למי שפספס: עדכון המדדים ו"אפקט המדד" על המניות

אבנר חדד, מנכ"ל משותף מ"קסם", מסביר כיצד יוצרות קרנות אינדקס ותעודות סל את "אפקט המדד" ועל הלחצים האדירים של החברות להיכלל במדדים לקראת עידכון המדדים ב-31 לדצמבר
אסף מליחי |

עדכון מדדי המניות הוא אחד האירועים המעניינים והחשובים ביותר בשוקי ההון בארץ ובעולם. אחת הסיבות העיקריות לכך היא ההשפעה המהותית הקיימת על המניות הנכנסות והיוצאות מהמדדים בעת העדכון. תופעה זו נקראת "אפקטי המדד".

המונח "אפקט המדד" מתייחס ליצירת לחצים על מחירי המניות, כאשר אלו מתווספות או נגרעות מהמדד. הסיבה לכך נעוצה בפעילות תעודות הסל וקרנות האינדקס שמחויבות להחזיק את ההרכב המדויק של המדד ומגיבות מיידית לכל שינוי בו.

על פי "תפיסת העולם" של מנהלי המדדים המבוססת על יעילות השוק, עדכוני ההרכבים אמורים להיות טכניים בלבד, ולכן מחירם אינו אמור להשתנות. בפועל, התנהגות המניות אינה עקבית עם תפיסה זו והממצאים מצביעים על קיום תשואות חריגות בסמוך לאירוע ואף לעיתים תקופה ארוכה אחריו.

מבחינת המשקיעים מדובר בתוצאות מעניינות, המראות כי בתוחלת, קיימת כדאיות לרכישת מניה הצפויה להיכנס למדד וגם בהחזקתה לאורך זמן. נתון מעניין נוסף במחקרים הוא שהתשואה העודפת ממשיכה להיצבר גם בימים שלאחר ההודעה, כך שלמשקיעים ישנה תקופה לא מבוטלת ליהנות מפוטנציאל של תשואה עודפת על פני מדדי הייחוס.

מדדי המניות בבורסה בת"א מתעדכנים פעמיים בשנה ב-1.1 וב- 1.7, כאשר ההודעה על העדכון ניתנת כשבועיים לפני מועד ההחלפה בפועל. בעבר ההחלפה הייתה אירוע זניח יחסית מאחר והיא הייתה רלוונטית רק למדד ת"א 25 והקריטריונים היו פשוטים וקלים לניתוח. בשנים האחרונות, עם פריחת תחום תעודות הסל, עדכון המדדים הפך למשמעותי הרבה יותר הן בעוצמתו והן במגוון המדדים המושפעים ממנו.

גם הקריטריונים הפכו למורכבים יותר וזאת במטרה להקשות על ביצוע מניפולציות במניות לקראת עדכון המדדים. כך לדוגמא: שווי השוק והסחירות של המניות המצטרפות מחושבים כממוצע של תקופה ולא ע"פי יום ההכרזה, כפי שהיה נהוג בעבר, ובנוסף, הרכב ההכנסות של המניות במדדים הענפיים חייב להיות ברובו נגזר מהמדד הענפי אליהן הן משויכות. אבנר חדד, מנכ"ל משותף בקסם טוען, כי: "בעת עדכון המדדים הנמשך מספר חודשים, הם נדהמנו לגלות, את רמת המעורבות והעניין שגילו הן מנהלי החברות הנסחרות במדדים והן הפעילים בשוק ההון. בין היתר התבטא הדבר ע"י מאות שיחות טלפון שהגיעו ל"קסם" ממנהלי החברות הציבוריות.

חדד מציין, כי "במיוחד ביממה האחרונה, במרוץ נגד השעון, נעשו מאמצים אדירים מצד חברות רבות להיכלל במדדים המובילים בשוק. וביניהן חברות כמו: הפניקס, גולף, דרבן, ד"ש-איפקס ודלק נדל"ן".

"עד לפני כשבוע פרסמה קסם את הרשימות באופן יומי. הופתענו לגלות עד כמה רבה ההשפעה שיש לרשימות של "קסם" שפורסמו, על החברות ועל החלטותיהן. כך למשל: חברת איילון, הפחיתה את מחיר המימוש באופציות על מניותיה, על מנת להגדיל את שיעור אחזקות הציבור בהן. אך למרבה הצער, היא תאלץ להירגע ממדד ת"א 100 בשל בעיית סחירות".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה