מרים נאור
צילום: קובי גדעון, לע"מ

בג"צ הטיל את הפצצה: מציע להחזיר את חוק מיסוי דירה שלישית לוועדת הכספים

בסיום הדיון הבהירו השופטים כי הם אינם רואים בעין יפה את הליך החקיקה. האם החוק בדרך לפח ההיסטוריה?
גיא בן סימון | (82)

שופטי בג"צ הטילו את הפצצה. בסיום הדיון בעניין העתירות כנגד החוק למיסוי דירה שלישית הציעו השופטים למדינה להחזיר את החוק לוועדת הכספים. כעת למדינה יש עד ה-14 במאי (יום ראשון הקרוב) לענות להצעה. משמעות ההצעה של שופטי בג"צ ברורה ולפיה הם אינם רואים באור חיובי את הליך העברת החוק למיסוי דירה שלישית.

בפועל, אם אכן יוחזר החוק לדיון ואישור ועדת הכספים, משם יצטרך החוק להגיע לאישור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית. לכן משמעות החזרת החוק לוועדת הכספים עשויה למעשה להיות ביטולו - בטח במצב העניינים הנוכחי בין כחלון שמוביל את החוק לראש הממשלה נתניהו, שלא ממש רוצה לאפשר לכחלון לרשום הישגים. או כמו שכחלון כבר אמר לא מזמן - הוא וביבי כבר לא, ואולי גם חוק מיסוי דירה שלישית כבר לא. 

כעת הכדור בידיים של המדינה, אם זו תחליט להיענות להצעה או שתבקש את הכרעת בית המשפט שברור שאינו רואה בעין יפה את הליך אישור החוק. הדבר דומה לסיטואציה בפברואר 2016 כאשר בג"צ הציע למדינה להעביר בחקיקה את סעיף היציבות בחוק הריכוזיות. חודש וחצי לאחר מכן הודיע בג"צ כי חוק הריכוזיות בטל. 

עו"ד שוש שמואלי, נציגת המדינה, ניסתה לטעון כי החוק עבר בצורה תקינה וכי ביטולו עלול להשפיע על שוק הדיור בכך שעליית המחירים תתחדש. 

עו"ד איל ינון, היועץ המשפטי של הכנסת, שמתנגד להליך חקיקת חוק מיסוי דירה שלישית פתח את הדיון ותאר את הלך הרוח בכנסת עת חקיקת החוק: "אני נמצא במצב כלאיים. מצד אחד אני באמת סבור שהיה פה משהו חריג יותר וקיצוני בהליך החקיקה, מצד שני אני חלוק עם העותרים לעניין התוצאה הסופית. הרגשנו שיש לתקן את הליך החקיקה. הכיבוד של הליכי החקיקה והפנמה של צורכי מנהל תקין היא הרבה יותר קשה. אני לא יכול לקבל את ה"אדישות" שהמדינה מקבלת את האירוע הזה במסגרת חוק ההסדרים. באחריות מלאה אני אומר לכם - דבר כזה לא היה בשנים האחרונות, גרוע מאד אם הוא יקבל לגיטימציה. ברגע שתיתן לגיטימציה לדבר כזה, ממחר בבוקר על הליכי החקיקה בכנסת יקרסו, ואני אומר זאת באחריות כמי שנושא באחריות הסטטוטורית. זה המצב בו אנו עומדים. אם תינתן לגיטימציה בחקיקת מיסוי שכזו, אני לא מוכן לחשוב מה יהיה ביתר ההליכים".

שופט העליון, מני מזוז: "אדוני מבקש מאיתנו לקבוע רף עדכני ברף של הליכי חקיקה."

שופט העליון, נעם סולברג: "אתה מוכן להגדיר את אותו רף?

ינון: "צריך ללכת צעד קדימה. אנחנו בחוק ההסדרים הנוכחי, יש לנו סדר גודל של עשרות הליכי חקיקה. כדי לגמור את המבצע הזה בשלום, צריך לעשות תעדוף פנימי. לנו ברור שחוק מיסוי דירה 3 הוא שנוי במחלוקת וצריך לנהל הליך חקיקה נורמלי בעניינו. אמרנו חייבים להביא את הנושא הזה לדיון, אי אפשר לשמור אותו לאישון לילה ולהעבירו בבליץ. הייעוץ המשפטי לוועדה כבר נמצאים לילה שלישי ברציפות בכנסת בעניינים אחרים גם כבדים. הייעוץ המשפטי הוא העיניים והאוזניים של חברי הכנסת".

הנשיאה, מרים נאור: "למדינה היתה אופציה להמשיך ביום שישי או לדון ביום ראשון, אז למה לא?

ינון: "יש אמירה מאש משמעותית ביחס לסדר הבאת הדברים, קיום ההצבעות, הסגירות שמתקיימות סביב התקציב... הזירה מאד מורכבת וסבוכה. נכון, יש השפעה והתחשבות רבה בדברים שאנו אומרים אבל במקרה זה זה כשל. ידעו שיש סכנה (כחלון וגפני), להתעלם ממכתב היועץ המשפטי של הכנסת, מכתב שיצא כי הוא מרגיש שנקבע פה תקדים שלאחריו אי אפשר יהיה לומר שום דבר, לכן אני בא ואומר: יש פה תהליך שקשה להבינו מבחוץ, אבל אני אומר באחריות, כמי שידוע לא בתור מגיב קיצוני, אני בא ואומר, יש בעיה חריפה. העניין מתחיל בתהליך. הוא זה שמאזן בין הכוחות. אם העליון יתן לגיטימציה - זה סופם של הליכי החקיקה בכנסת".  

עו"ד שוש שמואלי, נציגת המדינה: "גם במקרים חמורים יותר לא התערב בית המשפט בהליך החקיקה. לחברי הכנסת עמדה האפשרות להשתתף בהליך. מדובר בהצעת חוק שהיתה ידועה לכנסת חודשים. דווקא ההסתייגויות מעידות על האפשרות שניתנה לכולם".

קיראו עוד ב"נדל"ן"

נאור: "ולמה לא אפשר היה לדחות את הדיון ליום ראשון?"

שמואלי: "אנו טוענים שזה לא המקרה לביטול פגם בהליכי חקיקה. בית המשפט צריך להיות מרוסן בביטול חקיקה של הכנסת, לנוכח עצמאות של הכנסת והמרחק שבית המשפט שומר מההתנהלות של הכנסת. היקף הבקורת השיפוטית על הכנסת הוא צר, אומרת הפסיקה. במקרה שלנו, מדובר בעיקרון השתתפות של הח"כים בהליכי החקיקה, ובית המשפט קבע בעבר שהוא מזהה פעולות שבהן נשללה מהח"כים אפשרות מעשית לגבש עמדה".

השופטת חיות: "אם אין להם אפשרות מעשית לגבש עמדה, זה מוקבל לאי מימוש עיקרון ההשתתפות".

שמואלי: "בית המשפט הבהיר שלא מדובר על הליך חקיקה נאות והליך חקיקה מעמיק, אלא לתת אפשרות לח"כים לגבש את עמדתם ולגבש דיון. בית המשפט הגדיר שהוא מגן על הזכות של הח"כים להשתתף בהליכי חקיקה, ואמר אם יש אפשרות והם לא מימשו האפשרות. לא על זה יבטל חוקים. גם במקרים חמורים יותר בית המשפט לא התערב בהליך החקיקה".

"ככל שיבוטל החוק אומרים הגורמים המקצועיים כי יהיה בכך לפגוע בשוק הדיוק שכבר הראה סימני התקררות, המגמה כבר קרתה. מה שיקרה אם יבוטל החוק, כמו שמניה עלתה, רוכשים יקנו בין לילה".

סולברג: "ואפשר לחוקק מחדש תוך לילה" (צחוק בקהל)

שמואלי המשיכה לפרט מדוע אין לבטל את הדו"ח, אך השופטת חיות העירה לשמואלי להתייחס לטענות של ינון היועץ של הכנסת, לפהם בכל שנותיו הוא לא היה עד להליך חקיקה בזוי שכזה.

חיות: "אנו מדברים על הליך חקיקה של הכנסת, ככה הדברים קורים. בא האיש שאמון על הכנסת ואמר בעצמו 'דבר כזה לא היה' וגברתי אומרת 'לא' כי היא מייצגת את האוצר אבל לא. את מייצגת את הממשלה כולה. השאלה היא האם לא נכון לתת משקל יתר מבחינת חומרתו הפגם לחוות דעת של היועץ המשפטי לכנסת?"

השופטים נעם סולברג ומני מזוז פונים בשאלה לנציג יו"ר האופוזיציה, אם לכל חברי הכנסת היתה אפשרות לדעת על מה הם מצביעים, שכן עיקר העתירה שהוגשה היא נגד ההליך של החקיקה. נציגו של הרצוג אמר: "לא ניתן זמן ללמוד את הדברים ולגבש דעה. אם אין אפשרות לא לקבל את הדעה, לא לשמוע את הגורמים המקצועיים..."

מזוז קוטע: "היתה אפשרות, לא אופטימלית ולא מלאה, אבל מדובר בהליך של חמישה חודשים, קשה לחלוק על כך שלא היה דיון יסודי אבל להגיד שלא ידעו על מה המצביעים? האם הדרישה שלכם היא לפסול את כל החוק? או רק חלק מהדברים שהובאו לדיון האחרון?"

רק נזכיר כי אם החוק יוחזר לתיקון ספק אם כחלון יוכל להשיג את הרוב להעבירו כעת.

נציג העותרים מהאופוזיציה ענה: "לחברי הכנסת לא היתה אפשרות לדעת על מה הם מצביעים. אנו מלינים על הצעד שבו זרקו להם את החוק ועכשיו אמרו להם 'תתמודדו'".

"נדרש מעשה מבית המשפט ולא עוד אמירות ככל שתהיינה מספק דין שתוצאתו היא אחרת". 

השופטת מרים נאור פונה לינון היועץ המשפטי של הכנסת בשאלה מדוע לא לחקוק את החוק מחדש?

מני מזוז: "אם מבטלים את החוק זה מחייב תזכיר או שזה חוזר לנקודה ממנה נסגר החוק?

ינון: "אין דרך שאני חוזר לאיזה לקוח כמו יו"ר הכנסת ואני אומר לו 'אולי נחזיר את החוק לשלב זה או אחר'".

נאור: "אתה מציע לנו לשקול לחזור לאותו שלב אחורה".

ינון: "נכון. זה משהו שנכון לשקול כאשר מדובר על טענות לתקינות הליכי חקיקה".

מני מזוז: "אין הסדרה של הליך חקיקה תקין".

ינון: "את תקנון הכנסת קובעים חברי הכנסת שהם מחויבים למשמעת קואליציונית ולכן אנו לא מצליחים (לעשות כך). הממשלה מטילה על זה וטו. בתאוריה זה נכון, הכנסת היא הריבון אבל המציאות מורכבת הרבה יותר. זה לא נעים אבל אנו אומרים לבית המשפט תצילו אותנו מעצמנו".

"בוועדת הכספים חייבים לאמר, האופוזיציה מאד פעילה ואפקטיבית, המהלך שקרה באותו לילה הוא נדיר מאד", אמר ינון בכוונה למחטף של חוק ההסדרים בכנסת. "נדיר שהיה מהלך כזה בוועדת הכספים שכל חברי האופוזיציה לא משתתפים בדיון".

מרים נאור: "לא צריך להתחיל מהתחלה ולפרסם הצעת חוק אלא לחזור לנקודה מסוימת. גם הגברת (נציגת הממשלה) מסכימה כי מה שהתרחש באותו הלילה לא היה צריך להתרחש".

השופט הנדל: "יש לך העדפה בין האפשרות לבטל את החוק לבין להחזירו לנקודה מסוימת?"

נציגת הממשלה שמואלי: "להחזיר את החוק אחורה משול לביטולו. אם אומרים לי תבחרי בין שתי חלופות ברור שעדיף חזרה לאמצע".

בשלב זה השופטת נאור נותנת לנציגת הממשלה את האפשרות לבקש זמן כדי לדון באפשרות של להחזיר את החוק למיסוי דירה שלישית לכנסת (בחצות). נציגת הממשלה שמואלי מבקשת שבוע לאחר התייעצות.

"החוק יוצר עיוותים" אם לשפוט לפי ההתקררות שנרשמה בשוק הדיור בחודשים האחרונים, ככל הנראה, החוק של כחלון, יחד עם ההתייקרות על המשכנתאות, תמך במגמה של יציאת המשקיעים מהשוק, בין אם בצורה של מכירת דירות ואם בצורה של הימנעות מרכישת דירות. בשוק כולו ממתינים כעת לראות האם החוק יבוטל או יאושר.

עם זאת, על רקע ריבוי העתירות שהוגשו והמחלוקות בעניין כדאיות המיסוי (באם יגולגל לשוכרים וכו'), בעלי דירה שלישית לא מיהרו עד כה לרשויות המס ורק 270 משקיעים מבין עשרות אלפים החליטו למכור את הדירה השלישית שברשותם. רשות המסים דחתה את מועד הדיווח של בעלי דירות מסוף מארס השנה לסוף יוני הקרוב.

נגד חוק מיסוי דירה הוגשו 6 עתירות שונות לבג"ץ בטענה לאי חוקיות בחקיקת החוק בוועדת הכספים בטענה על הכנסת שינויים בתזכיר החוק, זמן קצר טרם ההצבעה והעברתו לאישור בחוק ההסדרים. לפי העתירה של האופוזיציה, הליך חקיקת החוק נעשה באופן דורסני על ידי הקואליציה ומבלי שניתן לחברי הכנסת זמן ראוי כדי להעמיק בלימוד החוק ובהגשת הסתייגויות מהותיות. כמו כן, שורה של משקיעים ובעלי נכסים טוענים כי החוק פוגע בזכות הקניינית שלהם וכי צברו דירות כמענה לפנסיה וכדרך להבטיח עתידם.

בסוף פברואר האחרון דן בית המשפט העליון בעתירות שהוגשו כנגד החוק כאשר ברובן מתמקדות העתירות בכשלים שנפלו בהליך החקיקה של החוק (אחת מתוך 5 העתירות מתמקדת בפגיעה בחופש הקניין). בסיום אותו דיון בסוף פברואר, הוציא בג"ץ צו על תנאי למדינה וקבע כי יתקיים דיון בהרכב מורחב, כאמור, היום בשעה 14:30.

עו"ד אביגיל קסטיאל, שותפה ומנהלת תחום נדל"ן בש. הורוביץ, היא אחת מהמתנגדות לחוק. "מעבר לפגמים הפורמליים שנפלו באופן התנהלותו של הליך החקיקה, לא רק שהחוק אינו מגשים את מטרתו אלא שהוא יוצר עיוותים כלכליים ופוגע בציבור בכללותו", אמרה קסטיאל. "כך, למשל, החוק יוצר מצב אבסורדי, בו אדם המחזיק בשתי דירות יוקרה אינו נושא בתשלום המס הנוסף בגינן, ולעומתו אדם אשר השקיע את מלוא חסכונותיו ואת הפנסיה שלו ברכישת נכסי מקרקעין פשוטים ייאלץ לשלם את המס האמור. באופן זה, החוק פוגע במעמד הביניים המחזיק בדירות להשקעה בהעדר חלופות השקעה אטרקטיביות אחרות". לדבריה, "החוק פוגע גם בציבור השוכרים, שכן ברור שמס דירה שלישית, לפחות בחלקו, יגולגל, בסופו של דבר, על שוכרי הדירות. החוק אף ייפגע וכבר פוגע בהכנסות המדינה ממסים, משום שהוא "מזמין" העברות נכסי מקרקעין בין בני משפחה, כדי להימנע ממנו. עד היום דווחו לרשות המיסים עסקאות מתנה רבות במסגרתן הועברו נכסים לידי ילדיהם של מחזיקי הדירות, דבר אשר גורר הקטנה במסים הנגבים מהכנסות שכירות. כולנו כמובן מעוניינים להוריד את מחירי הדירות, אך נראה כי לא זו הדרך לכך, וכי הליך החקיקה החפוז שננקט נותן את אותותיו בהוראות החוק ובהסדרים שנקבעו בו".

לקראת הדיון המכריע, פורסמה רשימה בעמוד הפייסבוק 'המחאה הגדולה - יחד נוריד את מחירי הדירות', הכוללת מספר סיבות לפיהן צריך בית המשפט העליון לדחות את העתירות. (לכתבה - לחץ כאן). לדעה נגדית של יו"ר לשכת השמאים - לחץ כאן.

תגובות לכתבה(82):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 50.
    כהן 07/08/2017 00:08
    הגב לתגובה זו
    מס דירה שלישית פוגע במעמד הביניים, שעבדו קשה כל החיים. האם זה צודק? הכל מעשיות בדויות, האמת היא שהמס בא לגרוף הון על חשבון האזרחים. וכמובן רווח פוליטי.
  • 49.
    החוק המטומטם הזה נולד בחופזה ולא עבר הליכי חקיקה כנדרש (ל"ת)
    לבג"צ אין ברירה 13/05/2017 07:41
    הגב לתגובה זו
  • 48.
    לב 10/05/2017 19:42
    הגב לתגובה זו
    גועל נפש.
  • 47.
    גג 10/05/2017 16:26
    הגב לתגובה זו
    הדג מסריח מאוד אפילו אנחנו איתך כחלון אם צריך בחירות לך על זה
  • 46.
    אפרת 10/05/2017 16:05
    הגב לתגובה זו
    ממשלה כוחנית דורסת את הכנסת. כל הכבוד לבית המשפט ששומר בגופו על הדמוקרטיה.
  • 45.
    ינון המחנך-מי שמך? 10/05/2017 16:05
    הגב לתגובה זו
    עלה לו השתן לראש
  • 44.
    המדינה לא תוותר ובג"צ יתקפל הניצחון לכחלון (ל"ת)
    יצחק 10/05/2017 09:15
    הגב לתגובה זו
  • 43.
    חיים ק. 10/05/2017 08:15
    הגב לתגובה זו
    מוטב היה לא לחוקק כלל חוק מעין זה.פגיעה בזכות הקנין והעלאת מס -לא תועיל .כחלון ניסה בכוחניות לפעול -וזה מה שיצא.
  • 42.
    איש 10/05/2017 07:41
    הגב לתגובה זו
    אם באמת הייתה בכנסת תמיכה בחוק לא היתה להם בעיה להעביר אותו שוב. אם יש לו התנגדות כלכך רחבה כנראה שבאמת יש כאן בעיה.
  • 41.
    יושב על הגדר 10/05/2017 07:17
    הגב לתגובה זו
    ואני מאוד מקווה שאצליח לקנות לפני שהמחירים יזנקו פעם נוספת.
  • 40.
    מדינה שלא עושה כלום 10/05/2017 00:00
    הגב לתגובה זו
    מגיע לך שהלכת עם ביבי
  • גג 10/05/2017 16:13
    הגב לתגובה זו
    לא בחרת בו ואל בלבלי ביצים פה.
  • 39.
    אלכס 09/05/2017 23:15
    הגב לתגובה זו
    אם מיסוי דירה שלישית בעייתי אז למה מיסוי רווחי הון בגובה 25% לא? האם כל אחד מההרכב נבדק בנושא בעלות על הדירות או מי מבני המשפחה שלהם ? נמאס מהתערבות של החונטה הזאת!
  • שןש 10/05/2017 11:37
    הגב לתגובה זו
    זו מדינת חוק. ואין לאף אחד הזכות לרמוס את זכות הקניין. מדוע צריך להכריח אזרח למכור נכס? מחר יבקשו למכור מכונית שנייה, אין סוף לכוחנות...
  • גג 10/05/2017 16:27
    מה אתה בוכה פה
  • 38.
    דור 09/05/2017 22:56
    הגב לתגובה זו
    מצאו עוד שיטה לחלוב כסף מאזרחים ומשוק הנדל"ן ומציגים את זה כאילו זה נועד לעזור לצעירים. זה עוד כסף לישיבות ולקצבאות ולא שום דבר מעבר לזה.
  • 37.
    הצעירים ירדו מהארץ אם החוק יבוטל (ל"ת)
    אבנר 09/05/2017 22:48
    הגב לתגובה זו
  • בברלין מחכים לאגזוזנים טריים מישראל (ל"ת)
    תפסיק לאיים 13/05/2017 07:43
    הגב לתגובה זו
  • 36.
    שישקו 09/05/2017 20:38
    הגב לתגובה זו
    לבטל את הטבה ההזויה של 60 אלף ש"ח בשנה על דירה!
  • שישקו, תקנה דירה בקריית מלאכי או שתמשיך לשלם שכירות (ל"ת)
    יאללה תעלו שכ"ד 13/05/2017 07:46
    הגב לתגובה זו
  • 35.
    מיואש 09/05/2017 20:37
    הגב לתגובה זו
    פטור ממס על שכירות זה צודק? ממילא כל מיני עינייני מיסים נקבעים ע"י שיקול דעת פקיד - זה מוסרי? חבל מאוד. כולם רואים. כולם יודעים. כשהכנסת תקצץ בחופש מערכת המשפט, אף אחד לא יקום להגנתה - יזכרו דברים כאלה. נורא. נורא. נורא.
  • 34.
    יורם 09/05/2017 20:31
    הגב לתגובה זו
    השינוי שהחוק עבר שלכאורה השרים לא היו מודעים אליהם הם סעיפים קטנים יחסית!
  • חוק לא ראוי 13/05/2017 07:49
    הגב לתגובה זו
    זהו חוק גרוע ... החוק לא מייצר דירות חדשות כדי להגדיל את מלאי הדירות בישראל ... באם החוק היה מתקבל שכ"ד היה מתייקר ...
  • מאד גדולים לכיס של השופטים (ל"ת)
    ג'קי 10/05/2017 07:40
    הגב לתגובה זו
  • 33.
    G 09/05/2017 20:28
    הגב לתגובה זו
    נכשלת בדרך לא ישרה שבחרת בשליפה מהשרוול חוק זדוני הפוגע בכללי הדמוקרטיה זמן טוב לפרוש מר כחלון נכשלת
  • 32.
    נאור דה פקטו קברה את החוק (ל"ת)
    תודה מהקבלנים 09/05/2017 20:20
    הגב לתגובה זו
  • 31.
    זה חוק לא דמוקרטי תתפטר עכשיו כחלון תתבייש לך הביתה ?? (ל"ת)
    G 09/05/2017 20:11
    הגב לתגובה זו
  • אבשלום 09/05/2017 23:30
    הגב לתגובה זו
    וכלהשופטים שבזזו ברשעות ןבמשכורת מושחתת ותנאי פנסיה גםמ לנינים
  • רוב "המשקיעים" הם שכירים בעלי דירה אחת להשכרה (ל"ת)
    חוק לא ראוי 13/05/2017 07:51
  • 30.
    ניסית לשדוד אנשים ישרים שעבדו קשה כל החיים ואכלת אותה?? (ל"ת)
    G 09/05/2017 20:09
    הגב לתגובה זו
  • 29.
    השופטים רואים חוק יבש ולא טובת העם יש להם דירה 3 אולי (ל"ת)
    עזרא 09/05/2017 20:06
    הגב לתגובה זו
  • אבשלום 09/05/2017 23:34
    הגב לתגובה זו
    הפנסיה של השופטים קרוב ל-70 אלף שח. אם חלילה מת הכל עובר לרעייתו. אם חלחלה מתה הכל עובר לילדים. אם חלילה מתים הכל עובר לנינים. זה צדק??? גם לך יש תנאי שוד וגזל????
  • 28.
    ייי 09/05/2017 19:44
    הגב לתגובה זו
    ניסה להפיל את הפנסיונרים
  • 27.
    יושב על הגדר 09/05/2017 19:44
    הגב לתגובה זו
    לבעלי 3 דירות ומעלה יש עורכי דין שמנסים לעצור את החוק. בעלי 3 דירות ומעלה יכולים לשלם מס מהרווחים שלהם. השאלה היחידה באם השופטים נקיים מהשפעה בשיקול הדעת שלהם. החוק לגיטימי ומוסרי. האמונה במערכת הצדק מתערערת !!
  • זה המדינה בבג"צ לא היו כאן שום עורכי דין פרטיים. (ל"ת)
    אני 10/05/2017 07:42
    הגב לתגובה זו
  • רק עכשיו מתערערת - התתה מאוחרת יש לך חבר (ל"ת)
    ג'קי 10/05/2017 07:41
    הגב לתגובה זו
  • 26.
    למה בג״צ עשה את כל הטררם הזה?שולח מחזיר שולח שוב (ל"ת)
    תחליטו וזהו 09/05/2017 19:38
    הגב לתגובה זו
  • 25.
    סופסוף שיקול דעת לוגי. במחטף לא מחוקקים בדמוקרטיה! (ל"ת)
    אהוד 09/05/2017 19:21
    הגב לתגובה זו
  • 24.
    ראיתם שכחלון יהיה ראש ממשלה? ראש פח (ל"ת)
    אריאל 09/05/2017 18:45
    הגב לתגובה זו
  • 23.
    שחיתות 09/05/2017 18:39
    הגב לתגובה זו
    האם זו הפעם הראשונה שעבר חוק בלילה ללא דיון מעמיק? מדוע דוקא כאן מתערב בג"צ? כמה דירות יש לשופטים? מדוע לא פוסלים עצמם?
  • 22.
    אלי 09/05/2017 18:39
    הגב לתגובה זו
    לבדןק למי מהשופטים ולבני משפחתם יש יותר משלש דירות.
  • לבג"צ לא היתה ברירה אלה להחזיר לכנסת לביצוע חקיקה כראוי (ל"ת)
    חוק לא ראוי 13/05/2017 07:52
    הגב לתגובה זו
  • 21.
    ארנון 09/05/2017 18:22
    הגב לתגובה זו
    האם להשקיע בשוק ההון כדי שה"טיקונים" יעשו תספורת עדיף על ההשקעה בדירות? עד היום זה היה פתרון ראוי לפנסיונר נבון ואילו שמ"מקנאים" ומקטרים על שכר דירה שיבדקו מה התשואה הראלית משכ"ד ויבינו שבהרבה מקרים היא לכאורה שללית (מה שנתן הגיון להחזיק דירה זה הצפי לעליה במחיר. ולענין המס מן הדין והצדק להטיל מס רק על דברים עתידיים ולא על הקיים. בארצות הקומנסטיות הפקעיו דירות והכנסיו דירי משנה.
  • יושב על הגדר 09/05/2017 19:46
    הגב לתגובה זו
    חוק צודק וסתם מנסים לעצור אותו. החוק יעבור באם השופטים שלנו ישרים
  • 20.
    חוק לא חוקי ומפלה של פוליטיקאים פח (ל"ת)
    50+ 09/05/2017 18:22
    הגב לתגובה זו
  • 19.
    כחלון שמע לשטויות של נערי האוצר ההזויים (ל"ת)
    צדק 09/05/2017 18:19
    הגב לתגובה זו
  • 18.
    ידוע 09/05/2017 17:57
    הגב לתגובה זו
    אני חושב שבמדינה מושחטת הדבר האי מוסכן זה עצירת השחיטות, כמו כל פרמידה זה מפורר את המשק
  • 17.
    כרגיל...גם הכתב לא מבין מה השורה התחתונה.. (ל"ת)
    איציק 09/05/2017 17:49
    הגב לתגובה זו
  • רוקי 10/05/2017 07:15
    הגב לתגובה זו
    זהירות גל עליות לפניך!
  • 16.
    ברור 09/05/2017 17:43
    הגב לתגובה זו
    יש לו פחות מ3 דירות.
  • 15.
    ממש אין עתיד במדינה שלנו!!!!! (ל"ת)
    אבי 09/05/2017 17:43
    הגב לתגובה זו
  • 14.
    עידן 09/05/2017 17:39
    הגב לתגובה זו
    לדיראון עולם על העוול הזה.
  • 13.
    ממי 09/05/2017 16:26
    הגב לתגובה זו
    מי אמר לך להשקיע לפנסיה בדירות?למה לא השקעת בפנסיה דרך קרנות הפנסיה, כמו שהמדינה מאפשרת בפטור ממס?? מזל שהם לא השקיעו בשדות אורז "לפנסיה", אחרת לא היו נותנים לנו לאכול גם, כי זה הפנסיה שלהם.... השקעת? תדע להפסיד.
  • מיואש 09/05/2017 21:32
    הגב לתגובה זו
    אנשים כמוך רשעים יפלו בפח של עצמם כך פחלון יפול בהסטוריה היהודית רשעים כמוכם נופלים בסוף זה מעליכם!!!!
  • רם 09/05/2017 20:02
    הגב לתגובה זו
    חוסר צדק לשנות מיסוי ראטרו ......מי שהשקיע בקרנות פנסיה נשדדד עי מנהלי הקרנות
  • משקיע 09/05/2017 18:21
    הגב לתגובה זו
    מעבר לזה. המיסוי הזה הוא על ההון ולא על הרווח! שזה אומר הלאמה של רכוש. לקחת 1 אחוז משווי הדירה כל השנה זה למעשה הלאמה של הדירה על פני 100 שנה. אין לזה כל תקדים בשום מדינה דמוקרטית
  • 12.
    מישהו 09/05/2017 16:22
    הגב לתגובה זו
    איך שופטים שאמורים בעצמם לשלם עשרות אלפי שקלים בשנה בשל החוק לא פוסלים את עצמם ? שחיתות. הכנסת היא הריבון, השופטים הרסו את הדמוקרטיה ומאיימים על הציבור והאפשרות שלו לשלוט בחיו. דיקטטורה של בית המשפט הפכה את החיים כאן לבלתי נסבלים,אי אפשר לעשות עסקאות, ולמעשה שום דבר ללא שנהיה תלוים ב-70 אלף עורכי דין כלבים...
  • אלון 10/05/2017 07:45
    הגב לתגובה זו
    נראה לך שהשופטים סופרים בכלל 18 אלף שקל בשנה? הם שוחים בכסף זה לא מעניין אותם.
  • רוני 09/05/2017 18:40
    הגב לתגובה זו
    אם אין לך פירוט כזה - אתה מלעיז על שופטי העליון סתם כך והכי גרוע - כל הטיעון שלך הולך לפח
  • השופטים צריכים לפרט, לא הוא. כמה דירות יש למזוז? (ל"ת)
    ??? 09/05/2017 19:43
  • 11.
    איפה הצדק 09/05/2017 16:07
    הגב לתגובה זו
    שופטים מוטים בעלי 3 דירות ומעלה וזה הדיון שנשמע בבית המשפט עקיצות מצד שופטים
  • 10.
    חוק צודק מאוד רק מליונרים בטלנים מסוגלים לפנות לבגץ (ל"ת)
    אריה 09/05/2017 15:56
    הגב לתגובה זו
  • מיואש 09/05/2017 21:42
    הגב לתגובה זו
    רשע
  • א 09/05/2017 16:26
    הגב לתגובה זו
    אני לא עשיר וממש לא בטלן , עובד מגיל 16 וקניתי 2 דירות להשקעה בצפון , במקום לנסוע 5 פעמים בשנה לחו"ל . למה אני צריך להיפגע כי אני דואג לפנסיה שלי ? עשית הכללה מסוכנת מאוד , כחלון זורע חול בעיניים של אנשים בורים כמוך ודואג לחברים העשירים באמת אלה שיש להם דירות יוקרה בתל אביב .
  • לורי 09/05/2017 16:25
    הגב לתגובה זו
    לכולם אחוז קבוע מגובה שכירות מסוים
  • ואז בוודעות המס יגוגל במלאו לשוכרים. (ל"ת)
    אמיר 10/05/2017 07:45
  • 9.
    פעם ראשונה שבאמת הימין למען החלשים (ל"ת)
    עזרא 09/05/2017 15:25
    הגב לתגובה זו
  • כל הכבוד לבגץ - חוק לא צודק. שוב החלשים משלמים ומשלימים (ל"ת)
    כהן 07/08/2017 00:17
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    דור 09/05/2017 13:29
    הגב לתגובה זו
    אם כחלון היה רציני הוא היה מעביר חקיקה שמעתה והלאה אי אפשר לקנות דירה שלישית ומעלה או דירה שנייה ומעלה. במכה אחת היה גומר את שוק ההשקעה. גם זה שהוא לא פועל לביטול המע"מ לרוכשי דירה ראשונה מראה שההתנהלות של האיש אינה רצינית. הוא מעוניין להיראות כאילו הוא עושה דברים וזה הכל.
  • 7.
    אזרח 09/05/2017 13:08
    הגב לתגובה זו
    כחלון ומפלגת כולנו מפלגים בין כולנו. בתור אחד שאין על שמו 3 דירות וגם לא 2 אני עדיין לא מבין איך שכן שלי בן 79 אשר הוא ואשתו משכירים 2 דירות אחת ב 4,200 והשניה ב 4,400. דירות שקנו בכספים שמכרו חנות בדים שהפעילו במשך 50 שנים ובנוסף לקחו משכנתא מהבנק, איך הם נקראים טייקונים גדולים בעיני כחלון ומפלגתו ? נשגב מבינתי ! השכן מספר לי שלפי מחשבון של רשות המיסים הם צריכים לשלם 18,000 כלומר שאם עד עכשיו מתוך 8,600 היה נשאר להם בניקוי הוצאות 6000 עכשיו נשאר 4500. אני לא מבין מדוע כחלון ומפלגתו לא נלחמים מול הטייקונים האמיתיים שגוזלים את האזרח יום יום כמו הבנקים כמו חברות ענק ועוד. בעיית הדיור מתחילה ביוקר המחיה שלא נשאר כסף עבור דיור ובמחסור דירות חדשות. ממש לא מובן איך מסיטים כלכך חזק לכיוון הלא נכון !
  • 6.
    הולכים על בטוח 09/05/2017 13:02
    הגב לתגובה זו
    צריך בראש וראשונה להעלות את השכר במשק כי בשכר של 5000 שח לחודש אף אחד לא יקנה דירה בחיים.אין טעם לגבות מיסים מ50 אלף בעלי דירות כי זה לא יביא פתרון צריך בעשור הקרוב 200 אלף דירות.מתי יפנימו זאת הקנאים .מי מפריע לכל מי שרוצה לקנות דירה לקנות בעלי הדירות? הסחבת והאי בהירות מינואר שעבר החוק רק העלתה את מחירי הדירות ב20 אחוז. גם מחירי השכירות עלו.
  • יוסף 09/05/2017 18:33
    הגב לתגובה זו
    הטיעון הזה לא קורה במציאות. לא כאן ולא במקומות אחרים בעולם. גם אם יבנו 200,000 דירות חדשות מי יוכלו לקנות אותן יהיו משקיעים מהעשירונים הגבוהים. המחירים לא ירדו כל כך כי רוב היזמים כאן בעלי עומק כלכלי ולא ימכרו בזול. זה לא יפתור כלום
  • 5.
    רון 09/05/2017 12:52
    הגב לתגובה זו
    מה שיקרה שמשקיעים יברחו ישקיעו במדינות אחרות הכסף יעזוב את הארץ אין כסף יש מיתון תגובת שרשרת כלכלן
  • 4.
    משקיע מנוסה 09/05/2017 12:02
    הגב לתגובה זו
    תחליטו, אם מגלגלים את המס על הדייר, אז הפנסיונרים המסכנים (שהכפילו את ערך הדירות שלהם בזכות המדינה) לא ייפגעו והם לא מסכנים. אם לא מגלגלים את המס על הדייר, אז למה בעלי הדירות צועקים את זה בכל מקום? אגב שימו לב ששוכרי הדירות רגועים, מעניין מה זה אומר...
  • אאאא 09/05/2017 15:21
    הגב לתגובה זו
    כדי ששניהם ינזקו
  • 3.
    משקיע מנוסה 09/05/2017 12:00
    הגב לתגובה זו
    הרי מכירת המוני דירות תחת לחץ זמן, תגרום למחיר שמצליחים לקבל עליהן להיות נמוך במיוחד. מי שירכוש אותם הם משקיעים חדשים, שיש להם רק שני נכסי נדלן (נכון להיום נכס אחד ויחיד). הם ישיגו מחיר זול, יקחו משכנתאות קטנות, ומייד יגלגלו את ההוזלה שהם מרגישים אל הדיירים שלהם! כלומר הם יורידו שכר דירה ביחס לנהוג היום!
  • תהיה רציני 13/05/2017 08:02
    הגב לתגובה זו
    המשקיעים הקטנים שיש להם דירה אחת להשכרה להשלמת הפנסיה הקטנה שנשארה להם אחרי התספורות לא ימכרו את הדירה כדי להשקיע בפקדון ללא ריבית .... למי שיש כסף, מעדיף כיום לקנות דירה בחו"ל שמניבה 8% תשואה ולא 2.8% תשואה ברוטו כמו בישראל ... במציאות שהביקוש לדירות מושכרות עולה בכ- 6% בשנה, פעולות כחלון יצמצמו את היצע הדירות להשכרה ויגרמו לעליית מחירי שכ"ד במרכז
  • אמיר 10/05/2017 07:47
    הגב לתגובה זו
    בכל מקרה המספרים מדברים בעד עצמם. רק 200 משקיעים מתוך 80 אלף בכלל הביעו עניין למכור את הדירה השלישית.
  • אתה חי בסרט. כשתתעורר תגלה שמחירי השכירות עלו 20% (ל"ת)
    אין לך מושג בכלכלה 09/05/2017 17:49
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    טלי 09/05/2017 10:49
    הגב לתגובה זו
    איך נותנים לו להיות שופט בפאנל? כל השופטים חייבים להצהיר על מספר הדירות ברשותם
  • 1.
    חיחי 09/05/2017 10:19
    הגב לתגובה זו
    יש הרבה חוקים שעוברים בצורה הזאת אבל פתאום קמו הנגזלים שלא משלמים אפילו מיסוי מההשכרה! הגיע הזמן לחוק כזה ואם הוא לא יעבור בגץ תפרוץ מחאה אמיתית בלי הופעות ואורגיות אוהלים!!