מומחי הנדל"ן עונים: כיצד הרעה מתמשכת במצב הביטחוני תשפיע על מחירי הדירות?

באינתיפאדה השנייה שוק הנדל"ן הישראלי ספג פגיעה קשה. Bizportal בדק מה עשוי חלילה לקרות כעת
 | 

המצב הבטחוני בישראל ממשיך להיות מתוח כאשר כל יום מתרחשים עוד ועוד פיגועים מקומיים. ישנם רבים הסבורים כי מדובר בפתיחתה של אינתיפאדה שלישית, אשר תימשך זמן רב. האינתיפאדה השנייה פגעה קשות במשק הישראלי, אשר באחת מהפעמים היחידות בהיסטוריה שלו סבל מהתכווצות בתוצר (כמובן שלהתפוצצות בועת הדוט קום גם הייתה השפעה על המצב).

האינתיפאדה השנייה השפיעה ביתר שאת גם על שוק הנדל"ן הישראלי, אשר הגיב בירידה במחירי הדירות ובמיעוט רכישות. Bizportal שוחח עם מספר מומחי נדל"ן אשר הסבירו כיצד הרעה מתמשכת במצב הביטחוני עשויה להשפיע על שוק הדיור.

יהודה כתב, מבעלי "קבוצת כתב" ויו"ר וועדת המיסוי בהתאחדות בוני הארץ, אמר: "אם המצב הביטחוני הקיים יימשך, גם שוק הנדל"ן  עשוי להגיב לכך כאשר בטווח הקצר  תורגש האטה של המכירות באזורים מסוימים עם חיכוך גבוה בין שתי האוכלוסיות , הערבית והיהודית. מקומות כמו ירושלים ואזורים מסוימים בצפון או בקרבת השומרון".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"עם זאת השוק לא ייעצר מאחר והביקושים חזקים יותר מההיצע והפערים בין ההיצע לביקוש הם הגורם המרכזי לתנועה בשוק הנדל"ן , לכן גם אם במשך תקופה קצרה מספר העסקאות יהיה נמוך יותר . מחירי הדירות לא ירדו וכשהמצב יירגע , בתקווה בקרוב, השוק גם יתקן את עצמו מהר מאוד, דבר שעשוי לעודד גם עליית מחירים נוספת לאחר מכן", מסביר כתב. "כמו כן, המדד הטוב ביותר לבדיקת "הדופק" של השוק היא הבורסה וניתן לראות שגם היום השוק מתנהג כרגיל מאחר ואין ירידות שערים בגלל המצב הביטחוני".

"הזדמנות לרכוש דירה במחיר אטרקטיבי"
ליאור רוט
, מנכ"ל משגב לשיווק מתחמי מגורים: "מסתמנת האטה בשוק בעקבות המצב הביטחוני הרגיש וריבויי הפיגועים ברחבי הארץ, זוהי הזדמנות לרכוש דירה במחיר אטרקטיבי. בעקבות התחממות ביטחונית יש ירידה במחירים בשיעור של כ 2%– 3%, ניתן ללמוד מההיסטוריה כי המחירים חוזרים לעלות תוך זמן קצר, כפי שקרה לאחר צוק איתן, עופרת יצוקה והאינתיפאדה השנייה."

עוד הוסיף רוט: "לציבור הישראלי יש חוסן בלתי רגיל ולצערנו הוא רגיל לתקופות ביטחוניות  קשות. עבור זוג צעיר ואו משקיעי נדל"ן זוהי דווקא הזדמנות. בצוק איתן לדוגמא היה ניתן לרכוש דירה בהנחה משמעותית עקב הקיפאון ששרר בשוק, כאשר כשבועיים לאחר המבצע השוק כבר חזר לעלות".

חיים פייגלין, מנכ"ל צמח המרמן, אמר: "לצערי אנחנו למודי ניסיון וענף הנדל"ן יודע לצלוח תקופות כאלה. בטווח הקצר יכול להיות שתהיה ירידה נקודתית בביקושים כי רוכשי דירות ידחו טיפה את ההחלטה שלהם. מצד שני גם בצד ההיצע עלולה להיות ירידה מכיוון שחברות בנייה אולי יהיו זהירים יותר ויעכבו פתיחה של פרויקטים חדשים הן בגלל ירידה בביקושים והן בגלל קשיים בביצוע. למרות זאת, אני לא צופה שבנתונים הקיימים תהיה השפעה דרמטית על המחירים מכיוון שאין מלאי של דירות".

לשאלה האם המחסור בעובדים יחריף אומר פייגלין "יש להאיץ את החלטת הממשלה להביא 20 אלף עובדים זרים כדי להתגבר על המחסור שמחריף בשל אי הגעה של עובדים מהשטחים לאתרי הבנייה".

ירידה בביקושים באזורי החיכוך
לדברי שמאי המקרקעין, עו"ד חיים מסילתי "המצב הבטחוני מזכיר לציבור שמגורים בעיר מעורבת ובאזורי החיכוך יכולים להיות נפיצים בתקופות מסויימות. תזכורת זו מורידה את הביקושים אך לטווח הקצר בלבד. ביישובים ביהודה ושומרון אני מאמין שהביקושים צונחים שכן החיכוך חזק יותר. העדנה לה זכו שיווקים בחלק מייושבי איו"ש תיפסק לדעתי לפרק זמן די ארוך".

ניב רום, סמנכ"ל שיווק קבוצת כנען, אמר: "לדעתי מחירי הדיור לא צפויים לרדת. צריך להבין שהפועלים הפלסטיניים לא מגיעים לאתרי הבנייה, פרויקטים תקועים ואם המצב ימשך ייווצר מהר מאד מחסור בדירות, מצב שיגרום לעליית מחירי הדירות. אירועי הטרור כיום אינם מתמקדים במקום ספציפי, הם מתרחשים במקומות שונים ברחבי הארץ, כך שאני לא רואה, שהמחירים ירדו, אלא  להיפך. מחירי הדירות ברחבי הארץ, לא ירדו בעקבות מבצע "צוק איתן " בשנה שעברה או בכל תקופה של מתיחות ביטחונית בעבר,  גם כיום, אני לא צופה, שתהיה השפעה על שוק הנדל"ן".

רחל מלכה מנכ"ל ובעלים חברת מעוז דניאל: "אני צופה שמחירי הדיור יעלו . המצב הביטחוני המתוח ואירועי הטרור, שאנו עדים להם, דווקא גורמים למשקיעים מחו"ל לרצות להשקיע בנדל"ן בישראל. לא מעט משקיעים מטעמים ציוניים, רוצים לחזק את מדינת ישראל ובתקופות מתוחות מבחינה ביטחונית, הם בוחרים להשקיע בפרויקטי נדל"ן כדי להעביר מסר של חיזוק ההיאחזות בקרקע. מעבר לזה, אם בוחנים תקופות מתוחות בעבר, ניתן לראות שלא היה לזה השפעה משמעותית על שוק הנדל"ן, אנשים לא מקפיאים החלטה של רכישת דירה בגלל מצב בטחוני".

 ארז כהן, שמאי המקרקעין אמר: "המצב הבטחוני הרעוע מהווה לצערי סכנה ממשית ליציבות ענף הבנייה שגם ככה סובל קשות מעיוות מבני ותלות מוגזמת ביותר בכוח העבודה מהשטחים. מצב של סגר חלקי אפילו, אי הגעה של מקצת העובדים, שלא לדבר על חלקם הגדול, עלול לפגוע בקידום פרויקטים, ליקר מאוד עלויות לקבלנים ויזמים, ולהכניס חוסר בטחון ואנדרלמוסיה לשוק. לשם כך הממשלה צריכה וחייבת, במיידי, ליישם את תכנית הבאת 20,000 עובדים מיומנים מחו"ל, תהא העלות אשר תהא. אסור לשכוח גם שענף הנדלן מהווה אינדיקציה ליציבות המשק כולו וב-67 שנות המדינה היו מספר משברים ומצבים של מיתון עמוק שכולם החלו בהאטה בענף הנדל"ן. צריך לפעול למנוע חלילה מצב שכזה וכמה שמוקדם ייטב!"

 יצוין כי לפי חברת המידע העסקי CofaceBdi, מספר המועסקים בענף הבנייה בישראל בסוף הרבעון הראשון של 2015 עמד על 235.1 אלף, גידול של 2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מתוך כלל המועסקים בענף בסוף הרבעון הראשון של שנת 2015, כ- 75% תושבי ישראל, כ- 22% תושבי שטחים וכ- 3% עובדים זרים. ב-CofaceBdi מציינים עוד כי מספר המועסקים תושבי ישראל בענף הבנייה מהווים 4.89% מסך העובדים תושבי ישראל במשק.

אייל ינאי, מנכ"ל CofaceBdi, מציין כי בשנים האחרונות חל גידול משמעותי במספר עובדי השטחים המועסקים בענף הבנייה בישראל. "ממשלת ישראל העדיפה לצמצם את מספרם של העובדים הזרים למינימום ולהגדיל את מספר עובדי השטחים . כעת באם המצב יסלים ויוטלו סגרים ממושכים על עובדי השטחים או שקבלנים יעדיפו שלא להעסיק עובדים פלסטינים ייתכן ונראה תופעה של איחור במסירת דירות חדשות ועלייה בשכר העבודה לפועלים זרים או ישראלים". 

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    לא האינתיפאדה השניה גרמה להרעה
    אורי... . 15/10/2015 04:51
    הגב לתגובה זו
    0 1
    הניהול הכלכלי הכושל של ממשלת אהוד ברק ואחר כך ממשלת שרון עם מפלגת העבודה הביאה להרעה כלכלית שהביאה לירידת היכולות הכלכליות של האזרחים. להזכירכם שבממשלת שרון השניה (2003) מונה בנימין נתניהו לראש ממשלה כלכלי במשרד האוצר ורק לאחר שנתיים של עבודה נכונה בהנהגתו הכלכלה החלה להתאושש. ההתאוששות הזו הלכה וגדלה עם כלים חדשים לאשראי קמעונאי אשראי שהביא את הביקוש הענק לנדל"ן. נ.ב. האינתיפאדה נמשכה גם 2003 - 2005 וב 2006 הייתה מלחמת לבנון השניה ולמרות כל זה הניהול הכלכלי הנכון הוא שהביא את התוצאות.
    סגור
  • 9.
    יזמות קטנה בנדל"ן למגורים - מאמר חובה בגוגל
    אלי 12/10/2015 18:48
    הגב לתגובה זו
    0 1
    לכל המתלבטים
    סגור
  • 8.
    בעלי עניין
    סתם אחד 12/10/2015 14:49
    הגב לתגובה זו
    4 2
    כמו תמיד מראיינים את מי שמעוניינים שהעסק ימשיך לרתוח. הנדלן עכשיו משול לקפיץ מתוח שכל טריגר יכול לגרום לשחרורו המהיר ולירידת מחירים תהומית, אינתיפדה יכולה להיות טריגר מספק.
    סגור
  • 7.
    באינתיפאדה הקודמת הריבית עלתה ל 9% (בארה"ב היה 1% בלבד) (ל"ת)
    תזכורת 12/10/2015 13:19
    הגב לתגובה זו
    6 1
    סגור
  • 6.
    אז אולי העליות האחרונות היו רק תיקון ועוד תוספת??? (ל"ת)
    ואין פה בכלל בועה 12/10/2015 13:01
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    בשדרות המחרים טסו למרות המצב הביטחוני!! (ל"ת)
    אחד שמבין 12/10/2015 13:00
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 4.
    יתכבדו המומחים ויספרו לנו על מחירי הדירות בנהריה
    רז 12/10/2015 12:27
    הגב לתגובה זו
    2 6
    לאחר סיום מלחמת לבנון השניה. רמז: לא מדובר בירידה.
    סגור
  • 3.
    רק כסף יש לכם בראש
    אליקו 12/10/2015 12:13
    הגב לתגובה זו
    3 1
    יש פה מלחמה שצריך לנצח. כשננצח הכלכלה תצמח ותעלה.
    סגור
  • 2.
    והנגידים היהירים.הכל אשראי
    תלוי בריבית השקר 12/10/2015 12:06
    הגב לתגובה זו
    6 0
    ומשכנתא
    סגור
  • 1.
    אז שהקבלנים ירוויחו פחות
    אבירם 12/10/2015 11:55
    הגב לתגובה זו
    6 0
    אפשר לחשוב מה הם כבר עושים... שמים לבנים אחת על השנייה ומעבירים צינורות ביניהם
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות