כספיות: ההתפתחויות מתחילת השנה בקטגוריה הלוהטת ביותר בשוק הקרנות

הקרנות הכספיות ממשיכות למשוך מיליארדים כבר חודשים ארוכים; מהם היתרונות של השקעה בקרנות כספיות? מי המובילות מתחילת השנה? מה ההבדל בין הכספיות השקליות והדולריות? ושאלה ללא מענה: מי יכול להסביר את מדיניות התמחור של הראל?
 | 
telegram
(7)

לפני ארבעה חודשים סקרנו לאחרונה את תחום הקרנות הכספיות, ושאלנו האם הן יהיו גם הלהיט של 2023, התשובה עד כה - בהחלט כן. כבר אז היה מדובר בלהיט העולה של שוק הקרנות ושל ההשקעות קצרות הטווח. מאז הפופולריות שלהן רק עלתה וכמות הכספים המנוהלת בהן מרקיעה שחקים. לא פחות מ-17 קרנות מנהלות יותר ממיליארד שקל כל אחת, וישנן שתיים שכבר במרחק נגיעה מ-10 מיליארד שקל – אין שום קטגוריה אחרת שאפילו מתקרבת לכך.

הסיבה לכך שהקרנות הכספיות הפכו לבחירה מנצחת היא שהן מציעות כעת שילוב מנצח של תשואות גבוהות יחסית ללא סיכון (כמעט) ונזילות גבוהה יחד עם יתרונות מיסוי משמעותיים. התשואות – מתקרבות כבר ל-4.5% בחישוב שנתי. נזילות – תוכלו למכור ולקנות את הקרנות מדי יום בבנק או בברוקר איתו אתם עובדים. מיסוי – זהו כלי ההשקעה היחידי בו משלמים מס רווחי הון רק על רווחים ריאליים (כלומר בניכוי האינפלציה) ולא נומנינליים. המשמעות היא שבסביבת אינפלציה של 5% כפי שיש כעת במשק – לא משלמים מס בכלל. אגב, זה גם אומר שאתם לא באמת מרוויחים, כיוון שאת כל הרווחים אוכלת האינפלציה. כלומר, בסוף זמן החסכון הכסף שלכם שווה פחות מבחינת כוח הקניה לעומת תחילת זמן החיסכון. אבל עדיין מדובר במצב טוב יותר מאשר כלים מקבילים. אם תשקיעו בפקדון בנקאי כן תשלמו מס למרות שהרווח יהיה נמוך יותר, מלבד זאת הכסף לא יהיה נזיל. גם בהשקעה ישירה באגרות החוב תשלמו את המס הזה, ובנוסף תהיו חשופים לתנודתיות של השוק ותהיו כפופים לעמלות קניה ומכירה על כל כניסה ויציאה מהשוק. אז נכון לעכשיו, הקרנות הכספיות הן כלי מוביל להשקעה בטווח קצר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ברשימת הקרנות הכספיות תוכלו לרואת כאלה שמזכירות דולר בשמן (דולרית או נקובה בדולר). חשוב להדגיש שיש הבדל מהותי בין קרנות כספיות שקליות לאלה הדולריות. ההבדל הוא כמובן – תנודתיות השקל מול הדולר. ישנן 17 קרנות הצמודות לדולר בדרך כזו או אחרת, ואלו מובילות בענק מבחינת התשואות על שאר 18 הקרנות השקליות שאינן צמודות לדולר. הסיבה לכך כמובן היא שהדולר עלה מול השקל בחודשים האחרונים. אולם חשוב להבין שמדובר פשוט בהשקעה בדולר (בתוספת ריבית), כך שאם יתרחש שינוי כיוון של שער הדולר עלולים גם להיגרם הפסדים. אין בעיה, כמובן, להשקיע בדולר, בהנחה שהוא ימשיך להתחזק מול השקל, רק חשוב להבין למה נכנסים. השקעה בקרן כספית שקלית משמעותה שאתה רוצה להנות מריבית של כ-4% ומעלה ללא סיכונים וללא תנודתיות. השקעה בקרן כספית דולרית, לעומת זאת, משמעותה שאתה משקיע בדולר אל מול השקל, בתוספת ריבית טווח קצר. מדובר בשתי אסטרטגיות השקעה שונות לחלוטין. זו הסיבה לכך שלא שייך להשוות בין שני סוגי ההשקעות הללו. דוגמה קטנה – התשואה היומית האחרונה של הקרנות הדולריות היית בערך מינוס של 0.6% ביום אחד. זוהי תשואה של שבועות בקרן כספית שקלית – כלומר התנודתיות היומית בדולריות היא חריפה, מקבילה לתנודתיות השקל מול הדולר, מה שכאמור, משווה אופי אחר לחלוטין להשקעה.

כפי שכתבנו בפעם שעבר שסקרנו את תחום הקרנות הכספיות, במשך שנים ארוכות היה מדובר בכלי שלא הניב תשואות כלל, לכן גם ההשוואות לטווח ארוך היו חסרות משמעות. בחודשים האחרונים התשואות מתחילות להיות משמעותיות, לכן שייך כבר להשוות לטווח של כשנה אחורה, וכעת גם מתחילים לראות שונות מסוימת בין החברות המנהלות גם בהשקעה הטריוויאלית יחסית הזו. ההבדל בין הקרן הטובה ביותר בשנה האחרונה (12 חודשים) לבין הגרועה ביותר מגיע ל-0.6% שמהווים כ-30% מהתשואה. כשמסתכלים מתחילת שנה ההבדל בין הטובה לגרועה ביותר מסתכם ל-0.21%. כשמדברים על הקרנות הדולריות ההבדל בשנה האחרונה בין הטובה לגרועה ביותר מגיע ל-1.1% שהם כ-8.5% מהתשואה הגבוהה. מתחילת השנה הבדלי התשואה הם 0.67%. הקורא יחליט האם ההבדלים האלו משמעותיים בעיניו או לא.

גם תנועת הכספים פנימה והחוצה היא סלקטיבית יחסית כשישנן קרנות שנהנות מהרבה יותר צבירה מאחרות ויש כאלה שאף מציגות יציאה של כספית. שינוי נוסף חל בחודשים האחרונים בנושא דמי הניהול, כשבחלון ההזדמנויות של ינואר חברות רבות ניצלו את ההזדמנות להעלות את דמי הניהול. יוצאת דופן אחת היא איילון כספית שבחרה דווקא להוריד את דמי הניהול, ומציגה כעת את דמי הניהול הנמוכים בתחום.

בטבלאות השבוע, אחת לקרנות השקליות ואחת לדולריות, נציג את שלוש הקרנות הטובות והגרועות יחד עם הגדולות ביותר ונראה את דמי הניהול, גודל הקרן, ואת התוצאות בשנה האחרונה (12 חודשים) ומתחילת שנה. נוסיף טור נוסף שבוחן את צבירת הכספים בשלושת החודשים הראשונים של השנה. 


הראל בולטת עם שתי הקרנות המובילות בשנה האחרונה. יחד עם זאת מתחילת שנה דווקא הקרנות של מגדל, שלא נכנסו לטבלה הן המובילות.

בטור של סוף השנה שעברה אנליסט הובילה בכל הקטגוריות, כנראה בזכות דמי ניהול נמוכים במיוחד, מאז שהעלתה משמעותית את דמי הניהול החלה יציאה מאסיבית יחסית של כספים וגם התשואות מתחילת השנה משתרכות מאחור באופן יחסי, אם כי בטווח של שנה היא עדיין לא רחוקה מהמובילות, בזכות הביצועים לפני העלאת דמי הניהול. 

מבחינת הגיוסים הקרן של מיטב מציגה את התופעה המדהימה ביותר מתחילת השנה, עליה הצבענו גם בפעם שעברה. מדובר בקרן שהוקמה לפני פחות משנה וכבר היא נמצאת בראש הטבלה מבחינת היקף נכסים מנוהלים בפער ניכר על פני המתחרות, כשבלא מעט חודשים היא מגייסת מעל מיליארד שקל. הקרן גם גובה את דמי הניהול השניים הכי נמוכים בקטגוריה לאחר איילון כספית.  

בדומה לטבלה מלפני ארבעה חודשים אלטשולר שחם ואי.בי.אי. סוגרים את הטבלה אליהן מצטרפת גם פסגות. ייתכן שהסיבה שאלטשולר שחם משיגה תשואות נמוכות יותר היא שהיא מורידה את רמת הסיכון בכך שהיא נמנעת מהשקעה באג"ח קונצרניות. 

פסגות הייתה בין המובילות בפעם הקודמת שבדקנו (אם כי לא נכנסה לטבלה), אך הידרדרה מאז, והמשקיעים מגיבים, כשגם הקרן שלה איבדה מעל מיליארד שקל ברבעון הראשון של שנת 2023, בדיוק כשהתחום הכספי לוהט. 

קרנות כספיות דולריות:
גם בקטגוריה של הדולריות הראל בולטת לטובה, אבל הפעם גם לרעה. להראל שתי קרנות שנמצאות בשלוש המקומות הראשונים, ושתי הקרנות שנמצאות במקומות האחרונים, אם כי מתחילת שנה הפערים מצטמצמים ומתמרכזים. שתי הקרנות שסוגרות את הטבלה גם גובות הרבה יותר דמי ניהול מכל קרן אחרת. משום מה בהראל חושבים שלגיטימי לגבות 0.78%!! דמי ניהול על קרן כספית. הקרן השניה הכי גרועה גובה 0.59% - יותר מפי 2 מהבא אחריה. הראל לא נוקטת במדיניות תמחור דומה בשאר הקרנות הכספיות שלה, לכן לא כל כך ברור מה הרציונל מאחורי דמי הניהול השערוריתיים שבהחלט פוגעים ישירות בתשואות ובאטרקטיביות של הקרנות הללו, ופוגעים בבית ההשקעות שבשאר הקרנות דווקא מציג תשואות מובילות. 

עדיין, מדובר על תשואה באזור ה-12% בשנה בקטגוריה שאמורה להיות סולידית. זו תשואה מדהימה, אך יש לייחס את רובה להתחזקות הדולר. במידה והמגמה תשתנה הקרנות הללו יכולות להציג הפסדים (כפי שהיה בשנים קודמות). אולי זו הסיבה שהקרנות הללו מושכות פחות עניין מהקרנות הכספיות. יחד עם זאת רוב הקרנות שבטבלה הכפילו ויותר את היקף הנכסים המנוהלים ברבעון הראשון. 

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    אג״ח קונצרני AA מח״מ עד שנתיים לא הוזכר (ל"ת)
    אנונימי 02/05/2023 07:44
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • 3.
    אז מה ההיגיון בדירה להשקעה אם ריבית כזאת ללא סיכון כלל?
    שמש 01/05/2023 22:31
    הגב לתגובה זו
    3 0
    מעניין מה יעשו כל אותם משקיעים או ״משקיעים״ עכשיו שיש להם השקעה שמניבה אולי 2% מול 4.5% ללא סיכון נזיל!!! מה שהריבית עושה לשוק הזה
    סגור
  • אולי 150% עליית שווי בעשור ו 20% בשנה שעברה + שכירות (ל"ת)
    מיצי 04/05/2023 10:43
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    חלק מהן סגורות. חבל שלא ציינת. שכחת את אילון (ל"ת)
    אלי 01/05/2023 14:15
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • טווח ארוך מסתכלים מעבר לחוטם האף (ל"ת)
    אנונימי 02/05/2023 07:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    שאלה: התשואות שנראות הן אחרי דמי ניהול או לפני? (ל"ת)
    גידי 01/05/2023 09:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • אחרי דמי ניהול
    רוני 01/05/2023 12:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ככה שהזול לא באמת נותן תשואה גבוהה יותר.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות