי הפרשנות על סקטור המוליכים למחצה למשל, הלב של תעשיית הטכנולוגיה, יודע שמאז 2008 "הסכימו" המומחים, לפחות 4 פעמים (2011, 2012, 2014 ו- 2015) שהסקטור עומד בפני משבר.
למה? בגדול בשל הרוויה הצפויה של מוצרי הקצה, בעיקר טלפוניה חכמה. מכירות מוליכים למחצה גלובליים הגיעו, ב-2009, ל-226.3 מיליארד וב-2017 יגיעו ל-380 פלוס עם תחזית של למעלה מ-390 ב-2020. המכירות ירדו פעם אחת, ב-2012 כי אז "הוחלט" על משבר שמתפתח בסין. מאז תחילת 2016 עלה סל המוליכים למחצה, ה-SOX, ב-124% ומניות הקבוצה, מ-INTC דרך AMAT ועד ל-NVMI ו-TSEM מומלצות בחום. למה? כי האנליסטים ובמיוחד המשקיעים מבינים שמהפכת הטכנולוגיה רק מתחילה והתקדמותה מותנית בשבבים (ראו המלחמה על החטיבה של טושיבה).
כמה פעמים מאז 2009 יצאו המומחים בהתראת "מיתון חוזר נוסח 2008-9 בפתח"? זה במאקרו ובמיקרו? הדוגמה הטובה ביותר היא פייסבוק שלאחר הנפקתה ב-2012 ירדה ב-57.5% (מ-40 ל-17). זוכרים למה ירדה? כי האנליסטים, חלקם מאלו שהיום ממליצים בחום לקנות FB (12 אנליסטים מתוך ה-47 שמסקרים היום את החברה חידשו מחקרים במהלך אוקטובר, כולם יצאו בהמלצת "קניה". בסה"כ ממליצים כרגע 43 אנליסטים בהמלצת "קניה") הסבירו למשקיעים שקנו המניה במחיר הנפקה של 38 דולר שכדאי למכור כי "החברה הזו, למרות מיליארד המשייטים בה, אינה יכולה להראות הכנסות בעיקר כיוון שאין אפשרות לפרסם באלחוט בלה, בלה, בלה.." והמניה נפלה.
ומהיכן הצמיחה המהירה בהכנסות פייסבוק מאז 2012 אם לא מפרסום? צוקרברג הבין מה שהפרשנים לא הבינו, שהתקדמות הטכנולוגיה תפטור הבעיה ורכש טכנולוגיות מתאימות. לסיכום, ה-FANG "יקרות" משתי סיבות. האחת בגלל קצב הצמיחה ההיסטורי והצפוי אבל יותר מכך בגלל שהמשקיעים מאמינים יותר ויותר בתוצאות מהפכת הטכנולוגיה ולכן מוכנים לפרמיות כאלו. תיקונים יהיו ללא ספק אבל הכיוון הכללי ימשיך מעלה ואת זה אנחנו הרי כותבים מאז 2009.
- 28.יונית 09/11/2017 12:58הגב לתגובה זומה גורם למניה אחרי כמה וכמה ספליטים שמחקה למשקיעים את כל כספם, לטוס 1000 אחוז ביומיים וכמובן אז לחזור אחורה את כל העליה (לפעמים יותר מהר מהעליה), אני מתכוונת מה גורם לספקולנטים להריץ מניה ספציפית דווקא בכזו רמה ובמחזורים מטורפים של לפעמים עשרות פעמים שווי החברה ביום אחד? תודה מראש, אבין אותך גם אם לא תענה...
- שלמה גרינברג 10/11/2017 08:31הגב לתגובה זואם את מחזיקה או מתעניינת ב •Diana Containerships למה שלא תקדישי כמה דקות גם לקרוא וללמוד על החברה. הרי העלייה ברובה הייתה בגלל רברס ספליט 7:1. זו חברה שהופרדה מ Diana Shipping בקושי מתקיימת ומכאן נא לצלול לחומר.
- 27.אפי 08/11/2017 19:02הגב לתגובה זובמשך שלוש שנים הרווחתי 76 אחוז. האם מכיר? ואם כן יש המלצה להמשך כדאי לא כדאי ועד כמה לנסות למשוך. מצד שני אולי לא כדאי להיות גרידי ולפרוש.
- שלמה גרינברג 10/11/2017 08:25הגב לתגובה זולגבי שאר השאלה תתייעץ עם מי שהמליץ לך עליה או תעשה מחקר עצמאי
- אפרים 10/11/2017 14:27והתוצאות לא רעות. האם יש באפשרותך להדליף לי בבקשה איפה נירשם עליה? ואשמח בכל מקרה אם בתור מבין תיתן לי רמז דק על דעתך בכמה מילים אני מחזיק שם מעל 80 אלף דולר ואחותי עוד 200.00 דולר. תודה.
- לא מבין חוסר התשובה. (ל"ת)אפרים 09/11/2017 17:05הגב לתגובה זו
- 26.אבי3 07/11/2017 23:09הגב לתגובה זוהייתה כתבה לפני מספר ימים בביזפורטל על זה שהחברות האמריקאיות מורידות תחזיות ואז ״מכות״ את התחזיות אחרי שהן הורידו וכך בעצם עולות, האם זה נכון?
- אתה קראת ועוד איך 10/11/2017 17:39הגב לתגובה זווהאם באמת שטויות ליצירת כותרת. זאת דרכך בקודש ולא של הצדיקים. אז אנא הפסק בהרמת האף שמתרומם מגובה נמוך מאד שאין לו משמעות אסטרטגית לצידקתך
- שלמה גרינברג 08/11/2017 08:04הגב לתגובה זולא קראתי, היו דוגמאות?
- אבי3 08/11/2017 20:44הסקטור שהראה התייעלות מדהימה, והבלוף הגדול של עונת הדו"חות הנוכחית בוול סטריטhttp://www.bizportal.co.il/wallstreet/news/article/646402
- אבי3 08/11/2017 20:42אמזון וסקטור הבנקאות,מישום מה הגבתי קודם ולא אושר או משהו
- והייתה יותר מכתבה אחת (ל"ת)3 היו גם היו 08/11/2017 18:41
- 25.האם תוכל לדבר על פלוריסטם בהזדמנות? תודה (ל"ת)קורא כתבותיך ונהנה 07/11/2017 21:59הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 08/11/2017 08:04הגב לתגובה זווכתבתי לא מעט על החברה
- 24.אפו 07/11/2017 07:02הגב לתגובה זוירדה לא מעט... האם לדעתךעדיין בטווח הכלכלי לעשור הקרוב.או יש להמתין לתיקון
- שלמה גרינברג 07/11/2017 11:30הגב לתגובה זוגם לאחר הדוחות. לגבי המתנה או לא תתייעץ עם יועץ ההשקעות שלך
- 23.יולי 06/11/2017 17:43הגב לתגובה זודוח פושר... יורדת מתחילת השנה 26%מה דעתך שלמה על חברת סרגון.ועל מניית crntThanks
- כתבתי דעתי בהרחבה מספר פעמים (ל"ת)שלמה גרינברג 07/11/2017 11:30הגב לתגובה זו
- 22.שימרון 06/11/2017 17:10הגב לתגובה זושלום שלמה.. האם אתה עוקב לפעמים אחרי השוק בבריטניה? מה דעתך עליו בכלל ועל תימחורו אחרי הבקרקסיט בפרט? תודה
- שלמה גרינברג 07/11/2017 11:31הגב לתגובה זוהשוק השלישי הכי מעניין בעולם ולגבי התמחור צריך כתבה שלמה שאולי אעשה בעתיד
- מעולה... אשמח אם תכתוב. (ל"ת)שימרון 07/11/2017 14:59
- 21.סמי 06/11/2017 17:09הגב לתגובה זוירדה שוב למחיר מלפני כמה שנים ותשואת דיבידנד 6% ... יש חובות זה ברור. האם יש בעיה עם עסקת טיים ורנר? תודה
- שלמה גרינברג 07/11/2017 11:34הגב לתגובה זוהשוק "גילה" לפתע את עסקת טיים ורנר. חלק מהמומחים חושבים שהעסקה "גדולה מידי" ולכן כשדברו על ביטולה T קפצה מעלה. חלק מאמינים שלא תאושר כלל וחלק בטוחים שתאושר וזה טוב ל AT&T (אני ביניהם). החובות, ברמת הריביות הנוכחית, אינם הבעיה במקרה זה. אכתוב על החברה לאחר אישור או אי אישור העסקה (תזכיר לי בבקשה)
- תודה רבה על התגובה (ל"ת)סמי 07/11/2017 14:59
- 20.פוזיציה 05/11/2017 19:18הגב לתגובה זוזה תמיד ככה. כשיורד אומרים למכור וכשעולה ונמצא בשיא אורים לקנות. כך גם בטבע. אמרו לקנות כשהיה בשיא או קרוב אליו ואומרים להתרחק עכשיו כשנמצאת בשפל. רק אם טבע לא תפשוט רגל, אז נוכל לומר שהם טועים. הם מדברים מתוך פוזיציה או שמשלמים להם טוב מאוד לומר מה שהם אומרים. כך היה עם אל-על (המליצו עליו לפני כמה חודשים), ועוד חברות לאורך זמן רב של כמה שנים.תעשו מה שבאפט עושה, קונה כשולם בפאניקה ומוכר כשכולם באופוריה. עכשיו צריך לממש את כל המניות האלו ולחפש משהו יותר ריאלי כמו שMotley Fools ממליץ...
- שלמה גרינברג 06/11/2017 08:46הגב לתגובה זועל מה בדיוק אתה מלין? זה שאנליסטים טועים אני מציין מזה שנים ולגבי ה Motley Fools רק אציין שאני עוקב אחריהם מאז שדיוויד ופול גארדנר ייסדו את האתר ב 1993. השניים תותחים אבל מספר הטעויות כמספר ההצלחות.
- 19.בעל זכרון לא סלקטיבי 05/11/2017 00:00הגב לתגובה זוהשמות הגדולים היו ב FANG לא היו באלפיים או שהיו משניים לחלוטין. השמות עם שווי השוק הגדולים אז היו - סיסקו, אינטל, דל, סאן מיקרוסיסטם, מיקרוסופט, לוסנט, אמריקה און ליין ונוספות. כולן היו רווחיות עם מודל עסקי ברור. נכון שהיה שגעון דוט קום של חברות חסרות מודל עסקי, אבל רוב השוק הוארכב מחברות אמיתיות, רק במחירים מאד גבוהים. השקעה בסל שהורכב מהשמות האלה היתה איומה במונחי תשואה עד היום. סיסקו ואינטל הרבה מתחת למחירי אלפיים. דל נמחקה ממסחר במחיר נמוך מאד בהרבה ממחיר השיא. כנ"ל סאן. אורקל ומיקרוספט חזרו רק לאחרונה למחירי אלפיים. וכולן חברות "אמיתיות", שנראו אז כעומדות בחזית הטכנולוגיה. kמי שקונה היום את הFANG, יחד עם עוד חלומות נוסח טסלה, שלא יתפלא שיקרה לו מה שקרה למחזיקי המניות המוזכרות מאלפיים עד היום. ועוד דבר, אמזון לא נסחרה אז ב 400 מיליארד דולר, אלא הרבה הרבה פחות. עשרות מיליארדים בלבד.
- שלמה גרינברג 05/11/2017 11:16הגב לתגובה זוהיכן קראת שה FANG ניסחרו ב 2000?, רק AMZN נסחרה אז. ה 400 מיליארד זו טעות דפוס, צריך להיות 40. רוב השוק הורכב מחברות אמיתיות בהפסדי עתק ובמכירות נמוכות, כולל סיסקו כפי שכתבתי. והיכן קראצ שמי שקונה את ה FANG לא יסבול מתיקון?? לא בנוסח 2000 כמובן כי מדובר בחברות רווחיות מאוד שצומחות במהירות.
- אבי3 05/11/2017 11:05הגב לתגובה זוהוא משווה בין מניות טכנולוגיה בשווי גבוה אז להיום, אז סיסקו היום טסלה לדוגמא, האם הוא צודק?לא יודע, אבל ההשוואה לא בין פאנג אז להיום אלא בין פאנג היום לבועה אז
- בעל זכרון לא סלקטיבי 05/11/2017 12:42זה בדיוק מה שהתכוונתי. מה שמאפיין בועה זה ריכוז שמות גדולים שכולללללללם מחזיקים, מהללים וקוראים להן העתיד, ולכן הן מקבלות תמחורים לא סבירים. ולגבי אמזון - לעומת המחיר שלה היום, שווי של 540 מיליארד, השווי אז נראה ממש מציאה... נכון, היא מכרה אז הרבה פחות, והפסידה. היום היא מוכרת הרבה יותר, אבל בלי ה AWS , מחשוב הענן, מפסידה תפעולית, בקצב גדל והולך, (תבדקו אותי) , ומפוצצת בחוב. אחרי הפיצוץ של אלפיים היא ירדה ב90%. יש סיכוי טוב שזה יקרה לה שוב. ולשלמה - לסיסקו היו הפסדי ענק בשנת אלפיים או מכירות נמוכות? להיפך, רווחי שיא. כנל לחברות ציוד הטלקום, השבבים או התוכנה. אלא שהן נסחרו בשווים לא הגיוניים, מכפילים גבוהים על רווחי שיא. וזו מהותה של בועה. נפילה של 80% במחיר של מניית סיסקו, או דל או לוסנט או אינטל, כולן חברות אמיתיות מבילות ורווחיות, גרמו למשקיעים יותר נזק מאיזה קשקוש נוסח פטס.קום.
- 18.Mr. Bubble 04/11/2017 23:11הגב לתגובה זוגם את רמות המחירים של הנאסדק ב-1999-2000 המומחים ידעו להסביר ואמרו שהפעם זה שונה. אבל האמת היא שאין הבדל. תמיד יש תקופות שבהן מחירי המניות ייסחרו ברמות גבוהות ממחירן הכלכלי (וגם להיפך) אבל בסוף הכלכלה מנצחת וההתאמה מתבצעת בין אם באמצעות מפולת ובין אם באמצעות תיקון אגרסיבי.
- שלמה גרינברג 05/11/2017 11:17הגב לתגובה זודברתי על מצב החברות לא על מחירי המניות
- 17.אבי לא3 04/11/2017 22:36הגב לתגובה זוהיי שלמה מה דעתך על דוחות נובה ותגובת השוק אליהם? לכאורה דוחות רגילים- ירידה קטנה לעומת רבעון קודם , העלאה של תחזית רווח הלאה, לא משהו שמצדיק ירידה אלימה של 20 אחוז פספסתי משו?
- שלמה גרינברג 05/11/2017 11:23הגב לתגובה זובמבט ראשוני הירידה נבעה מהעליות החדות קודם בעיקר וגם מאכזבה מההנחיות. המניה כעת במחיר כלכלי יותר ומעניינת יותר למי שאין. אגב, זו התגובה הרגילה בימים אלו כתוצאה מהסיבות שאני מזכיר מאז 2009.
- לא יודע אנגלית ? 05/11/2017 10:34הגב לתגובה זומה הבעיה להכנס לאתר כמו FINVIZ להכניס את מכיר המניה לראות בשניה כתבות עם כותרת "מדוע מניית נובה ירדה היום" ועוד כתבה עם הכותרת (Nova Guidance Disappoints) . לא יודע אנגלית ? תשבור את השיניים, תשתמש בגוגל טרנסלייט. חבר'ה אתם נהפכים לזומבים, רכיכות חסרי יכולת להשתמש בגוגל. Why Shares of Nova Measuring Instruments Slumped Today November 1, 2017
- אבי 06/11/2017 00:15לפני שאתה רץ לקשקש בקומקום תפתח את הקישורים שהבאת ותראה אם באמת יש שם תשובה או שהנתונים שהבאתי פשוט נמצאים בכתבה בתוספת כותרת לכתבה עם השאלה מדוע נובה ירדה.. אז במקום להראות כמה אתה חכם ולרוץ לחפש בגוגל פשוט תשבור את השיניים ותקרא קצת אחרי גוגל. ואגב אתה כנראה לא ממש יודע מה זה זומבי אז בא נקווה שעברית אתה יודע ותריץ בגוגל, אתה יכול לעצור מייד אחרי גוגל לצורך העניין..
- פוזיציה 05/11/2017 19:24The analists are talking non-sense about the stock price. Check out Motley Fools recommendations and you'll see the guy's talking real stuff. Not non-sense like other analysts. I followed his recommendations and he's got it ok. He puts his money where his mouth is. Remember Teva today. In 2 years it'll be 13000 -15000 or more...
- צודק (ל"ת)שלמה גרינברג 05/11/2017 11:22
- 16.Mr. Bubble 04/11/2017 21:06הגב לתגובה זוגם את רמות המחירים של הנאסדק ב-1999-2000 המומחים ידעו להסביר ואמרו שהפעם זה שונה. אבל האמת היא שאין הבדל. תמיד יש תקופות שבהן מחירי המניות ייסחרו ברמות גבוהות ממחירן הכלכלי (וגם להיפך) אבל בסוף הכלכלה מנצחת וההתאמה מתבצעת בין אם באמצעות מפולת ובין אם באמצעות תיקון אגרסיבי.
- 15.עמי 04/11/2017 20:54הגב לתגובה זושלמה מנסה להסביר ולהצדיק התנהלות לא רציונאלית של עליה בערך המניות, בלי שום התייחסות לגורם המרכזי שמזין אותן. כאשר הבנקים המרכזיים בעולם ממשיכים להיות שחקן מרכזי וישיר בשוק המניות, ע"י קניתם בכסף שנוצר יש מאין - אין שום הסבר כלכלי-הגיוני לערכם! לא, שלמה..כאשר אתה תראה החזר על ההשקעה שלך בעוד 30 שנה אין הצדקה להשקעה. כאשר הבנקים שולטים בכסף ומאפשרים לבעלי החברות לקבל אשראי כדי לקנות את המניות של עצמם, זה גורם לניפוח מלאכותי של המניה. היסוד הכלכלי רעוע ואין הצדקה לתמחור בוול סטריט. הבועה תתפוצץ וכל הפרשנים בשקל שסיפרו לנו תרם פיצוץ הבועה ש"המחיר סביר..זה פשוט בלתי ניתן להסבר...זה טכנולגיה..זה מסובך מדי. כן. יכול להיות שאחרי המשבר אמאזון עדיין תחלק מוצרים. השאלה אם יהיו מי שיקנה אותם.
- כנראה אתה מגיב לכתבות של מישהו אחר (ל"ת)שלמה גרינברג 05/11/2017 11:24הגב לתגובה זו
- אחלה תשובה (ל"ת)עמי 10/11/2017 18:51
- 14.שם בדוי 04/11/2017 20:28הגב לתגובה זותסתכלו על נטפליקס רק לפני חודשיים היא הייתה 165$ למניה היום היא 200$ זה מטורף. תפסתי אותה ב167$ ומכרתי ב196. הייתי טיפה נזהר מהבועה עכשיו אבל יש המון חברות שהם יותר קטנות ויש להם אפשרויות לצמוח המון בשנים הקרובות.
- 13.פחדן 04/11/2017 08:36הגב לתגובה זושלמה מדוע אינך מתיחס לחברה גנראל אלקטריק!! אשמח לשמוע את דעתך על עתידה [email protected]
- לא מתייחס??? (ל"ת)שלמה גרינברג 04/11/2017 13:09הגב לתגובה זו
- 12.משקיע מתחיל 03/11/2017 18:27הגב לתגובה זושוב תודה שלמה על טור מרחיב דעת. אני יודע שאינך אוהב או נוהג לכתוב על המתרחש בישראל, אבל בכל זאת you can't blame me for trying. בהתאם לתיאורך בנוגע למומנטום בטור קודם, האם שוק הדיוק בישראל לא נמצא במצב של "מומנטום"? אנשים מוכנים לשלם על דירות סכומים שאין להם הצדקה (לדעתי). ברוב הערים בישראל תשואת השכירות מגרדת את ה3% מלמטה בעוד שהרבית על המשכנתא חצתה את ה4% וכפי שצינייתה בעבר הכיוון הוא ככל הנראה כלפי מעלה בריביות. שלא נדבר על הפער העצום בין העליה במחירי הדירות לעומת העלייה הצנועה יחסית במחירי השכירות. יותר מאשמח לשמוע את דעתך בנושא. שבת שלום.
- שלמה גרינברג 04/11/2017 06:59הגב לתגובה זובנוסף ישנה הבעיה שבה כול שר אוצר ושר שיכון חדש באים עם חלומות שלהם (לעיתים רטרואקטיביים) מה שלא מאפשר תכנון ארוך טווח ולבסוף הבעיה הגדולה של ישראל, הבירוקרטיה שאין לה אח ורע בעולם המערבי. לא מדובר במומנטום אלא בעיוות כלכלי שמביא למצב שכתבת
- שלמה גרינברג 04/11/2017 06:55הגב לתגובה זולא, שוק "הדיור" הישראלי אינו נמצא במצב של מומנטום אלא במצב מעוות כלכלית, היום קצת פחות מהעיוות ההיסטורי אבל עדיין מעוות שבגלל גורמים שאינם קיימים במדינות המערב שמשפיעים על חוסר האיזון בין הביקוש להיצע. נתחיל מכך שזה שוק קטן מאוד שנתון לשליטת הממשלה (בעיקר בגלל שהמרכיב החשוב של הקרקע נמצא בידיה אבל לא רק). בין השליטה בקרקע לתוכניות הסיבסוד הממשלתיות קשה מאוד לשחקנים הפעילים (קבלנים ומתווכים) ובטח לצרכנים לפעול בהיגיון הכלכלי/עסקי שבו הם יכולים לפעול בחו"ל. לצד המעורבות הממשלתית ישנה הבעיה הייחודית לישראל של "ביקוש קשיח" מצד יהדות העולם שזה גורם שבחלקו רוכש נדל"ן בישראל ללא התחשבות במחיר דווקא אלא ברגש ובצורך לאחוז נכס בישראל "שיהיה למקרה...". על כול אלו הוסף את נושא הבניה לשכירות שלמעשה אינה קיימת בישראל (גם זה חלק מהמעורבות הממשלתית שאינה תומכת בכך) והרי לך בעיה שלמעשה מקטינה את חשיבות הריבית או ההכנסה משכירות שהזכרת, 2 משתנים חשובים מאוד בחו"ל (תופעות כאלו יש בפלורידה שם כסף דרום אמריקאי של ברוני סמים ודיקטטורים נכנס לנדל"ן המקומי רק כדי שיהיה בארה"ב). המשך...
- 11.ישראל 03/11/2017 11:06הגב לתגובה זוהאם זיהית איזה שפן מהכובע שהיא שלפה שמה?
- שלמה גרינברג 04/11/2017 07:00הגב לתגובה זושתי סיבות האחת העלייה החדה במכירות והשנייה, החשובה יותר למניה, ההסכם עם מייקרוסופט
- ישראל 04/11/2017 12:41A free license of Attunity Replicate for Microsoft Migrations is provided for 12 months, to allow each migration לא מפריע לך ששוב היא פיספה בשורה התחתונה למרות שההכנסות היו מעל הצפי תודה על תשובתך
- 10.גולש 03/11/2017 08:51הגב לתגובה זו"הדעה שלנו היא ש-2017 היא שנת התפר בין GE הישנה, שבמשך למעלה ממאה שנים הייתה קונגלומרט עסקי מהגדולים בעולם, ל-GE החדשה שלדעתנו תמשיך להוביל גם את כלכלת הטכנולוגיה בשנים הבאות." 17/06/2017 מאז GE נפלה 30% תוך 4 חודשים.
- שלמה גרינברג 03/11/2017 11:49הגב לתגובה זואם תטריח עצמך לקרוא את כול מה שכתבתי על הרה אורגניזציה תגלה שארבעה חודשים זה כלום ואני עדיין מחזיק בדעתי
- 9.הכל נכון טוב ויפה 02/11/2017 23:41הגב לתגובה זווגם העובדה שאין כרגע אלטרנטיבה למניות. כי אם מחיר הכסף יעלה, והריביות תעלנה...התמונה עלולה להשתנות בחדות.
- גם על אפשרות זו כתבנו רבות (ל"ת)שלמה גרינברג 05/11/2017 11:28הגב לתגובה זו
- 8.שילקה 02/11/2017 22:28הגב לתגובה זוכשהנפט עלה ל 120 הסבירו יפה מאד שהמאגרים מדלדלים וכשירד ל 20 הסבירו בטוב טעם שיש פצלי שמן ושסעודיה רוצה לדפוק את איראן מה שקרה שמה באמת זה חתירה לממוצע ולא סביר שזה לא יקרה לכוכבות הנאסד"ק עליה בלי סוף יש רק למונפול דוגמת רשות מקרקעי ישראל
- כיוון שאינך קורא המאמרים כאן לא אגיב (ל"ת)שלמה גרינברג 05/11/2017 11:27הגב לתגובה זו
- 7.אבי לא 3 02/11/2017 21:56הגב לתגובה זוהיי ששלמה מה דעתך על דוחות נובה ? לכאורה לא משו מיוחד, ירידה קלה מרבעון שעבר ,העלאת תחזית להבא, לא משח שמצדיק אלימות של 20 אחוז מטה, פספסתי משו?
- 6.מוטי 02/11/2017 21:43הגב לתגובה זושלמהזה שבשנות האלפיים היו רכישות במכפילים הזויים יותר מאיך שזה נראה היום זה לא סיבה לומר שהכפילים/מחירי המניות לא הזויים .בראית עולם שלי השוק נקבע לפי היצע וביקוש ולא משנה כמה החברה טובה או רעה .תוסיף לנתון הזה ריבית נמוכה, זאת אומרת אין אלטרנטיבות חיסכון טוב, ואתה מקבל חגיגה בבורסות וסיבות אין ספור למה זה לא בועה .מספיק שתהיה מפולת קטנה ריבית סבירה לחיסכון, ואז יהיה את כל הסיבות למה השוק זה בועה .נער הייתי וגם זקנתי .נחזור להתחלה השוק נקבע לפי היצע וביקוש, ברגע שיהיה מספיק היצע השוק יתמוטט כמו מגדל קלפים, וזה לא יהיה תיקונצ'יק (כמובן בהנחה שהבנקים לא יתערבו בצורה בוטה במהלך המסחר בבורסות, כמו שלפעמים סין עושה, הגבחות על שורטין וכ'ו) .כל זה בראיה המאקרו שלי .אני לא מומחה למניות בוול סטריט, אבל הספקתי להכיר את המשוגעים שם, אצלהם זה או 10 אחוז למטה או 10 אחוז למעלה .לילה טוב
- שלמה גרינברג 05/11/2017 11:30הגב לתגובה זו"ברגע שיהיה מספיק היצע השוק יתמוטט " מספיק היצע של מה?
- מוטי 05/11/2017 21:21של מה? של כולם .במשבר ב-2008 עבדתי באחד מבתי ההשקעות הגדולים בישראל .כמו השיחות טלפון שקיבלנו מלקוחות שרצו להסיט את הכסף למסלולים סולידיים כגון אגח מדינה, והגרועים שבהם ביקשו גם לפדות הכסף, כמות הלקוחות היה הזוי .כשהשוק גרוע 95 אחוז מהאנשים הולכים כמו עדר ומבקשים לשנות למסלול סולידי וכ'ו .לכן זה לא משנה איזה מניות, כי כשצריך למכור תיק כי לקוח עובר למסלול של אגח מדינה אז מוכרים גם את החברות "הטובות" . על כן כפי שאמרתי שבסופו של יום השוק ייקבע לפי היצע וביקוש, ולדעתי אנחנו מתקרבים יותר למצב של התמוטטות בשווקים (לא נביא, אבל השוק היום מזכיר לי את האופוריה שהיה בשנת 2006-2007 בבורסה בארץ), ומה שהיה פה בארץ בשנים האלה, זה מה שקורה היום בוול סטריט, כל מטאטא יורה .
- 5.יעל 02/11/2017 19:49הגב לתגובה זושלמה איך יצאו הדוחות של geאיך נראית לך התוכנית של המנכל?האם יש התקדמות אם הרה אירגון?האם יש פער בין מצב החברה (טוב) למצב המניה (רע)? תודה רבה
- פחדן 04/11/2017 08:37הגב לתגובה זואשמח לשמוע את דעתך [email protected]
- שלמה גרינברג 03/11/2017 08:54הגב לתגובה זוכפי שכתבתי צריך להמתין תוכנית המנכ"ל החש, לראות אם תבוצע ואיך ובינתים לעמוד צד ולבחון. היחס בין מצב החברה למניה יתגלה כשיהיו הנתונים. כרגע השוק במה שמכנים "מומנטום שלילי" וזה עלול להימשך כול זמן שהדברים לא ברורים, סבלנות
- תודה רבה ממתינה (ל"ת)יעל 03/11/2017 09:50
- אריק 03/11/2017 07:27הגב לתגובה זו.
- גם אמרו את זה על טבע. (ל"ת)y 03/11/2017 18:42
- יש מצב ל 300 ויותר שנים אחי? (ל"ת)מוש 03/11/2017 10:54
- 4.פוגל 02/11/2017 19:46הגב לתגובה זולא מספיק טוב למשקיעים והנייר יורד.האם לדעתך שלמה אין פה קצת חזירות של המשקיעים?
- איני מכיר מונח כזה (ל"ת)שלמה גרינברג 03/11/2017 08:54הגב לתגובה זו
- 3.אבי3 02/11/2017 18:26הגב לתגובה זו1)טסלה-אני לא אדבר כאן על nvda ועל גוגל שנסחרות גבוההההה כי ברור הכיוון, גם אם ספציפית הן ירדו בקרוב או ברחוק השיווי ברור למה, אבל שאלה לגבי טסלה, האם השווי שלה באמת מצדיק את העתיד שלה?הרי ככל הנראה גם אם טסלה צודקת לגבי העתיד היא תיתקל בתחרות נמרצת מכל חברה מתחרה בתחום הרכב(וכבר עכשיו רוב חברות הרכב המסורתייות רודפות אחרי טכנולוגית), האם לטסלה יש יכולת להתחרות עם כזה כאלו משאבים?2)נטפלקיס-שלמה האם נטפליקס יכולה להמשיך להתחרות בשיטה שלה נגד ענקיות התוכן והטכנולוגיה בעולם?סבבה ברור שנטפליקס המציאה משהו חדש, אבל האם יש לה סיכוי בכלל להתחרות עם ענקיות כמו דיסני, וורנר בפרט ואמזון פייסבוק ואפל בכלל?התחרות כאן ענקית ולנטפליקס יהיה מאוד קשה להתחרות מבחינה כלכלית הענקיות הללו
- שלמה גרינברג 04/11/2017 07:08הגב לתגובה זועל שאלתך בעניין טסלה עניתי מספר פעמים. בגדול לטסלה יש עדיין ייתרון יחסי גדול על החברות הענקיות שאכן כולן תתחרינה בה. היתרון הוא שמבחינת הנישה החדשה הזו טסלה מובילה בגדול ואם תפטור את בעיית הייצור שעדיין מעכבת אותה (לי נראה שכן) הייתרון הזה יתורגם לשווי גדול בהרבה מהנוכחי (למרות שהנוכחי מטורף למדי). איני רואה בעיות מימון לטסלה ומסיבות רבות.. לגבי נטפליקס, קשה לי מאוד להעריך, תלוי בהנהלה שאם תזכור רוב האנליסטים לא האמינו שתגיע עד היום להיכן שהגיעה והיום מאמינים שתמשיך. נמתין ונראה
- אבי3 04/11/2017 22:34קודם כל תודה על התשובה, לאחרונ ה לא כל כך ענית לי וחשבתי שאתה כועס עלי או משהו.דבר שני, אנחנו כנראה נמשיך לא להסכים לגבי העתיד של טסלה וזה בסדר גמור, אני חושב שהחברה תתקשה בעתיד להתקדם, אבל את העתיד אני יודע.לגבי נטפליקס, ממש מחשבה יפה לגביה, כמובן שאי אפשר לדעת ולדעתי יהיה לה קשה מאוד לשרוד בעתיד אבל אין ספק מחשבה יפה ונראה בעתיד מה יהיה, אין לי מושג ואני מודה שיכול להיות שאם היה לי כסף כרגע להשקיע הייתי משקיע בה.תודה רבה שוב פעם! (:
- קיטי 02/11/2017 21:47הגב לתגובה זוחברה מפסידה .לא עומדת בתחזיות, לא יודע מה מחזיקים ממנה .היום כל יצרן בינוני מתחיל להתמחות בייצור רכבים חשמליים .הבעיה העיקרית זה הבטריה/טעינה .ברגע שיהיה פיתרון לזה אזי הוא יימכר לכל היצרנים ובזה יסתיים העניין .טסלה פשוט מנוהלת ע"י שחקן דוגמן ואיש מכירות מעולה .
- שלמה גרינברג 05/11/2017 11:541. "היום כל יצרן בינוני מתחיל להתמחות בייצור רכבים חשמליים", אפשר לקבל דוגמה אחת ל"יצרן בינוני" שמתחיל? 2. "הבעיה העיקרית זה הבטריה/טעינה ", תבדק בבקשה מי המוביל בתחום ומי כנראה יהיה הראשון שימכור ליצרנים?. 3. "טסלה פשוט מנוהלת ע"י שחקן דוגמן ואיש מכירות מעולה " באמת? והשחקן הזה הקים את פייפל, ספייסX את Neuralink ואת סולארסיטי. OPEN-AI, ZIP ועוד שלא להזכיר את ה LOOP ואכן הוא גם איש מכירות מעולה ומנהל בחסד
- 2.רפי 02/11/2017 17:51הגב לתגובה זוAt
- ומה השאלה? (ל"ת)שלמה גרינברג 03/11/2017 08:55הגב לתגובה זו
- האם המניה אטרקטיבית לאחר שירדה הרבה לאחרונה (ל"ת)פנסיונר 11/11/2017 16:27
- 1.טבע אחרי הדוחות אפשר תימצות? (ל"ת)סימון 02/11/2017 15:33הגב לתגובה זו
- כפי שכתבתי רק אחרי שנדע מה מתכנן המנכ"ל (ל"ת)שלמה גרינברג 02/11/2017 18:10הגב לתגובה זו
- אין למנכ"ל אפשרות לחסל 35 מיליארד חוב. (ל"ת)y 03/11/2017 18:42