מחכים לטוויטר: התשקיף שהגישה החברה מרתיע, "רוצים לראות מספרים"
בזמן שהמשקיעים חיכו לכניסתה המיוחלת של פייסבוק (סימול: FB) לשוק המניות בשנה שעברה, הטלפונים ב-Granite Investment Advisors לא הפסיקו לצלצל. כל יום יותר ויותר לקוחות התעניינו וביקשו עוד פרטים כדי להיות בין הראשונים שיחזיקו במניות הרשת החברתית. אבל בניגוד מוחלט למאי 2012, חברת ההשקעות הקטנה לא קיבלה אך לא שיחה אחת עדיין לקראת הנפקתה הקרובה של טוויטר (סימול: TWTR).
"אפילו לא שיחה אחת עדיין", אמר טים לסקו, מנהל GIA שהוסיף ואמר שהוא בעצמו לא ימהר כל כך לרכוש מניות ברשת השניה בגודלה מבחינת משתמשים ויחכה עוד מספר רבעונים כדי לראות שיפור בתוצאות הפיננסיות. "אנחנו רוצים לראות מספרים. הם צריכים להתפתח קצת לפני שנראה שהם מקבלים תוצאות טובות בעקביות".
כנראה שמשקיעים רבים חושבים כמו לסקו. בזמן שטוויטר מתכוננת להנפקה המתוקשרת ביותר של השנה, זכרונות מהפתיחה השלילית של פייסבוק ב-2012 מצננים את ההתלהבות למניות של הרשת החברתית בת ה-8. ואנחנו לא מדברים על הבעיות הטכניות ביום ההנפקה שגרמו לנזקים של מיליונים – הכוונה היא לכך שפייסבוק הוערכה יתר על המידה טרם ההצעה הראשונית לציבור, כך שכשהמשקיעים התפקחו מעט המניה איבדה 50% תוך שלושה חודשים.
בדומה לפייסבוק, גם טוויטר נהנית ממותג חזק מאוד (במיוחד בוול סטריט, שם כל פרשן, אנליסט וסוחר שמכבד את עצמו מצייץ על בסיס יומי), שמשמעותו עניין רב של המשקיעים, אולי רב מדי. זו הייתה אחת הסיבות שפייסבוק הצליחה להעלות את מחיר ההנפקה ל-38 דולר למניה, מה שנתן לה שווי שוק של 100 מיליון דולר – או מכפיל רווח מוגזם של 99 לעומת רווחיה ב-2011.
כזכור, מניות פייסבוק צללו ביומן הראשון בנאסד"ק והמשיכו לרדת בחודשים לאחר מכן עד שהגיעו לשפל באוגוסט 2012. מחיר המניה לא חזר למחיר המקורי של ההנפקה עד שנה לאחר מכן, באוגוסט השנה.
בעוד שהנפקת טוויטר צפויה להתרחש זמן מה לפני חג ההודיה בחודש נובמבר, החברה עדיין לא קבעה את המחיר למניה להצעה הראשונית לציבור. מספר קולות בוול סטריט כבר מצפים שהמחיר ישקף שווי שוק גבוה מדי שיכביד על המניה בימיה הראשונים. אנליסטים מצפים שהמחירים ישקפו שווי שוק לחברה של 10 מיליארד דולר, בזמן שבשנה האחרונה דיווחה טוויטר על הפסד של 69 מיליון דולר.
בתשקיף שהגישה טוויטר ל-SEC השבוע היו 32 דפים מלאים בסיכונים אפשריים, לעומת 22 דפים כאלו בתשקיף של פייסבוק ב-2012. החשש העיקרי של המשקיעים לקראת ההנפקה המיוחלת סובב סביב ההאטה בצמיחת החברה. בחודש יוני האחרון היו לחברה 218 מיליון משתמשים חודשיים, צמיחה של 44% לעומת החודש המקביל של השנה הקודמת – אבל זו הייתה האטה לעומת הגידול של 78% בשנה שקדמה לה. בין הרבעון הראשון של 2013 לרבעון השני של השנה התווספו רק 6.9% למשתמשים החודשיים של הרשת החברתית.
"נראה שהצמיחה במספר המשתמשים האטה באופן דרמטי", מזהיר דארן צ'רוויץ, מנהל המחקר בקרן ג'ייקובס. "לחצים דומים כמו שהיו לפייסבוק בתחילת דרכה משפיעים גם על טוויטר עכשיו, עליה להוכיח שהיא באמת יכולה לעשות כסף".