קמהדע: "עברנו כבר כמעט הכל, אנחנו מתדפקים על הדלת של השוק האמריקני"

עובדי קמהדע מתכוננים לביקורת האחרונה של ה-FDA. בראיון מקיף במפעל החברה פורס מנכ"ל קמהדע, דוד צור, את משנתו ומסביר מדוע קמהדע לא דומה לחברותיה בסקטור הביומד
 | 
telegram

שעה ועשרים דקות מתל אביב, במרחק של 23.8 קילומטר מבאר שבע עמלים במרץ, למעלה מ-100 עובדים, לקראת הביקורת האחרונה של מנהל התרופות והמזון האמריקני (FDA). הביקורת שאמורה להוות לקמהדע את כרטיס הכניסה לשוק מוכח של כ-500 מיליון דולר, ולמקם אותה במפה העולמית של יצרניות התרופות המובילות לטיפול בחוסר חלבון אלפא-1.

נציין כי לאחר פרסום הכתבה הבוקר בשעה 09:05 הודיעה חברת קמהדע כי ה-FDA אישר את תחילתו של תהליך הבדיקה הרשמי של תיק הרישום של תרופת ה-AAT בעירוי, כאשר מועד האישור הצפוי לשיווק התרופה הינו במהלך הרבעון השני של 2010. הסיפור המלא מאחורי האישור מפורט לאורך הראיון.

מניית קמהדע, בדומה לחברותיה לסקטור, נהנת גם היא מתחילת 2009 מההייפ השורר סביב מניות הביומד בישראל - עלתה ב-513%. אך למרות זאת, בהנהלת החברה מאמינים כי שוק ההון הישראלי אינו מעריך די את חברת התרופות הישראלית, אשר בשונה מחברותיה, כבר מחזיקה במפעל שמייצר ומוכר בארץ ובחו"ל, עוסקת בייבוא ושיווק תרופות (כמעט 50% מהכנסות החברה) ובמקביל נמצאת בדרך לרישוי "תרופות חלום".

קמהדע הספיקה לעבור מספר גלגולים משמעותיים מאז שהוקמה ב-1990. החברה שתחילה ייצרה מוצרי מדף, בעיקר גנריים, עברה בשנת 1999 שינוי אסטרטגי והחליטה לנצל את הידע שנצבר בחברה לצורך פיתוח תרופות ייעודיות. באותה השנה נכנסו להשקעה בחברה האן ראלף וליאון רקנאטי. כמו כן, דוד צור נכנס לתפקיד המנכ"ל. בשנת 2005, כאשר הונפקה בבורסה, כבר היו לה מכירות בלמעלה מ-11 מיליון דולר בשנה כאשר 50% מהמוצרים באמתחתה היו אסטרטגיים ופרי פיתוחה.

מתכוננים ל-FDA

המפעל של קמהדע, הנמצא בקיבוץ בית קמה בצפון הנגב, מכיל 5 בניינים ויושב על קרקע של כ-20 דונם אשר בבעלותה. בנוסף לכך, מחזיקה החברה מטה מחקר ופיתוח בפארק המדע, נס ציונה, שם הצליחה החברה לפתח את המוצר שדוד צור, מנכ"ל קמהדע, תולה בו את "התרחיש האופטימי ביותר" עבור קמהדע.

כדי להבין את הפעילות המתרחשת כיום בקמהדע ביקרנו במפעל החברה וראינו את ההכנות הסופיות לקראת הביקורת של ה-FDA שאמורה לתת את החותמת האחרונה למוצר ה-AAT בעירוי לחסר גנטי באלפא-1. במפעל ראיינו את המנכ"ל ואת ירון צרני, סמנכ"ל פיתוח עסקי.

קמהדע ? אתר היצור בבית קמה
קמהדע ? אתר היצור בבית קמה


אלפא-1 אנטיטריפסין (AAT) הינו גליקופרוטאין (תרכובת של חלבון ושל פחמימה או סוכרים) מעכב שמופק ע"י הכבד ומתמחה בנטרול חלבון ניוטרופיל אלסטאז (NE). לחולים הסובלים ממחסור באלפא-1 פוטנציאל גבוה להיווצרות נוכחות מוגברת של NE, דבר אשר עלול לגרום לבעיות בכבד ובריאות: חלבון ה-NE גורם להתרחבות הריאה (נפחת) ולפגיעה בשאר האברים הפנימיים, מחלה הידועה בשם "מחלת ריאות חסימתית כרונית".

בנוסף לכך עודף ב- NE נפוץ במחלות דרכי הנשימה: סיסטיק פיברוזיס וברונכיאקטזיס. שתי מחלות חשוכות מרפא, שבקמהדע פיתחו עבורן תמיסה מיוחדת אשר עוצרת את הידרדרותן. ההבדל בין קמהדע לחברות הפועלות בשוק החוסר באלפא-1 הוא סוג החומר (תמיסה מול אבקה) ודרך החדרתו לגוף - בקמהדע טוענים כי יש לה את "הדבר הבא".

משאף במקום אינפוזיה

חולי האלפא-1 מקבלים כיום את הטיפול באמצעות אינפוזיה (הזרקה אל הווריד) במינון של פעם בשבוע במרפאה. הפיתוח החדשני של קמהדע שפותח בשיתוף עם חברת PARI מגרמניה, מהחברות המובילות בעולם בתחום המשאפים, מאפשר מתן אותה תרופה באינהלציה - מכשיר ה-Eflow לשימוש עם תרופת ה-AAT. בקמהדע הבינו שהטיפול הטוב ביותר במחלה יהיה באמצעות אינהלציה, שכן למה להעביר טיפול לריאות דרך הווריד, שיש צינורות ישירים מהפה לריאות.

כיום, המכשיר מוכן וגמור לאחר שעבר מקצה שיפורים שנועדו להביא להתאמה מרבית לתרופה של קמהדע. כמו כן, הוא כבר קיבל את האישורים הנחוצים באירופה ובארה"ב ומה שנותר לחברה לעשות הוא לאשר אותו יחד עם התרופות שפתחה. בקמהדע מתכננים להמשיך את הניסויים המשולבים של המשאף ותרופת ה-AAT לחסר גנטי באלפא-1 ב-2010.

Eflow לשימוש עם תרופת ה-AAT
Eflow לשימוש עם תרופת ה-AAT


שאלה: מה מונע מ-PARI למכור את המוצר לחברות מתחרות בעתיד? "זה לא יקרה. דבר ראשון יש לנו הסכם שסוגר אותם מכל הכיוונים. דבר שני, גם אם הם היו יכולים זה לא היה שווה להם, בגלל התמלוגים העתידיים".

שאלה: בעבר ניסו כבר להעביר אינסולין באינהלציה, אך גילו כי הדבר גורם לפיברוזיס בריאות והניסוי נכשל. למה שאתם תצליחו?

"אינסולין צריך להגיע לכליות, אנחנו צריכים להגיע לריאות", אומר צור. "למה להעביר חומר לריאות דרך הוורידים, הריי יש תשתיות מוכנות להעברת החומר דרך הפה. יתרה מכך, גילינו בניסויים כי בשימוש באינהלציה מגיע יותר מפי 4 מהחומר מאשר בשימוש באינפוזיה. כלומר, אנחנו יכולים להגיע לאותה תוצאה עם רבע חומר".

בהמשך לכך, מעריך צור, כי עלות הטיפול לא תרד כתוצאה מהירידה בכמות החומר ופשוט השורה התחתונה תוכפל פי ארבע.

המוצרים של קמהדע

במפעל של קמהדע יודעים לקחת פלאזמה ולהוציא ממנה את הנוגדנים כדי לייצר תרופה לאנשים הנדבקים במחלה. בשימוש בטכנולוגיה הזאת הצליחו בקמהדע לפתח אימונוגלובולין נגד כלבת - תרופה לאדם שנחשד בהידבקות בכלבת. בקמהדע משתמשים בפלאזמה של אנשים שקיבלו חיסון נגד כלבת (יש להם יותר נוגדנים נגד כלבת) ומפיקים ממנה כמות נוגדנים אדירה אותה מחדירים לאחר מכן לחשוד בכלבת.

התרופה lg לכלבת עדיין רחוקה מכניסה לשווקים המרכזיים בעולם (לא קיבלה אישור מכירה בארה"ב ובאירופה), אך נמכרת כבר בעולם. התרופה עברה בהצלחה ניסוי קליני שלב 1 תחת FDA והתוכנית הקלינית אושרה עבור שלבים 2/3.

תרופה נוספת שפיתחו בחברה היא ה- Rho Ig. מדובר בטיפול אנטי-די הניתן לנשים בהריון בעלות דם מסוג מינוס. הטיפול הינו מניעתי נגד מחלה המוליטית של היילוד. בעולם כיום קיימים 3-4 יצרנים מובילים של התרופה ובארץ שולטת קמהדע בכ-80% מנתח השוק.

לקמהדע מוצרים נוספים שנועדו בין היתר לטיפול בסרטן, המופיליה, מניעת איבוד דם במהלך ניתוח לב, טיפול בהלם ובתת ריכוז חלבון בדם ועוד.

"תבין שאם אני הולך ומבטל היום את כל ההכנות לביקורת ה-FDA, מקצץ באנשים הרתומים למשימות הפיתוח ומתרכז במוצרים הקיימים, קמהדע הופכת להיות חברה רווחית שכבר מוכרת בכ-15 מיליון דולר", אומר צור כדי להמחיש את ההבדל בין קמהדע לחברות אחרות בתחום הנמצאות היום רק בשלבי הניסויים המקדמיים.

אלפא-1 אנטיטריפסין

מוצר הדגל של החברה, כאמור, הוא האלפא-1 אנטיטריפסין (AAT). המוצר בעירוי כבר משווק במספר מדינות ועבר בהצלחה ניסוי שלב 3 בארה"ב. כמו כן, תיק BLA (תיק תרופה ביולוגית) הוגש ל-FDA, ב-1 ביוני, ונמצא כיום בבחינה.

"תוך שלושה חודשים מההגשה אמורים להחזיר לנו תשובה לגבי התיק", אומר צור ומסביר, כי כיוון שקמהדע עברה בהצלחה את כל הניסויים לא צפויים עיכובים משמעותיים בקבלת התשובה מלבד "תתקן את זה" או "תוסיף את זה". בשלב הבא, ה-FDA ביקורת סופית במפעל של קמהדע ואז במידה והביקורת עברה בהצלחה הוא מעניק את האישור הסופי לשיווק התרופה.

"להבדיל מהרבה חברות אנחנו חברה שגם מפתחת גם מייצרת וגם מוכרת והכניסה שלנו לשוק האמריקני, שאמורה בהדרגה לייצור גידול בהכנסות, ברווח ובשווי, היא די מובטחת" אומר דוד צור. "אם ניתן לדרג בסולם מאפס למאה אנחנו נמצאים במדרגה ה-96 לקראת קבלת אישור המכירה ל-AAT בעירוי. אנחנו נמצאים בדלת".

בביקור במפעל ניתן לראות ולחוש בהכנות לביקורת. "כל מה שאנחנו עושים היום זה מבחינת התכוננות לכניסה לשוק האמריקני", אומר צור. "הביקורת של ה-FDA זהו השלב האחרון המהותי לפני קבלת אישור לתרופה. כיום, אין לנו סיכון קליני ואין רגולטורי. עברנו כבר 3-4 ביקורות ביניים של ה-FDA, ביקורת של משרד הבריאות וביקורת של המקסיקנים".

מפעל היצור והמעבדות של החברה קמהדע עברו בהצלחה ביקורת אבטחת איכות של משרד הבריאות המקסיקני ומשרד הבריאות הישראלי .כלומר, שמפעל ומעבדות החברה עומדים בסטנדרטים הגבוהים ביותר ליצור תרופות (GMP) כפי שנקבעו ע"י המשרדים.

גודל השוק

כאמור, בקמהדע משתמשים במוצר ה-AAT לטיפול בעוד מספר מחלות מלבד חסר גנטי באלפא-1 אנטיטריפסין. בחברה סיימו בהצלחה ניסוי קליני שלב 2 של AAT באינהלציה לטיפול בסיסטיק פיברוזיס. מחלה בעלת פוטנציאלי של 100,000 מקרים ברחבי העולם. ולטיפול ברונכיאקטזיס (שווי שוק פוטנציאלי של 100,000 מקרים בארה"ב בלבד). מדובר במחלה שאין לה שום טיפול קיים בעולם, כלומר שוק פתוח ללא מתחרים.

כמו כן, השלימו בקמהדע בהצלחה את הניסוי שלב 2 של AAT באינהלציה לטיפול במחלת ריאות חסימתית כרונית (פוטנציאל ל-600 אלף חולים ברחבי העולם). במקביל סיימו כבר בחברה את הניסוי שלב 1 ב- AATבאינהלציה לטיפ]ול בחסר גנטי באלפא-1.

"באלפא-1 יש בערך 5000-6000 מקרים קיימים מטופלים בארה"ב", אומר צור. "ואני רוצה להגיע בהתחלה רק ל-500 חולים". מנכ"ל קמהדע יודע למה הוא צריך רק 500 חולים. החולים במחסור באלפא-1 מוציאים על הטיפול נע בין 80 ל-100 אלף דולר בשנה. כלומר 500 חולים הם שווה ערך להכנסות של 40-50 מיליון דולר בשנה.

במקביל עומדים בקמהדע לנצל את העובדה שהטיפולים המאושרים בארה"ב לא מאושרים באירופה. ביבשת המרכזית לא הסכימו לקבל את נתוני הניסויים שביצעו המתחרים של קמהדע בארה"ב בטיפול בהזרקה ולכן אין באירופה טיפול מאושר למחלה (לאחרונה ניתן אישור בגרמניה, שוק של 1,000 חולים). קמהדע הינה החברה הראשונה בעולם שהולכת לעשות ניסוי אלפא 1 באירופה, במטרה לנצל את המצב שנוצר (שוק פוטנציאלי מוערך של יותר מ-5,000 איש). רשות הבריאות האירופאית (EMEA) כבר אישרה את התוצאות שהתקבלו בארה"ב אך מבקשת להתחיל בניסוי שלב 3 באירופה.

כניסה לשוק האמריקני

"ברגע שהחומרים של קמהדע עברו את הניסוי הקליני שלב 1, הבטיחות של המוצרים הוכחה. מה שנותר לעשות הוא להוכיח את היעילות", אומר צור. "כל שמונת הניסויים הקליניים שעשינו הצליחו וכעת סביר שהידיעות הבאות שלנו יהיו קשורות לכניסה לשוק האמריקני".

מנכ"ל קמהדע בעצם מרמז שהמשקיעים הישראלים צריכים להמתין כעת למספר הודעות מהותיות בנוגע לכניסה לשוק האמריקני ולא לניסויים כלשהם. "סיימנו בהצלחה 8 ניסויים, לא אחד, ועכשיו אנחנו מתרכזים ביצירת נוסף". עלותו של כל ניסוי שלב 3 מוערכת בכ-20 מיליון דולר.

"כל מה שאנחנו עושים היום הכנה לכניסה לשוק בארה"ב. לכן אנחנו צופים כי עד סוף השנה גם נחתום על הסכם עם מפיץ אסטרטגי ל-AAT באינהלציה בארה"ב. הוא צפוי להיות שחקן גדול מאוד בשוק הפצת התרופות", אומר צור.

במצגת שקמהדע פרסמה לשוק ההון ניתן לראות 2 אבני דרך נוספים להשגה ב-2009: התחלת שלב 2/3 במחקר חסר אלפא-1 ב-AAT באינהלציה והסכם עם שותף אסטרטגי למוצר נגד כלבת. יש לכם מספיק כסף להשיג את כל היעדים? "גייסנו כ-20 מיליון דולר בשנת 2009 ממשקיעים ובעלי עניין וזה אמור להספיק לנו לעבור את אבני הדרך שהצבנו לעצמנו", אומר צור.

אני מסיים את הראיון עם שאלה לגבי החזון של צור. "בתרחיש האופטימי, עוד כשלוש שנים, לקמהדע יש כבר את המוצר באינהלציה מאושר בארה"ב, פנקס הלקוחות מלא במאות חולים מרוצים, ולחברה יש מכירות של מאות מיליוני דולרים בשנה", מסכם צור.

גרף של מניית קמהדע מאז ההנפקה

מניית קמהדע נסחרת כיום לפי שער של 28.98 שקלים, המשקף לחברה שווי של 656 מיליון שקל. במהלך 12 החודשים האחרונים נעה המנייה ממחיר של 4.69 שקלים ולמחיר של 32.2 שקלים.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות