מספר פשוט עצום: תראו לאן זורם הכסף בשוק המניות, "מהלך שקרוב למיצוי"
זרימת הכסף בארה"ב היא בכיוון אחד בשבועות האחרונים - החוצה. לפי העדכון האחרון של ICI, קרנות הנאמנות בארה"ב רשמו פדיונות של 1.7 מיליארד דולר בקרנות שמשקיעות במניות בוול סטריט, ומנגד - קרנות הנאמנות שמשקיעות במניות מעבר לים (ככל הנראה בעיקר אירופה) רשמו גיוסים של 3.7 מיליארד דולר.
אם נסתכל על 5 השבועות האחרונים, המספר הוא מפלצתי. 14.5 מיליארד דולר זה סכום הגיוסים בקרנות הנאמנות בארה"ב שמשקיעות במניות בחו"ל, ומול זאת נרשמו פדיונות של 3.3 מיליארד דולר בקרנות שמשקיעות במניות בוול סטריט. בהקשר זה נציין כי מדד הדאקס הגרמני עלה 22.5% מתחילת השנה, בעוד ה-S&P 500 האמריקני בעלייה של 0.1% בלבד.
נזכיר כי החודש החל הבנק המרכזי באירופה בביצוע תכנית ההרחבה הכמותית, תכנית שתימשך עד ספטמבר 2016. באותו הזמן, הראלי בדולר שנוצר גם בציפייה להשקת התכנית וגם בשל עוצמת הכלכלה האמריקנית והציפייה להעלאת ריבית בארה"ב - שוחק חזק את רווחי החברות בארה"ב - ומעיב על וול סטריט. לפי ממוצע תחזיות האנליסטים, הרווח למניה השנה צפוי לרשום עלייה של 1.8% בלבד, זאת מול תחזית מלפני כחודשיים בלבד (חודש ינואר) שדיברה על צפי לעלייה של 6.4% השנה ברווחי החברות.
ומה קורה בישראל? לפי הנתון לחודש ינואר (הנתון האחרון שיצא מצד בנק ישראל), הגופים הזרים רכשו מניות בבורסה בת"א בהיקף של 195 מיליון דולר, מדובר בסכום נאה באופן יחסי לאחר שברבעון הרביעי של 2014 הממוצע החודשי היה קניות בהיקף של 150 מיליון דולר. ומה לגבי הציבור בישראל? בחודש ינואר משקי הבית רכשו מניות בחו"ל בסכום של 450 מיליון דולר (בעיקר דרך קרנות) ומנגד הגופים המוסדיים דווקא מכרו מניות בחו"ל בהיקף של 370 מיליון דולר. כלומר אחרי ריצה גדולה מאוד לחו"ל, המוסדיים החלו לממש החזקה במניות מעבר לים.
- עונת הדוחות באירופה בצל מכסי טראמפ: האם נראה את עומק הפגיעה?
- נגידת ה-ECB: "התחזית הכלכלית מעורפלת בשל אי הוודאות החריגה"
אורי גרינפלד, הכלכלן והאסטרטג הראשי בפסגות: "בחודשים האחרונים נראה ששוק המניות האירופי מפגין ביצועי יתר משמעותיים לעומת מקבילו בארה"ב. ביצועי יתר אלו הן תוצאה של שני גורמים מרכזיים. הראשון הוא ירידת מחירי הנפט לרמות שמעלות חששות בנוגע לתעשיית האנרגיה האמריקאית. משקלו של סקטור האנרגיה במדד ה-S&P 500 האמריקאי הוא 8.1% אך חמור מכך, פגיעה בסקטור זה, שהתפתח באופן משמעותי בשנים האחרונות, עלולה להביא לפגיעה במגוון רחב של נותני שירות לסקטור, החל מיצרני החומרי הגלם לאסדות, עבור בחברות תעבורה, עורכי דין ושירותים פיננסיים וכלה מסעדות שנפתחו סמוך לאתרי הקידוח".
גריפלד ממשיך ואומר כי "הגורם השני שפגע בתשואת המניות בארה"ב הוא שוק המט"ח כאשר התחזקות הדולר פוגעת באופן ישיר ברווחיותן של חברות המייצאות לחו"ל, פגיעה שבאה לידי ביטוי כבר בעונת הדו"חות האחרונה וצפויה להמשך גם בחודשים הקרובים. שוק המט"ח הוא גם הגורם העיקרי שתמך בשוקי המניות באירופה. תחילת ההרחבה הכמותית של ה-ECB, במקביל לדיבורים על העלאת ריבית בארה"ב החלישו את האירו אל מול הדולר, מגמה שתומכת בייצוא האירופי ובאה לידי ביטוי בשוקי המניות. כך, מדדים שמוטים יותר ליצוא כמו ה-DAX הגרמני או ה-MIB האיטלקי."
בהסתכלות קדימה, אומר גרינפלד כי "ההעדפה לשווקים באירופה קרובה למיצוי. הכלכלה האמריקאית צפויה לצמוח בקצב מהיר יותר מזה שבאירופה בשנים הקרובות ועל אף שהפד אכן מתכוון להעלות את הריבית, העלאה זו צפויה להיות איטית והדרגתית מאוד כך שהיא לא תכביד על שוק המניות בטווח הבינוני. יחד עם זאת, אין להספיד את השווקים באירופה שעשויים להמשיך וליהנות מההרחבה הכמותית. מה שכן, בכל הנוגע להשקעה באירופה, חשיבותה של הסלקטיביות עלתה באופן משמעותי, בעיקר לאחר העליות בשווקים ברבעון האחרון. לכן, חשוב להערכתנו להתמקד במדדים, סקטורים וחברות שנהנים מהיחלשות האירו. בנוסף, מכיוון שהריבית באירופה צפויה להוותר אפסית עוד זמן ארוך מאוד, השקעה בחברות שמחלקות דיווידנד באפן קבוע תמשיך להערכתנו להיות אטרקטיבית."
- הקרנות הגמישות חושפות את האמת; מי הוביל בתשואה?
- דמי הניהול היקרים ביותר בקרנות הנאמנות - האם הם משתלמים?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
גרף השוואתי (12 חודשים אחרונים):
- 3.Yavor365 30/03/2015 15:16הגב לתגובה זולא סיפור
- 2.שלמה - פתח תקוה 30/03/2015 13:49הגב לתגובה זוהאנליסטית מכניסים את העדר למלכודת הדבש. והם מוכרים להם ביוקר. פראיירים לא מתים, כנראה, והם לא לומדים. יהיה פיצוץ יחד עם המשכנתאות.
- אוכל את הלב, אני מניח שאתה אחד מהם! (ל"ת)מי שבחוץ 30/03/2015 14:35הגב לתגובה זו
- 1.מק 30/03/2015 12:31הגב לתגובה זושוק המניות כיום הוא שוק טכני בלי רקע כלכלי כולם רצים למניות ומגדילים האחזקות בצורה קיצונית ולגן יש להזהר ולהזהר אני בעד ממניות אבל בכוון של הקטנה