הגנה מפני פיטורין במהלך טיפולי פוריות לפי חוק עבודת נשים
הגנה מפני פיטורין במהלך טיפולי פוריות לפי חוק עבודת נשים לא תחול על עובדת שלא הודיעה למעבידה על היעדרותה תוך מתן אישור רפואי בסמוך להיעדרות
? בבית הדין האזורי לעבודה חיפה
? ע"י כב' השופטת מ.אריסון - חילו
? ניתן ב- 26.8.2008
? התובעת: שבת מירב
? הנתבעת: הנסון (ישראל) בע"מ
תקציר מאת עו"ד פזית לוי-
העובדות
מירב שבת (להלן: "העובדת") עבדה כמזכירת מנהל מרחב צפון בחברת הנסון ישראל בע"מ (להלן: "המעבידה") מינואר 1992 ועד ספטמבר 2002. באפריל 2002 החלה העובדת טיפולי פוריות לקראת ילדה הראשון.
באוגוסט 2002 מנהל מרחב הצפון של המעבידה והממונה הישיר על העובדת, זימן אותה לשיחה דחופה, במהלכה הודיע לה על פיטוריה בשל שליחת דואר אלקטרוני בעל תוכן פורנוגרפי לתפוצה גדולה של כל עובדי המעבידה בצפון אמריקה ולאחת מעובדות המעבידה בארץ.
בשל הכחשותיה של העובדת, בדבר שליחת הדואר האלקטרוני, הוצע לעובדת לעבור בדיקת פוליגרף, אך זו השיבה שלא תוכל לעבור את בדיקת הפוליגרף בשל טיפולי הפוריות שהיא עוברת. בהתאם לחוות הדעת הרפואית אותה הציגה, פעולה זו עלולה לסכן בריאותית את מצבה בשל המתח המיותר שפעולה זו עלולה לגרום.
המעבידה טענה, כי פיטרה את העובדת בשל שליחת הדואר האלקטרוני בעל התוכן הפורנוגרפי, מעשה אשר מהווה הפרת משמעת חמורה, והיותה בטיפולי פוריות לא היווה כלל מניע לפיטורים.
העובדת טענה, כי פוטרה בזמן שהיא עוברת טיפולי פוריות, בניגוד לחוק עבודת נשים, תשי"ד-1954 (להלן: "חוק עבודת נשים") ובניגוד לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, תשמ"ח-1988 (להלן: "חוק השוויון"). עוד טענה, כי לא ניתנה לה האפשרות להוכיח את חפותה, בשל מצבה הרפואי אשר אינו מאפשר לה לעבור בדיקת פוליגרף.
פסק הדין
בית הדין שוכנע, כי העובדת היא ששלחה את הדואר האלקטרוני בעל התוכן הפורנוגרפי לחברתה אצל המעבידה ולכל העובדים וההנהלה הבכירה בארה"ב. לפיכך, לא הייתה להנהלת המעבידה בארץ ברירה, אלא לפטר את העובדת עקב לחצי המנהלים בארה"ב.
פיטורי העובדת נעשו עקב שליחת הדואר האלקטרוני ולא עקב טיפולי הפוריות, כפי שטענה העובדת. העובדת לא עמדה בדרישות סעיף 9(ה) לחוק עבודת נשים, ולא המציאה אישור רופא בכתב המפרט כי הטיפול מחייב היעדרות ואף לא הודיעה על כך מראש למעבידה.
לא כל הודעה מטעם העובד העובר טיפולים תקנה לו את הגנת החוק, אלא רק הודעה כאמור בסעיף 7 לחוק עבודת נשים, המגובה באישור רפואי מתאים, שתתייחס לטיפולים העלולים לפגוע בתפקודו המקצועי של העובד. את ההודעה למעביד יש למסור במועד בו יש לטיפולים אפקט כלשהו בעבודה ולא בחלוף זמן מהטיפולים, כאשר מחליט המעביד לפטר את העובד.
גם דין טענת העובדת להפליה לפי סעיף 2 לחוק השוויון, הקובע איסור הפליית עובדים, בין היתר מחמת טיפולי פוריות, נדחית, שכן לא הוכיחה העובדת שלא הייתה בהתנהגותה או במעשיה סיבה לפיטורים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה