הירידות בטאואר: מי השורטיסטים שאחראיים לירידה של 34% במנייה?

חברת טאואר רשמה שיפור חד בתוצאותיה בחודש האחרון, אך המנייה צנחה חזרה למחירה טרם הדיווחים המהותיים. ברקע, גידול חד בפעילות ארביטראז'ריים וכניסה של ספקולנטים לנייר
 | 
telegram

האם מנכ"ל טאואר סמיקונדקטור, ראסל אלוואנגר, ציפה שהחוזים הרבים עליהם הודיעה יצרנית השבבים ממגדל העמק במהלך החודשים האחרונים ישלחו את מניית החברה הישר למקומות הראשונים בטבלת המניות הכי מכורות בסחר בבורסה בתל אביב? בטוח שלא. אבל זה לא משנה את העובדה שבשבוע שהסתיים ב-27 באוגוסט יתרות השורט על טאואר עלו על אלה שבאפריקה ישראל ובקבוצת דלק גם יחד.

מניית טאואר צנחה השבוע בשיעור חד מאוד של 25.3% והשלימה ירידה של 32.6% בשבועיים האחרונים. מחזורי המסחר במנייה היו בולטים והיא תפסה מקום גבוה ברשימת המניות הסחירות ביותר.

טאואר לא מפסיקה לדווח על חוזים חדשים, מעלה תחזיות - המנייה צונחת

הירידות במניית טאואר תפסו את רוב המשקיעים בשוק ההון המקומי לא מוכנים. חברת השבבים חתמה על 11 חוזים חדשים במהלך שלושת החודשים האחרונים, כאשר לפחות שניים מהם מהותיים מאוד וצפויים להכניס לקופתה עשרות מיליוני דולרים ברבעון.

אם זה לא מספיק, בעת פרסום הדוחות לרבעון השני, רק לפני כשלושה שבועות ב-12 באוגוסט, הכריזה טאואר כי היא צופה שתרשום גידול של 24% בהכנסותיה ברבעון השלישי לעומת אלו שברבעון השני ובמקביל הודיעה, כי יורקוויל, קרן השקעות אמריקנית התחייבה להשקיע בטאואר סכום של עד 25 מיליון דולר במהלך תקופה של עד 24 החודשים הבאים.

בתגובה לכך, ולהודעה נוספת - בו תייצר עבורה את הדור הבא של שבבי ניהול כוח - זינקה מניית טאואר ב-26.7% ביומיים. אך בדיעבד, הנתון המעניין היה דווקא מחזור המסחר שרשמה טאואר ב-13 באוגוסט - 88.2 מיליון שקלים, הגדול בתולדותיה בבורסה המקומית.

הירידות מתחילות

בשבוע שלאחר הדוחות הסיפור מתחיל להסתבך. טאואר אומנם המשיכה לדווח על חוזים חדשים, אך המנייה החלה להיסחר בתנודתיות חדה. במהלך ה-16-17 באוגוסט נחתכה טאואר ב-12.9%. ב-18 היא כבר זינקה ב-12.15%. למחרת נסחרה המנייה בטווח שבין 4.8-5.129 שקלים - שינוי תוך יומי של כמעט 7%. במהלך אותם ימים נסחרה המנייה במחזורים ערים מאוד בסך של 30 עד 47 מיליון שקלים ביום.

ההמשך כבר ידוע, מה-20 באוגוסט החלה המנייה לצנוח בשיעורים חדים שהלכו והתעצמו בימים האחרונים. סה"כ איבדה מניית טאואר כ-32.6% מאז סגרה בשער של 5.09 שקלים, שיא של יותר משנה וחצי, ב-20 באוגוסט.

המשקיעים באחד העם, שהמשיכו לראות את טאואר מדווחת על חוזים חדשים, ואף מפתיעה (השבוע) ו תוך שהיא צופה מכירות שיא של כל הזמנים של עד 80 מיליון דולר, שאלו כולם - מי מפיל את טאואר?

בדיקות שערך אתר Bizportal בימים האחרונים העלו אפשרות עיקרית אחת - השורטיסטים ושחקני ארביטראז' על האג"ח עומדים מאחורי הירידות במנייה.

כפי שניתן לראות בטבלה (למטה) יתרות השורט השבועיות על מניית טאואר בבורסה בתל אביב החלו לטפס חדות בשבוע שהסתיים ב-6 באוגוסט. כלומר, זינוק שבועי של כ-55% שלח סוחרים ללוות כמעט 1.5 מיליון ממניות טאואר ולמכור אותן בשוק תוך צפייה שהמנייה תרד, והם כמובן ירוויחו.



מכירות החסר הלכו וגברו במהלך השבוע שאחרי ולא נרתעו בין היתר מזינוק של 32% במניית החברה. במהלך אותם ימים סוחרים פתחו פוזיציות שורט על 5.5 מיליון מניות נוספות. בסופו של דבר, ב-20 באוגוסט היו בשוק שורטים על מניית טאואר בשווי של 52.1 מיליון שקלים.

מבדיקה שערך Bizportal עולה כי אחת הסיבות לגידול החד בשורטים על טאואר נובע מאסטרטגיית של מכירת המנייה ורכישת אגרות חוב להמרה שלה. מדובר באסטרטגיה שנפוצה בקרב קרנות הגידור בה מנצלים הסוחרים עיוותים בתמחור נייר הערך ההמיר לשם השגת רווח. כלומר, לוקחים פוזיציית שורט על המנייה ורוכשים את האג"ח להמרה ובכך מנטרלים את הסיכון של הפוזיציה.

מניית טאואר זינקה חדות מאז תחילת השנה כאשר את החלק הארי בריצה היא משלימה מתחילת חודש יוני (272% עד סוף אוגוסט). העליות במנייה שנבעו משיפור בתוצאות החברה לוו גם בירידה בתשואות של אגרות החוב של טאואר - דבר המעיד על גידול בביטחון המשקיעים בנוגע ליכולת החסר החוב שלה. עם זאת, במהלך הריצה המהירה נוצר ארביטראז' באגרות החוב להמרה של החברה. קרי היה אפשר לקנות איגרות חוב ולאחר מכן להמירן למניות ובכך לעשות רווח חסר סיכון.

הדבר נובע מכך שפרמיית ההמרה, התוספת באחוזים המשולמת עבור רכישת המניה ע"י המרת איגרת החוב בהשוואה לרכישה ישירה של המנייה, שאפה לאפס ואף במספר מקרים הייתה שלילית.

כך לדוגמא, ב-13 באוגוסט, כאשר במניית טאואר נרשם מחזור שיא כל הזמנים, 88.24 מיליון שקלים, באגרות החוב להמרה של החברה, סדרות ה' וג', נרשמו מחזורי שיא של 20.5 מיליון שקלים וכ-14 מיליון שקלים, בהתאמה. במקביל, יתרות השורטים באותו השבוע זינקו ל-7.28 מיליון מניות, או לשווי של 35.8 מיליון שקלים.

בפועל, הסוחרים מכרו בחסר את מניית טאואר ועם הכסף שקיבלו רכשו את אגרות החוב שלה. עם זאת, לא כל השורטיסטים בחרו להמיר באותו הרגע את אגרות החוב למניות ולסגור את הפוזיציה אלא רובם החליטו להישאר עם אגרת החוב. הסיבה - השקעה באגרת חוב של חברה אמורה להיות בטוחה יותר מאשר במנייה שכן גם במקרה של ירידות שערים לאגרת יש "ריצפה" ולמנייה לא. כמו כן, בסדרה ה' של טאואר מחלקים קופון של 8% ב-31 בדצמבר 2009.

בטבלאות (למטה) ניתן לראות את הקורלציה הגבוהה במחזורי המסחר של המנייה לבין אלו של אגרות החוב להמרה, בדיוק באותה התקופה, בין ה-2 לבין ה-20 באוגוסט, בה גדלו יתרות השורט על טאואר. כמו כן, ניתן לראות את פרמיית ההמרה ואת מחיר המנייה כפי שמגולם באג"ח.

טאואר סדרה ה'



טאואר אג"ח סדרה ג'



מנתחים את הנתונים - מה צפוי בהמשך

ואכן, מהנתונים שנאספו ע"י Bizportal עולה כי בעוד בסדרה ה' של טאואר הומרו באופן חד פעמי, ב-13 באוגוסט, 262,480 אגרות חוב למניות. בסדרה ג' של טאואר הומרו החל מה-5 באוגוסט ועד יום חמישי האחרון כ-10.95 מיליון אגרות חוב ע.נ. - שווה ערך לכ-2.5 מיליון דולר.הסיבה קשורה כמובן לקופון המחולק בסדרה ה' ושלא מחולק בג'.

בשבועיים שהסתיימו ב-27 באוגוסט החלה מניית טאואר לאבד גובה - ובמהירות. במקביל לכך, החלה להיעצר מגמת הגידול ביתרות השורט - צנחה ב-93% לסך של 203 אלף מכירות בחסר. עם זאת, בשבוע האחרון שהסתיים ב-3 בספטמבר התחזקה ההידרדרות המהירה במנייה ושוויה של טאואר נחתך ביותר מרבע.

אחד האלמנטים שליבו את הירידות במנייה הייתה כתבה שפורסמה בתחילת שבוע שעבר בה נטען שהבנקים בודקים המרת שטרי הון של טאואר למניות, דבר, שלכאורה, יביא לדילול משמעותי של בעלי המניות בזמן הקצר. עם זאת, מבדיקות שנערכו ב-Bizportal עלה כי הדבר וגם במידה והבנקים אכן יפעלו בכיוון הם עלולים לאבד הלוואות בסך 200 מיליון דולר שנתנו לטאואר. כמו כן, תגובת החברה הייתה, כי "הפרסום מקורו במידע שגוי".

דבר נוסף שלא מסתדר עם הפרסום הוא הודעת טאואר מיום חמישי על - משקיעים מוסדיים שבד"כ מסתכלים על הטווח הארוך לא היו חוששים מאפשרות של דילול קרוב? טאואר גייסה כ-16 מיליון דולר לצורך הרחבת פסי הייצור של החברה לאור הגידול בביקושים למוצריה. תאריך הגיוס לא היה מקרי, הדבר התרחש רגעים אחדים לאחר שטאואר העלתה את התחזית לרבעון השלישי (צופה צמיחה במכירות של 30% בהשוואה לרבעון השני). המשקיעים המוסדיים שב"כ מחפשים השקעה לטווח ארוך, כנראה, קיבלו ביטחון שראו את העלאת התחזית והחליטו לנצל את מחיר המנייה הנוכחי כדי לרכוש נתח מיצרנית השבבים הישראלית.

הצניחה במחירי האג"ח מסגירה את הפעילות הספקולטיבית

הנתונים על פעילות השורטיסטים בשבוע שחלף, אומנם עדיין לא ידועים, אך מחלקי הפאזל שכבר ידועים ניתן לומר בסבירות מאוד גבוהה, כי פעילות ספקולטיבית שלוותה במכירות של משקיעים מפוחדים, היא שעמדה מאחורי נפילה שבועית של כ-26% במניית טאואר. הירידות שלחו את המנייה להיסחר ביום חמישי במחיר של 3.34 שקלים, הנמוך ממחירה ב-11 באוגוסט - רגע לפני שטאואר פרסמה את , הודיעה על קבלת התחייבות השקעה של 25 מיליון דולר מקרן אמריקנית ועל זכייה בחוזה הגדול ביותר בתולדותיה. כמו כן, בדרך הספיקה טאואר להיסחר 10 ימים מעל מחיר של 1 דולר בנאסד"ק .

לכן, סביר להניח שהשורטיסטים שנכנסו לפוזיציות מהותיות במנייה בעקבות העיוות באג"ח ואולי בצפייה להידרדרות בפעילות החברה, הבינו במהלך השבוע האחרון, כי לא רק שפעילות החברה לא מידרדרת () אלא היא אף מתחזקת, ולכן החלו לנצל את הירידות שנרשמו במנייה כדי לסגור את הפוזיציות (לרכוש בחזרה את המניות שנמכרו בחסר).

לראיה, נציין את הירידות החדות שנרשמו השבוע באגרות החוב של טאואר. מחיר אגרת חוב סדרה ה' וג' נפל ב-20% ב-23%, בהתאמה. הדבר קשור כמובן לכך שאגרות החוב נסחרות במסלול המנייתי שלהם ואולי אף לסנטימנט השלילי סביב הודעת אפריקה ישראל על חתירה להסדר עם בעלי החוב של החברה. אך עדיין מדוע שאגרות החוב ירשמו ירידות כה חדות אם החברה מעלה תחזיות, מקבלת הזרמה של 16 מיליון דולר ומדווחת על חוזה ארוך טווח משמעותי נוסף? סיבה נוספת לנפילות עשויה להיות שהשורטיסטים שהתכסו עם אגרות החוב של טאואר מכרו אותם בחזרה כדי לסגור את הפוזיציה שפתחו.

במידה ולא כל הספקולנטים הספיקו לצאת ואולי אף המשיכו להיכנס - הצניחה במחירי האג"ח והמשך השיפור בפעילות החברה - עלולה לאלץ אותם לצאת.

גרף של מניית טאואר

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות