תגובות לדוחות לאומי: "הדוחות היו טובים, אבל יש לא מעט נקודות למחשבה"
בנק לאומי דיווח היום (ב') על תוצאותיו ברבעון השלישי ובתשעת החודשים הראשונים של 2009. בשורה התחתונה דיווח הבנק כי הרווח מפעולות רגילות הסתכם בכ-534 מיליון שקל ברבעון, לעומת הפסד נקי של 85 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. ההפרשה לחובות מסופקים ברבעון הצטמקה ל-443 מיליון שקל לעומת 495 מיליון שקל ברבעון המקביל, ירידה של 10.5%. לכתבה על דוחות לאומי
טרנס קלינגמן, מנהלת מחלקת המחקר באקסלנס, אומר כי הרווח מפעילות מימון היה מתחת לצפי בעיקר בגלל קיטון בסך תיק האשראי שהתכווץ ב-1.6% ברבעון. לעומת זאת הבנק הכיר ברווחי בהקיף של 120 מיליון שקל. "על אף המימוש בתיקי נוסטרו, חל שיפור בקרן הון של הבנק שעומד כיום על 228 מיליון שקל לעומת הפסד של 70 מיליון שקל, בסוף הרבעון השני וזאת בעיקר על רקע השיפור במחירי בני"ע זרים (שחלקו הגדול מורכב מתיק בנקים חו"ל)".
ההכנסות תפעוליות ואחרות הסתכמו ב-1.292 מיליון שקל, ברבעון לעומת צפי של קלינגמן ל-1.092 מיליון שקל כשעיקר ההבדל מיוחס לרווח גדול מהצפי מהשקעות במניות. הוצאות השכר היו גבוהות מהצפי כנראה בגלל הפרשה יותר גבוהה לבונוסים.
לגבי ההפרשה לחומ"ס אומר קלינגמן כי היא הסתכמה ב-434 מיליון שקל (כ-0.86% מתיק האשראי) לעומת הצפי שלו להפרשה של 400 מיליון שקל בלבד. "אנחנו מייחסים את עיקר ההבדל לגישה השמרנית שמאפיין את הבנק ולא להרעה באיכות תיק האשראי. סך החובות הבעייתים קטנו ביותר מ-1 מילארד שקל ברבעון ועומדים היום על 17.1 מילארד שקל לעומת 18.2 מיליארד שקל ברבעון השני תוך קיטון של 150 מיליון שקל, בחוב שאינו נושא הכנסה. בשורה התחתונה, אומר קלינגמן, דו"ח טוב ושמרני בהתאם לצפי עם על ההון דו-ספרתי (10.3%). ההמלצה שלו "".
בן זאב: 17.50 שקל
יובל בן זאב, מנהל מחלקת המחקר בכלל פיננסים ברוקראז', מצנן במקצת את ההתלהבות מהדוחות. "הכנסות המימון בדומה לתחזית, אבל חשוב לשים לב למבנה ההכנסות. ההכנסות מפעילות שוטפת רשמו ירידה מפתיעה ולרעה. מנגד, הכנסות מימון גבוהות מאג"ח (כ- 180 מיליון שקל) היוו פיצוי, אבל קשה לראות בכך הכנסה מייצגת".
"בנוגע להכנסות המימון חשוב לשים לב לירידה בסך האשראי המאזני, ירידה של 4.3% מתחילת השנה, 1.9% ברבעון הנוכחי. ניתוח פרטני מצביע על עלייה של 5.2% במשקי הבית וירידה של כ- 9% בבנקאות העסקית והמסחרית, מהלכים שמשמעותם המשך הקטנת סיכונים".
ההפרשות לחובות מסופקים היו מעט מעל להערכות המוקדמות של בן זאב, אבל לא מדובר בהפרש מהותי. מבט אל עבר האשראי הבעייתי מצביע על ירידה של כ- 1.1 מיליארד שקל באשראי הבעייתי במהלך הרבעון השלישי, כולל ירידה של 150 מיליון שקל באשראי שאינו נושא הכנסה. "ההכנסות התפעוליות היו גבוהות בהרבה מההערכות המוקדמות שלנו, הן בסעיף העמלות והן ברווחים ממניות. ניתוח השוואתי של ההכנסות בהשוואה לרבעונים קודמים מעורר ספק האם ניתן לראות בהכנסות אלו נתון מייצג".
בענין ההכנסות מעמלות חשוב לשים לב להמשך הגידול בנכסי לקוחות, אשר צמחו בכ- 29% מתחילת השנה, מתוך זה כ- 8% ברבעון שלישי. המשמעות ? גידול בעמלות שוק ההון.
לגבי ההוצאות התפעוליות מציין בן זאב כי הן היו מעל להערכות המוקדמות, בעיקר בגלל הוצאות שכר גבוהות. הבנק התייחס להוצאות שכר "מיוחדות" בסך כ- 91 מיליון שקל, בעיקר בגין הגדלת הפרשה לפיצויים ופנסיה. "בעוד שהרווח לפני מס היה בדומה לתחזית שלנו, הוצאות המס היו נמוכות מהתחזית בזכות ביטול הפרשות עבר למס בסך 75 מיליון שקל ברבעון. סך הוצאות המס היו גבוהות בגלל שחיקה צפויה של מסים נדחים בסך 146 מיליון שקל".
בשורה התחתונה - "רווח יפה, חוסן פיננסי אבל לא מעט נקודות למחשבה". בכלל פיננסים ממשיכים בתשואת יתר עם מחיר יעד של 17.5 שקל למניה.
אלון גלזר:
אלון גלזר, סמנכ"ל המחקר של לידר שוקי הון, אומר כי חשוב לזכור כי ברבעון הנוכחי היו מספר אלמנטים חד פעמיים, כאשר העיקריים היו רווחים חד פעמיים מצד אחד ומנגד, הפרשה חד פעמית למס בגין ההשפעה של השינוי העתידי במס חברות על המיסים הנדחים. "בסך הכל שני סעיפים אלה מקזזים אחד את השני, כאשר הסעיפים הנוספים (בעלי אופי חד פעמי) שתרמו לדו"ח היו רווחים בקופות הפיצויים ומימושי אגחים שתרמו כ- 200 מיליון שקל ברוטו".
"בשורה התחתונה אם היינו מקזזים את הסעיפים הנ"ל היינו מקבלים דו"ח המייצג תשואה על ההון של כ- 9%, תוצאה לא רעה בכלל לבנק ברבעון בו הוא מפריש 0.87% מתיק האשראי".
רווחי המימון עמדו על 1.92 מיליארד שקל לעומת תחזית ל- 1.88 מיליארד שקל. כאמור הבנק נהנה ברבעון הנוכחי ממימוש אגחים, אם כי יש לציין כי לא מדובר במימוש בהיקפים דרמטיים. מנגד, "יש לזכור כי הבנק ממשיך לסבול מהריבית הנמוכה שפוגעת ברווחי המימון".
בשורה התחתונה, אומר גלזר, התוצאות של לאומי ברבעון היו טובות ומפתיעות, כאשר הבנק מצליח להציג תוצאות חזקות גם ברבעון בו הוא סובל מהוצאה חד פעמית גבוהה למיסים, וגם הפרשה גבוהה של 0.87% מהאשראי. לאומי נסחר הבוקר במכפיל הון של 1.08, כאשר אם היינו מנטרלים את השפעת החברות הכלולות הוא נסחר סביב ההון. "אנו מאמינים כי ברמות אלה לאומי אינו יקר, אולם האפסייד מוגבל, כאשר בתקופה זו הבנק לא אמור להיסחר ברמות שגבוהות משמעותית מהמחיר בו הוא נסחר היום, ולפיכך ממשיכים להמליץ בתשואת שוק".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה