עסקת כאו"ל נחתמה: רו"ח סוארי העריך את שוויה של בזן ב-2 מיליארד דולר, כפול משוויה בבורסה

אחרי כמעט שנה וחצי זה קורה: בזן תקצה למפעלים פטרוכימיים 17.75% מהונה המונפק כך שבסופו של דבר תחזיק החברה לבדה ב-100% ממניות כאו"ל
 | 
telegram
(1)

כמעט שנה וחצי אחרי ההכרזה הרשמית ובהמשך להודעות בתי זיקוק לנפט (בז"ן) ומפעלים פטרוכימיים (מפב) מחודש ספטמבר האחרון, אישרו אמש (ג') הדירקטוריונים של בזן ומפ"ב הסכם לפיו תרכוש בזן, בדרך של החלפת מניות, את חלקה של מפ"ב בכרמל אוליפינים (כאו"ל) כך שבסופו של דבר תחזיק החברה לבדה ב-100% ממניות כאו"ל.

שווי המניות שתקבל פטרוכימיים בבזן, ע"פ מחירי שוק, הוא 692.25 מיליון שקלים, כך ששוויה של כרמל אולפינים בעיסקה נקבע על כ-1.384 מיליארד שקלים. עם זאת, ע"פ הערכת השווי שביצע רו"ח פרופ' יצחק סוארי, לפיה בוצעה העסקה, החברות מוערכות בחסר משמעותי בשוק ובפועל שוויה של בזן עומד על כ-2 מיליארד דולר (לעומת שווי בבורסה של 3.9 מיליארד שקל), כך שמדובר בשווי נגזר של כ-710 מיליון דולר (2.63 מיליארד שקלים) לכרמל.

בז"ן נשלטת ע"י משפחת עופר ופטרוכימיים ואילו הפטרוכימיים נשלטת ע"י יעקב גוטשטיין, דייויד פדרמן ואלכס פסל. מיותר לציין, כי בתחילת חודש דצמבר יצטרכו בעלי המניות של בז"ן ופטרוכימיים להתכנס ולאשר את עסקת החלפת המניות.

שווי של כ-2 מיליארד דולר לבזן

כאמור, רו"ח פרופ' סוארי, היה אחראי להערכת יחס שווי כאו"ל לשווי בזן שבוצעה לצורך העסקה. פרופ' סוארי, העריך כי שווי הון המניות של בזן נע בתחום של 2.097-1.938 מיליארד דולר והון המניות של כאו"ל נאמד בתחום של 901-834 מיליוני דולר. בהתאם לכך היחס בין שווי מניות כאו"ל הנרכשות לבין סך מניות בזן שיוקצה תמורתן אמור להיות בתחום 18.6%-16.8% ממניות בזן לאחר ההקצאה.

פרופ' סוארי בחן בהערכותיו את מחירי השוק של החברות בבורסה אך העריך כי החברות מוערכות בחסר משמעותי הן עקב חוסר הסחירות במניות פטרוכימיים והן עקב הסינרגיה הצפויה לבזן כתוצאה מהעסקה. נציין, כי לבז"ן יש כיום חזקה של 12.3% במניות הפטרוכימיים, ולאחר העסקה היא תמשיך להחזיק במניות הללו.

השלמת העסקה, שהוכרזה לפני יותר משנה ואשר צפויה להיסגר סופית בסוף השנה הנוכחית, התעכבה בעיקר כיון שרק לפני מספר חודשים קיבלה הפטרוכימיים את היתר השליטה בבז"ן. מאז ועד היום השתנו מעט תנאי העסקה ושווי החברות לצורך ביצועה.

מפ"ב תמכור לבזן את כל מניות כרמל אולפינים ("כאו"ל") שבבעלותה, המהוות 50% מהונה של כאו"ל, באופן שלאחר הרכישה תחזיק בזן 100% בכאו"ל. בתמורה למניות כאו"ל תקצה בזן למפ"ב מניות של בזן, שתהוונה לאחר הקצאתן 17.75% מהונה המונפק של בזן. סך אחזקותיה של מפ"ב בבזן לאחר השלמת העסקה יהיה כ-30.7%.

בנוסף, בזן קיבלה חוות דעת של פרופ' אמיר ברנע ומפב קיבלה חוות דעת של פרופ' יורם עדן , אשר לפיהן עסקת החלפת המניות משקפות את תחום הערכים הכלכליים, שנקבעו בהערכת השווי, והינן הוגנות וסבירות.

משביחים את עסקי הליבה של בזן

יו"ר דירקטוריון בזן, מר יוסי רוזן: "עם קבלת היתר השליטה על ידי מפ"ב, נסללה הדרך לקראת המיזוג של כרמל אוליפינים לבזן. השלמת המהלך היא נקודה מרכזית בתוכנית האסטרטגית להרחבת פעילות בזן במגזר הפטרוכימיה וניצול הסינרגטיות לשיפור הרווחיות והמינוף במטרה להציג צמיחה עקבית. עם השלמת המהלך תהפוך בזן לבית זיקוק ייחודי במינו, באגן המזרחי של הים התיכון, שישלב יכולות של תעשיות פטרוכימיות נוסף על יכולות הזיקוק שלו. מדובר בשלב נוסף וחשוב שצפוי להגיע לסיומו במסגרת תהליך ההתרחבות עליו הודיעו בעלי המניות החדשים, שיתבצע על ידי , רכישת חברות ועסקים נוספים והשבחת עסקי הליבה של החברה."

מנכ"ל בזן, מר ישר בן מרדכי: "מהלך הרכישה של כאו"ל על ידי בזן יאפשר למטב את הסינרגיות הקיימות בין תחומי הזיקוק, הפטרוכימיה והסחר ולהגדיל ולהרחיב באופן ניכר את פעילותה בתחומים אלו באופן יעיל יותר, תחת בעלות מלאה".

כאו"ל שצמודה לבית הזקוק של בזן במפרץ חיפה, מהווה מפעל המשך לבית הזקוק. הרוב המכריע של חומרי הגלם שמשמשים את כאו"ל נמכרו לה עד כה על ידי בזן. במקביל, חומרי לוואי הנוצרים במהלך הייצור בכאו"ל מוחזרים לבזן, ומשמשים אותה ואת גדיב תעשיות פטרוכימיה בע"מ ("גדיב"), חברה בת בבעלות מלאה של בזן שמתקניה צמודים גם הם לבית הזקוק, בפעילותן.

בבזן מאמינים, כי רכישת מלוא מניות כאו"ל על ידי בזן, תוביל למימוש מלוא הפוטנציאל הסינרגטי האפשרי בין תעשיות הזיקוק, הארומטים והפולימרים, ותאפשר ביצוע אופטימיזציה כוללת של הליכי הייצור בשלושת המפעלים (של בזן, של כאו"ל ושל גדיב), תוך תכנון כולל של רכישת נפט גולמי וחומרי ביניים, ביצוע אופטימיזציה של פונקציית הייצור בכל המפעלים ובכל אחד מהם והפניית כל חומר לאתר בו יקבל את הערך המוסף הגבוה ביותר.

כמו כן, כי יתאפשר תכנון השקעות בבית הזיקוק, במפעל כאו"ל ובמפעל גדיב, באופן שימקסם את תועלת המערכת בכללותה, תוך חסכון בעלויות כפולות הנובעות מקיומן של ישויות נפרדות. בנוסף ריכוז פונקציות הניהול והשירותים הקיימות כיום בנפרד בכאו"ל ובבזן (מערכות מידע, מערכות סחר, רכש, התקשרויות עם קבלנים וספקים, כספים, ביקורת, שירותים משפטיים ועוד), צפוי אף הוא להגדיל את יעילות פעילותן של מערכות אלה ולחסוך בעלויות.

ערן שורץ, מנכ"ל מפעלים פטרוכימיים ציין כי: "מיזוג חברות זה הינו צעד מתבקש מזה זמן רב, שכן חברות מובילות בעולם בתחום האנרגיה משלבות את תחום הזיקוק יחד עם תחום הפטרוכימיה, דבר המאפשר אופטימיזציה של תהליכי הייצור ומיקסום הערך לחברות".

מחזור מכירות של ההחברה המשולבת צפוי לגדול (על בסיס דו"חות כספיים רבעון שני 2009) לרמה של כ-5.2 מיליארד דולרים בשנה.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    בז' ' ן
    איש ירוק 21/07/2011 08:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מהלך חכם ומבריק הכוונה למיזוג של כרמל אוליפינים עם בזן מיזוג אשר הופך את בזן לחברת הזיקוק ופטרוכימיה הגדולה בארץ ובין המובילות בתחום זה באזור המזרח התיכון.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות